Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Oswietlenie pomieszczenia podczas obrobki zdjec.

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

dzis w bialymstoku jest pochmurnie ale cos mi sie zdaje ze jest duzo za ciemno.
    Moze wiec da sie te 30-50 luxow przeliczyc na jakies bardziej "domowe" jednostki? np przy jakiej ekspozycji te 30-50 lux wypada?
    Do pomocy mam swiatlomierz i colormunki.
    Co do oswietlenia to z jednej strony rozumiem mozlwosc wystapienia zafarbow ale z drugiej strony to jesli nie uzyje jakiegokolwiek rozpraszacza (czy to w postaci sufitu czy oprawki z dyfuzorem) to bezposrednie swiatlo z soluxa nijak nie pasuje do okreslenia "znikad".

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    ...
    Moze wiec da sie te 30-50 luxow przeliczyc na jakies bardziej "domowe" jednostki? np przy jakiej ekspozycji te 30-50 lux wypada?
    Do pomocy mam swiatlomierz.....
    Ehhhhhh... znowu google wyłączyli?
    http://www.999-wed.com/pg/pg9-infrar...ion-tables.htm EDIT: To jest dla infrared. Poszukaj dla visible. :-)

Światłomierz światła padającego lepiej się sprawdza. Powinieneś mieć od 3.5 do 4.2 EV

EDIT: Mam pokój z oknami wychodzącymi na północ. Dzisiaj w Szczecinie jest "lekkie słońce" - jedno okno zasłonięte żaluzją. Światłomierz padającego w okolicach monitora pokazuje dokładnie 4.0EV

http://www.sekonic.com/support/support_2.asp
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-12-2009 o 12:57

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

ehhh nie wylaczyli. szukalem tylko jak zamiast takich ladnych tabelek znalazlem wzory i opis ze to i tak bedzie obarczone ok 30% bledem to pomyslalem ze lepiej tu zapytam bo moze wywazam otwarte drzwi...

jeszcze raz dziekuje za pomoc
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja obrabiam zawsze w kompletnej ciemności i wtedy osiągam najlepsze rezultaty. Za monitorem mam okna na świat - problem w tym, że balans bieli za oknem cały czas się zmienia - a to chłodniejszy, a to cieplejszy, a to bardziej w cyjany idzie a to bardziej w magenty... Dlatego pracuję po zmroku. Przy włączonym świetle żarowym barwy na monitorze odbieram jako ochłodzone. Zatem wyłączam światło, posiedzę z 30min oglądając foty w sieci i potem już oswojony z kolorami siadam do kolor-korekcji zdjęć.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Ja obrabiam zawsze w kompletnej ciemności (...)
    Coś mi się wydaje, że ten sposób mocno uszkodzi Ci wzrok. Na krótką metę to może być i dobry sposób. Jednak ludzkie oko nie jest stworzone to takiego kontrastu (ceimne tło i świecący w oczy monitor)... Dlatego radzę ograniczyć takie metody do absolutnego minimum. Szkoda wzroku.....

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hexen Zobacz posta
    Coś mi się wydaje, że ten sposób mocno uszkodzi Ci wzrok. Na krótką metę to może być i dobry sposób. Jednak ludzkie oko nie jest stworzone to takiego kontrastu (ceimne tło i świecący w oczy monitor)... Dlatego radzę ograniczyć takie metody do absolutnego minimum. Szkoda wzroku.....
    Prosiłbym Cię...

...o uzsasadnienie powyższego
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

no i nikt nie podjal sie wyjasnienia tego zdaje mi sie dosc oczywistego faktu.

a wracajac do oswietlenia cyfrowej ciemni to wczoraj po xx godzinach pracy w swietle soluxa zrobilem moze malo miarodajny eksperyment ale jednak moze nie do konca pozbawiony sensu? w totalnie ciemnym pokoju wlaczylem tylko lampke z soluxem, wylaczylem nawet monitor i zrobilem zdjecie color checkera. nastepnie w acr uzylem pipetki do balansu bieli i wskazalem na szare pole - wynik - 3000K
    na wynik mialy wplyw napewno brazowe meble i nie pierwszej mlodosci sufit ktory juz tylko z nazwy jest bialy.
    Postanowilem ze na chwile obecna temat oleje. Do pracy, ktora teraz wykonuje jakosc odwzorowania barw i tak jest rewelacyjna (sprawdzone doswiadczanie nie teoretycznie), a jak bede potrzebowal czegos lepszego to sie przeniose do studia. Tam ciezko znalezc inny kolor niz szary
    ps. przez moment myslalem zeby zamiast oswietlenia 5000K uzyc 6500k co po odbiciu od scian i mebli moze daloby cos ok 5000k ale to chyba tez nie jest wyjscie.

pps. wszystkie rozwazania moga miec sens jesli pomiar temperatury barwnej aparatem fotograficznym ma sens...

Domyślnie Odp: Oswietlenie pomieszczenia podczas obrobki zdjec.

A jak by tak zastosować żarówki od oświetlenia studyjnego ciągłego. Niby też mają dedykowaną temp. barwową. Tylko jaką moc zastosować...???

Witajcie.

Urządzam miejsce do obróbki zdjęć. Z tego co widzę wszyscy polecają albo halogeny Soluxy albo świetlówki. LEDY są odradzane. Dlaczego? Przecież ledami można osiągnąć dowolną temperaturę barwową. Różne widma.

Czytałem tez o lampach siarkowych, które dają najbardziej zbliżone światło do słońca więc chyba powinny być odpowiednie, a nie mogę nigdzie znaleźć powiązania. (Nikt nie pisze o zastosowaniu takich lamp w pracy z cyfrowym obrazem.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

@Balka
    U sąsiadów jest trochę bardziej obszerny wątek Oświetlenie w pokoju - obróbka zdjęć - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne

Zanim się wykosztujesz polecam na sufit świetłówki philips graphica albo osram colorproof w oprawach rastrowych a za monitor ledy. Pod koniec wątku jest trochę o ledach samsunga, które kupiłem po przeczytaniu tego wątku i jestem zadowolony. Co do oświetlenia pomieszczenia przy obróbce to chyba nie potrzebujemy idealnej zgodności kolorystycznej i bardzo drogich rozwiązań typu halogeny solux. To wszystko ma natomiast bardzo duże znaczenie przy ocenie wydruków/odbitek, do której swoją drogą, najlepsze jest darmowe światło dzienne Najważniejsze jest ustawienie jasności w pokoju i wyeliminowanie niepożądanych odbić na monitorze.
    W tej kwestii jestem jednak tylko amatorem. Opisuję własne doświadczenia. Dlatego traktuj to tylko jako jakiś trop a sam poszukaj dokładnej odpowiedzi u bardziej doświadczonych
    Miłego dnia
    moja www

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów