-
Dostał piłką prosto w obiektyw. Stracił równowartość 54 tys. zł
-
Odp: Dostał piłką prosto w obiektyw. Stracił równowartość 54 tys. zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Hmm, Sony.
Hahahaha, czekałem, aż ktoś to wyłapie :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Hmm, Sony.
Czkałem na taki komentarz o Sony. Brakuje jeszcze wpisu typu: "dobrze mu tak".
Ze swojej strony utopiłem na amen canony: 7D oraz dwie lampy canona i szkło EF 100mm f/2.8 Macro USM.
Czas start! Możecie pisać, że dobrze mi tak...
-
watpie, zeby nie bylo to ubezpieczone, bo w koncu sprzet zarobkowy. wiec sie odkupi i bedzie problem z glowy, tylko troche zachodu zeby powypelniac formularze.
moze i lepiej tak, niz ta pilka oberwac w glowe :/
-
piłka zatrzymała się zapewne na malutkim otworze bagnetu, wiadomo Sony :mrgreen: w canonie mogłaby przelecieć dalej, brawo Sony :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
watpie, zeby nie bylo to ubezpieczone, bo w koncu sprzet zarobkowy. wiec sie odkupi i bedzie problem z glowy, tylko troche zachodu zeby powypelniac formularze.
Myślisz że ktoś ubezpieczał Sony?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
To jest moze nawet do zalatwienia z klubem - a moze i z samym sony. Rozglos jest, na tym jeszcze mozna zarobic a nie stracic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Czkałem na taki komentarz o Sony. Brakuje jeszcze wpisu typu: "dobrze mu tak".
Ze swojej strony utopiłem na amen canony: 7D oraz dwie lampy canona i szkło EF 100mm f/2.8 Macro USM.
Czas start! Możecie pisać, że dobrze mi tak...
Normalnie, kurde, czekałem na taką Twoją odpowiedź. Chociaż spodziewałem się przykładów z sieci. I tu mnie zaskoczyłeś. I nie powiem "dobrze mu tak".
Pozdrowienia dla posiadacza Sony.
Nawiasem mam Sony R1 - bardzo ciekawy aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
To jest moze nawet do zalatwienia z klubem(...)
Raczej nie. Ryzyko sportowe, nie rodzi odpowiedzialności cywilnej (przynajmniej w Polsce) - to tak w wielkim skrócie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Raczej nie. Ryzyko sportowe, nie rodzi odpowiedzialności cywilnej (przynajmniej w Polsce) - to tak w wielkim skrócie.
Ale kto tu mowi o przepychance w negatywny sposob. Z tego mozna zrobic akcje PR, dla klubu taka kwota to drobne w porownaniu do poniesionych kosztow. Pociagniecie tematu dalej to win-win dla wszystkich.
-
chwilowo zamykam watek, na ostudzenie...
czuwaj!
-
Wystarczyło Wam podrzucić luźny temat, a krew się polała.
Ludzie! Co z Wami? Przecież to Hydepark.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wystarczyło Wam podrzucić luźny temat, a krew się polała.
Ludzie! Co z Wami? Przecież to Hydepark.
Ehhh... ja mógłbym napisać, kto pierwszy, jak zwykle, wyciągnął pistolet z kabury, i jeszcze parę ciepłych słów, ale... na banicji co prawda da się anonimowo czytać forum, ale jest to niewygodne :mrgreen:
-
Jest ciag dalszy tej historii? Moze ktos jest na forum Sony i zna szczegóły? ;)
-
chciałbym zobaczyć taki zlot "canonowców" z forum. Ciekawe, czy polałaby się krew, czy ludzie siedzieliby cicho? :) Bankowo to drugie, przecież internet pozwala na to pierwsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
chciałbym zobaczyć taki zlot "canonowców" z forum. Ciekawe, czy polałaby się krew, czy ludzie siedzieliby cicho? :) Bankowo to drugie, przecież internet pozwala na to pierwsze.
Jakby byli tylko "canonowcy", to peace między fotografy :D
-
Robie plenery. Tam generalnie sie nikt nie bije ;) no chyba ze o modelki. Na zlotach nie ma modelek to bylby absolutny spokój. Co wiecej te same osoby potem na forum odnoszą sie do siebie przyjazmiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Robie plenery. Tam generalnie sie nikt nie bije ;) no chyba ze o modelki. Na zlotach nie ma modelek to bylby absolutny spokój. Co wiecej te same osoby potem na forum odnoszą sie do siebie przyjazmiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jakby byli tylko "canonowcy", to peace między fotografy :D
Proponuję celem próby przenieść na plener z modelkami zachowania z C-B piętnujące inne systemy oraz ich użytkowników. Podzielić fotografki i fotografów na kasty (grupy) w zależności od logo na aparacie i obiektywach. Czyli w grupie A mającej nieograniczony czasowo dostęp do modelek znajdą się wyłącznie fotografki i fotografowie posiadający sprzęt z logo CANONA i natywne szkła systemowe. Natomiast w grupie B znajdą się tzw. "kundle" (cytuję tu osoby z forum) używające systemów Nikona, Sony, Pentaxa itd. Grupa B będzie dyskryminowana czasowo - zdjęcia z modelką przez jedynie 2-5 minut dopiero po wykonaniu zdjęć przez wszystkie osoby z grupy A. Dodatkowo do grupy B zaliczać się będą również osoby mające aparaty z logo CANONA, ale używające szkieł z innych systemów: SIGMA, SAMYANG itp. Osoby z grupy A będą miały zagwarantowany "wikt" i opierunek" a osoby z grupy B oczywiście będą tego pozbawione ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Proponuję celem próby przenieść na plener z modelkami zachowania z C-B piętnujące inne systemy oraz ich użytkowników. Podzielić fotografki i fotografów na kasty (grupy) w zależności od logo na aparacie i obiektywach. Czyli w grupie A mającej nieograniczony czasowo dostęp do modelek znajdą się wyłącznie fotografki i fotografowie posiadający sprzęt z logo CANONA i natywne szkła systemowe. Natomiast w grupie B znajdą się tzw. "kundle" (cytuję tu osoby z forum) używające systemów Nikona, Sony, Pentaxa itd. Grupa B będzie dyskryminowana czasowo - zdjęcia z modelką przez jedynie 2-5 minut dopiero po wykonaniu zdjęć przez wszystkie osoby z grupy A. Dodatkowo do grupy B zaliczać się będą również osoby mające aparaty z logo CANONA, ale używające szkieł z innych systemów: SIGMA, SAMYANG itp. Osoby z grupy A będą miały zagwarantowany "wikt" i opierunek" a osoby z grupy B oczywiście będą tego pozbawione ;)
Pentaxa można wykluczyć, z tego co czytałem to dead man walking!
-
A miałem właśnie napisać, że chętnie bym zobaczył taką imprezę. I porobił na niej zdjęć... Pentaxem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
A miałem właśnie napisać, że chętnie bym zobaczył taką imprezę.
To musisz jechac na najblizsz zlot Soniarzy... :roll:
-
Takie "canon-board MMA" trzeba by zorganizować :lol:
-
I trzaby wprowadzić regułę, że napier...lamy się wyłącznie posiadanym sprzętem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
I trzaby wprowadzić regułę, że napier...lamy się wyłącznie posiadanym sprzętem.
To biorę mojego spotmatica z takumarem ;)
-
Ja miałem Mamiyę RB67, ale się sprzedała. Wciąż jednak dysponuję kilkoma Zenitami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ja miałem Mamiyę RB67, ale się sprzedała.
Na plenerze Piotr miał dokładnie ten model Mamiyi. Były osoby z lustrzankami Canona, z bezlustrami Canona, analogicznie z lustrzankami i bezlustrami Nikona, jedna osoba z Fujifilm. Z bezlustrami Sony chyba tylko 2 osoby. Co mnie mocno zdziwiło, bo w końcu niby ta firma zdobyła przewagę w bezlustrach. Nie było nikogo z Pentaxem. Za to był ktoś z Olympusem ze zdemontowanym filtrem i robił zdjęcia w IR. Jedna osoba z dronem. Oprócz aparatu. Jeżeli ktoś kojarzy ten plener z nikoniarzami to ... to to była prawda X lat temu. Zresztą nawet wtedy, od samego początku były osoby z Canonami.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Na plenerze Piotr miał dokładnie ten model Mamiyi. Były osoby z lustrzankami Canona, z bezlustrami Canona, analogicznie z lustrzankami i bezlustrami Nikona, jedna osoba z Fujifilm. Z bezlustrami Sony chyba tylko 2 osoby. Co mnie mocno zdziwiło, bo w końcu niby ta firma zdobyła przewagę w bezlustrach. Nie było nikogo z Pentaxem. Za to był ktoś z Olympusem ze zdemontowanym filtrem i robił zdjęcia w IR. Jedna osoba z dronem. Oprócz aparatu. Jeżeli ktoś kojarzy ten plener z nikoniarzami to ... to to była prawda X lat temu. Zresztą nawet wtedy, od samego początku były osoby z Canonami.
To jest opowieść tej samej treści jak ta, że kiedyś były wyłącznie dwie firmy ubezpieczające samochody w Polsce. PZU ubezpieczało na kraj a WARTA na zagranicę. Obecnie mamy w kraju 58 zakładów ubezpieczeń oraz reasekuracji i każdy szuka najtańszego ubezpieczenia OC i AC na swoje toczydełka. Uprzednio (X lat temu) nie miał takiego wyboru.
Kiedyś miałem X aparatów firmy C (z czego 1/3 opisana jest poniżej w mojej stopce) podobnie jak wiele innych osób, które niejako z automatu przesiadały się z analogów na DSLRy. Tak wiec nie trywializując takie porównania można od razu wrzucić do kosza bez snucia sentymentalnych wynurzeń typu: "za moich czasów"...
Cytując "kiedysie" klasyka
Załącznik 13606
-
Ważniejsza część wypowiedzi dotyczyła teraźniejszości. Podałem info o ostatnim plenerze, ale rok czy dwa wcześniej wyglądało to podobnie (nie było chłopaka z Fuji). Tutaj co najwyżej kojarzycie mnie z plenerami, i to w dodatku które zaczęły się od nikoniarzy. Takie zaszufladkowanie jest mocno niepełne, bo jak widac po wykazie sprzetu to już plenery multisystemowe ;) Dodam, ze od kilkunastu lat uczę na płatnych kursach organizowanych przez Muzeum Fotografii, które o dziwo jest własnościa prywatnej uczelni (przypadek - od 2010 zacząłem robic plenery i uczyć na BAF) (na uczelni też zresztą mam zajęcia z fotografii, na trzecim roku kierunku Design). Wracając do kursów, kilkunastu edycji. Praktycznie wszyscy mieli lustrzanki albo Nikona albo Canona. Pamiętam jedno Sony - lustrzankę A77, w pamięć mi sie wrył tez jeden uczestnik z analogiem - Zenitem E. PIERWSZY raz, w tej edycji kursu pojawiły sie dwie osoby (małżeństwo) z bezlustrami Canona. To pierwsze dwa bezlustra ( 13 edycji, 14 lat).
Tak, kiedyś ludzie jacy bywali na plenerach i kursach mieli tylko lustrzanki. Zresztą Canon i Nikon wtedy nie mieli w ogóle bezluster (no dobra - był Canon M i Nikon 1, ale nikogo z takim aparatem nie widziałem). Co ja mogę za to, że bezlustra Sony są tak mało reprezentowane tam, gdzie ja sie udzielam? Patrząc na marketing Sony to system nr 2, idący łeb w łeb z Canonem. Ja tego nie widzę absolutnie.
Portal Flickr podął niedawno statystyki z jakiego sprzętu wrzucane sa do nich zdjęcia. Aparaty, systemy itd. Dominują zdjęcia z .. iPhone, potem z Canonów, potem Nikonów, Sony jest na czwartym miejscu i ma publikowane o prawie połowe zdjęć mniej niz z Nikonów (do Canona już w ogóle ma ogromną stratę). Przewaga Sony w bezlustrach była długo budowana. Ale ... Canon nadal ma większą produkcję choć mocno zredukował produkcję luster. Jakoś płynnie przechodzi na bezlustra, pomimo narzekań użytkowników na zamknięcie bagnetu. Jest kupowany.
Szukając statystyk znałazłem taka stronę (AI?) https://marketsplash.com/pl/statystyka-fotografii/
Początek jest super :mrgreen: :shock: "Rocznie robi się około 1,81 biliona zdjęć, co odpowiada 57 246 na sekundę, czyli 5,0 miliardów dziennie."
Miłego oglądania :)
tak na marginesie, to musiała robić AI, niektóre rzeczy sa bzdurami.
-
Stwierdzenie: "Według ostatnich badań 90% konsumentów używa tylko swoich smartfonów do robienia zdjęć." mogłoby być wodą na młyn w pewnym wątku, pewnego użytkownika smartfona Samsunga ^^
Wiarygodność tego linka faktycznie zerowa bo każdy z nas zapytany o robienie zdjęć smartfonem potwierdzi że takowe wykonuje. Później wystarczy dodać w zdaniu słowo: "tylko" i mamy rzetelną informację do statystyk jw.
xD
Odnośnie rozpoznawalności i popularności określonej marki wśród klientów mamy podobną sytuację jak Thermomix za 5.955 zł wprowadzony na rynek w listopadzie 1961 roku (Thermomix jest produkowany przez firmę Vorwerk, która jest uznaną marką z długoletnią historią - istnieje od ponad 50 lat) vs Lildomix za 1.699 zł (urządzenie swoją premierę miało w Niemczech w maju 2014 roku) :mrgreen:
ps.
ilu użytkowników samrtfonów Samsunga S23 Ultra kojarzy bezlusterkowce Samusunga serii NX? Śmiem twierdzić, że żaden ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ważniejsza część wypowiedzi dotyczyła teraźniejszości. Podałem info o ostatnim plenerze, ale rok czy dwa wcześniej wyglądało to podobnie (nie było chłopaka z Fuji). Tutaj co najwyżej kojarzycie mnie z plenerami, i to w dodatku które zaczęły się od nikoniarzy. Takie zaszufladkowanie jest mocno niepełne, bo jak widac po wykazie sprzetu to już plenery multisystemowe ;) Dodam, ze od kilkunastu lat uczę na płatnych kursach organizowanych przez Muzeum Fotografii, które o dziwo jest własnościa prywatnej uczelni (przypadek - od 2010 zacząłem robic plenery i uczyć na BAF) (na uczelni też zresztą mam zajęcia z fotografii, na trzecim roku kierunku Design). Wracając do kursów, kilkunastu edycji. Praktycznie wszyscy mieli lustrzanki albo Nikona albo Canona. Pamiętam jedno Sony - lustrzankę A77, w pamięć mi sie wrył tez jeden uczestnik z analogiem - Zenitem E. PIERWSZY raz, w tej edycji kursu pojawiły sie dwie osoby (małżeństwo) z bezlustrami Canona. To pierwsze dwa bezlustra ( 13 edycji, 14 lat).
Tak, kiedyś ludzie jacy bywali na plenerach i kursach mieli tylko lustrzanki. Zresztą Canon i Nikon wtedy nie mieli w ogóle bezluster (no dobra - był Canon M i Nikon 1, ale nikogo z takim aparatem nie widziałem). Co ja mogę za to, że bezlustra Sony są tak mało reprezentowane tam, gdzie ja sie udzielam? Patrząc na marketing Sony to system nr 2, idący łeb w łeb z Canonem. Ja tego nie widzę absolutnie.
Portal Flickr podął niedawno statystyki z jakiego sprzętu wrzucane sa do nich zdjęcia. Aparaty, systemy itd. Dominują zdjęcia z .. iPhone, potem z Canonów, potem Nikonów, Sony jest na czwartym miejscu i ma publikowane o prawie połowe zdjęć mniej niz z Nikonów (do Canona już w ogóle ma ogromną stratę). Przewaga Sony w bezlustrach była długo budowana. Ale ... Canon nadal ma większą produkcję choć mocno zredukował produkcję luster. Jakoś płynnie przechodzi na bezlustra, pomimo narzekań użytkowników na zamknięcie bagnetu. Jest kupowany.
Szukając statystyk znałazłem taka stronę (AI?)
https://marketsplash.com/pl/statystyka-fotografii/
Początek jest super :mrgreen: :shock:
"Rocznie robi się około 1,81 biliona zdjęć, co odpowiada 57 246 na sekundę, czyli 5,0 miliardów dziennie."
Miłego oglądania :)
tak na marginesie, to musiała robić AI, niektóre rzeczy sa bzdurami.
Też robiłem iPhonem na tym plenerze i Canonem. W mojej grupie, trzy osoby, dwie miały Canony i jeden logo Nikona. Były w mojej grupie cztery lustrzanki i jedno tylko bezlustro. Sony na plenerze ktoś chyba miał ale nie widziałem tej grupy w akcji :) Pszypadek ?
-
W piłkę ktoś grał? Może się bali o obiektywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
W piłkę ktoś grał? Może się bali o obiektywy.
Tak sądzę.
-
Fafniak miał bezlustro Sony. Telefonami robiło sporo osób, ale głównie backstage. Sam robiłem (Samsungiem) i to tak po połowie zdjęcia i filmy.
-
Miał chłop szczęście że nie dostał w głowę. Podejrzewam że sprzęt raczej miał ubezpieczony.
-
Dziwne, że z Ukrainy nic się nie pokazuje. Np. dostał z 12.7 w obiektyw ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zrozumiałem cie cie cie i uaaaa