Modernizacja sprzętu - dofinansowanie
Jestem fotoamatorem, który fotografią zajmuje się od 4 lat ( ostatnie pół roku na poważniej ). Chcę zajmować się fotografią ślubną jak i studyjną. Zainwestowałem do tej pory z własnej kieszeni w kilka szkoleń ( kurs fotografii ślubnej, praca w studio z lampami, retusz Hi-END skóry, obróbka repoglamour oraz praca z lampami reporterskimi strobist ). Tak się złożyło, że trafiła się szansa dofinansowania z Urzędu Pracy i mój wniosek został pomyślnie rozpatrzony. Do tej pory pracowałem na tym co w stopce - myślę, że 7D+Sigma 35mm 1.4 + Canon 85mm 1.8 uda mi się sprzedać w granicach ~4-5k ( byłaby to kasa na wynajem lokalu pod studio na start ). Po dosyć długiej lekturze tego forum, zmontowałem sobie zestaw dla siebie - byłbym wdzięczny gdybyście spojrzeli i wytknęli błędy lub doradzili coś innego jeśli uważacie, że te pieniążki można by mądrzej zagospodarować. Proszę nie traktować tematu jako przechwałki, za każdą uwagę dziękuję.
BODY : 5D III - 11.000zł
OBIEKTYWY : Sigma 35mm 1.4 - 3.500zł + Sigma 85mm 1.4 - 3.600zł
MONITOR : Eizo ColorEdge CX240 - 5.400zł
LAMPA : 430 EX II ( posiadam już )
WYPOSAŻENIE STUDIA : statywy, tła, 3x yn-622c, octa 150cm, strumienica, beauty dish 70cm biały, 2x Quantuum r+600 + 2x strip 180x40cm ( posiadam już )
- - -
suma : 23.500zł | kwota dofinansowania 22.100zł
Odp: Modernizacja sprzętu - dofinansowanie
Kilka uwag:
Body - moim zdaniem przeinwestowane - na początek lepszym pomysłem byłby 6D, ew. 5D2 plus obowiązkowo jakiś zapas. Zostawiłbym sobie 7D w tym celu.
Obiektywy - OK, ale stanowczo jakiś dodatkowy szeroki - na imprezy 35mm będzie często za długie,
Monitor - nie siedzę w temacie, ale to chyba trochę wyższa półka. Myślę, że starczyłoby jakieś Eizo ze średniej.
Lampa - mimo, że posiadasz 430, wymieniłbym ją na mocniejszą 580, lub 600.
Co do body jestem zdecydowany w 100% na 5D III - kupić raz a dobrze. W najgorszym wypadku nie wykorzystam na początku nawet połowy jego możliwości - będzie dodatkowa motywacja żeby łapać "szlif" i podnosić umiejętności.
A co do tego szerokiego obiektywu czym warto byłoby się zainteresować? Mógłbym przeznaczyć fundusz z monitora na to szkło.
Ja bym kupił :
5d3
24/1.4
85/1,4 ew 135L (85 na 7d bedzie 135)
600ex edit szybciej się ładuje i można strzelić serię.
Zostaw 7d na zapas.
O monitorach masz istny tasiemiec na forum. Więcej niż Eizo SX2262W bym nie kupił. Ew nec-a w okolicy 2100 sRGB.
edit 24/1.4II będzie optimum przy braku 14 czy 16-35. 35 mm spoko, ale ciasnawo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoniarz1984
A co do tego szerokiego obiektywu czym warto byłoby się zainteresować? Mógłbym przeznaczyć fundusz z monitora na to szkło.
To zależy od Twoich preferencji. Mnie wystarcza 17-40, bardzo fajne szkło. Potrzebujesz jaśniejsze - jest 16-35, jeśli wolisz stałki, to jest dosyć spory wybór.
Jako zapasowe body za czas jakiś będę chciał sprawić sobie 5D i już na dobre porzucić cropa. No i mam teraz dylemat z tymi szkłami .. Skłaniam się ku C 16-35 2.8 ale przy tym nie chciałbym rezygnować z Sigmy 35 .. nie wiem czy jest sens w tym wypadku. Piszesz, że 35mm na imprezy będzie za długie - czy 24mm będzie wystarczające? Dzięki za podrzucenie Eizo SX2262W - poczytałem trochę i myślę, że w zupełności powinien wystarczyć - za różnicę w cenie dorzucę PS CS6 ( ładować się w wersję BOX czy może subsykrybcję Adobe Cloud? ). To samo doszedłem do wniosku, że warto wymienić 430ex na 600ex - jednak warto było założyć temat, bo kilka poprawek już zostało naniesionych na listę zakupów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoniarz1984
Piszesz, że 35mm na imprezy będzie za długie - czy 24mm będzie wystarczające?
To nie tak. Obiektyw 35mm może na imprezach wystarczyć w 90%, a pozostałych 10-ciu będzie zdecydowanie za długi. Ale to samo można powiedzieć np. o 24mm. Wszystko zależy jaka impreza i w jakich warunkach. Dlatego ja optuję jednak za uniwersalnym 16-35mm.
Lampa bez dwóch zadań jak najlepsza. Jeśli chodzi o PS, to tylko pudełko.
24 bedziesz miał dospawane do puszki, jak będzie wąsko dopniesz samayanga 14mm i cacy.
CS6 to ostatni box, wg mnie nie opłaca się w chmurze, z tego co wiem (jeśli się mylę proszę o szybką korektę), ale cena CC w chmurze będzie jednakowa dla posiadaczy poprzednich wersji csX i nowych klientów.
Lepiej Amazon.com: Adobe Photoshop Extended CS6 Student and Teacher Edition: Software
opłaca się:)
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
Akurat w tym przypadku nie można wykorzystywać softu do działalności komercyjnej.
A czy to czasem nie kombinowanie gdy komercyjna praca na wersji student,nauczyciel?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Akurat w tym przypadku nie można wykorzystywać softu do działalności komercyjnej.
A to ciekawe, na forum wisi wątek i wynika z niego, że można. Hmm, nie upieram się, ale kilku userów wyjaśniło, że mozna, choć to "niegodziwe" kupić na "lewego studenta" i działać komercyjnie - student też człowiek, pracować musi nie?:mrgreen:
Mógłbyś rzucić linkiem do tej dyskusji o PS?
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoniarz1984
Jako zapasowe body za czas jakiś będę chciał sprawić sobie 5D i już na dobre porzucić cropa.
Za czas jakiś, to najgłupsza rzecz jaką może zrobić fotograf startujący. Sprzęt nie jest wieczny, a nawet nówki ze sklepu potrafią wysiąść. Poza tym komfort pracy na dwóch korpus nieporównywalny. Jak podepniesz coś dłuższego pod cropa, to możesz sobie podarować zakup 135L. W tę stronę bym poszedł.
Cytat:
Skłaniam się ku C 16-35 2.8 ale przy tym nie chciałbym rezygnować z Sigmy 35 .. nie wiem czy jest sens w tym wypadku. Piszesz, że 35mm na imprezy będzie za długie - czy 24mm będzie wystarczające?
Wziąłbym 24L + Twoja Sigma + 85/1.8 lub 85/1.2L Zestaw idealny do większości zastosowań. Jak już szerzej, to samyang 14mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
A to ciekawe, na forum wisi wątek i wynika z niego, że można.
"Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna". ;)
Ale mówimy tu, zdaje się, o pełnym spektrum działalności komercyjnej, prawda?
Powiedzcie mi jeszcze czy nie lepiej byłoby brać 6D zamiast 5D III i różnicę w cenie dołożyć do lepszych lub po prostu dodatkowego szkła?
Ja z dotacji planuję zakupić właśnie canona 6D, nie mniej jednak jako podstawe używam 5d II, mając już śluby za sobą wiem co to znaczy nagła zmiana szklarni podczas szybkiego, niepowtarzającego się reportażu.
IMHO drugie body to nie tyle co komfort pracy a przede wszystkim bezpieczeństwo, ja sam musiałem nauczyć się szybkiej zmiany obiektywu przy czym nie potrafię teraz pomyśleć o tym żeby na kolejny ślub iść z jedną puchą,
sprzęt to sprzęt - jest awaryjny, potrafi siąść w najmniej spodziewanym momencie, nie mówiąc już nawet o totalnej rozsypce co czasem lubi ześwirować i potrzebuje restartu baterią a w tym momencie powinieneś miec pod ręką drugi zestaw ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoniarz1984
Powiedzcie mi jeszcze czy nie lepiej byłoby brać 6D zamiast 5D III i różnicę w cenie dołożyć do lepszych lub po prostu dodatkowego szkła?
Odpowiedź otrzymałeś - post #2 ;)
statywy, tła, 3x yn-622c, octa 150cm, strumienica, beauty dish 70cm biały, 2x Quantuum r+600 + 2x strip 180x40cm
albo studio, albo fotografia ślubna w tej kwocie. Jeśli chcesz studio, to musisz mieć lokal - wiadome, pewnie jakich rozmiarów chyba nie muszę pisać, skoro podjąłeś świadomą decyzję, oczywiście musisz się liczyć z opłatami studia, czyli studio musi się zwracać, zarabiać na Ciebie a to się więżę często z wynajmowaniem, ale z takim wyposażeniem to można znajomym za flaszkę wynajmować. Jeśli chcesz wynajmować studio i zarabiać na nim, to musisz dobrze wyposażyć, te 20tyś. jednak to mało na dobre wyposażone studio i dobry sprzęt pod fotografie ślubną, taki jak wymieniłeś. Dlatego jedno albo drugie, moim zdaniem :) jeśli sprzedaż używany sprzęt to polecam z tego zostawić zapas pieniążków na opłaty lokalu, z góry na kaucje i później amortyzacje na dwa miesiące czynszu :)
Piszę z doświadczenia, miałem podobną sytuacje :)
generalnie to na Twoim miejscu zrobiłbym tak.
sprzedanie wszystkiego co masz.
kupno jakiegoś tańszego body..
-5dmk2 nawet (nowego) aparat to aparat 5dmk2 w zupełności wystarczy na start, nie patrz na onanistów sprzętowych, ludzi biegnących za nowinkami technicznymi- niektórzy myślą że mając nowy sprzęt będą robić lepsze zdjęcia:)
-Sigma 35 1.4 i canon 85 1.8 oblecisz tym cały reportaż na spokojnie
zestaw na początek spokojnie wystarczający.
Reszta w pakowanie w studio fotograficzne, które będzie samo na siebie zarabiało :)
jak będzie popyty, zbierasz na upragnioną mk3 kupujesz, zostawiasz 5dmk2 jako zapas :)
aha ... to samo planowałem z urzędem pracy , w identycznych zamiarach, fotografia reklamowa, ślubna i własne studio (sprzęt studyjny własny mam, nawet na dobrym poziomie) :) miałem pozytywną odpowiedź na mój wniosek, ale w ostatniej chwili przemyślałem i zrezygnowałem. Między innymi doradca zawodowy z urzędu powiedziała że już co 2/3 wniosek o dofinansowanie to fotografia-ślubna itp. i jest przesycone tym itp itp. w konsekwencji jak już byłem w tym urzędzie, udało mi się zdobyć ponadpostawowe uprawnienia spawania MIG/MAG i TIG i obecnie jestem strasznie zadowolony, że nie jestem kolejnym kotleciarzem, a urząd pomógł mi w zdobyciu nowych kwalifikacji zawodowych, po których znalazłem dobrze płatną prace ( jak na polskie realia ) a zdjęcia zdjęciami- umowa o dzieło i wolnym czasie, dorobić można:)
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
generalnie to na Twoim miejscu zrobiłbym tak [...]
W pełni racjonalne podejście. Choć nie wiem czy Canoniarz1984 posiadając 7D będzie zadowolony z AF w 5DII. Jeśli w obecnej puszce nie używa bocznych to nie będzie marudził 8-)
Obowiązkowo należy mieć dwie puszki ,jeśli poważnie chcesz się zajmować fotografią ślubną.Mam na uwadze kwestie awarii(o których wcześniej była mowa) oraz wygodzie korzystania z obiektywów stałoogniskowych.Dlatego też proponuje zakupić:
-2x ff(obojętnie jakie modele) i tutaj nie ma co przepłacać bo elektronika lubi się szybko zestarzeć a optyka nie,biorąc pod uwagę ceny rynku wtórnego przy ewentualnej odsprzedaży
-sigma 35 1.4 hsm
-zostawić sobie canon 85 1.8-szkło jest naprawdę dobre
-samyang 14mm lub coś innego ultraszerokiego
-dokupić jeszcze jedną lampę jako zapasową np.580exII
Takim zestawem wykonujesz spokojnie cały reportaż:)
-
Jakby budżet starczył zamiast samyanga warto wybrać 17-40 L teraz jest 400 zł w cashbacku canona ;p