-
Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Trochę plot co dalej.
Pewniaki to kolejne szkła RF może nawet w drugiej połowie roku:
RF 50mm f/1.8 IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 18-45mm IS STM
RF 100-400mm IS USM
RF 24mm f/2.8 IS STM Macro
Ma się też pojawić jakieś szkło EF + jakiś nowy adapter
Prawdopodobnie też będzie pod koniec roku zaawansowana pucha M
i pewniak: kolejne szkła pod koniec roku do tego systemu.
Pewniak to jeszcze kamera z bagnetem RF
O lustrzankach zupełna cisza :roll:......
-
1 załącznik(ów)
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Chodzą ploty o tym, że Canon zaprezentuje EOS-R7 APS-C w 2021 roku i powoli zabije system EOS-M. Powód jest dość prosty. Na tym malejącym rynku Canon ma ZERO sens, aby kontynuować równolegle system EOS-M. DSLRy czeka raczej to samo. MZ skupią się wyłącznie na systemie R, co widać po nowych patentach na szkła RF.
https://translate.googleusercontent....YnkFXCFfZizieg
Załącznik 4826
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pewniaki to kolejne szkła RF może nawet w drugiej połowie roku:
RF 50mm f/1.8 IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 18-45mm IS STM
RF 100-400mm IS USM
RF 24mm f/2.8 IS STM Macro
powiem tak: jesli to sa pewniaki, to ja powtorze tylko moja mantre - Canon to jest firma optyczna, ktorej mocna strona sa topowe szkla. a poza tym daje do nich bardzo przemyslane uzytkowo puszki (bo ma tabun ludzi, ktorzy tego uzywaja i testuja w realu).
kazde jedno z tych szkiel wyglada jak atak na ten srodek spektrum (prosumer), tam gdzie jest uzytkownik R6 i (niemala) czesc uzytkownikow R5, czyli tam gdzie jest i bedzie najwiekszy wolumin sprzedazy.
ciekawi mnie to 24 macro. to jest cos nowego. niespotykana ogniskowa do makro, ale taka egzotyka dobrze sie sprawdza w pompowaniu marketingowym - jest z czego nakrecic material "co to my potrafimy zrobic, czego nikt inny wczesniej nie dal". co nie jest pewnie prawda (ze nikt inny wczesniej, zdaje sie Sigma miala UWA macro drzewiej), ale taki RF 24 macro bedzie dostatecznie nietypowy a przy tym bedzie przystepny cenowo zeby dzialac ludziom na wyobraznie
reszta wyglada jak rozszerzenie oferty o znane istniejacemu uzytkownikowi EF obiektywy. tylko pewnie optycznie bardziej wybajerzone no i rozwiazujace problem Canona ze zbyt niskimi cenami wariantow EF (takiego 50 STM chocby, wersja RF z IS raczej ponizej 400 EUR nie zejdzie :D )
ten RF 50/1.8 IS mnie ciekawi. to jest ogniskowa, ktora skorzysta na stabilizacji, ale dotychczasowe krotsze stalki Canon z IS (ponizej 100L) o ile ostrosc maja swietna, o tyle ich bokeh smierdzial. obawiam sie, ze RF 50 IS byl raczej projektowany dla ostrosci a nie dla bokehu. no ale pozyjemy zobaczymy...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ma się też pojawić jakieś szkło EF + jakiś nowy adapter
400/4 DO II ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Prawdopodobnie też będzie pod koniec roku zaawansowana pucha M
i pewniak: kolejne szkła pod koniec roku do tego systemu.
to jest pewniak? po co zaawansowana puszka do systemu, w ktorym oprocz 32/1.4 i ewentualnie 22/2 lub 28 macro nie ma uczciwej (nawet nie mowiac o zaawansowanej) optyki?
mi sie wydaje, ze M6II to jest maks co bedzie w M-ce. do kompletu z 18-150 to wpisuje sie w jakas nisze rynkowa. ale cos wiecej? musieliby zrobic M5II z normalna ergonomia (w sensie: duzo bardziej to co zrobili w R6 niz ten wypierd funkcjonalny M5I) ale od razu tez sypnac combosem: uczciwe optycznie 18-55 (zadnych skladakow!), porzadne malutkie 16/2 i ewentualnie jakis 52/1.4 nonIS (opatentowany bokeh jak 32/1.4, w ogniskowej gdzie to ma jakies znaczenie). bez tego... dla kogo ten korpus by byl? dla tych kilku osob, ktorym wystarczy 32/1.4 badz 22/2?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
O lustrzankach zupełna cisza :roll:......
zero zaskoczenia.
1-ke zaktualizowali
R5 sonduje rynek obecnych uzytkownikow 5D4/5Ds
R6 sonduje obecych 5D3/6D/6D2/7D2
7-ka jest do aktualizacji ale pewnie chca to jeszcze rzeciagnac
90D jest nowiutki
z trabantami 850D/77D sa na rozdrozu ale te modele jeszcze sa na tyle nowe ze mozna poczekac. to co tutaj zrobia (zapewne w 2021) bedzie jakims papierkiem lakmusowym Canona. bo jego nastepca powinien byc cropowy RF, tylko najpierw Canon musi wystrzelac wszystkie pelnoklatkowe obiektywy RF, zeby zaczac klepac warianty do cropa.
pewnie na przetrwanie wyklepia jakiegos 900D z matryca 90D i kitem 18-55 STM w zestawie. co ma sens: to jest tanie jak barszcz, doskonale doszlifowane funkcjonalnie i jest kupe taniej optyki do tego. maly seksapil w obliczu natloku piany o bezlusterkowcach, ale dla potencjalnych klientow nadal swietny zakup.
poza tym to pozostaje im klepanie nastepcy 250D czy ewentualnie 2000D/4000D jesli jeszcze smartfony tego rynk dostatecznie nie zzarly
-
Szerokokątne macro nie są już taką nowością - szczególnie że patrząc na RF35 i RF85 będzie to 1:2, a taki Tamron do Sony już jest, do Canona pewnie też prędzej czy później zawędruje więc o żadnym unikacie nawet w obrębie systemu nie ma mowy. Plotka o szkle EF dziwi, na rumorsach nic nie widziałem, do tego Canon już jakiś czas temu wydał oświadczenie, że nowych EF nie będzie. "Dopóki rynek nie wskaże zapotrzebowania", może ten nowy adapter zrobi zapotrzebowanie? Adapter z wbudowanym TC, i obiektyw to właśnie tele DO, "pasujące" wagą i rozmiarami do bezluster?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Chodzą ploty o tym, że Canon zaprezentuje EOS-R7 APS-C w 2021 roku i powoli zabije system EOS-M. Powód jest dość prosty. Na tym malejącym rynku Canon ma ZERO sens, aby kontynuować równolegle system EOS-M.
Ja to pisałem jak tylko wypuścili Canona R. Kolekcjoner mi świadkiem :), bo sie z tym nie zgadzał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ja to pisałem jak tylko wypuścili Canona R. Kolekcjoner mi świadkiem :), bo sie z tym nie zgadzał.
Pamiętam! Trudno będzie Canonowi utrzymać trzy linie: R , M i DSLR APS-C/FF. Tym bardziej, że ma już gotową puszkę z R i RP pod APS-C. Taki RP z matrycą 18Mpix (znaną i lubianą od 11 lat) w za połowę ceny RP sprzeda się jak ciepłe bułeczki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Taki RP z matrycą 18Mpix (znaną i lubianą od 11 lat) w za połowę ceny RP sprzeda się jak ciepłe bułeczki ;)
:) dobre
ogólnie uważam że przy zwijającym się rynku linie zostaną zwinięte - DSLR do lini pro/semi pro czyli 5D i 1D oraz entry level z lubianą i cenioną od wielu wielu lat wiecznie żywą matrycą 18Mpix typu 2000D/4000D cały środek zostanie przekierowany na ML - i będzie to ML klasy RP bo nikt nic lepszego nie potrzebuje :mrgreen: - jako że w R5 i R6 objawiła? się nowa technologia matrycy to w następnej iteracji albo jeszcze kolejnej można w RP wepchnąć matrycę technologicznie zgodną z modelem R (ale oczywiście nie taką technologicznie jak w R6 czy R5 żeby było jasne).
w ML pojawi się R z matrycą apsc - gdzieś tą starą technologię trzeba upchnąć - logicznym następstwem tego będzie pojawienie się wspaniałych i doskonałych kitowych obiektywów RFs (taki bezlusterkowy EFs) - czyli dojdzie kolejne mocowanie
linia M ponoć doskonale się sprzedaje - ale czy nasza ulubiona firma pociągnie dwie kompletnie różne linie ML APSC i po co? moim zdaniem w krótkiej perspektywie tak w długiej nie.
R5 i R6 to wypadek przy pracy i działanie siły wyższej takie odbicie od dna czy ściany tak dużo nie dostaniemy przez kolejne 10 lat - kiedyś konkurencja sony wymusi 16bit RAW i może i DR na poziomie 15EV ale to zajmie sporo czasu jest co robić przez kolejne 10 lat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
linia M ponoć doskonale się sprzedaje - ale czy nasza ulubiona firma pociągnie dwie kompletnie różne linie ML APSC i po co? moim zdaniem w krótkiej perspektywie tak w długiej nie.
Doskonale to może przesada. W ogóle, że się sprzedaje to już coś na tym rynku.
Linia M jest specyficzna i nie koliduje z niczym. Klamoty są konsekwentnie małe i nie przesadnie drogie. Można podpinać praktycznie każde szkło z wyjątkiem RF. Manuale dostają drugie życie.
Niby szkieł nie ma ale zestaw M22/2, M32/1.4, S56/1.4 daje ładniutkie fotki. Dla mniej ambitnego amatora jest to fajne. Linię M można zabić jedynie wielkimi słoikami ale na to się nie zanosi.
DSLR APS-C na ten moment to dla mnie wynaturzenie jak na dzisiejsze warunki. Nie widzę żadnej przyszłości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Linia M jest specyficzna i nie koliduje z niczym.
Nie byłbym takim hurra-optymistą do systemu EOS-M. Przykładem może być "uśmiercenie" po 7 latach przez Nikona serii Nikon 1 https://spidersweb.pl/2018/07/nikon-1-koniec.html
Myślisz, że Canon wyśle do Ciebie pismo z zapytaniem, czy jesteś zadowolony i chcesz aby utrzymali tą odnogę, która już im zaczyna ciążyć ?
Od lat wbiją klientom do głów, że tylko pełna klatka i ML da im możlowść zrobienia pięknych zdjęć z wakacji. Tak więc "nowy" i tańszy RP z matrycą APS-C 18Mpix RULEZ! A za drzwiami już się czai nisko budżetowy Sony A5 https://dailyweb.pl/brak-konkurencji...-a5-to-zmieni/ , tak więc... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Bo się nie sprzedawały?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Myślisz, że Canon wyśle do Ciebie pismo z zapytaniem, czy jesteś zadowolony i chcesz aby utrzymali tą odnogę, która już im zaczyna ciążyć ?
Canon to będzie wiedział po wynikach sprzedaży, listów nie potrzebuje. Nie sprawdzałem, ale strzelam w ciemno, że aparatów M sprzedaje się 2-3 razy więcej niż R. Czemu sądzisz, że ciąży, bo Ty nie kupiłeś i nie zamierzasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Od lat wbiją klientom do głów, że tylko pełna klatka i ML da im możlowść zrobienia pięknych zdjęć z wakacji. Tak więc "nowy" i tańszy RP z matrycą APS-C 18Mpix RULEZ! A za drzwiami już się czai nisko budżetowy Sony A5
https://dailyweb.pl/brak-konkurencji...-a5-to-zmieni/ , tak więc... ;)
Nawet jeśli się pojawi RP APS-C to jaka będzie jego zaleta nad M? Na pewno wadą będzie większy rozmiar i waga, no i matryca, jeśli faktycznie tak jak piszesz będzie to ta stara dobrze znana 18Mpix.
--- Kolejny post ---
Linię M prędzej zjedzą telefony niż linia R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Oczywiście i dlatego będzie nowa puszka i szkła :lol:...
-
Jedynym sensownym powodem ubicia bezlusterkowców EF-M jest ich niekompatybilność z obiektywami RF.
Penie znalazło by się sporo ludzi chcących wykorzystać np. RF 100-500, RF 600 czy RF 800mm na napakowanej matrycy 32mpix aps-c.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Jedynym sensownym powodem ubicia bezlusterkowców EF-M jest ich niekompatybilność z obiektywami RF.
Penie znalazło by się sporo ludzi chcących wykorzystać np. RF 100-500, RF 600 czy RF 800mm na napakowanej matrycy 32mpix aps-c.
Dokładnie. 9 szkiełek w systemie https://www.canon-europe.com/lenses/ef-m/ to za mało , aby ciągnąć w zasadzie już zamknięty system bez możliwości dopięcia szkieł RF na których skupia się teraz cała produkcja.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Czemu sądzisz, że ciąży, bo Ty nie kupiłeś i nie zamierzasz?
ile jest planowanych nowych korpusów i nowych szkieł na mocowanie EF-M ? ile jasnych stałek , które potrafiłyby skusić klientów ?
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
inię M prędzej zjedzą telefony niż linia R.
to już się dzieje
-
Wiadomo coś o dacie premiery RF50 1.8? Liczyłem, że będzie teraz w lipcu.
-
Na system M jest siła złego. Telefony, zbyt wiele linii bagnetów. Nikon 1 zamknęli, a tam też były fajne obiektywy.
Oczywiście, że zdecyduje sprzedaż, a na razie ona może być całkiem OK. Bo na razie jest jeszcze mało sprzedanych bezlusterkowców serii R. Jeśli sie pojawi cropowy R także w wersji budżetowej to M zacznie mieć mocną wewnętrzną konkurencję i sprzedaż będzie spadała, a linię zamkną.
-
@aciek_l
"Spodziewam się, że zarówno RF 50 mm f / 1.8 IS STM, jak i RF 70-200 mm f / 4L IS USM zostaną ogłoszone pod koniec sierpnia lub na początku września, ale na razie nie potwierdziłem tego." https://www.canonrumors.com/whats-next-from-canon-5/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
Wiadomo coś o dacie premiery RF50 1.8? Liczyłem, że będzie teraz w lipcu.
wg CR
I expect that both the RF 50mm f/1.8 IS STM and RF 70-200mm f/4L IS USM will be announced in late August or early September, but I have not confirmed that as of yet.
Praktycznie więc, jak dobrze pójdzie, to do kupienia będzie w 2021 r.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Na system M jest siła złego. Telefony, zbyt wiele linii bagnetów. Nikon 1 zamknęli, a tam też były fajne obiektywy.
Oczywiście, że zdecyduje sprzedaż, a na razie ona może być całkiem OK. Bo na razie jest jeszcze mało sprzedanych bezlusterkowców serii R. Jeśli sie pojawi cropowy R także w wersji budżetowej to M zacznie mieć mocną wewnętrzną konkurencję i sprzedaż będzie spadała, a linię zamkną.
Jasne i Canon sam sobie tę konkurencję stworzy - naprawdę szacun Panowie za te rozkminy ;). Jakby ta firma miała takich marketingowców to by dawno poszli z torbami 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jasne i Canon sam sobie tę konkurencję stworzy - naprawdę szacun Panowie za te rozkminy ;). Jakby ta firma miała takich marketingowców to by dawno poszli z torbami 8-).
Koniecznie przekaż swoje przemyślenia Minolcie, Olympusowi, Samsungowi i Nikonowi (seria Nikon 1) ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ale to wtedy nie ma sensu. Ja kupiłem m50 bo jest małe (szczególnie z m22/2) i EWENTUALNIE mogę podpiąć pod niego EF jakie mam. Pewnie ten system kiedyś ubija ale to za długie lata (bo zezra go komórki albo implanty w oczach). Większość ludzi kupuje M bo są małe (zarówno ci jako jedyny aparat i zarówno ci co mają duże dslr FF). Jego wielkość też powoduje, że ma upierdliwa wygodę jeśli nie używasz lcd. Większe APSC na RF to inny "target" (i mam wrażenie, że Canon chętniej go skonwertuje na FF).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
DSLR APS-C na ten moment to dla mnie wynaturzenie jak na dzisiejsze warunki. Nie widzę żadnej przyszłości.
z dużą ulgą nadal wspominam moment (a upłynęło już sporo czasu) kiedy się wyzbyłem - żałuję do dzisiaj że nie zrobiłem tego ze cztery lata wcześniej (bo mogłem) - a trzeba było mniej internetów czytać
drugi taki moment (jeszcze z czasów apsc) który mi siedzi w głowie to wymiana UWA firmy t..... na C10-22 - do dziś żałuję że nie kupiłem c10-22 jako pierwszy obiektyw jak miałem zamiar zrobić - znowu trzeba było mniej internetów czytać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dokładnie. 9 szkiełek w systemie
https://www.canon-europe.com/lenses/ef-m/ to za mało , aby ciągnąć w zasadzie już zamknięty system bez możliwości dopięcia szkieł RF na których skupia się teraz cała produkcja.
Znów nie sprawdzałem i znów w ciemno strzelę, że szkieł M sprzedaje się więcej niż RF. Brakuje długiego tele to prawda, ale system jest pomyślany jako naprawdę kompaktowy i dużych szkieł do niego raczej nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
ile jest planowanych nowych korpusów i nowych szkieł na mocowanie EF-M ? ile jasnych stałek , które potrafiłyby skusić klientów ?
Myślisz o własnych potrzebach, a do tego systemu to nie jasne stałki mają kusić klientów tylko niska cena, małe rozmiary i waga, przy jakości bliżej systemu R niż telefonu.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
to już się dzieje
To chyba nie ulega wątpliwości, że telefony zjadają aparaty. I dlatego nie będzie RP APS-C. A M sobie pożyje aż telefon z jakością tak się zbliżą do puszek APS-C jaka teraz jest różnica między APS-C a FF.
-
Zapowiedź Canona, że R6 zastąpi 6d i 7d świadczy o tym, że nie będzie APS-C w systemie R. R APS-C kompletnie nie ma uzasadnienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Myślisz o własnych potrzebach, a do tego systemu to nie jasne stałki mają kusić klientów tylko niska cena, małe rozmiary i waga, przy jakości bliżej systemu R niż telefonu.
Raczej nie o swoich ;) Moja druga , lepsza połówka słusznie skonstatowała, że nie chce fotografować dużym DSLR Canona (dalej go używa czasami przy ważnych zdjęciach) oraz ma dość małego Fuji X10.
No i X10 poszedł pod młotek. A w zamian zawitał smartfon Pro z matrycą w układzie RYYB + 4 x Leica. Tak więc ten, tego, ten...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Zapowiedź Canona, że R6 zastąpi 6d i 7d świadczy o tym, że nie będzie APS-C w systemie R. R APS-C kompletnie nie ma uzasadnienia.
Znaczy Canon wszystkie swoje matryce APS-C odda hurtem gratis komuś innemu ;) Mają ich trochę na składzie i jeśli stwierdzą , że entry level DSLR APS-C jest ślepą uliczką to Twoje gdybanie wiesz gdzie będą mieli ?
-
Candar i jego familia najlepszym papierkiem lakmusowym rynku. Ten typ potrafi się wciąć i obrzydzić każdy wątek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Znaczy Canon wszystkie swoje matryce APS-C odda hurtem gratis komuś innemu ;) Mają ich trochę na składzie i jeśli stwierdzą , że entry level DSLR APS-C jest ślepą uliczką to Twoje gdybanie wiesz gdzie będą mieli ?
Włączył Ci się tryb jasnowidza? Skąd Ty wiesz co Canon ma na składzie? Wypisujesz bzdury jak zwykle. Ogarnij się trochę, bo zaczynasz być męczący.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wsadzą je do M? Ja stawiam, że nie będzie R APS-C, za to będą nowe szkła i puszki M, wiadomo nie tyle co R, ale będą. Ty jak rozumiem stawiasz, że w M nic nowego już się nie ukaże za to pojawi się R APS-C i szkła RF w wersji APS-C. Myślę, że do końca roku poznamy odpowiedź.
-
Tylko 4000D ma matrycę 18Mpx i nie jest to jakiś sztandarowy model.
Reszta APS-C czy to DSLR (250D, 2000D, 800D) czy ML zawiera matryce 24Mpx "typu 80D" a najnowsze puszki matryce 32Mpx (90D i M6II).
Nie widzę sensu poruszania tematu "słynnej" matrycy 18Mpx w jakimkowiek przyszłościowym kontekście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Wsadzą je do M? Ja stawiam, że nie będzie R APS-C, za to będą nowe szkła i puszki M, wiadomo nie tyle co R, ale będą. Ty jak rozumiem stawiasz, że w M nic nowego już się nie ukaże za to pojawi się R APS-C i szkła RF w wersji APS-C. Myślę, że do końca roku poznamy odpowiedź.
Przy patentach na kitowe zoomy: RF 17-70 mm i 16-60 mm https://www.canonwatch.com/canon-pat...camera-system/ nie wykluczam wypuszczenia puszki RF-S.
Zresztą od dość dawna ten temat się już przewija: https://fstoppers.com/originals/cano...f-mount-450222
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale czemu zakładasz że zlikwidują dział który póki co zapewnia im większość obrotów w dziale foto? To by było nielogiczne, oni tak nie działają. Dlatego wciąż są na tym rynku i nie podzielili losów firm o których wspomniałeś wyżej.
-
Wg DP
Indyjski fotograf zamienił swój dom w aparat i nazwał swoich synów nazwiskami firm fotograficznych
https://www.dpreview.com/news/649983...mera-companies
Gość wydał 95k$, aby upodobnić swój dom do sprzętu foto, nazwał nawet swoich synów korzystając z nazw firm fotograficznych: Canon, Nikon i Epson. I tu jestem bardzo zawiedziony, facet niby wielki fan foto, a sony nie docenił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Wg DP
Indyjski fotograf zamienił swój dom w aparat i nazwał swoich synów nazwiskami firm fotograficznych
https://www.dpreview.com/news/649983...mera-companies
Gość wydał 95k$, aby upodobnić swój dom do sprzętu foto, nazwał nawet swoich synów korzystając z nazw firm fotograficznych:
Canon, Nikon i Epson. I tu jestem bardzo zawiedziony, facet niby wielki fan foto, a sony nie docenił.
Doceniłby zapewne Minoltę, ale pewnie ma telewizor, lapka i walkmana sony, które mu się zepsuły to i doceniać nie było warto ;) Osobiście to żałuję tylko, że moje VAIO odeszło po 10 latach do krainy wiecznych łowów.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale czemu zakładasz że zlikwidują dział który póki co zapewnia im większość obrotów w dziale foto? To by było nielogiczne, oni tak nie działają. Dlatego wciąż są na tym rynku i nie podzielili losów firm o których wspomniałeś wyżej.
Nie zakładam. Po prostu stwierdzam, że marketingowcy Minolty, Olympusa, Samsunga mieli nieznaczny wpływ na losy działów foto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie zakładam. Po prostu stwierdzam, że marketingowcy Minolty, Olympusa, Samsunga mieli nieznaczny wpływ na losy działów foto.
Nie widzę tego w ten sposób, wręcz odwrotnie. Pomijam już że na to się składa tak dużo czynników że tego typu dywagacje są mocno bezsensowne.
-
Ja myślę, że linii M nie zakończą. W RF będzie fullframe a w M APS-C. EF będzie zanikał. Zostaną 2 bagnety. M-ki dla amatorów, niedzielnych pstrykaczy i ogólnie wyluzowanych ludzi fotografujących dla przyjemności i R-ki dla zawodowców, ludzi spiętych, nieakceptujących najmniejszych niedoskonałości, pedantów-psychopatów jeśli chodzi o jakość laboratoryjną ;) :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja myślę, że linii M nie zakończą. W RF będzie fullframe a w M APS-C. EF będzie zanikał. Zostaną 2 bagnety. M-ki dla amatorów, niedzielnych pstrykaczy i ogólnie wyluzowanych ludzi fotografujących dla przyjemności i R-ki dla zawodowców, ludzi spiętych, nieakceptujących najmniejszych niedoskonałości, pedantów-psychopatów jeśli chodzi o jakość laboratoryjną ;) :D
Ja mam wrażenie, że z FF nic się nie sprzeda oprócz wąziutkiego nurtu pro (jedynka).
Nowe puszki R5 i R6 trafią do tych co kupią w przedsprzedaży a potem zostaną na tyle zgnojone, że nie będzie chętnych (coś jak świetne Z6 i Z7).
Po zachwytach jakością szkieł RF (na ich gnojeniu wyłożyli się nawet najlepsi vlogerzy) nie przyjdzie żaden sukces sprzedażowy.
Nie wypada też kupować R a RP to już wcale. Cena tu nic nie zmieni bo to wstyd.
Jeszcze sprzedaje się M50 z kitem z racji ceny. Przewiduję max. jedno lepsze body M oraz upgrade M50 i koniec.
Ludzie marudzą, że w linii M jest za mało szkieł a nie planują zakupu żadnego. I fizycznie nie kupują jak coś się ukaże (np. znakomita S56/1.4 czy nawet genialne M32/1.4).
A z drugiej strony jest kolejna mina marketingowa: takie R z kitem RF i zestawem potrzebnych i dziś tanich szkieł EF działa znakomicie i nie bardzo widać po co coś zmieniać :roll:. Dokupienie kolejnej używki EF nie rozrusza rynku.
Uważam, że każda nowość Canona zostanie shejtowana na tyle, że nie ma szans na poważną sprzedaż. Tak jak zrobiono z Nikonem i Olympusem.
To co jest, potoczy się jeszcze trochę siłą rozpędu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ja mam wrażenie, że z FF nic się nie sprzeda oprócz wąziutkiego nurtu pro (jedynka).
Nowe puszki R5 i R6 trafią do tych co kupią w przedsprzedaży a potem zostaną na tyle zgnojone, że nie będzie chętnych (coś jak świetne Z6 i Z7).
Po zachwytach jakością szkieł RF (na ich gnojeniu wyłożyli się nawet najlepsi vlogerzy) nie przyjdzie żaden sukces sprzedażowy.
Nie wypada też kupować R a RP to już wcale. Cena tu nic nie zmieni bo to wstyd.
Jeszcze sprzedaje się M50 z kitem z racji ceny. Przewiduję max. jedno lepsze body M oraz upgrade M50 i koniec.
Ludzie marudzą, że w linii M jest za mało szkieł a nie planują zakupu żadnego. I fizycznie nie kupują jak coś się ukaże (np. znakomita S56/1.4 czy nawet genialne M32/1.4).
A z drugiej strony jest kolejna mina marketingowa: takie R z kitem RF i zestawem potrzebnych i dziś tanich szkieł EF działa znakomicie i nie bardzo widać po co coś zmieniać :roll:. Dokupienie kolejnej używki EF nie rozrusza rynku.
Uważam, że każda nowość Canona zostanie shejtowana na tyle, że nie ma szans na poważną sprzedaż. Tak jak zrobiono z Nikonem i Olympusem.
To co jest, potoczy się jeszcze trochę siłą rozpędu.
ja osobiscie uważam ostatnie premiery canona za bardzo udane wręcz przełomowe canon od wielu wielu lat nie pokazał nic bardziej przełomowego - oczywiscie trzeba zaczekać na jakieś ekstensywne testy z ktorych da się wyciągnąć jakieś bardziej konkretne wnioski - mnie na ten przykład interesuje jak R5 bedzie się zachowywał przy długich czasach naswietlania - chcę to widzieć a nie mieć nadzieję że będzie dobrze - trochę sobie poczekam aż ktoś to sprawdzi lub będę musiał sam sprawdzić - przejście przez piekiełko niezbyt życzliwych testerów jest niezbedne bo to one pozwalają na wyciągnięcie wniosków.
Ludzie będą marudzić zawsze ale winnych tego marudzenia jest sporo np. jestem amatorem - czyli moim naturalnym kierunkiem zakupowym jest R6 - tak by wynikało z logiki ale ktoś zadecydowal że R6 będzie miał 20Mpixkseli - mogę powiedzieć tylko 20megapikseli - dlaczego ktoś tak zrobił - nie wiem, a raczej wiem gdyby miał 32mpiksele jak nakazuje logika to dla marketingu byłby zbyt bliski R5 (z punktu widzenia fotografii a nie video) - oczywiście mędrcy forumowi wypowiedzą się że 20egapikseli jest wystarczające wręcz idealne dla amatora (ci widzą dla amatora tylko z 4000D a wyższe korpusy sprzedaż tylko na legitymację związku zawodowego) i nie ma rożnicy między 20 a 32 megapiselami - mógłbym wtedy pociągnać takie rozumowanie że nie ma również różnicy pomiędzy 32 a 45 megapikselami czyli zasadniczo nie ma różnicy miedzy korpusem 20 a 45 megapikselowym - dość absurdalny wniosek - tyle wyniknie z postów forumowych mędrców.
Uważam że obie puszki R5 i R6 będą sukcesem sprzedażowym oczywiście na miarę grupy docelowej do której te puszki są kierowane, M jeśli będzie się sprzedawało to będzie trwało, obiektywy EF bedą jeszcze długo używane i zobaczymy jeszcze jakieś korpusy EF, hejt jest wszeobecny - trzeba robić swoje czyli zdjęcia i mniej czytać internetów
a i jeszcze o hejcie - nic minie badziej nie śmieszy niż test 10 obiektywów w gazecie fotograficznej i każdy z nich ma ocene 4.0 lub 4.5 w tym te które znam i oceniam je na 3.0 lub 2.5 czyli "niska strefa stanów niskich lub pokaże się jakiś obrazek" to gorsze od hejtu - zła skala ocen, rozna skala ocen na różnych obiektywach i brak spójnych wniosków - przeczyta początkujący i kupi "wspaniały" tylko trochę tańszy obiektyw, a potem kupi ten lepszy - tak działa "obiektywna informacja podana podparta autorytetem"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Czyli że niby zostanie tylko Sony? Czy nie zostanie nic?
Sony nie ma kompletnej oferty. Nadal.
To Canon będzie nr 1, mimo Twojego czarnowidztwa ;)
Mi oczywiście najbardziej żal Nikona, bo .. ma najciekawszy sprzęt i najlepiej rokujący, poza Canonem. Ale późny start bezluster i wyhodowanie Sony, a potem utarczki Canon vs Sony promuja te firmy, jakby nie było tego trzeciego. Za mało sie mówi o Nikonie.
Żal mi każdej firmy. Olympusa, czy Pentaxa o którym nikt nic nie mówi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Mi oczywiście najbardziej żal Nikona, bo .. ma najciekawszy sprzęt i najlepiej rokujący, poza Canonem. Ale późny start bezluster i wyhodowanie Sony, a potem utarczki Canon vs Sony promuja te firmy, jakby nie było tego trzeciego. Za mało sie mówi o Nikonie.
Premiera Z6 i Z7 i kampania vlogerów opluwaczy( z Siwym i tą jego lalą na czele) mocno powstrzymała całkiem rozumnych użytkowników Nikona.
Nikon podobnie jak Canon dopracował AF dopiero w którejś edycji firmware i do dziś dominują w sieci "testy" sprzętu z momentu premiery, kompletnie nie na temat ale są.
Mam wrażenie, że dopiero teraz użytkownicy dochodzą do siebie i racjonalnie oceniają ten sprzęt - to widać w opiniach np. na BHPhoto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Premiera Z6 i Z7 i kampania vlogerów opluwaczy( z Siwym i tą jego lalą na czele) mocno powstrzymała całkiem rozumnych użytkowników Nikona.
Nikon podobnie jak Canon dopracował AF dopiero w którejś edycji firmware i do dziś dominują w sieci "testy" sprzętu z momentu premiery, kompletnie nie na temat ale są.
Mam wrażenie, że dopiero teraz użytkownicy dochodzą do siebie i racjonalnie oceniają ten sprzęt - to widać w opiniach np. na BHPhoto.
Niestety grupy fb, fora i ogólnie media społecznościowe robią niesamowitą sieczkę z mózgu użytkowników. Mam wrażenie że producenci wciąż nie doceniają siły tych mediów. Chwilowa moda i opinie internetowych ekspertów potrafią zmasakrować najlepsze produkty. To w innych branżach działa nawet bardziej wyraźnie niż w foto, być moźe dlatego że tu jest bardzo duże przewartościowanie rynku ze względu na konkurencję ze strony telefonów.
Ogólnie to ciężko wróżyć co będzie i czy tradycyjne bardzo mocno osadzone na rynku firmy się utrzymają. Działa tu wiele czynników i trudno orzec który będzie dominujący.
Co do przywoływanych tu Zetek to niestety Nikon się sam podłoźył. Już o tym pisałem, źle wypozycjonowane puszki z kulawym AF - to nie mogło się inaczej skończyć. Canon to IMHO dużo lepiej rozegrał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chwilowa moda i opinie internetowych ekspertów potrafią zmasakrować najlepsze produkty.
Ponieważ opinie internetowe są szczere i budzą zaufanie. Ludzie mają dość kłamstw z reklam, tak jak kłamie np.canon
przykład:
https://youtu.be/hDS_bP9LIcw?t=124
albo:
https://www.youtube.com/watch?v=ByQu7e0n6Wk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
taniFotograf
Jedyniesłuszni spuścili swoje pieski ze smyczy a one zamiast sumiennie ujadać fajdają na każdy wątek.
Który to już raz wklejasz ten durny filmik?
Nakręciłes chociaż 10s tym R w 4k i obejrzałeś ostrość?
Całą wiedzę opierasz na tym pitoleniu tego kolesia - twoje prawo, ale nie musisz tego kłamstwa rozpowszechgniać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niestety grupy fb, fora i ogólnie media społecznościowe robią niesamowitą sieczkę z mózgu użytkowników.
Sieczkę to robią, reklamy producentów. Właśnie niezależne testy pasjonatów to jedyna nadzieja
--- Kolejny post ---
marfot, wypierasz fakty, poczytaj niezależne testy jest to udowodnione w laboratorium, daruj sobie wycieczki emocjonalne. PS nie prowokuj mnie i nie rób offtop
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Co do przywoływanych tu Zetek to niestety Nikon się sam podłoźył. Już o tym pisałem, źle wypozycjonowane puszki z kulawym AF - to nie mogło się inaczej skończyć. Canon to IMHO dużo lepiej rozegrał.
1. Kulawy AF to mają pierwsze Sony A7, A7R i A7S. A7 II w sumie też nie najlepszy. -I to z dedykowanymi obiektywami!
Współpraca tych Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki nie jest tak dobra jak bezlusterkowców Canona i Nikona.
Dodatkowo napęd obiektywów Sony: FE 50/1.8, FE 85/1.8 jest powolny.
Większość posiadaczy Sony ma gorszy AF od Canona czy Nikona.
2. W czym są źle wypozycjonowane Nikony Z6 i Z7?
-W tym że mają lepszy wizjer i wyświetlacz od Sony A7 III?
-W tym że mają wideo 4K bez kropa w przeciwieństwie do Canon R i RP?
-a może w tym, że mają wbudowaną stabilizację matrycy?
Żeby mieć 4K bez kropa i stabilizację matrycy wystarczy Nikon Z6 za 6600 zł
w Canon potrzeba kupić bezlusterkowca drugiej generacji EOS R6 za 12400
...ale on i tak nie będzie miał górnego wyświetlacza :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Jedyniesłuszni spuścili swoje pieski ze smyczy a one zamiast sumiennie ujadać fajdają na każdy wątek.
Crop to zaleta canon wprowadził to dla dobra użytkowników
Który to już raz powtarzasz te durnoty?
Nakręciłeś chociaż 10s tym R6 i obejrzałeś ostrość?
Całą wiedzę opierasz na tym pitoleniu - twoje prawo, ale nie musisz tego kłamstwa rozpowszechgniać.
:)
-
w czym zatem problem żeby zakupić tego Z6???ja najbardziej nie rozumiem tego tkwienia w złym systemie
mamy wolność wyboru, jak mi tu źle to idę tam gdzie trawa jest bardziej zielona
idźcie tam i miejcie fun z focenia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
1. Kulawy AF to mają pierwsze Sony A7, A7R i A7S. A7 II w sumie też nie najlepszy. -I to z dedykowanymi obiektywami!
Współpraca tych Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki nie jest tak dobra jak bezlusterkowców Canona i Nikona.
Dodatkowo napęd obiektywów Sony: FE 50/1.8, FE 85/1.8 jest powolny.
2. W czym są źle wypozycjonowane Nikony Z6 i Z7?
-W tym że mają lepszy wizjer i wyświetlacz od Sony A7 III?
-W tym że mają wideo 4K bez kropa w przeciwieństwie do Canon R i RP?
-a może w tym, że mają wbudowaną stabilizację matrycy?
Nikon strzelił w kolano sobie jednym slotem xqd tak jak canon w R. W segmencie zarobkowym 2 sloty to standard i stąd przewaga sony gigantyczna. A jak ma być budżetowo i tanio dla klienta amatora to 700 zł za kartę też skutecznie odstraszyć może.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Całą wiedzę opierasz na tym pitoleniu tego kolesia - twoje prawo, ale nie musisz tego kłamstwa rozpowszechgniać.
Nie ma co się obruszać na naszego forumowego komedianta - Camera Conspiracies sam ma na samym początku opisu "This is a comedy channel." Więc jeśli taniFotograf miałby rozpowszechniać jakieś kłamstwa, to co najwyżej swoje, jeśli rzeczywiście bierze treści z tego kanału na poważnie :)
-
Proszę nie róbcie offtop. Jak coś piszecie to KONKRETY a nie domysły
Bo znowu muszę się odnosić do oszczerstw:
Cytat:
Zamieszczone przez
Tmwstw
Więc jeśli taniFotograf miałby rozpowszechniać jakieś kłamstwa, to co najwyżej swoje
Wszystkie informacje które podaje są oczywistymi faktami. Niestety w specyfikacji canon nie podaje np że 4k jest w cropie w większości modeli i dual focus nie działa z 4k, ale polecam jakąkolwiek profesjonalną recenzję/testy laboratoryjne i będziecie mieli wszystko wyjaśnione.
Proszę o merytoryczne wypowiedzi potwierdzone testami, a nie wycieczki osobiste. Możecie napisać wiadomość to wyślę literaturę wyjaśniającą.
Swoją drogą smutne, że trzeba udowadniać tak podstawowe rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
w czym zatem problem żeby zakupić tego Z6???ja najbardziej nie rozumiem tego tkwienia w złym systemie
mamy wolność wyboru, jak mi tu źle to idę tam gdzie trawa jest bardziej zielona
idźcie tam i miejcie fun z focenia
To jest taki hiobizm fotograficzny ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
FE 85/1.8 jest powolny.
@capo-di_tutti-capi Ogarnij się i nie powtarzaj wyssanych z palca bzdur z netu , na temat których nie masz zielonego pojęcia. Używam codziennie szkieł FE 85 1,8 , Canona typu 85 1,2 L USM, 70-200 L USM IS oraz kilku innych i w trybie AF-C w Hi+ 10 kl./s - AF się wyrabia i trzyma caly czas na obiekcie (notabene AF jest 100x szybszy i celniejszy niż w DSLRach canona). Zresztą nawet przedwczoraj robiłem zdjęcia A7III + MC-11 z EF 70-200 2.8 L USM IS + TC x1,4 w tłumie podczas dojścia do mównicy i aparat utrzymywał z Eye AF ostrość na osobie (wizyta Rafała Trzaskowskiego w Gdyni).
Pozostając w temacie wątku:
Canon ogłosi wysokiej klasy bezlusterkowy aparat APS-C (R50/60) i EOS M50 II pod koniec 2020 r https://www.canonrumors.co/canon-to-...to-early-2021/
Canon zapowiedział też obiektyw RF 18-45mm IS STM, czyli ewidetnie kitowe szkło pod APS-C