28-135 (3.5-5.6) IS vs 17-85 (4-5.6) IS
Wiem, temat był już wałkowany na forum. Wiem jak działa wyszukiwarka :). Jednak często w poprzednich odsłonach tego tematu schodzono na inne tematy, inne firmy, porady kupna innych szkieł. Ja mam pytanie konkretne: który z powyższych obiektywów ma lepsze właściwości opto-mechaniczne, abstrahując od użyteczności jednego, czy drugiego zakresu ogniskowych. Który z nich będzie lepiej współpracował z 40D? Po gruntownym przeszukiwaniu oferty canona i producentów niezależnych, na placu boju pozostały tylko te dwa obiektywy. Seria L jest obecnie poza moim zasięgiem, a po przykrych doświadczeniach z produktami firm niezależnych pozostanę przy canonie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wymiana Tokina 28-70 na Canona 28-135
Witam!
Biję sie z myślami... Mam możliwość wymiany swoje Tokiny 28-70/2.8 ATX PRO SV na Canona 28-135 IS. Wiem, że tracę światło 2.8 i pancerną konstrukcję. Zyskuję 65 mm na długim końcu, napęd USM i ponoć lepsze oddanie kolorów. Co Wy na to? Czy jest sens tej wymiany? A może doradzilibyście mi jakieś szkiełko w cenie do 1300zł kryjące zakres 18-70? Sorki, ale ze względu na osobiste uprzedzenia tamrony odpadają. Z góry dzięki za pomoc.
Canon 18-55 IS + 28-105 USM czy 17-85 IS
Na dwoje dziadek wróżył :)
I wywróżył dwie opcje: :mrgreen:
1. Canon 18-55 3.5-5.6 IS + Canon 28-105 3.5-4.5 II
lub
2. Canon 17-85 4-5.6 IS
Co Wy na to drogie Koleżeństwo? Która wersja jest lepsza? Zdaję sobie sprawę z różnych niedomagań powyższych szkieł, ale finanse na nic lepszego mi w tej chwili nie pozwalają, a od szkieł "niezależnych" wolę się trzymać z daleka. Optyka potrzebna do 40D...
Pomoc w wyborze optyki w zakresie 17(18)mm - 70 (lub trochę więcej)mm
Ostatnio wyprzedałem kilka obiektywów, z których nie byłem zadowolony. Pieniądze wziąłem przyzwoite więc żal po nich szybko mi minął :smile: .
I tu zaczyna się problem... Muszę jakimiś przyzwoitymi szkłami pokryć zakres 17 (18)mm - 70 mm. Kwota maksymalna jaką mogę przeznaczyć na tą optykę to ok.1600zł. Chodził mi po głowie Tamron 17-50 f-2.8 (przez wielu chwalony), jednak zważywszy na opłakany serwis Tamrona i filmiki na youtube pokazujące obluzowane "mordki" w tych obiektywach jestem pełen obaw.
Może zaproponowalibyście mi jakieś rozsądne szkło (lub zestaw szkieł).