Strona 5 z 47 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 467

Wątek: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Dla tych plujących na kundelki dodam, że Tamron, którego jednym z największym udziałowców jest SONY https://pl.wikipedia.org/wiki/Tamron oficjalnie wczoraj ogłosił wypuszczenie kolejnego rebrandowanego obiektywu dla systemu Z Nikona - Tamron ogłosił rozpoczęcie produkcji obiektywów z mocowaniem Nikon Z https://www.tamron.co.jp/news/press_.../20220830.html info też tutaj https://photographylife-com.translat...l&_x_tr_pto=sc

Czyli po sprzedaży licencji świetnego Tamrona 28-75mm f/2.8 opakowanego na nowo przez Nikona mamy kolejny obiektyw Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 w systemie Z Nikona na licencji Tamrona.

Wychodzi na to, że jedynie Canon aktywnie blokuje wejście do swojego systemu wszystkim zewnętrznym producentom optyki (w odróżnieniu od Sony https://www.optyczne.pl/3729-news-So...bagnetu_E.html i Fuji, które udostępniają bagnet na zewnątrz) bo Nikon nie ma takich oporów , aby rebrandować szkła Tamrona https://www.diyphotography.net/tamro...-3-di-iii-rxd/

Wiem, że to strasznie niewygodna informacja dla canoniarzy i najlepiej zamieść ją pod dywan, ale przecież można ogłosić kolejny sukces Canona, który tak nieugięcie stoi na straży cnoty swojego bagnetu RF ?

I jak tu skomentować fakt, że Canon się zamknął w sobie a Nikon się szeroko otwiera na zewnętrznych producentów ?
    miałem dwa tamrony - przy uwa to ostrości nie sposób się było doszukać (kupiłem "drogi" c10-22 i nagle zdjecia zrobiły się ostre), drugi z moich tamronów też zdjęcia robił bardziej klimatyczne niż ostre więc może to i dobrze że nie ma tamronów z mocowaniem RF bo gdybym kiedyś sklerotycznie zapomniał o moim doświadczeniu z tamronem to i tak nie będę mógł go bezsensownie powtórzyć
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 31-08-2022 o 08:49

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.

Candar nie zrozumiałeś mojej ironii
    Śledzę to forum od kilku lat, na nikoniarzach jestem od 2005 roku. Wcześniej też byłem śledzącym forum Fuji, Ty też tam byłeś (nadal uważam że foty z fujikowego 56/1.2 miałeś bardziej klimatyczne (analogowe ?) niż obecnie z sigmy 85 DN (są zbyt nachalnie cyfrowe ? przefotoszopowane ?) ale to moje sobiektywne widzenie może, w piksele nie wnikam)

I teraz do rzeczy - przy Twoim profesjonalźimie, gdzie zrobiłbyś to co robisz każdym sprzętem, naprawdę nie ma sensu ciągle wywoływać "wojenek" systemowych i wyjeżdżać jakie to Sony/Nikon świetne. Dzisiaj każdy sprzęt jest świetny. Półkę wyżej niż FF jest mały średni format Fuji. Wyżej Hassel. Jeszcze wyżej zapewne Phase One. Naprawdę nie ma po co ciągle wyjeżdżać z tym Sony/Nikonem. To dobre "średniaki" i tyle. Sony ratuje mnogość szkieł. Modele A1, a7r4, A9, Z7ii są pro. Na Twoim miejscu darowałbym sobie tracenie czasu na te wojenki systemowe.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 31-08-2022 o 08:56
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

@cybulski Sam nakręcasz taki przebieg dyskusji twierdząc, że nie znasz nikogo innego z A73 i Z6 - w czym się mylisz i to wykazałem. Zgadzam się z tym, że Dzisiaj każdy sprzęt jest świetny, ale nie każdy jest tak uniwersalny jak ww. Przykładowo R6 byłby całkiem fajnym aparatem, ale moich wymagań nie spełnia.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Naprawdę nie ma po co ciągle wyjeżdżać z tym Sony/Nikonem.
    Myślisz, że gdyby nie presja ze strony puszek FF Sony i Nikona to Canon by w ogóle wszedł w tej dekadzie w bezlusterkowce? Pytanie było retoryczne

Co do GFXów poczytaj sobie o AFie w 50-tkach i 100-tkach oraz o tym, że niektóre modele nie mają fazowego AFa i bazują jedynie na detekcji kontrastu (GFX 50S II nie ma punktów fazowych – ostrzenie odbywa się wyłącznie w oparciu o detekcję kontrastu (425 pól), czyli tak samo jak w 50S i 50R). Nie wszystko złoto co się świeci reklamy i peany ambasadorów marki nie zaklinają rzeczywistości
    Ostatnio edytowane przez candar ; 31-08-2022 o 09:10
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

czytanem AF w gfx 50ii w poprzedniej epoce.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    czytanem AF w gfx 50ii w poprzedniej epoce.
    Dokładnie , a to jest premiera z lutego 2021 r. Przypomina nieco postępowanie innego producenta brylującego na rynku wieloma puszkami z archaicznymi matrycami (RP, R7 i R10
    Ostatnio edytowane przez candar ; 31-08-2022 o 09:19
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu

Panie Candar, pan się nadajesz na stanowisko rzecznika prasowego pewnej partii politycznej. Albo prezentera wiadomości pewnej telewizji rządowej Tak, jak ci ludzie ciągle nawiązują do diabolicznej postaci pewnego polityka opozycji, tak i waćpan musi chyba w każdym poście wrzucić przytyk w stronę tego nieszczęsnego Canona.

Wracając do tematu: wydaje mi się, że to prawie wszystko jedno. System R jest na tyle długo na rynku, że liczba użytkowników (potencjalnych użytkowników) czekających na te mityczne "third party lenses" topnieje szybciej niż lodowce, co?
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Takie zdanie tu zacytuję:
    Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Myślisz, że gdyby nie presja ze strony puszek FF Sony i Nikona to Canon by w ogóle wszedł w tej dekadzie w bezlusterkowce? Pytanie było retoryczne
    Patrząc na powyższe zdanie w szerszym kontekście, warto zwrócić uwagę, że Canon zachowuje się jak monopolista. Oczywiście jego prawo póki co, ale takie praktyki powinny być piętnowane przez klientów, bo patrz powyższy cytat. Oczy mi się zaokrąglają i szczęka opada, gdy widzę tylu fanbojów, rzeczników i członków partii "Canon - jednym słowem szczekaczy programowych. Może wzorem pewnych kabareciarzy zrobimy grę: pijemy pięćdziesiątkę za każdym razem, gdy zobaczymy słowo "kundel" w dowolnej formie gramatycznej - wygrywa ten, kto dotrwa do 23:00.

Zaznaczam, że nie jestem kolegą candar'a czy atsf'a, mam prawie wyłącznie sprzęt canona (nie licząc jednej sigmy, dwóch zeissów i metza), bo tak się u mnie ułożyło historycznie.

A to już typowe postępowanie rzecznika pewnej partii, która swoimi grzechami lubi obarczać innych. Hehe.
    Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Panie Candar, pan się nadajesz na stanowisko rzecznika prasowego pewnej partii politycznej. Albo prezentera wiadomości pewnej telewizji rządowej
    Forum C-B bawiąc uczy.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 31-08-2022 o 11:25
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Myślę, że mamy tu pokaźne grono chętnych do zdobycia pozycji głównego doradcy finansowego Canona...

Jestem absolutnie przekonany, że zamknięcie systemu (czy nam się to podoba czy nie) zostało przez firmę poważnie przemyślane już w momencie projektowania bagnetu R.
    I to nie jest żaden eksperyment. W końcu można porównać jak sobie radzi Sony, które ma otwarty bagnet.
    Jak się komuś taka polityka Canona nie podoba, to sprzedawca Sony czy tam Nikona (też zamknięty system) na pewno chętnie się zajmą zmianą.

Ja jak na razie przesiadki z S an C jeszcze ani razu nie żałowałem. No ale ja też jestem takim fanbojem, co nigdy w karierze nie miał żadnego kundla Pewnie dlatego, że nigdy nie potrzebowałem.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Fotografia w Polsce: matryca, matryca tylko matryca. Co z obiektywem? J.b.ł to pies dawaj chinola.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ładne uniknięcie słowa "kundel"!

Sigma jest japońska, zeiss niemiecko-japoński.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 5 z 47 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów