Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Masz aparat ? ZAiKS ściągnie haracz...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Masz aparat ? ZAiKS ściągnie haracz...

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Tytuł żywcem wyjęty z Wrtualnej Polski lub innego pudelka…
    Szczerze mówiąc mam alergie na takie tytuły…
    No cóż tu jedyna odpowiedź jak się nasuwa to magiczne słowo - oglądalność - a właściwie klikalność .

Prawda jest taka że jak ktoś nie zechce - to żadnej postkomunistycznej instytucji nie zapłaci ani grosza.
    Nie do końca to jest takie proste - w niektórych branżach jest to nie do ominięcia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Tytuł żywcem wyjęty z Wrtualnej Polski lub innego pudelka…
    Szczerze mówiąc mam alergie na takie tytuły…
    Wkurza mnie takie straszenie Polaków praktycznie na każdym kroku.
    "Masz firme-pójdziesz z torbami", Masz działaność - nie wyjdziesz z długów", "Nie masz OC - zbankrutujesz", "Masz cośtamcośtam - zobacz co Ci grozi".
    Takie tytuły w prasie i internecie kojarzą mi się z sensacją dla pań z magla.
    Sensacja się najlepiej sprzedaje i basta. Magiel rządzi. Czasy mediów z klasą czy jak to nazwać, minęły i nie wrócą.

Prawda jest taka że jak ktoś nie zechce - to żadnej postkomunistycznej instytucji nie zapłaci ani grosza.
    Przepraszam jeśli nie na temat, ale szlag mnie trafia jak czytam takie tytuły ciągle straszące Polaków.
    Pozdrawiam. Marek
    A ciekawy jestem swoją drogą, czy gdyby swobodnie wieszano Wasze najlepsze obrazki w gabinetach stomatologicznych, klubach, sklepach, u fryzjera, w hipermarkecie i w piwiarni, to czy organizacja "pobierająca haracz" z tego tytułu od właścicieli w.wym. lokali i przekazująca Wam te pieniądze (po odliczeniu sobie prowizji "za fatygę") też byłaby "postkomunistyczna"?
    Czy może jednak to ci, którzy chcą za darmo zdobić Waszymi obrazkami ściany swoich firm byliby be? I nie piję do tzw. ślubniaków - im nie trzeba tego tłumaczyć.

Dopiero zaczyna

Kuba1, to nie chodzi o ściąganie należnej opłaty, ale odgórne uznawanie każdego za przestępce. Istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności, czemu taki przepis by przeczył.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Adammm Zobacz posta
    Kuba1, to nie chodzi o ściąganie należnej opłaty, ale odgórne uznawanie każdego za przestępce. Istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności, czemu taki przepis by przeczył.
    Nie dramatyzujmy. Opłaty od tzw. czystych nośników działają w Polsce od min. kilkunastu lat, a ten nagłówek prasowy jest klasycznym odgrzewanym kotletem, w celu wzbudzenia sensacji/oglądalności. Jeśli dostosowują ustawę do aktualnego stanu rynku to raczej dobrze, niż źle. Już widzę te szybujące w górę ceny RTV. Nie pomyśleliście o tym, że to jest informacja obliczona na wzbudzenie obawy w maluczkich, że jak teraz nie kupią, to później będzie 2x drożej? Klasyczna polityka przedświąteczna. Przecież zaraz dowiemy się z telewizora, że już są święta! LOL

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Radiowa Trójka - Za a nawet przeciw - właśnie rozmawiają o podatku na rzecz artystów.

Jakim prawem ktoś może ściągać haracz za to, że mam aparat ? Jak oni mi to mogą udowodnić >

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez basia95 Zobacz posta
    Jakim prawem ktoś może ściągać haracz za to, że mam aparat ? Jak oni mi to mogą udowodnić >
    chyba zapomniałaś że żyjesz w Polsce... poza tym wg zaiksu te propozycje to nic wielkiego, tylko taka "mała aktualizacja" obecnych przepisów...
    http://di.com.pl/news/48868,0,ZAiKS_...i_problem.html
    Ostatnio edytowane przez centur ; 26-09-2013 o 19:10
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez basia95 Zobacz posta
    A w jaki sposób udowadniają, że masz płytki DVD-R?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów