Jakość odbitek w empiku - skandal
Ostrzegam wszystkich przed wywoływaniem zdjęć w empikfoto. Odbitki , które wykonane - ich jakość - to jest zupełny skandal. Wyrzucone w błoto prawie 500 zł.
Odbitki skrajnie zaniebieszczone i mocno przyciemnione. Reklamacji uwzględnić nie chcą, a biurokracja w tej firmie powoduje, że nie można porozmawiać z osobami odpowiedzialnymi bezpośrednio za to zlecenie. Informacji reklamacyjnych udziela osoba, która po prostu odbiera i wykonuje rozmowy. Jednym słowem nie ma winnych.
Odbitki, a jest ich 935, są nie do zaakceptowania. Na skutek zaniebieszczenia barw i silnego przyciemnienia w odbitkach np.:
1) zatłuczone zostały ciepłe, czerwono-złote zachody słońca nad morzem, do tego stopnia, iż na odbitkach nie widać nawet odbić czerwonego słońca w wodzie (owe czerwienie z powodu zaciemnienia i zaniebieszczenia zanikły zupełnie),
2) z jasnych poranków zrobiły się mroczne wieczory,
3) w partiach cieni z pełnymi niuansami szarości oraz widocznym szczegółem na odbitkach mam jedynie czarne plamy
4) trawa zamiast zielonej jest niebiesko-zielona
5) kolory drewna (jasna ochra) uzyskały barwę drewna przegniłego - drewno przybrało w odbitkach kolorniebiesko-brązowy
5) budowle kamienne o kolorze kamienia ciepłym, brązowym, przybrały na odbitkach barwę prawie czarną
6) zdjęcia jasne, rozświetlone, robione w pełnym słońcu wyglądają na odbitkach ciemno i mroczno (ów wynik zaniebieszczenia i zaciemnienia tonów).
7) burty statku morskiego o barwie śnieżnobiałej na odbitkach uzyskały barwę szaro-niebieską.
8) ogólnie wszystkie kolory są zatłuczone błękitem i zaciemnienie. Ponieważ wiele zdjęć było robione w ciepłej tonacji - żółcie, mocne czerwienie, barwy te w odbitkach wyglądają strasznie, zwłaszcza zaniebieszczona żółć zachodów słońca
Przykłady przekłamań kolorystycznych w całej partii zdjęć mogę wymieniać dalej.
Emikfoto neguje reklamację. Uważają, że zdjęcia są świetne.
Dodam, a to jest najważniejsze, iż każde ze zdjęć było retuszowane pod względem kolorystycznym na profesjonalnym monitorze firmy EIZO, czyli monitorze z funkcją kalibracji. Jestem zawodowcem.
Co zabawne, osoba, z którą rozmawiałam, powiedziała, iż żeby odbitki wyszły dobrze, konieczna jest obróbka plików na monitorze z z funkcją kalibracji. Po podaniu jej informacji, iż były tak właśnie obrabiane, pani ta nabrała wody w usta.
Reasumując, zlecenie wykonania odbitek odwalone, nikt nie porównywał jakości odbitek z plikami z galerii internetowej w empikfoto. Różnice między kolorystyką plików jpg, a kolorystyką odbitek są uderzające.
Dodam, iż płaciłam za droższe, ponoć lepszej jakości odbitki - w linii Premium.
Reklamację odrzucono. Wydałam prawie 500 zł. Pieniądze wyrzucone w błoto.
Na końcu zaproponowano mi, że z racji niezadawalającej mnie usługi, empik przyznaje mi rabat 25% na następne odbitki. Uważam, iż jest to śmieszna, a zarazem bezczelna zagrywka.
Będę ponawiała reklamację, najwyżej sprawę podam do Sądu Konsumenta.
Ostrzegam wszystkich przed wywoływaniem zdjęć w empiku. Fatalna jakość usług, brak nadzoru nad realizowaną sługą - nikt nie porównuje jakości odbitek z kolorystyką plików jpg z galerii, a w przypadku reklamacji - nie ma odpowiedzialnych, z którymi można bezpośrednio porozmawiać, jest natomiast biurokracja i osoba odbierająca telefony, której taka reklamacja wisi, bo ona tylko telefony wykonuje, ona tych odbitek nie robiła. Jednym słowem: z daleka od empikfoto.
Odp: Jakość odbitek w empiku - skandal
dddorotaaaa
SKANDAL UWAŻAJCIE NA EMPIK FOTO
Zamówiłam ponad 500 zdjęć. Nie mogłam się ich doczekać, bo to były zdjęcia z ostatnich kliku lat. Jak je zobaczyłam to się popłakałam... Bardzo słabej jakości, zdjęcia mają dziwne kolory, niektóre są rozmazane na innych totalna pikseloza tak, że twarzy nie widać. Ogólnie katastrofa... myślę czy by nie zgłosić ich do reklamacji ale czy wtedy zrobią lepsze
Reklamuj!!! Nie można tolerować partactwa i jeszcze za nie płacić! Zrób w porządnym labie kilka odbitek, aby "spece" z empiku mogli sobie porównać efekt końcowy i żądaj podobnych rezultatów. W razie czego "zaatakuj" z pomocą Inspekcji Handlowej. Zyczę powodzenia!
A skad pewnosc ze dora nie wyslala do zrobienia fotek ze zdjec z fejsa albo z telefonu VGA? ;) O kolorach tez nie ma co sie wypowiadac za wczasu - ludzie ogladaja zdjecia na laptopach z biedronki a potem sie dziwia ze na odbitkach widac cos innego. Najlepiej jednak nawrzucac od partactwa i "speców"...
BTW majac w planach zamowienie duzej liczby odbitek warto na poczatek wyslac kilka dla zrobienia proby jak dany lab sobie radzi, aby potem nie byc zaskoczonym.
Cytat:
Zamieszczone przez
dora
dddorotaaaa
SKANDAL UWAŻAJCIE NA EMPIK FOTO
Zamówiłam ponad 500 zdjęć. ... Ogólnie katastrofa...
Jakiej wielkości odbitki (10x15 cm)? Jakiej wielkości zdjęcia dałaś ??? piks x ??? piks ile MB (lub kB ) miało średnio jedno zdjęcie ?
"Zamówiłam" tzn zaniosłaś na płycie (lub innym nośniku) czy wysłałaś przez Internet?
Ja tam nie wiem, dużo fot wywoływałam w empiku (pewnie łącznie spokojnie pod 2k szt, bo szybko i promocje), w różnych rozmiarach i na różnych papierach, czy to z kompaktu czy z lustra, nigdy nie miałam z tym problemów, a wręcz czasem było "łał, wyszło lepiej niż myślałam" :)
Ja ostatnio wywołałem 100 zdjęć 10x15 w promocyjnej cenie 45zł w ich wersji Premium i w sumie jestem zadowolony co do jakości.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Wywoływałem już w różnych labach odbitki 10x15 zawsze na papierze Kodak Professional Endura i zawsze papier od tył miał taki nadruk. Wywołałem zdjęcia u nich w wersji Premium, bo kiedyś u nich na stronie czytałem że to jest na papierze kodak. Po otrzymaniu zdjęć z empik foto zdziwiło mnie to że nie ma tam tego nadruku, tylko gładka powierzchnia i cyfrowy nadruk empik foto jakimś tam numerem. Zastanawia mnie to czy to jest papier kodak, czy np. empik foto w promocyjnych cenach nie robi na kodaku, a na jakimś no name?
Spotkałem się już z tym że na dużych wydrukach może nie być z tył nadruku nazwy papieru (ze wględu na prezenatcję na wystawach - przy podświetlaniu zdjęć żeby czasami nie prześwitywało), ale na papierze 10x15? Jak jest u was?
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
...Jak jest u was?
U mnie jest tak, że oglądam zdjęcia od tej właściwej strony.
Czyli nie interesuje cię na jakim papierze te zdjęcia są wywołane (fajnie masz) :-P
Kodak produkuje Endurę wersjach z nadrukiem na awersie lub bez
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Kodak produkuje Endurę wersjach z nadrukiem na awersie lub bez
A na co nam bez?
A tak poważnie to jakbyś zechciał powiedzieć jak wielkie różnice dzielą poszczególne papiery fotograficzne to byłbym Ci wdzięczny (rozpatrując oczywiście papiery o jednakowej powierzchni).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Czyli nie interesuje cię na jakim papierze te zdjęcia są wywołane (fajnie masz) :-P
Generalnie: TAK. Mam fajnie.