Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Masz aparat ? ZAiKS ściągnie haracz...

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Domyślnie Odp: Masz aparat ? ZAiKS ściągnie haracz...

centur - kwestia muzyki jest dyskursywna i nie wchodzi w zakres tego wątku mój komentarz był reaktywny względem powyższego i nie będę się rozwijał w tym temacie.

a co do 'haraczu' - no cóż, po prostu kapitalistyczna demokracja, w której grupy posiadające i kumulujące kapitał mogą wywierać wpływ na ustawodawstwo... co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem głupoty wprowadzenia tego 'podatku'. ale popatrzmy na sprawę z drugiej strony - w Polsce kradzież dóbr kultury (w formie elektronicznej) nie jest duża, jest ona na skalę MASOWĄ. i nie dziwię się niektórym środowiskom, że walczą o swoje prawa, tylko nie w taki sposób, jaki formułuje ta ustawa.
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

Niszowi twórcy mogą zaistnieć jedynie dzięki netowi teraz. Ale jeżeli są niszowi to i tak ZAiKS im wiele nie pomoże, bo mało kto ich płyty kupi, nikt w radiu nie puści, więc tantiem nie ma. A fani co lubią taką muzykę płytę i tak kupią. Z polskiej słucham chyba tylko Happysad (chociaż z płyty na płytę z rosnącym sceptycyzmem). Nawet koszulki mam.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

No ale co wspólnego z piractwem ma sprzęt foto

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    No ale co wspólnego z piractwem ma sprzęt foto
    najwidoczniej to że aparatem możesz dziś nagrać filmową premierę w kinie a potem wrzucić do neta czyli upraszczając, jak dysponujesz 'narzędziem zbrodni' to w domniemaniu jesteś winny !!!, zresztą spytaj pomysłodawców tego projektu, dałem linka bo w artykule jest też mowa o aparatach...
    Ostatnio edytowane przez centur ; 19-09-2013 o 14:48
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    W tej chwili już są opłaty od czystych nośników w zależności od ich pojemności. tak więc kupując komputer płacisz zaiksowi. czy to znaczy że ściągnięty piracki film/muzyka/program stają się legalne?
    Masz absoluną rację :-). To jest mistrzostwo świata, kupując czysty nośnik niby już płacisz za prawa autorskie, a jak skopiujesz na niego płytę to nadal jest to nielegalna kopia! Większego szwindla w majestacie prawa to nawet Rydzyk by nie wymyślił :-)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    upraszczając, jak dysponujesz 'narzędziem zbrodni' to w domniemaniu jesteś winny !!!
    Kupujących np. noże lub siekiery w sklepach powinno się profilaktycznie sadzać na 48 h do ancla. Bo przecież wchodzą w posiadanie narzędzia... ;-)))

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    upraszczając, jak dysponujesz 'narzędziem zbrodni' to w domniemaniu jesteś winny !!!
    Kupujących np. noże lub siekiery w sklepach powinno się profilaktycznie sadzać na 48 h do ancla. Bo przecież wchodzą w posiadanie narzędzia... ;-)))
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Coś już napisał Awatar happytommy

Od lat kupuję w Niemczech, i to nie tylko elektronikę, jest sporo taniej!

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Poważna ekipa dobiera się do naszych portfeli. Zresztą kogo teraz ZAIKS reprezentuje? Krzysztofa Krawczyka i Dodę? Przecież u nas się właściwie nie robi muzyki. A przynajmniej nie takiej co by się dała słuchać.
    Robi się robi kolego, tylko teraz zarówno tworzenie jak i słuchanie przyzwoitej muzyki to hobby dla najwytrwalszych. Nie licz na tzw. kluczowe media - sam musisz sobie radzić. I teraz pytanie czy Ci się będzie chciało..

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Z w/w linku:
    Coraz głośniej mówi się o tym, że do sojuszu mogą dołączyć organizacje zrzeszające autorów książek i wydawców, jak Kopipol i Polska Książka

Jeśli ktoś nie wie:
    Kopipol i Polska Książka "SOLIDARNIE" zbierają dziesiątki milionów złotych od punktów kserograficznych z tytyłu:"praw autorskich",choć nie ma nawet pomysłu na dystybucję tych pieniędzy a więc nie ma tym bardziej dystrybucji .Kwoty to pewien procent obrotów podatkowanych już zgodnie ze stawkami w US.
    Kwota
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Zresztą kogo teraz ZAIKS reprezentuje? Krzysztofa Krawczyka i Dodę? Przecież u nas się właściwie nie robi muzyki. A przynajmniej nie takiej co by się dała słuchać.
    To jest moim zdaniem daleko idące uproszczenie i bardzo niesprawiedliwe generalizowanie nie mające nic wspólnego z prawdą.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Tytuł żywcem wyjęty z Wrtualnej Polski lub innego pudelka…
    Szczerze mówiąc mam alergie na takie tytuły…
    Wkurza mnie takie straszenie Polaków praktycznie na każdym kroku.
    "Masz firme-pójdziesz z torbami", Masz działaność - nie wyjdziesz z długów", "Nie masz OC - zbankrutujesz", "Masz cośtamcośtam - zobacz co Ci grozi".
    Takie tytuły w prasie i internecie kojarzą mi się z sensacją dla pań z magla.
    Prawda jest taka że jak ktoś nie zechce - to żadnej postkomunistycznej instytucji nie zapłaci ani grosza.
    Przepraszam jeśli nie na temat, ale szlag mnie trafia jak czytam takie tytuły ciągle straszące Polaków.
    Pozdrawiam. Marek
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów