Pstryk z dzisiejszego dnia, kiedy chmury nie zakrywały całkowicie nieba, zdjęcie samoistnie nabrało pewnego "blasku"
Pstryk z dzisiejszego dnia, kiedy chmury nie zakrywały całkowicie nieba, zdjęcie samoistnie nabrało pewnego "blasku"
CMEHA - reszta to upgrade
latant: ile Wasz bobasek ma?
O i tu jest super, dałeś +2/3EV i od razu jaśniej. Śliczna dzidzia.
Powstanie nam tu zaraz wątek z bobasami, moje już chyba są na to za duże, bo najmłodsza zaraz skończy rok.
Może tak byśmy założyli wątek o dzieciakach w dziale galerii i wrzucali po 2 zdjęcia z tych najciekawszych. Można byłoby podzielić na kategorie wiekowe np. 0-1, 1-3 itd. Powstałby fajny temat o ile go jeszcze nia ma z korzyścią dla tych, którzy zaczynają fotografować swoje pociechy.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Matsil: jestem za, dodatkowo uważam że taki wątek odnośnie naszych kochanych bobasów ma sens, bo każdy rodzic chciałby uwiecznić swoją pociechę pięknymi fotkami..a jak wiadomo nie każdy się perfekcyjnie zna na fotografii chociażby np. ja :P
Ostatnio edytowane przez Fruciak ; 12-01-2013 o 11:50
Słuchajcie, dość intestywnie czytam forum ostatnio z tego co wiem to warto by mieć komplet 3 standardwoych obiektywów, oprócz tych co posiadam warto zainwestować w szeroki kąt, czy tele zoom, a może coś zupełnie innego?
Warto to mieć takie szkła jakich się potrzebuje IMHO, a nie takie o jakich piszą na forum
Pytanie podstawowe - co chcesz focić?
--- Kolejny post ---
Moim zdaniem, w Twoim przypadku zestaw C 18-135 + C 50/1.8 na początek to bardzo przyzwoity zestaw, sam od takiego zaczynałem![]()
Na pewno warto mieć jak największy zakres, wtedy jesteś w stanie sporo zdziałać. Ja dochodziłem do wszystkiego metodą prób i błędów czytając też to forum. Na początku kupowałem obiektywy z dużym zakresem, ale po pierwsze ciemnica, po drugie kiepska jakość. Później kupowałem jasne zamienniki canona - tu też nie najlepiej, bo różnie z AFem, powtarzalnością, jakością itp. Później postanowiłem, że będę kupował jedynie canona a jeszcze później, że tylko "porządne" obiektywy serii L, choćbym miał kupować jeden rocznie.
Optymalny zestaw dla amatora to 17-40 (ew. 10-22) + 24-105 + 70-200 + 50/1.4 + 85/1.8. Co prawda 24-105 można sobie odpuścić, bo do cropa jest trochę za wąski (chociaż ja go długo z 30D używałem jako podstawowe szkło i byłem zadowolony) i jest najdroższy. Pozostałe są w rozsądnej cenie i zmiana body na FF nas nie boli. Później można powoli przechodzić na odpowiedniki f2.8 a jeszcze później rozbudować system do eLkowych stałek. Ja podążam ta drogą i jest ona chyba dobra. Choć każdy powinien sobie odpowiedzieć co chce robić i czego potrzebuje.
Ludzie pytają, po co mi tyle obiektywów, przecież można spokojnie fotografować 4 stałkami. Zgadza się, ale moje podejście jest inne. Na rajdy zabieram 24-105 i 70-200, bo tam zoome są najlepsze. Do szerokiego kąta mam 17-40. Stałek używam tam, gdzie chcę mieć najwyższą jakość i "magię" z tych szkiełek.
Dziś wiem, że nie warto bawić się w półśrodki, bo traci się czas, pieniadze i nerwy. Lepiej od razu inwestować w lepsze szkła. Dodam, że jestem totalnym amatorem i nie czerpię zysku z fotografii (na razie), traktuję ją jako hobby i poświęcam sporo czasu. Nie uważam także, że amator powinien używać kiepskiego sprzętu, wręcz przeciwnie, każdy powinien fotografować tym na co go stać.
I tak jeszcze odnośnie dopalania lampą, poniżej 2 fotki strzelone dziś na szybko. Pierwsze ze światłem zastanym - okno w ścianie z prawej strony i okno dachowe za moimi plecami. Drugie to samo, ale delikatnie dopalone lampą odbitą od sufitu z odbłyśnikiem. Nastawy dokładnie te same, widać wszystko w EXIFie. Sami ocencie czy jest różnica. Aha, nie patrzcie na ostrość, bo twarz Marysi (ta z prawej) jest poza jej płaszczyzną - nie chciałem wchodzić w wysokie ISO więc użyłem pełnej dziury f2, to miał być tylko taki szybki test.
A tu poniżej jedynie światło zastane, więc da się w specyficznych warunkach, ale ISO16000, czyli dla cropa poziom nieosiągalny:
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 12-01-2013 o 20:36
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 12-01-2013 o 23:23