Witajcie.
Ostatnio oglądając filmiki z w/wym. płyty DVD natrafiłem na przedstawiciela fotografii, zajmującego się reportażem ślubnym i nie tylko.
Co tu pisać... obejrzyjcie zdjęcia autora... Yervant.
Wersja do druku
Witajcie.
Ostatnio oglądając filmiki z w/wym. płyty DVD natrafiłem na przedstawiciela fotografii, zajmującego się reportażem ślubnym i nie tylko.
Co tu pisać... obejrzyjcie zdjęcia autora... Yervant.
Dla forumowych ślubnych Yervant żadnym odkryciem chyba nie jest. To właśnie od jego patentu niektórzy zaczeli stosować "yervantową lampkę" na reportażach i plenerach.
Znamy, znamy :-)
Tutaj następny Australijczyk ;-)
A co to za cudo ta lampka?
W skrócie rzecz ujmując to takie cudo na kiju którym mistrz doświetla sobie plenery ;) Lampka z własnym zasilaniem, można podpatrzeć na wspomnianym filmie.
1200 zł i album gratis ;-)
A mnie bawi to jak z biegiem czasu zmienia się mój sposób postrzegania tych wymienionych we wspomnianym filmiku :) Gdy widziałem obydwie części po raz pierwszy to szczena mi opadła. Teraz gdy oglądam to po raz wtóry tylko fotki niektórych z nich bardzo mi się podobają :P Reszta no cóż, nie wpasowuje się w mój styl fotografowania i postrzegania zdjęć ślubnych ;)
Niemniej Yervant to jest gość :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Myślę że ponad 10k AUD :)
Z szacunkiem dla tego speca od fotografii ślubnej którym niewątpliwie jest bardziej podobają mi się zdjęcia tego jegomościa. Jakoś tak mnie szopa w tych zdjęciach http://www.edpingolphotography.com/2...nd-oregon.html
O co chodzi z tą "yervantową lampką"? Co to za ustrojstwo?
Zapewne chodzi o tą lampę i efekt jaki można uzysakać, Lowel i Light.
Wykorzystanie intensywnego, skupionego światła. O to chyba i SebaWolf chodziło pisząc o pierwowzorze jej stosowania w reportażu i plenerach.
tak , chodzi po prostu o lampkę "kameruna" ;] , tylko pewnie już taką lepsiejszą , ledowe fajne są
A jest to gdzieś do nabycia czy nieosiągalne jak sam yervant ze swoimi cenami.
Yervant to naprawdę super koleś! Ostatnio na jakichś targach w usa brat z nim trochę gadał, a niedawno Yervant przesłał mu chyba jakąś książkę, czy wspólne zdjęcie z autografem i życzenia urodzinowe. Szacun :)
Jeśli chodzi o lampkę to po prostu lampka jaką stosują kamerzyści.Ale ogólnie to kolo jest niewyjęty ma niesamowite oko jego ojciec był fotografem fotografował cesarza Etiopi.Podoba mi się podejście do pary młodych luzacki sposób zachowania,
...a tyle ludzi narzeka na lampy kamerunów,a tu proszę, Yervant sam świeci.:mrgreen:
jakby owy Yervant wystawil swoje zdjecia do oceny w galerii uzytkownikow forum canon-board.info to na pewno spotkalby sie z krytyka i micles znalazlby w tych zdjeciach pelno bledow, a sergiusz napisal "piekne zdjecia!" i raptem prysnalby caly czar zdjec Yervant'a :mrgreen:
duzo ..jakby to nazwac.. "mistycznosci" jego zdjec wynika z faktu ze nic o nim nie wiadomo.
w sensie, ze nie napisal jakimi obiektywami foci, w jaki sposob obrabia itp
jakby to napisal na forum canon-board to ide o zaklad, ze dyskusja potoczylaby sie w kierunku edukacyjnym, to znaczy Yernant dowiedzialby sie od teoretykow jak nalezy focic :D
a tak koles ma spokoj.
ja rowniez zaczalem tak postepowac.
robie swoje i nie wystawiam zdjec do oceny, przez nic nie wnoszace komentarze na tym forum.
o! wiele wnoszacy komentarz :D
Pisałem coś o jpg ?
Bazuję na tym co widziałem na filmie "Masters of Wedding Photography 2 - Extras_Yervant.avi." Yervant ma asystentów którzy święcą mu lampką lowela i innymi ustrojstwami. Zobacz, że u niego są głównie pozowane ujęcia i to doświetlane. Widziałeś jakieś jego spontaniczne foty z akcji, z ciemnego kościoła, z tańców itd ? Uroda jego zdjęć, to uroda jego bogatych, zadowolonych, dobrze ubranych klientów w ładnych lokalizacjach.
Facet już parę lat robi zdjęcia, radził sobie zanim Adobe stworzyło potwora. To co widać na jego zdjęciach w większości da się zrobić na poziomie wołania Raw, ale najpierw trzeba mieć odpowiedni Raw. Chociaż przyznam, że jest kilka ujęć, gdzie użył jakiegoś mapowania tonów albo innego efekciarstwa.
Mi to wygląda na halogen z bazaru ;-)
Ja tam się na sprzęcie nie znam, ale wydaje się że na początku ma 24-70, a potem to nie wiem
Yervant w Wenecji
Oczywiście, że żartuje ale to dość magiczna i tajemnicza lampka nie ma co :-)
I tak polecam Lastolite Ezybox.. u mnie na blogu jest zdjecie z backstage'u na lampke zalezy od temperatury otoczenia zakladam filtr zelowy i jest oki...
www.fotoroko.pl/blog temat bony&clude
Czy obejrzałeś filmik z linka który podałem ? Moim zdaniem używał na warsztatach w Wenecji 24-70 i 16-35. Lampka której używa Yervant
tyle, ze to nie jest zwyczajny plener slubny, a raczej sesja slubnej mody.
wszystkie panny mlode to zawodowe modelki, ide o zaklad :)
nawet na tej strasznej jakosci bylo widac ze umieja pozowac jak cholera.
kazda babka jest ladna, zgrabna, ladnie pozuje, nie wstydzi sie tego no i pan mlody jest w wiekszosci pomijany.
poza tym sesja plenerowa w wenecji, jezeli bylaby prawdziwa to byliby sami panstwo mlodzi, a nie jeden pan mlody i kilka panien mlodych :D
dla kontrastu:
oba zdjecia autorstwa rudek5, wybrane z watku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=48983&page=21
mam nadzieje ze rudek5 nie bedzie mial mi za ale ze je tu zamiescilem.
nie wystawilem je bron boze do zadnej oceny!
wkleilem je, zeby pokazac ze przy tak slabym "materiale" nawet taki pan Yervant nie zrobilby niczego niezwyklego ;)
takze nie ma co sie podniecac tymi filmami z backstage.
one tez sa pewnego rodzaju reklama autora, czyli wybrane ujecia z najlepszych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tez korzystam z lastolite Ezybox :D
ale chyba zmienie na parasolke 120cm, zeby miec mniejsze odblaski
No ale ja właśnie o tym pisałem, o urodzie miejsc, ubrań, klientów. Zobacz jakie zdjęcia są w folio np. Kaliny (ma np. takie urokliwe ujęcie pokrowca na smoking od Armaniego:)). Zobacz w jakich wnętrzach odbywają się przyjęcia. Jak są młodzi i goście poubierani. To tak trochę działa: na drogiego fotografa stać głównie bogatych ludzi, a bogatych stać na drogie wesele w pałacyku, drogim hotel albo w jakimś fajnym dworku. Reportaż w takich miejscach od razu dostaje skrzydeł, nawet bez stałek. Yervant używa zoomów bo tak mu jest po prostu wygodnie.
Akcja
Efekt
Nie piszę, że dobre ale zrobione przez
Denisa Reggiego
jednego z "masterów"
Dla tych co chca poznac tecniki mistrza, miejsca napewno sie jeszcze znajda bo cena zwala z nog :D http://www.yervant.info/Venice110.html