Ostatnio edytowane przez candar ; 16-07-2020 o 08:28
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
dobre
ogólnie uważam że przy zwijającym się rynku linie zostaną zwinięte - DSLR do lini pro/semi pro czyli 5D i 1D oraz entry level z lubianą i cenioną od wielu wielu lat wiecznie żywą matrycą 18Mpix typu 2000D/4000D cały środek zostanie przekierowany na ML - i będzie to ML klasy RP bo nikt nic lepszego nie potrzebuje- jako że w R5 i R6 objawiła? się nowa technologia matrycy to w następnej iteracji albo jeszcze kolejnej można w RP wepchnąć matrycę technologicznie zgodną z modelem R (ale oczywiście nie taką technologicznie jak w R6 czy R5 żeby było jasne).
w ML pojawi się R z matrycą apsc - gdzieś tą starą technologię trzeba upchnąć - logicznym następstwem tego będzie pojawienie się wspaniałych i doskonałych kitowych obiektywów RFs (taki bezlusterkowy EFs) - czyli dojdzie kolejne mocowanie
linia M ponoć doskonale się sprzedaje - ale czy nasza ulubiona firma pociągnie dwie kompletnie różne linie ML APSC i po co? moim zdaniem w krótkiej perspektywie tak w długiej nie.
R5 i R6 to wypadek przy pracy i działanie siły wyższej takie odbicie od dna czy ściany tak dużo nie dostaniemy przez kolejne 10 lat - kiedyś konkurencja sony wymusi 16bit RAW i może i DR na poziomie 15EV ale to zajmie sporo czasu jest co robić przez kolejne 10 lat
Ostatnio edytowane przez mirror ; 16-07-2020 o 09:39
Doskonale to może przesada. W ogóle, że się sprzedaje to już coś na tym rynku.
Linia M jest specyficzna i nie koliduje z niczym. Klamoty są konsekwentnie małe i nie przesadnie drogie. Można podpinać praktycznie każde szkło z wyjątkiem RF. Manuale dostają drugie życie.
Niby szkieł nie ma ale zestaw M22/2, M32/1.4, S56/1.4 daje ładniutkie fotki. Dla mniej ambitnego amatora jest to fajne. Linię M można zabić jedynie wielkimi słoikami ale na to się nie zanosi.
DSLR APS-C na ten moment to dla mnie wynaturzenie jak na dzisiejsze warunki. Nie widzę żadnej przyszłości.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nie byłbym takim hurra-optymistą do systemu EOS-M. Przykładem może być "uśmiercenie" po 7 latach przez Nikona serii Nikon 1 https://spidersweb.pl/2018/07/nikon-1-koniec.html
Myślisz, że Canon wyśle do Ciebie pismo z zapytaniem, czy jesteś zadowolony i chcesz aby utrzymali tą odnogę, która już im zaczyna ciążyć ?
Od lat wbiją klientom do głów, że tylko pełna klatka i ML da im możlowść zrobienia pięknych zdjęć z wakacji. Tak więc "nowy" i tańszy RP z matrycą APS-C 18Mpix RULEZ! A za drzwiami już się czai nisko budżetowy Sony A5 https://dailyweb.pl/brak-konkurencji...-a5-to-zmieni/ , tak więc...![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 16-07-2020 o 11:31
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Bo się nie sprzedawały?
Canon to będzie wiedział po wynikach sprzedaży, listów nie potrzebuje. Nie sprawdzałem, ale strzelam w ciemno, że aparatów M sprzedaje się 2-3 razy więcej niż R. Czemu sądzisz, że ciąży, bo Ty nie kupiłeś i nie zamierzasz?
Nawet jeśli się pojawi RP APS-C to jaka będzie jego zaleta nad M? Na pewno wadą będzie większy rozmiar i waga, no i matryca, jeśli faktycznie tak jak piszesz będzie to ta stara dobrze znana 18Mpix.
--- Kolejny post ---
Linię M prędzej zjedzą telefony niż linia R.
z dużą ulgą nadal wspominam moment (a upłynęło już sporo czasu) kiedy się wyzbyłem - żałuję do dzisiaj że nie zrobiłem tego ze cztery lata wcześniej (bo mogłem) - a trzeba było mniej internetów czytać
drugi taki moment (jeszcze z czasów apsc) który mi siedzi w głowie to wymiana UWA firmy t..... na C10-22 - do dziś żałuję że nie kupiłem c10-22 jako pierwszy obiektyw jak miałem zamiar zrobić - znowu trzeba było mniej internetów czytać
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner