karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?
Ostatnio kupiliśmy drugi komputer do domu.
Ponieważ zależało mi na miejscu i nie jestem graczem, kupiłem okazyjnie HP 8000 Elite w Obudowie Small Form Factor.
Jest tam zintegrowana karta graficzna Intel Q45
Zastanawiam się nad wstawieniem tam karty zewnętrznej ale do tego typu obudowy wejdzie tylko karta niskoprofilowa. Dodatkowo złącze w płycie głównej ma ograniczenie do 25W, więc w grę wchodzą więc tylko low-end oparte na tanim Radeonie 4350 (za około 160zł).
Czy warto w nie w ogóle inwestować ?
Zauwazylicie zmianę jakości obrazu po prejściu z DSUB na DVI ?
Czy może pozostać przy zintegrowanej karcie ? Lightroom i może kiedyś pełen PS wykorzystują w ogóle możliwości współczesnych kart graficznych ? Czy też liczy się tylko CPU, dużo ram + szybki dysk ? a te 160zł lepiej w RAM zainwestować :)
Komputer to E8600(c2d 3,33 Ghz)+4 GB RAM.
Na fotografii znam się słabo, a na sprzęcie komputerowym to już wogóle :)
Odp: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?
Odkopuję temat.
Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy w tej kwestii coś się zmieniło ponieważ posiadam zintegrowaną grafikę 4250HD przez głowę mi przechodzi myśl zakupu karty na pci-e ale czy to ma jakieś znaczenie dla lightrooma 5??
Nie ma. Procesor, RAM, rodzaj dysku twardego (to ma).
Coś co przyspieszy prace to może być dysk SSD, na system, LR, i pliki nad którymi aktualnie pracujesz :)
nie znam się na komputerach - mam laptopa z grafiką Radeon 5650 i chce kupić monitor z rozdzielczościa 1920 x 1200 pikseli (16:10) czy karta (ustawione mam teraz na maxa 1600x900) obsłuży mi ten monitor czy to bedzie kleska , dodam że w laptopie mam wyjscie DisplayPort które chciałbym użyc do podłączenia tego monitora z laptopem .
Spokojnie obsłuży taką rozdzielczość - poza grami w Full HD
Porządna karta graficzna to przede wszystkim lepsze kolory i lepsza wydajność. Nowoczesne produkty ze stajni nVidia, to również lepszy procesor graficzny i dodatkowa pamięć. Nie ma żadnego porównania z integrą czy laptopem.
Twierdzenie, że karta nic nie wnosi do obróbki zdjęć jest mocno naciągane i mija się z prawdą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Twierdzenie, że karta nic nie wnosi do obróbki zdjęć jest mocno naciągane i mija się z prawdą.
Potrafisz tą tezę obronić, czy tylko powtarzasz legendy ludowe o "lepszych kolorach" (cokolwiek to znaczy).
Chodzi pewnie o CUDA, które do obróbki zdjęć nic nie wniesie na dobrą sprawę... Lepsze kolory... :D To mnie ciekawi jak się rozwinie.
Nie ma żadnego porównania do integry i laptopa? Mhm... Jeszcze weselej. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Potrafisz tą tezę obronić, czy tylko powtarzasz legendy ludowe o "lepszych kolorach" (cokolwiek to znaczy).
Przeciez wyjasnil ze nowoczesniejsze karty sa chociazby szybsze, to malo?
Ale w czym szybsze? :-D co ma grafika do obróbki?
Chyba właśnie Cuda ma wpływ, ale na video..
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Ale w czym szybsze? :-D co ma grafika do obróbki?
Tyle co procesor do przetwarzania danych :)
Cos sie tak uwzial na CUDA, nie mowimy tutaj wylacznie o grafice N-vidii.
Swoja droga, lepszym/tanszym rozwiazaniem byloby na poczatek dolozyc/wymienic pamieci ram i wymienic dysk na szybszy :) (ta proponowana karta raczej nie jest w stanie poprawic efektywnosci Twojego zestawu).
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Tyle co procesor do przetwarzania danych :)
Cos sie tak uwzial na CUDA, nie mowimy tutaj wylacznie o grafice N-vidii
Te karty owszem, są szybsze. W kolejnej wersji Battlefielda czy CoD. Ale wpływ na działanie Lr i Photoshopa jeśli nawet mają, to praktycznie niemierzalny.
Przecież pod względem 2D karty graficzne nie rozwiały się od lat...
Merde - tak czy siak, nie zwrocilem uwagi na jaka karte chce wymienic. Ten radeon nie jest raczej w stanie niczego poprawic :)
Byle by monitor podłączony był cyfrowo, reszta praktycznie nie ma znaczenia... przynajmniej w lightroomie.
Akceleracja GPU w praktyce – OpenCL :: PCLab.pl
Mam NVIDIA GeForce GTX 660..., 16GB RAM i wszystko dzieje się płynnie i szybko.
Płynność szybkość TAK dla karty graficznej
Zarządzanie kolorami jest wyłączone w karcie tak aby mogło to robić Adobe w przestrzeni sRGB (w porywach Adobe RGB)
Kolory to standardy, NIE dla karty graficznej
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Akceleracja GPU w praktyce – OpenCL :: PCLab.pl
Mam NVIDIA GeForce GTX 660..., 16GB RAM i wszystko dzieje się płynnie i szybko.
Płynność szybkość TAK dla karty graficznej
Zarządzanie kolorami jest wyłączone w karcie tak aby mogło to robić Adobe w przestrzeni sRGB (w porywach Adobe RGB)
Kolory to standardy, NIE dla karty graficznej
jp
Mam identyczną kartę w użyciu i jestem z niej bardzo zadowolony. W połączeniu z procesorem Intel core I5 3570 spisuje się rewelacyjnie. Nie rozumiem jednak ostatniego zdania Twojej wypowiedzi - możesz jaśniej ?