Oswietlenie pomieszczenia podczas obrobki zdjec.
Witam.
Mam pytanie dotyczace warunkow panujacych w pomieszczeniu, w ktorym obrabia sie zdjecia.
Przy jakim swietle powinno sie pracowac i czy w ogole?
Czy powinno to byc swiatlo dzienne czy sztuczne?
Jesli sztuczne to gdzie ustawione i jaka moc zarowki?
Podzielcie sie, prosze, swoimi radami:)
Odp: Oswietlenie pomieszczenia podczas obrobki zdjec.
A jak by tak zastosować żarówki od oświetlenia studyjnego ciągłego. Niby też mają dedykowaną temp. barwową. Tylko jaką moc zastosować...???
Witajcie.
Urządzam miejsce do obróbki zdjęć. Z tego co widzę wszyscy polecają albo halogeny Soluxy albo świetlówki. LEDY są odradzane. Dlaczego? Przecież ledami można osiągnąć dowolną temperaturę barwową. Różne widma.
Czytałem tez o lampach siarkowych, które dają najbardziej zbliżone światło do słońca więc chyba powinny być odpowiednie, a nie mogę nigdzie znaleźć powiązania. (Nikt nie pisze o zastosowaniu takich lamp w pracy z cyfrowym obrazem.
Pozdrawiam.
@Balka
U sąsiadów jest trochę bardziej obszerny wątek Oświetlenie w pokoju - obróbka zdjęć - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne
Zanim się wykosztujesz polecam na sufit świetłówki philips graphica albo osram colorproof w oprawach rastrowych a za monitor ledy. Pod koniec wątku jest trochę o ledach samsunga, które kupiłem po przeczytaniu tego wątku i jestem zadowolony. Co do oświetlenia pomieszczenia przy obróbce to chyba nie potrzebujemy idealnej zgodności kolorystycznej i bardzo drogich rozwiązań typu halogeny solux. To wszystko ma natomiast bardzo duże znaczenie przy ocenie wydruków/odbitek, do której swoją drogą, najlepsze jest darmowe światło dzienne;) Najważniejsze jest ustawienie jasności w pokoju i wyeliminowanie niepożądanych odbić na monitorze.
W tej kwestii jestem jednak tylko amatorem. Opisuję własne doświadczenia. Dlatego traktuj to tylko jako jakiś trop a sam poszukaj dokładnej odpowiedzi u bardziej doświadczonych :)