Zenitar 2,8/16 Fisheye - pytanie
Czytalem watek o fisheye na formum jednak, potrzebuje odpowiedzi na wydaje mi sie proste pytanie. Czy w porownaniu z kitem do 350D na zenitarze 16 duzo powiekszy sie kąt. Teoretycznie rożnica niby niewielka ale przecież kit to nie fisheye. Moze ktos z Was moglby lub ma porównanie kit na 18 - zenitar 16. Bylbym wdzieczny, nie chcialbym kupowac (niby nie drogie a jednak) szkła które niewiele mi zmieni.
Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam z upalnego Krakowa.
Odp: Zenitar 2,8/16 Fisheye - pytanie
Witam. Kontynuuje wątek. Szukam jakiegoś Fisha pod 5D mark II. Podpinał ktoś tego Zenitara? .. bo mam go na celowniku.
si, si ;)
podpinalem i jak za te pieniadze, to nic tylko polecic :D
wady w tym zenitarze sa, jak najbardziej.. szczegolnie to slaba praca pod swiatlo, duze mydlo na f/2.8 (ostro jest dopiero od f/4.0)
ale jak nie chcesz tych wad, to albo przynajmniej 2x drozsza uzywka fish C15/2.8, albo nowy fiszaj eLka za piec tysiakow ;]
ja dla doslownie dla kilku ujec z repo slubnego i paru strzalow z pleneru nie widzialem sensu pakowania sie w lepsze rybie oka pod pelna klatke.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
wady w tym zenitarze sa, jak najbardziej.. szczegolnie to slaba praca pod swiatlo,.
Musisz mieć jakiś wadliwy egzemplarz. Ogólnie, ten obiektyw sprawuje się zaskakujaco dobrze, pod światło.
Potwierdzam. Używam z 5D, często ze słońcem w kadrze i bardzo dobrze się spisuje.
Miałem kilka razy pożyczonego Zenka od Maca, ostry od 2,8 i żadnych problemów pod światło, kolega nie polosował sztuki ewidentnie...