-
Jaki obiektyw do fotografowanie niemowlaka
Witam wszystkich serdecznie,
Na wstępie dodam że dopiero zaczynam z fotografią i świadomy jestem że popełniam jeszcz błędy fotografując.
Zależy mi aby fotografować niemowlaka póki jest malutki, aktualnie używam 50mm 1/8 - zdjęcia nie zawsze są ostre a na tym najbardziej mi zależy ( na 20 zdjęć zrobionych może 3 mam które mnie zadawalają)
Chciałbym aby zdjęcia malucha były ostre i znalazł się na zdjęciu cały, niestety przy 50mm 1/8 mam z tym problem, proszę o wszelkie sugestie i pomoc gdzie tkwi problem.
Szukałem na forach twierdzą i nie którzy piszą że jest to problem obiektywu że jest za waski.
Pozdrawiam
-
Odp: Jaki obiektyw do fotografowanie niemowlaka
Problem nie siedzi w sprzęcie a w Twojej głowie. 50mm nie jest za wąskie, to raczej kwestia lenistwa :)
-
Chcesz żeby było ostro to zapewnij sobie więcej światła. Patrząc na profil to 50mm to nie jest Twój jedyny obiektyw więc jak Ci ciasno skorzystaj z tego drugiego.
-
Ostrość zależy od wielu czynników, w tym podstawowych, tj. czas i przesłona.
50/1.8 nadaje się do fotografowania dzieci tylko trzeba go właściwie wykorzystać, zresztą 18-135, który masz też się nadaje (sam z nim zaczynałem).
Napisz może z czym masz dokładnie problem i dlaczego wg Ciebie nie wychodzą foty z 50/1.8.
Pokaż przykładowe fotki to łatwiej będzie pomóc, ukierunkować.
-
Iso w górę czasy krótsze i będziesz miał ostre zdjęcia, lub kup statyw :PP
A teraz tak na serio, 1.8 to dość jasno więc nie wiem w czym tkwi Twój problem... Z tego co widziałem ludzie robią ostre zdjęcia i mają na 20 2-3 nieostre więc może naucz się najpierw robić zdjęcia a potem inwestuj w sprzęt? Taka moja mała dygresja...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Iso w górę czasy krótsze i będziesz miał ostre zdjęcia, lub kup statyw :PP
A teraz tak na serio, 1.8 to dość jasno więc nie wiem w czym tkwi Twój problem... Z tego co widziałem ludzie robią ostre zdjęcia i mają na 20 2-3 nieostre więc może naucz się najpierw robić zdjęcia a potem inwestuj w sprzęt? Taka moja mała dygresja...
IMHO (zgaduję) tu może być problem z umiejętnym użyciem szkła, 1.8 to bardzo mała GO. Podejrzewam tak, bo sam miałem problem na początku z używianiem 1.8, Szczególnie jak niemowlak ruchliwy, chociaż można ćwiczyć jak śpi ;)
-
Również myślę, że chodzi o małą GO. Chyba, że obiektyw wykazuje jakiś silny FF/BF, wszak w tym modelu to dość częsta przypadłość.
-
przesłona na 2.2 lub 3.5 to bedzie żyleta jeżeli nie ma ff/bf
-
ano częsta przypadłość niestety :c
Przysłona od 2,5 i jest dużo lepiej :)
-
Panowie, przyjmuje każdą krytyke bo jestem świadomy że popełniam błędy, stąd dlateo pisze o wsparcie..:)
Ostatnia fotka jest ostra, pierwsze dwie jak widać nie..
Prośba o jakiekolwiek sugestię.
-
canon 40/2.8 stm, do kota idealny a mój kot jest jak dwa niemowlaki :)
-
Jak dla mnie to za mało światła... Światło z żyrandola to nie wszystko ; ) Ostatnie zdjęcie jak myślę robione w dzień a reszta wieczorem... Moja podpowiedź zainwestuj w lampę i będzie już o wiele lepiej, na początek jeśli masz od kogo to pożycz po prostu i zobacz czy coś się zmieni ; )
-
Na pierwszym zdjęciu miałeś za mało światła do tej kombinacji ogniskowej i przesłony stąd za długi czas = poruszone zdjęcie. Gdybyś użył 50-tki z przesłoną na ok 2,5 i trochę podszedł miałbyś ostre zdjęcie. Na początek proponuję statyw, i zdjęcia na priorytecie przesłony (Av). Na 50-tce przesłonę ustawiaj między 2,2 a 2,8 przy zoomie najniższą możliwą. I więcej światła jeśli to możliwe :)
-
Pierwsze zdjęcie zrobione 18-135 - z długi czas, 1/11s. Poruszone po prostu, chyba nawet za długi na stabilizację.
Drugie zdjęcie też zrobione 18-135 - czas też krótki, ale IMHO w tym przypadku jest dość znaczy back focus, ostrość na pieluszce z tyłu za dzieciaczkiem - gdzie ostrzyłeś? którym punktem? może przekadrowywałeś i ostrość uciekła?
Trzecie zdjęcie zrobione 50-tką - f2.0, czas 1/200, ostre jak należy, chociaż można by z ostrością próbować celować tak by oboje oczu były ostre.
--- Kolejny post ---
I jeszcze jedno - może mnie tu zaraz zjadą niektórzy za tą radę ;), ale jeśli nie zależy Ci na szczególnym poznawaniu tych wszystkich aspektów techniczny to możesz ustawić zielony kwadracik i tak na początku zdjęcia robić, potem patrzeć na parametry jakie były i próbować dalej trybami nazwijmy je półautomatycznymi, itd. itd, wszystko przyjdzie z czasem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Pierwsze zdjęcie zrobione 18-135 - z długi czas, 1/11s. Poruszone po prostu, chyba nawet za długi na stabilizację.
Drugie zdjęcie też zrobione 18-135 - czas też krótki, ale IMHO w tym przypadku jest dość znaczy back focus, ostrość na pieluszce z tyłu za dzieciaczkiem - gdzie ostrzyłeś? którym punktem? może przekadrowywałeś i ostrość uciekła?
Trzecie zdjęcie zrobione 50-tką - f2.0, czas 1/200, ostre jak należy, chociaż można by z ostrością próbować celować tak by oboje oczu były ostre.
--- Kolejny post ---
I jeszcze jedno - może mnie tu zaraz zjadą niektórzy za tą radę ;), ale jeśli nie zależy Ci na szczególnym poznawaniu tych wszystkich aspektów techniczny to możesz ustawić zielony kwadracik i tak na początku zdjęcia robić, potem patrzeć na parametry jakie były i próbować dalej trybami nazwijmy je półautomatycznymi, itd. itd, wszystko przyjdzie z czasem.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, lampę właśnie pożyczyłem (Canon SpeedLite 430 EX II) zweryfikuje dziś jak to będzie wyglądało..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fruciak
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, lampę właśnie pożyczyłem (Canon SpeedLite 430 EX II) zweryfikuje dziś jak to będzie wyglądało..
Pamiętaj by ustawić tryb manualny do lampy!! ; ))
-
I staraj się ustawić lampę na sufit ( jeśli masz biały) żeby nie walić dziecku prosto w oczy
-
Zostaw lampę !!! Dla takiego niemowlaka (ma ze 2-3 m-ce?) będzie taki błysk, nawet odbity od sufity jak dla Ciebie błyskawica, strzel najpierw sobie po oczach i zobaczysz, z za wizjera nie widać tej mocy.
Jak chcesz robić zdjęcia poczekaj na słoneczną aurę i rób przy oknie a nie po nocy przy lampach, wtedy i będzie odpowiedni czas i pobawisz się przysłoną. A nie dzieciakowi lampą po oczach !!!
-
latant: czytałem bardzo dużo aby własnie nie używać lampy podczas fotografowania dzieci, zaskocze Cię maluch ma 12 dni.. :)
-
Jak mój się urodził (ponad 3 latat temu) też dużo czytałem na temat używania lampy przy niemowlakach i nie znalazłem by lekarze zabraniali. Konsutlowałem nawet z pediatrą i nie miał przeciwskazań, ale bez wzgledu na to starałem się nie walić po oczach a tylko odbijać.
-
Gratulacje dla rodziców, no ... chłopak duży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jak mój się urodził (ponad 3 latat temu) też dużo czytałem na temat używania lampy przy niemowlakach i nie znalazłem by lekarze zabraniali. Konsutlowałem nawet z pediatrą i nie miał przeciwskazań, ale bez wzgledu na to starałem się nie walić po oczach a tylko odbijać.
Jak wyżej - nie ma przeciwwskazań byle by nie walić lampą po oczach a samą lampę używać jako jako światło dopełniające a nie główne
-
Niemowlak najpierw nic nie widzi, potem odcienie szarego i kontury, przez cały czas obraz odwrócony, dopiero po kilku miesiacach zaczyna się to normować, więc nie ma żadnych przeciwskazań... Niemowlak nie zarejestruje nawet tego błysku.. Tylko jego oczy, nie mózg... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
flankerp
Niemowlak najpierw nic nie widzi, potem odcienie szarego i kontury ...
W pierwszych miesiącach organizm dziecka intensywnie się rozwija, a gałka oczna szczególnie. 12 dni temu funkcjonowała w całkowitej ciemności i następuje stopniowe powiększanie pola widzenia. Nagłe błyski w tym powolnym procesie na pewno nie są czyś naturalnym a tym bardziej pożądanym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Gratulacje dla rodziców, no ... chłopak duży.
Dzięki niech tylko rośnie i będzie zdrów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Zostaw lampę !!! Dla takiego niemowlaka (ma ze 2-3 m-ce?) będzie taki błysk, nawet odbity od sufity jak dla Ciebie błyskawica
I broń Boże nie wychodź z dzieckiem na spacer - na zewnątrz jest wielokrotnie więcej światła niż daje lampa odbita od sufitu.
Wiesz czym to może grozić? :mrgreen:
-
Jaki obiektyw do fotografowanie niemowlaka
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
W pierwszych miesiącach organizm dziecka intensywnie się rozwija, a gałka oczna szczególnie. 12 dni temu funkcjonowała w całkowitej ciemności i następuje stopniowe powiększanie pola widzenia. Nagłe błyski w tym powolnym procesie na pewno nie są czyś naturalnym a tym bardziej pożądanym.
Myśle, ze bardziej chodziło o drastyczne różnice światła. Oko w pomieszczeniach ma dużo bardziej otwarta zrenice niż ma dworze- mówimy o dniu.
Może zamiast blyskac pomysł o doswietleniu światłem stałym.
-
Niektóre rady mnie rozwalają ;). Mam 3-kę dzieci, większosć zdjęć w domu, szczególnie w porze wieczornej robiłem zawsze z lampą i może tu niektórych zaskoczę - wszystkie do tej pory mają swietny wzrok ;).
Kilka ostatnich wybranych na szybko - dopalone wszystkie oprócz 1 i 4, wszelkie dane w EXIFie:
Nawet teraz mając jasne stałki (a nie zawsze tak było i zaczynałem od KITa i sigmy 18-200 ;)) i użyteczne wysokie ISO często korzystam z lampy. Sęk w tym, żeby po pierwsze nie oślepiać dziecka a po drugie na zdjeciu efekt użycia lampy był niewidoczny bądź ledwowidoczny.
Jeżeli ma się ciemne szkła i cropa, to niestety pozostaje tylko lampa. Nigdy nie należy jej kierować na wprost, zawsze odbijać od ścian lub/i sufitu. Dobrze jest też mieć odbłyśnik - standard w 580-ce, w niższych modelach można posłużyć się kartonikiem na gumce - świetnie się sprawdza i ma możliwość regulacji ;). Należy też wykonać kilka ujęć próbnych i ustalić korektę błysku. Naświetlać na histogram i robić w RAWach. To sposób na sukces.
Moja rada do Fruciaka, rób zdjęcia w RAWach, dwa pierwsze mają paskudne kolory, dodatkowo wszystkie są niedoświetlone. Fotografując w RAWie jesteś w stanie wszystko to zniwelować.
1. Ewidentnie poruszone - czas 1/10s to trochę za długo jak na ogniskową 135mm na cropie. Przyjmij zasadę dobierania minimalnego czasu. 1/x, gdzie x = ogniskowa x crop (1,6). Dla 135mm optymalnie byłoby więc co najmniej 1/200s.
2. Tu ostrość jest, ale na poduszcze po prawej stronie - fioletowy fragment, po prostu nie trafione.
3. Tu już jest OK.
Fotografujac jasnymi szkłami z małą przysłoną staraj się nie przekadrowywać. Płaszczyzna ostrości jest na tyle mała, że każda zwłoka czy poruszenie aparatu może ją przenieść i obiekt jest poza jej obrębem. Ja robię to w taki sposób, że za jednym naciśnieciem ustawiam ostrość i robię zdjęcie - nie ma zwłoki a co za tym idzie czasu na poruszenie. Jeżeli nie chcesz ostrości w centrum, można też korzystać z bocznych punktów AFu, które może nie są w 600D tak czułe jak centralny, ale warto próbować.
-
Matsil: bardzo dziękuje za rady napewno z nich skorzystam, zapewne wróce i mam nadzieje że będę się miał czym pochwalić :)
-
Jednak wolę kiepskie foty od walenia lampą po oczach, zrobione dzisiaj.
Świecenie zostawiam dla bardziej rozwiniętych organizmów
-
to ostatnie nawet ciekawe... nie uważam też by nie można było używać lampy... patrząc na żółte światło żarówek i przyciemnione pomieszczenia. Zapalone światła w pokoju + lampa, jak nie jest skierowana wprost na dziecko wręcz za Twoje plecy, też tak robiłem zdjęcia co prawda rocznej dziewczynce oto kilka przykładów:
K. | Facebook
szczerze za bardzo nie zwracała na to uwagi..
-
Niektórzy sprawiają wrażenie jakby naoglądali się za dużo Men In Black. Błyskanie nie wykasuje dziecku pamięć ani nie spowoduje u niego raka. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku tj nie walić lampą z maksymalną mocą w bardzo ciemnym pomieszczeniu i nic mu nie będzie
-
W sumie to każdy ma prawo własnego zdania w tym temacie. Jedni się boją błsykać, inni nie, jedni wychowują dzieci tak, a inni inaczej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
I broń Boże nie wychodź z dzieckiem na spacer - na zewnątrz jest wielokrotnie więcej światła niż daje lampa odbita od sufitu.
Wiesz czym to może grozić? :mrgreen:
Słyszałeś o źrenicy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Słyszałeś o źrenicy?
Tak. Słyszałem również o zdrowym rozsądku i nie staram się być mądrzejszy niż pediatrzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Świecenie zostawiam dla bardziej rozwiniętych organizmów
Zdjęcie nr 3 pomimo, że błysnąłeś daje kiepski efekt. A to z uwagi, że błysk jest na wprost. Efekt? Przepalenia na twarzy dziecka, cienie i czarne tło. Wystarczy podnieść palnik do góry, dać korektę na lampie +2/3EV i efekt byłby o niebo lepszy. Ja mam zdanie, że jeżeli ma się tylko wbudowaną lampę, to rzeczywiście lepiej z niej nie korzystać. Dlatego w profesjonalnych body w ogóle tego wynalazku nie ma ;).
Pozostałe zdjęcja jak najbardziej OK, ale 1 i 2 trochę niedoświetlone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tak. Słyszałem również o zdrowym rozsądku i nie staram się być mądrzejszy niż pediatrzy.
To rozumiem. Ale poprzedni argument/żart lekko nietrafiony i tylko do tego się odnosiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Zdjęcie nr 3 pomimo, że błysnąłeś daje kiepski efekt.
Pozostałe zdjęcja jak najbardziej OK, ale 1 i 2 trochę niedoświetlone.
3 robione "małpką" wiec i efekty są raczej dokumentujące efekt jedzenia :razz:
1 i 2 jestem świadomy, że błysk lampą by poprawił oświetlenie ale jak napisałem wyżej ... itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
1 i 2 jestem świadomy, że błysk lampą by poprawił oświetlenie ale jak napisałem wyżej ... itd.
Eee tam, nie koniecznie błysk, wystarczyło dać EV na + ;).
Mnie też to wkurza, ale canon ma tendencję do niedoświetlania zdjęć i w trybach Tv i Av już z definicji mam zawsze ustawioną ekspozycję na +2/3EV, dodatkowo patrzę na histogram. W 5DIII fajne jest to, że wreszcie działa auto iso i można zadeklarować minimalny czas, co znacznie ułatwia i przyspiesza nastawy w Av i Tv. W M już nie jest tak łatwo i jak chcesz korektę trzeba deklarować iso i bardziej się pilnować.
-
jpg mam ustawione na +1/3EV ale te były wołane z RAW'a, pobawiłem się suwaczkami i jednak bardziej odpowiada mi taka estetyka zdjęcia, porządna korekcja ekspozycji na + powoduje zbytne rozjaśnienie zdjęcia. Brakuje tutaj konkretnego źródła światła i ruszanie suwakami nie pomoże. Histogram jest równo rozłożony :razz:
-
Pstryk z dzisiejszego dnia, kiedy chmury nie zakrywały całkowicie nieba, zdjęcie samoistnie nabrało pewnego "blasku" ;)
-
latant: ile Wasz bobasek ma :) ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fruciak
latant: ile Wasz bobasek ma :) ?
skończone 9 dni :razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Pstryk z dzisiejszego dnia, kiedy chmury nie zakrywały całkowicie nieba, zdjęcie samoistnie nabrało pewnego "blasku" ;)
O i tu jest super, dałeś +2/3EV i od razu jaśniej. Śliczna dzidzia.
Powstanie nam tu zaraz wątek z bobasami, moje już chyba są na to za duże, bo najmłodsza zaraz skończy rok ;).
Może tak byśmy założyli wątek o dzieciakach w dziale galerii i wrzucali po 2 zdjęcia z tych najciekawszych. Można byłoby podzielić na kategorie wiekowe np. 0-1, 1-3 itd. Powstałby fajny temat o ile go jeszcze nia ma z korzyścią dla tych, którzy zaczynają fotografować swoje pociechy.
-
Matsil: jestem za, dodatkowo uważam że taki wątek odnośnie naszych kochanych bobasów ma sens, bo każdy rodzic chciałby uwiecznić swoją pociechę pięknymi fotkami.. :) a jak wiadomo nie każdy się perfekcyjnie zna na fotografii chociażby np. ja :P
-
Słuchajcie, dość intestywnie czytam forum ostatnio z tego co wiem to warto by mieć komplet 3 standardwoych obiektywów, oprócz tych co posiadam warto zainwestować w szeroki kąt, czy tele zoom, a może coś zupełnie innego :) ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fruciak
Słuchajcie, dość intestywnie czytam forum ostatnio z tego co wiem to warto by mieć komplet 3 standardwoych obiektywów, oprócz tych co posiadam warto zainwestować w szeroki kąt, czy tele zoom, a może coś zupełnie innego :) ?
Warto to mieć takie szkła jakich się potrzebuje IMHO, a nie takie o jakich piszą na forum ;)
Pytanie podstawowe - co chcesz focić?
--- Kolejny post ---
Moim zdaniem, w Twoim przypadku zestaw C 18-135 + C 50/1.8 na początek to bardzo przyzwoity zestaw, sam od takiego zaczynałem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fruciak
Na pewno warto mieć jak największy zakres, wtedy jesteś w stanie sporo zdziałać. Ja dochodziłem do wszystkiego metodą prób i błędów czytając też to forum. Na początku kupowałem obiektywy z dużym zakresem, ale po pierwsze ciemnica, po drugie kiepska jakość. Później kupowałem jasne zamienniki canona - tu też nie najlepiej, bo różnie z AFem, powtarzalnością, jakością itp. Później postanowiłem, że będę kupował jedynie canona a jeszcze później, że tylko "porządne" obiektywy serii L, choćbym miał kupować jeden rocznie ;).
Optymalny zestaw dla amatora to 17-40 (ew. 10-22) + 24-105 + 70-200 + 50/1.4 + 85/1.8. Co prawda 24-105 można sobie odpuścić, bo do cropa jest trochę za wąski (chociaż ja go długo z 30D używałem jako podstawowe szkło i byłem zadowolony) i jest najdroższy. Pozostałe są w rozsądnej cenie i zmiana body na FF nas nie boli. Później można powoli przechodzić na odpowiedniki f2.8 a jeszcze później rozbudować system do eLkowych stałek. Ja podążam ta drogą i jest ona chyba dobra. Choć każdy powinien sobie odpowiedzieć co chce robić i czego potrzebuje.
Ludzie pytają, po co mi tyle obiektywów, przecież można spokojnie fotografować 4 stałkami. Zgadza się, ale moje podejście jest inne. Na rajdy zabieram 24-105 i 70-200, bo tam zoome są najlepsze. Do szerokiego kąta mam 17-40. Stałek używam tam, gdzie chcę mieć najwyższą jakość i "magię" z tych szkiełek.
Dziś wiem, że nie warto bawić się w półśrodki, bo traci się czas, pieniadze i nerwy. Lepiej od razu inwestować w lepsze szkła. Dodam, że jestem totalnym amatorem i nie czerpię zysku z fotografii (na razie ;)), traktuję ją jako hobby i poświęcam sporo czasu. Nie uważam także, że amator powinien używać kiepskiego sprzętu, wręcz przeciwnie, każdy powinien fotografować tym na co go stać.
I tak jeszcze odnośnie dopalania lampą, poniżej 2 fotki strzelone dziś na szybko. Pierwsze ze światłem zastanym - okno w ścianie z prawej strony i okno dachowe za moimi plecami. Drugie to samo, ale delikatnie dopalone lampą odbitą od sufitu z odbłyśnikiem. Nastawy dokładnie te same, widać wszystko w EXIFie. Sami ocencie czy jest różnica. Aha, nie patrzcie na ostrość, bo twarz Marysi (ta z prawej) jest poza jej płaszczyzną - nie chciałem wchodzić w wysokie ISO więc użyłem pełnej dziury f2, to miał być tylko taki szybki test.
A tu poniżej jedynie światło zastane, więc da się w specyficznych warunkach, ale ISO16000, czyli dla cropa poziom nieosiągalny:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
(...)ale ISO16000, czyli dla cropa poziom nieosiągalny(...)
osiągalny, osiągalny, tylko z pewnymi mankamentami ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
osiągalny, osiągalny, tylko z pewnymi mankamentami ;)
Z cropów jedynie 650D i 1DIV mają ISO rozszerzone powyżej wartości ISO12800, ale to już chyba tylko chwyt marketingowy, bo przy tych czułościach nie widać na zdjęciu nic poza szumem ;).
A w 5DIII, 6D czy 1Dx wartości ISO25600 są jeszcze używalne ;).