-
Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
"Viltrox wycofuje się z systemu Canona. „Producent zakazał nam sprzedaży produktów z mocowaniem RF, Canon blokuje działania Viltroxa. Polski dystrybutor potwierdza wyjście z systemu RF"
"Serwis PhotoRumors opublikował zrzut konwersacji, jaką jeden z użytkowników przeprowadził z oficjalnym profilem marki Viltrox. W odpowiedzi na pytanie o aktualizację firmware’u do obiektywu RF, która z zniknęła z oficjalnej strony przedstawiciel chińskiej firmy otwarcie potwierdza, że Canon zakazał jej sprzedaży produktów z mocowaniem RF."
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...-mocowaniem-rf
Wcześniej podobny szlaban otrzymał koreański Samyang https://www.canonrumors.com/samyang-...-mount-lenses/
Tak więc jak pisałem wielokrotnie wcześniej nie widzę żadnego interesu japońskich firm - Sigma i Tamron w tym, aby produkowały szkła z bagnetem RF. Nie o interes chodzi, ale o wspomniany "zakaz Canona dotyczący sprzedaży produktów z mocowaniem RF"
"Osoby, które myślały że prawnicze macki Canona nie dosięgną firmy z Chin, musimy rozczarować. W najbliższych latach raczej nie ma co liczyć na jakiekolwiek zewnętrze obiektywy z mocowaniem RF"
-
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Kto jeszcze w ten system nie wdepnął, ten ma w czym wybierać, i może go mieć go w głębokim poważaniu. Lecenie przez Canona w ptaka z producentami niezależnymi jest ich znakiem firmowym i wypadałoby zaprojektować jakiś piktogram w tym temacie, który zastąpiłby jego logo :mrgreen:
-
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Rozważałem jedną R-kę na następny sezon ale skoro tak no to jednak podziękuję :)
-
jakoś nie czuję potrzeby zakupu ani viltroxa ani samyanga mz. optyka firm niezależnych (typu samyang czy viltrox) to jakieś promile potrzeb, w przypadku sigmy czy tamrona to odrobinę więcej niż promile.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Rozważałem jedną R-kę na następny sezon ale skoro tak no to jednak podziękuję :)
Logo na aparacie musi być zgodne z logo na obiektywach https://www.canon.pl/get-inspired/stories/ :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jakoś nie czuję potrzeby zakupu ani viltroxa ani samyanga mz. optyka firm niezależnych (typu samyang czy viltrox) to jakieś promile potrzeb, w przypadku sigmy czy tamrona to odrobinę więcej niż promile.
Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia ;) Dekadę wcześniej w Canonie miałem 100% szkieł natywnych. Obecnie 50% to Sigmy Art DG DN, ale to już inna bajka.
Z drugiej strony dobry ruch wizerunkowy dla Canona, który nie będzie psuł sobie opinii chińsko-koreańskimi podróbkami z CA i słabym AF (pochodna stosowania analogowych protokołów EF sprzed kilku dekad)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia ;) Dekadę wcześniej w Canonie miałem 100% szkieł natywnych. Obecnie 50% to Sigmy Art DG DN, ale to już inna bajka.
Z drugiej strony dobry ruch wizerunkowy dla Canona, który nie będzie psuł sobie opinii chińsko-koreańskimi podróbkami z CA i słabym AF (pochodna stosowania analogowych protokołów EF sprzed kilku dekad)
może w systemie który używasz brakuje natywnych dobrych stałek? - też mam jedną sigmę S50A i ją nawet lubię ale jedna wystarczy - słaby AF nie jest związany z protokołem EF sprzed kilku dekad - jest związany z inżynierią wsteczną protokołu EF, a CA to już kompletnie nie ma związku z protokołem - ktoś oszczędził na soczewkach i tyle
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
może w systemie który używasz brakuje natywnych dobrych stałek? - też mam jedną sigmę S50A i ją nawet lubię ale jedna wystarczy - słaby AF nie jest związany z protokołem EF sprzed kilku dekad - jest związany z inżynierią wsteczną protokołu EF, a CA to już kompletnie nie ma związku z protokołem - ktoś oszczędził na soczewkach i tyle
To gadanie o inżynierii wstecznej i jakichś magicznych protokołach nie poddających się tej inżynierii to są mantry powtarzane bez cienia refleksji i nie mające nic wspólnego z prawdą. Nie ma czegoś takiego! Układ AF działa w ten sposób, że obiektyw przejeżdża przez pewien zakres nastaw odległości, a czujniki w korpusie określają, w którym położeniu soczewek wykryto największy kontrast, lub zgodność fazy, i podają komendę do obiektywu, aby się ustawił w tym położeniu. O tym decyduje aparat, a obiektyw tylko to wykonuje. Jeżeli obiektyw się źle nastawi, to znaczy, że dostał złą komendę. Silnik w obiektywie nie pulta się, bo tak mu się podoba, tylko tak go prowadzi układ AF w korpusie. Sednem sprawy jest to, że we wszystkich sprzętach Canona działają układy wykrywające swój-obcy. Jeśli jest to obcy obiektyw, to losowo są mu podawane złe komendy. Dawno, dawno temu, kupiłem obiektyw Vivitar 3,5/100 macro (de facto Cosina), który w EXIF zgłasza się jako Canon EF 2,8/100 macro, czyli ma zakodowane, że jest oryginalnym obiektywem Canona, i nigdy mi nie zawodził w nim AF, dopóki się pasek napędowy nie zlasował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Sednem sprawy jest to, że we wszystkich sprzętach Canona działają układy wykrywające swój-obcy. Jeśli jest to obcy obiektyw, to losowo są mu podawane złe komendy.
Ciekawe, nie słyszałem o tym. Masz jakieś źródła do poczytania na ten temat?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie ma czegoś takiego! Układ AF działa w ten sposób, że obiektyw przejeżdża przez pewien zakres nastaw odległości, a czujniki w korpusie określają, w którym położeniu soczewek wykryto największy kontrast, lub zgodność fazy, i podają komendę do obiektywu, aby się ustawił w tym położeniu..
AF lustrzankowy tak nie działa, może w trybie LV coś "przejeżdża", ale przy detekcji fazy nie ma takiej potrzeby - może kundle z protokołem z inżynierii wstecznej tak działają i stąd takie efekty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NorthPole
Ciekawe, nie słyszałem o tym. Masz jakieś źródła do poczytania na ten temat?
Sam do tego doszedłem obserwując współpracę różnych obiektywów i lamp błyskowych z różnymi korpusami Canona oraz kierując się elementarną logiką. Zakłada się z góry, że urządzenie sterujące, czyli korpus, podaje do urządzenia wykonawczego, czyli do obiektywu lub lampy, dobrą komendę, a to ustrojstwo ją źle realizuje. To zasadniczy błąd, bo należy założyć także, że jest podawana zła komenda. Mamy w pracy tzw. losomat. Jest to pudełeczko z przyciskiem i dwiema lampkami- czerwoną i zieloną. Pracownicy przychodzący są zobowiązani naciskać ten guzik. Jeśli zapali się czerwona lampka, to wyrywkowo przeprowadza się im kontrolę alkotestem. Czasami czerwona lampka zapala się losowo, co jakiś czas, a czasami raz za razem, i ustawia się kolejka kilku osób do kontroli. I podobnie to wygląda np. w przypadku używanego przeze mnie obiektywu Tamron 100-400: często ustawia ostrość bardzo dobrze, z pojedynczymi wpadkami, a czasami całe serie pod rząd mają złą nastawę ostrości, a motyw, na który się ostrzy, wcale nie wskazuje na to, aby miały być z tym jakieś problemy. Zdecydowałem się na kupno pierwszego swojego DSLR- Canona 550D dlatego, że był to pierwszy model, w którym Canon usunął arbitralne blokady działania kilku z posiadanych przeze mnie starych obiektywów, które nie chciały współpracować z poprzednimi modelami Canona. Obiektywy się nie zmieniły- zmienił się korpus, i wszystko zaczęło w miarę poprawnie współpracować. A więc ograniczenia w poprzednich korpusach były narzucone sztucznie i arbitralnie. Itp, itd.
-
No tak, nie ma sensu tkwić w tym systemie. Wiadomo, że Canona kupuje się po to, żeby korzystać z ciamcianga czy innego victorinoxa, bo przecież szkla systemowe są złe i jest ich tylko kilka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
AF lustrzankowy tak nie działa, może w trybie LV coś "przejeżdża", ale przy detekcji fazy nie ma takiej potrzeby - może kundle z protokołem z inżynierii wstecznej tak działają i stąd takie efekty
A co Ty za bzdury opowiadasz?! Bez względu na metodę wykrywania ostrości obiektyw MUSI przejechać pewien zakres w tę i z powrotem zanim się nastawi na ostrość. Dokładnie działa to tak, że obiektyw przestawia się np. od akurat ustawionej pozycji ku nieskończoności, i jeśli kontrast spada, lub fazy się rozjeżdżają, to wykonuje natychmiastowy zwrot i jedzie w drugą stronę, a kontrast rośnie, lub fazy się schodzą, jednakże aby określić maksimum, to musi poprzez nie najpierw przelecieć, a potem się do niego cofnąć, bo skąd niby układ AF ma wiedzieć, kiedy jest maksimum? Zupełna zgodność w fazie promieni świetlnych nie różni się wiele od niewielkiej niezgodności, stąd też ruchy w obie strony. Końcowa faza nastawy ostrości w DSLR to właśnie błyskawiczne cofnięcie się do pozycji, którą obiektyw dopiero co przeleciał. Nigdy nie jest tak, że silnik kręci tylko w jedną stronę, a obiektyw staje dokładnie tam, gdzie trzeba.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
No tak, nie ma sensu tkwić w tym systemie. Wiadomo, że Canona kupuje się po to, żeby korzystać z ciamcianga czy innego victorinoxa, bo przecież szkla systemowe są złe i jest ich tylko kilka.
Nie o to chodzi. Szkła systemowe są drogie, a nawet bardzo drogie, a obiektywy innych producentów są przede wszystkim tańsze, a optycznie nierzadko nawet lepsze. W innych systemach nie ma takich problemów z obiektywami firm niezależnych, jakie istniały, i istnieją, w ich współpracy z korpusami Canona. Kupując dowolny korpus Canona możesz się spodziewać szeregu niespodzianek we współpracy z jakimś niezależnym osprzętem. Mam 6 korpusów Canona i miałem 6 modeli różnych lamp (żadna nie była Canona), i musiałem jedną Triopo sprzedać, bo nie chciała pracować poprawnie z C 80D, a z pozostałymi działała jak ta lala.
-
Jeśli to AF fazowy to właśnie nie musi jak to określiłeś przejechać w tę i z powrotem bo na podstawie różnicy faz aparat wie czy aktualnie ma ustawioną idealną ostrość, ostrość przed czy ostrość za obiektem i jest w stanie wyliczyć w którą stronę powinien pojechać obiektyw oraz o ile.
Jak dla mnie mylisz AF fazowy z najprostszym AF opartym o kontrast albo blednie to uogólniasz, tudzież zakładasz, że działa to tak samo bo tak i już…
-
Rozsadkowo dzis wybierając po prostu najrozsadniej wchodzić w Sony..liczba i ceny optyki przesądzają. Bagnet RF bazuje na potężnej liczbie uzytkowników mocowania EF,którzy stopniowo będą i już kupują nową szklarnie pod Rki. Ale ilu zmieniło system na Sony skoro maja takie wyniki sprzedaży..
-
niech to pigmej bombki strzeli :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Rozsadkowo dzis wybierając po prostu najrozsadniej wchodzić w Sony..liczba i ceny optyki przesądzają. Bagnet RF bazuje na potężnej liczbie uzytkowników mocowania EF,którzy stopniowo będą i już kupują nową szklarnie pod Rki. Ale ilu zmieniło system na Sony skoro maja takie wyniki sprzedaży..
wracając do głównego tematu to jaki sens ma kupowanie takich wynalazkow jak w temacie do stosunkowo drogich korpusów R? moim zdaniem żaden, ja już dawno wyleczyłem sie z wynalazków, z tanich obiektywów naszej ulubionej firmy (tych ukrytych eLek, prawie eLek, i innych wspaniałości) też się wyleczyłem, nie ma sensu płacić dwa razy - raz za coś co nie spełni moich amatorskich wymagań, a nastepnie za coś z czego będę zadowolony (lub uznam że łapie się na moje amatorskie wymagania). przy okazji wyleczyłem się z czytania influencerskich testów obiektywów :mrgreen:
parafrazując słowa bardzo znanego prezesa nasza ulubiona firma zaspokaja wszystkie gusta i realizuje każde potrzeby.
i nie bardzo rozumiem dlaczego podpinanie kundla do sony jest wspaniałe, a podpinanie EFa do eRki to porażka, EFa który na tej eRce działa lepiej niż na lustrzance - chyba nie zrozumiem tej logiki - czego tak naprawdę brakuje w systemie canona? i ile tych obiektywów człowiek potrzebje bo połowa moich głównie grzeje ławkę (przepraszam półkę) rezerwową.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Jeśli to AF fazowy to właśnie nie musi jak to określiłeś przejechać w tę i z powrotem bo na podstawie różnicy faz aparat wie czy aktualnie ma ustawioną idealną ostrość, ostrość przed czy ostrość za obiektem i jest w stanie wyliczyć w którą stronę powinien pojechać obiektyw oraz o ile.
Jak dla mnie mylisz AF fazowy z najprostszym AF opartym o kontrast albo blednie to uogólniasz, tudzież zakładasz, że działa to tak samo bo tak i już…
najwyraźniej nie wszyscy to rozumieją
-
Trochę nie rozumiem z czym ogólnie problem...
Jakkolwiek nie jestem fanem zawistnego kapitalizmu, to jednak jeśli "technologia RF" jest chroniona patentami, to właśnie dlatego że została opracowana przez Canon i mają prawo jej bronić (ponieśli koszty, by wymyśleć, testy, itp. itd., teraz chcą zarobić). To, że inne formy nie mają z tym problemu, to ich decyzja. Nikt nas przecie nie zmusza do kupowania Canonów ;)
-
Nie bez przyczyny Polska jest dobrym rynkiem dla sprzedawców zamienników oryginalnych części samochodowych. Nie tylko zresztą samochodowych.
Nie rozumiem sensu kupowania body z logo firmy X i szukania do niego zamienników oryginalnych, celowanych pod system, obiektywów. Może poza sporadycznymi sytuacjami gdy rzeczywiście w systemie nie ma szkła o określonych parametrach lub faktycznie ktoś wyprodukował kundla o jakichś wybitnych własnościach. Zdaje się, że to użytkownicy Nikona i Sony mają we krwi, by kupić sobie wypasione body z ładnym logo, a później na gwałt szukać czegokolwiek co da się do niego podpiąć.
Tak jak napisał @mirror - w 99% przypadków nie stać mnie na zakup kundla.
-
W Sony jest inaczej, firma udostępnia protokół do bagnetu. Fuji od niedawana również.
Inżynieria wsteczna stała się popularna w bagnetach EF, F gdy przestała działać ochrona patentowa, tak sądze.
Żadna firma zdrowa na umyśle nie będzie szła w spór z Canonem czy Nikonem aby robić szkiełka do bagnetów RF i Z "na lewo wsteczną inżynierią" dopóki jest ochrona patentowa.
Podejrzewam, że inne zasady ochrony bagnetu mogą być w przypadkach manuali chociaż glowy nie dam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Trochę nie rozumiem z czym ogólnie problem...
w tym, że przez lata przyzwyczailiśmy się do dobrego, a teraz trzeba albo płacić 2x drożej niż za EF, albo stosować półśrodki w postaci przejściówek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Gdybym ja zdjęć nie robił, to może bym i takie gadanie uznał, ale je robię, i to praktycznie zawsze teleobiektywem w trybie servo AF, więc obserwuję, jak obiektyw, nawet na statycznym motywie, nieustannie szuka ostrości, i w serii mam zarówno zdjęcia z bezbłędnie ustawioną ostrością, jak i zogniskowane zbyt blisko, oraz zbyt daleko. Wchodzi tu także problem z bezwładnością układu napędu obiektywu. Gdy obiektyw szuka ostrości, to silnik kręci bardzo szybko i się nie zatrzyma natychmiast, gdy czujniki znajdą maksimum kontrastu lub zgodności fazy- on przez to przeleci, musi zwolnić, i się trochę cofnąć. Trwa to tak krótko, że może być organoleptycznie niezauważalne. Ilość błędów w ustawieniu ostrości nawet z topowym obiektywem EF 100-400L II i topowym korpusem C 7D II jest na tyle wysoka, że bajanie, iż obiektyw "wie" jak się ma nastawić nie ma pokrycia w faktach, bo trudno mi uznać, że obiektyw "wiedział, że nastawia się dobrze", skoro w wyniku wychodzi źle zogniskowany obraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Gdybym ja zdjęć nie robił, to może bym i takie gadanie uznał, ale je robię, i to praktycznie zawsze teleobiektywem w trybie servo AF, więc obserwuję, jak obiektyw, nawet na statycznym motywie, nieustannie szuka ostrości, i w serii mam zarówno zdjęcia z bezbłędnie ustawioną ostrością, jak i zogniskowane zbyt blisko, oraz zbyt daleko. Wchodzi tu także problem z bezwładnością układu napędu obiektywu. Gdy obiektyw szuka ostrości, to silnik kręci bardzo szybko i się nie zatrzyma natychmiast, gdy czujniki znajdą maksimum kontrastu lub zgodności fazy- on przez to przeleci, musi zwolnić, i się trochę cofnąć. Trwa to tak krótko, że może być organoleptycznie niezauważalne. Ilość błędów w ustawieniu ostrości nawet z topowym obiektywem EF 100-400L II i topowym korpusem C 7D II jest na tyle wysoka, że bajanie, iż obiektyw "wie" jak się ma nastawić nie ma pokrycia w faktach, bo trudno mi uznać, że obiektyw "wiedział, że nastawia się dobrze", skoro w wyniku wychodzi źle zogniskowany obraz.
Absolutnie nie masz racji.
AF fazowy "z góry" wie jaka jest poprawny punkt AF i wysyła do obiektywu informacje gdzie dokładnie się ustawić.
W niektórych systemach na sam koniec (za czasów kiedy PDAF nie był jeszcze doskonały) robił lekki fine-tuning tył/przód. Przy dzisiejszych systemach nie ma już takiej potrzeby.
Do tego protokół RF jest szyfrowany - żeby z niego skorzystać trzeba mieć chip z odpowiednimi kluczami - oczywiście Canon się nim z nikim nie podzieli.
Wszystkie dotychczasowe kundle pod RF nie używały protokołu RF tylko EF. Każde body RF potrafi wstecznie obsługiwać protokół EF ze wszystkimi jego ograniczeniami.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Absolutnie nie masz racji.
AF fazowy "z góry" wie jaka jest poprawny punkt AF i wysyła do obiektywu informacje gdzie dokładnie się ustawić.
Dokładnie tak, dlatego występuje ff/bf.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dlatego często w bezlustrach była końcowa faza przód/tył.
Najczęstszą przyczyną ff/bf w lustrzankach było przesunięcie płaszczyzny matrycy vs płaszczyzna sensora AF. W bezlustrach nie ma tego problemu bo AF jest na matrycy.
p,paw
-
Rozumiem, że nie krytykowana przez niektórych sigma w canonie jest kundlem, a w systemie L już jest szkłem systemowym ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Rozumiem, że nie krytykowana przez niektórych sigma w canonie jest kundlem, a w systemie L już jest szkłem systemowym ;)
Dobrze rozumiesz :) Od 2018 roku już trochę natrzepali szkieł na L-mount
L-Mount - Leica, Sigma i Panasonic zawiązują kooperatywę w celu rozwoju pełnoklatkowego systemu https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...kowego-systemu
"Kooperatywa zakłada swobody przepływ technologii i stworzenie z mocowania otwartego standardu, który miałby konkurować z innymi pełnoklatkowymi bezlusterkowymi systemami, takimi jak Sony E, Nikon Z czy Canon RF."
“Dla fotografów wybór systemu to wyjątkowo ważna rzecz. W rozwijającym się w błyskawicznym tempie segmencie bezlusterkowców, oczekiwania użytkowników są bardzo zróżnicowane i stale rosną. Aby móc odpowiedzieć tym potrzebom w jak najszybszym tempie, postanowiliśmy pracować wspólnie z doświadczonymi partnerami. Wierzymy, że razem jesteśmy osiągnąć wspólne korzyści i zapewnić stabilny rozwój wszystkim naszym produktom.” - powiedział Dr. Andreas Kaufmann, prezes zarządu Leiki.
Ale potrafię zrozumieć, że Sigma produkująca szkła pod bagnet Leiki będzie dla Canonów z mocowaniem RF "kundlem" :)
--- Kolejny post ---
[B]
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
gdy rzeczywiście w systemie nie ma szkła o określonych parametrach lub faktycznie ktoś wyprodukował
kundla o jakichś wybitnych własnościach. Zdaje się, że to użytkownicy Nikona i Sony mają we krwi, by kupić sobie wypasione body z ładnym logo, a później
na gwałt szukać czegokolwiek co da się do niego podpiąć.
Tak jak napisał @
mirror - w 99% przypadków nie stać mnie na
zakup kundla.
Ale że "zakup kundla" "na gwałt" ?
Trzeba natychmiast powiadomić ANIMAL SECURITY! Nie bądź obojętny w obliczu przemocy!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Może nawet trzepać szkła dla Hasselblada, w Canonie to nadal będzie kundel.
-
Straszne, po prostu druzgocąca wiadomość - chyba nie będę mógł spać w nocy 8-).
Nie rozumiem tylko w jakim celu się męczyć dalej z tym paskudnym systemem i tkwić jeszcze na tym forum skoro to wszystko jest takie okrutne ;)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Dlatego często w bezlustrach była końcowa faza przód/tył.
Najczęstszą przyczyną ff/bf w lustrzankach było przesunięcie płaszczyzny matrycy vs płaszczyzna sensora AF. W bezlustrach nie ma tego problemu bo AF jest na matrycy.
p,paw
Zaraz, zaraz... Nieustannie powtarzana mantra o niezwykłej skuteczności AF w bezlusterkowcach to tylko... mantra. Jest może i lepiej, ale też zdarzają się błędy, a nierzadko precyzyjne ustawienie na ostrość przy ostrzeniu ręcznym dokładnie pokazuje, jak znaczne potrafią być odchyłki AF.
Dopiero co na dpreview coś czytałem o tym, że w najnowszym modelu- nie pamiętam, czy Panasonica, czy Fuji- jest możliwość precyzyjnego dostrojenia AF i jest ono konieczne, czyli mikrokalibracja wkracza do bezlusterkowców. W posiadanym przeze mnie C 550D mikrokalibracji nie ma, ale też nie ma jakichś poważnych problemów z ostrzeniem jakimkolwiek obiektywem, natomiast w korpusach, które mikrokalibrację mają, jest ona bezwzględnie konieczna bo... jest :mrgreen: Z kolei bezlusterkowy M5 działa jak chce, a z jasnym obiektywem potrafi dać ciała, że hej, a żadnej mikrokalibracji nie ma, i się tego nie poprawi. Dużą dokładność ostrzenia w bezlusterkowcu osiąga się głównie przy ostrzeniu na powiększony fragment obrazu, a gdy się go nie powiększy, to losowość jest wysoka.
-
Wesołe to jest. Wyobraziłem sobie Leicę z podpiętą Sigmą. Serio to zabawne. Właściciel musiałby mieć sandały, białe skarpetki i znaczek KOD w klapie. Marynarki oczywiście.
-
Wreszcie będzie jak w Pentaksie. Wszyscy trzeci olali. Jak co niektórych czytam, to jest to chyba stan pożądany. Po co kundle jak mamy piekne canowskie szkiełka ze światłem 8-11.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Wreszcie będzie jak w Pentaksie. Wszyscy trzeci olali. Jak co niektórych czytam, to jest to chyba stan pożądany. Po co kundle jak mamy piekne canowskie szkiełka ze światłem 8-11.
Ja mam 1.2, 2.0 i 2.8
Dobrze, że banują posysaczy. Przy kurczącym się rynku to jedyna opcja na przetrwanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@atsf dlatego też możliwe jest działanie trybu Servo. Bo lustro jest podniesione, obiekt się przemieszcza. Aparat nie ma jak sprawdzić czy obiekt jest w ostry i dokonywać ruchu przód - tył.
Canon to wie i ten tryb ma priorytet wyzwolenia migawki. Nie ma gwarancji zrobienia ostrego zdjęcia. To nic dziwnego, że masz czasami ostrość przed albo za.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
@
atsf dlatego też możliwe jest działanie trybu Servo. Bo lustro jest podniesione, obiekt się przemieszcza. Aparat nie ma jak sprawdzić czy obiekt jest w ostry i dokonywać ruchu przód - tył.
Canon to wie i ten tryb ma priorytet wyzwolenia migawki. Nie ma gwarancji zrobienia ostrego zdjęcia. To nic dziwnego, że masz czasami ostrość przed albo za.
I właśnie dlatego servo działa dużo lepiej w bezlustrach - bo AF widzi obiekt cały czas, za wyjątkiem momentów kiedy zamknięta jest migawka, chyba że używamy elektronicznej - to wtedy rzeczywiście AF widzi non-stop.
p,paw
-
Dla tych plujących na kundelki dodam, że Tamron, którego jednym z największym udziałowców jest SONY https://pl.wikipedia.org/wiki/Tamron oficjalnie wczoraj ogłosił wypuszczenie kolejnego rebrandowanego obiektywu dla systemu Z Nikona - Tamron ogłosił rozpoczęcie produkcji obiektywów z mocowaniem Nikon Z https://www.tamron.co.jp/news/press_.../20220830.html info też tutaj https://photographylife-com.translat...l&_x_tr_pto=sc
Czyli po sprzedaży licencji świetnego Tamrona 28-75mm f/2.8 opakowanego na nowo przez Nikona mamy kolejny obiektyw Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 w systemie Z Nikona na licencji Tamrona.
Wychodzi na to, że jedynie Canon aktywnie blokuje wejście do swojego systemu wszystkim zewnętrznym producentom optyki (w odróżnieniu od Sony https://www.optyczne.pl/3729-news-So...bagnetu_E.html i Fuji, które udostępniają bagnet na zewnątrz) bo Nikon nie ma takich oporów , aby rebrandować szkła Tamrona https://www.diyphotography.net/tamro...-3-di-iii-rxd/
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Straszne, po prostu druzgocąca wiadomość - chyba nie będę mógł spać w nocy 8-).
Nie rozumiem tylko w jakim celu się męczyć dalej z tym paskudnym systemem i tkwić jeszcze na tym forum skoro to wszystko jest takie okrutne ;)...
Wiem, że to strasznie niewygodna informacja dla canoniarzy i najlepiej zamieść ją pod dywan, ale przecież można ogłosić kolejny sukces Canona, który tak nieugięcie stoi na straży cnoty swojego bagnetu RF ?
I jak tu skomentować fakt, że Canon się zamknął w sobie a Nikon się szeroko otwiera na zewnętrznych producentów ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I jak tu skomentować fakt, że Canon się zamknął w sobie a Nikon się szeroko otwiera na zewnętrznych producentów ?
Nikon raczej nie ma takiego potencjału w szkłach jak Canon - na przykładzie np 85, w Z mamy tylko 85/1.8 a w canonie dwie RF 85/1.2 oraz 85/2. Nikon ma w EF plastikowy 85/1.8 i 85/1.4, które jako jedyne nadają się do Z. W Canonie natomiast mamy wiadomo jakie 85tki L, 1.2, rewelacyjną 85/1.4 i zwykłą budżetową 1.8. Ceny pomijam bo to polityka i pozycjonowanie produktu i marki. Ale najtańsze modele 50tek 1.8 to w canonie mistrzostwo entry level (RF i EF), Nikon tego nie ma tak dobrze opracowanej strategii dostępnej 50tki i do tego malutkiej ostrej od pełnej dziury (no bo nikonowska 50G 1.8 ostra jest gdzieś od 2.2-2.5). Zapewne sam wiesz że tzw "bieda-ślubniacy" korzystają z EF 50/1.8 STM i zapewne też będą z odpowiednika RF - szkła praktycznie za darmo a mogą zarabiać.
Sigmy i Tamrony EF i F chodzą w miarkę poprawnie na RF i Z stąd tutaj mamy remis canon nikon.
Canon się broni, Nikon raczej nie ma alternatywy.
Oczywiście ideałem zapewne dla nas byłoby aby Canon/Nikon sprzedawał licencje do bagnetów na zasadach komercyjnych jak czyni to Sony a od niedawna Fuji ale widać w księgowości Canona te wyliczenia wychodzą im inaczej.
-
Zresztą, Candar jesteś mi jednynym znanym osobnikiem, który mając Sony, posiada równolegle jakiś model Nikona Z. Moi znajomi którzy "siedzą" w Sony nawet nie chcą spojrzeć w stronę Z czy R. Dla nich nie ma najmniejszego to sensu dokupować jakiś Z i bawić się chińskimi przelotkami skoro mogą mieć np dwa Soniaki i natywnie podpisać Sigmy czy Tamrona 35-150/2-2.8 :D. Sprzedaj te swoje szpeje i kup jedno porządne body np. a7r4 bo dzisiaj masz dwie amatorskie puchy ze słabą rozdzielczością :D
Twój zapał do Z jest niezrozumiały z tego punktu widzenia i powiedziałbym wręcz dziwaczny żeby nie powiedzieć fanatyczny :) z tą ideą wywoływania wojenki systemowej tutaj.
OK kupiłeś używaną Zetę za dwa tysie taniej niż nowy A7iii ale to nie oznacza, że ma to sens bo nie ma :)
Teraz bez ironii i przepraszam za powyższe, wybacz :) ale miałem okazję macać tydzień temu u kolegi a7r4 z tym tamponem 35-150/2-2.8, zacny. Wg mnie to już sprzęt pro bez dwóch zdań i bez kompromisów. Candar naprawdę polecam to body dla Ciebie i do tego co robisz, eye-af na najwyższym poziomie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
@
atsf dlatego też możliwe jest działanie trybu Servo. Bo lustro jest podniesione, obiekt się przemieszcza. Aparat nie ma jak sprawdzić czy obiekt jest w ostry i dokonywać ruchu przód - tył.
Ale... zastanowiłeś się chociaż nad tym, co napisałeś? Może sobie przeczytaj i się zastanów? W DSLR, tak jak w SLR, tryb servo działa tak samo, jak ONE SHOT, czyli gdy lustro jest opuszczone, a gdy jest podniesione nie działają czujniki. Nawet w trybie zdjęć seryjnych układ AF działa tylko w momentach opadnięcia lustra, bo ono jest półprzepuszczalne i pod nim jest drugie lustro kierujące światło na czujniki. Nie ma czegoś takiego w DSLR (ani w SLR), jak OTF (OFF THE FILM) AF. W trybie seryjnym działanie AF jest przerywane wyzwoleniami migawki, co się wiąże z podnoszeniem lustra, i nie ma żadnej innej metody na skierowanie promieni światła na sensory.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zresztą, Candar jesteś mi jednynym znanym osobnikiem, który mając Sony, posiada równolegle jakiś model Nikona Z. Moi znajomi którzy "siedzą" w Sony nawet nie chcą spojrzeć w stronę Z czy R.
Używam też aparatów innych marek. Dżizas! jestem "jedynym osobnikiem" używającym równolegle aparatów z różnych systemów!
BTW - ilu zaprzyjaźnionych fotografów znasz? dwóch, trzech ? Bo mnie palców nie starczy, aby zliczyć tych używających aparaty z rożnych systemów.
Wyobraź sobie (to może faktycznie za trudne), że istnieją osoby pracujące na A7 III i Z6 równolegle i nawet o tym napisali: https://rafalmazur.com.pl/nikon-z6-vs-sony-a7iii/
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
dzisiaj masz dwie amatorskie puchy ze słabą rozdzielczością :D
Dobrze, że napisałeś bo do tej pory jakoś udawało mi się nimi realizować wszystkie możliwe zlecenia - co jest domeną czegoś lepszego niż ww. słabawe puchy (Twoim zdaniem).
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
ale miałem okazję macać tydzień temu u kolegi a7r4 z tym tamponem 35-150/2-2.8, zacny. Wg mnie to już sprzęt pro bez dwóch zdań i bez kompromisów.Candar naprawdę polecam to body dla Ciebie i do tego co robisz
O matulu.... Udało się Tobie w końcu "macać" jakiś prawdziwy aparat o którym teraz możesz napisać? Ale, że był tylko ładny, czy też udało się Tobie jeszcze w drodze wyjątku nacisnąć spust oraz później wywołać i obrobić RAWy z niego?
ps.
Teraz bez ironii i przepraszam za powyższe, wybacz :) Ale widzę u Ciebie system Canona i Fuji, więc o co chodzi? Te systemy się dobrze korelują a inne już mniej? Nawiasem pisząc też dekadę wcześniej używałem kilku puszek Fuji (fajny system) oraz używam równolegle też aparatu Panasonic-Lumixa. Razi Cię to, że inni niż Ty używają innych systemów? A może rażą Cię również tattoo, różowe włosy, tęcza i prawa par tej samej płci? Bo taki wniosek wychodzi z tych Twoich wynurzeń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dla tych plujących na kundelki dodam, że Tamron, którego jednym z największym udziałowców jest SONY
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tamron oficjalnie wczoraj ogłosił wypuszczenie kolejnego rebrandowanego obiektywu dla systemu Z Nikona -
Tamron ogłosił rozpoczęcie produkcji obiektywów z mocowaniem Nikon Z https://www.tamron.co.jp/news/press_.../20220830.html info też tutaj
https://photographylife-com.translat...l&_x_tr_pto=sc
Czyli po sprzedaży licencji świetnego Tamrona 28-75mm f/2.8 opakowanego na nowo przez Nikona mamy kolejny obiektyw Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 w systemie Z Nikona na licencji Tamrona.
Wychodzi na to, że jedynie Canon aktywnie blokuje wejście do swojego systemu wszystkim zewnętrznym producentom optyki (w odróżnieniu od Sony
https://www.optyczne.pl/3729-news-So...bagnetu_E.html i Fuji, które udostępniają bagnet na zewnątrz) bo Nikon nie ma takich oporów , aby rebrandować szkła Tamrona
https://www.diyphotography.net/tamro...-3-di-iii-rxd/
Wiem, że to strasznie niewygodna informacja dla canoniarzy i najlepiej zamieść ją pod dywan, ale przecież można ogłosić kolejny sukces Canona, który tak nieugięcie stoi na straży cnoty swojego bagnetu RF ?
miałem dwa tamrony - przy uwa to ostrości nie sposób się było doszukać (kupiłem "drogi" c10-22 i nagle zdjecia zrobiły się ostre), drugi z moich tamronów też zdjęcia robił bardziej klimatyczne niż ostre więc może to i dobrze że nie ma tamronów z mocowaniem RF bo gdybym kiedyś sklerotycznie zapomniał o moim doświadczeniu z tamronem to i tak nie będę mógł go bezsensownie powtórzyć :mrgreen:
-
Candar nie zrozumiałeś mojej ironii :D
Śledzę to forum od kilku lat, na nikoniarzach jestem od 2005 roku. Wcześniej też byłem śledzącym forum Fuji, Ty też tam byłeś (nadal uważam że foty z fujikowego 56/1.2 miałeś bardziej klimatyczne (analogowe ?) niż obecnie z sigmy 85 DN (są zbyt nachalnie cyfrowe ? przefotoszopowane ?) ale to moje sobiektywne widzenie może, w piksele nie wnikam)
I teraz do rzeczy - przy Twoim profesjonalźimie, gdzie zrobiłbyś to co robisz każdym sprzętem, naprawdę nie ma sensu ciągle wywoływać "wojenek" systemowych i wyjeżdżać jakie to Sony/Nikon świetne. Dzisiaj każdy sprzęt jest świetny. Półkę wyżej niż FF jest mały średni format Fuji. Wyżej Hassel. Jeszcze wyżej zapewne Phase One. Naprawdę nie ma po co ciągle wyjeżdżać z tym Sony/Nikonem. To dobre "średniaki" i tyle. Sony ratuje mnogość szkieł. Modele A1, a7r4, A9, Z7ii są pro. Na Twoim miejscu darowałbym sobie tracenie czasu na te wojenki systemowe.
-
@cybulski Sam nakręcasz taki przebieg dyskusji twierdząc, że nie znasz nikogo innego z A73 i Z6 - w czym się mylisz i to wykazałem. Zgadzam się z tym, że Dzisiaj każdy sprzęt jest świetny, ale nie każdy jest tak uniwersalny jak ww. Przykładowo R6 byłby całkiem fajnym aparatem, ale moich wymagań nie spełnia.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Naprawdę nie ma po co ciągle wyjeżdżać z tym Sony/Nikonem.
Myślisz, że gdyby nie presja ze strony puszek FF Sony i Nikona to Canon by w ogóle wszedł w tej dekadzie w bezlusterkowce? Pytanie było retoryczne ;)
Co do GFXów poczytaj sobie o AFie w 50-tkach i 100-tkach oraz o tym, że niektóre modele nie mają fazowego AFa i bazują jedynie na detekcji kontrastu (GFX 50S II nie ma punktów fazowych – ostrzenie odbywa się wyłącznie w oparciu o detekcję kontrastu (425 pól), czyli tak samo jak w 50S i 50R). Nie wszystko złoto co się świeci ;) reklamy i peany ambasadorów marki nie zaklinają rzeczywistości ;)
-
czytanem AF w gfx 50ii w poprzedniej epoce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
czytanem AF w gfx 50ii w poprzedniej epoce.
Dokładnie , a to jest premiera z lutego 2021 r. Przypomina nieco postępowanie innego producenta brylującego na rynku wieloma puszkami z archaicznymi matrycami (RP, R7 i R10 ;)
-
Panie Candar, pan się nadajesz na stanowisko rzecznika prasowego pewnej partii politycznej. Albo prezentera wiadomości pewnej telewizji rządowej :D Tak, jak ci ludzie ciągle nawiązują do diabolicznej postaci pewnego polityka opozycji, tak i waćpan musi chyba w każdym poście wrzucić przytyk w stronę tego nieszczęsnego Canona.
Wracając do tematu: wydaje mi się, że to prawie wszystko jedno. System R jest na tyle długo na rynku, że liczba użytkowników (potencjalnych użytkowników) czekających na te mityczne "third party lenses" topnieje szybciej niż lodowce, co?
-
Takie zdanie tu zacytuję:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Myślisz, że gdyby nie presja ze strony puszek FF Sony i Nikona to Canon by w ogóle wszedł w tej dekadzie w bezlusterkowce? Pytanie było retoryczne ;)
Patrząc na powyższe zdanie w szerszym kontekście, warto zwrócić uwagę, że Canon zachowuje się jak monopolista. Oczywiście jego prawo póki co, ale takie praktyki powinny być piętnowane przez klientów, bo patrz powyższy cytat. Oczy mi się zaokrąglają i szczęka opada, gdy widzę tylu fanbojów, rzeczników i członków partii "Canon - jednym słowem szczekaczy programowych. Może wzorem pewnych kabareciarzy zrobimy grę: pijemy pięćdziesiątkę za każdym razem, gdy zobaczymy słowo "kundel" w dowolnej formie gramatycznej - wygrywa ten, kto dotrwa do 23:00.
Zaznaczam, że nie jestem kolegą candar'a czy atsf'a, mam prawie wyłącznie sprzęt canona (nie licząc jednej sigmy, dwóch zeissów i metza), bo tak się u mnie ułożyło historycznie.
A to już typowe postępowanie rzecznika pewnej partii, która swoimi grzechami lubi obarczać innych. Hehe.
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Panie Candar, pan się nadajesz na stanowisko rzecznika prasowego pewnej partii politycznej. Albo prezentera wiadomości pewnej telewizji rządowej :D
Forum C-B bawiąc uczy.
-
Myślę, że mamy tu pokaźne grono chętnych do zdobycia pozycji głównego doradcy finansowego Canona...
Jestem absolutnie przekonany, że zamknięcie systemu (czy nam się to podoba czy nie) zostało przez firmę poważnie przemyślane już w momencie projektowania bagnetu R.
I to nie jest żaden eksperyment. W końcu można porównać jak sobie radzi Sony, które ma otwarty bagnet.
Jak się komuś taka polityka Canona nie podoba, to sprzedawca Sony czy tam Nikona (też zamknięty system) na pewno chętnie się zajmą zmianą.
Ja jak na razie przesiadki z S an C jeszcze ani razu nie żałowałem. No ale ja też jestem takim fanbojem, co nigdy w karierze nie miał żadnego kundla :) Pewnie dlatego, że nigdy nie potrzebowałem.
p,paw
-
Fotografia w Polsce: matryca, matryca tylko matryca. Co z obiektywem? J.b.ł to pies dawaj chinola.
-
Ładne uniknięcie słowa "kundel"!
Sigma jest japońska, zeiss niemiecko-japoński.