Ile dają gwarancji na wymienione elementy w serwisie?
Wersja do druku
Ile dają gwarancji na wymienione elementy w serwisie?
Podobne zaskoczenie miałem dobrych kilka lat temu gdy udało mi się "dobić" kompakt IXUS 700, niechcący podczas plażowania do obiektywu dostał się piasek i zatarł się mechanizm AF. Ku olbrzymiemu mojemu zdziwieniu usterka została usunięta GRATIS. Aczkolwiek na karcie gwarancyjnej pojawiła się adnotacja o treści "Piasek". :)
70-300 is ums z wadą produkcyjną
pojechał do e-csi i dalej do niemczech, tam mu wymienili ISa, wyczyścili i nasmarowali gratis
koszt naprawy 0zł
koszt transportu 0zł
czas ponad 3 tyg
a chodzli lepiej jak nowy :) aż zal sprzedawać
ale coż szkło poszło do wymiany by było git (az sie spodobało), a potem na wymiane innego szkła, a dla mnie i tak za krotkie bywa
Słyszałem o paru innych metodach czyszczenia matrycy, ale wolę serwis. Mam już dość bawienia się w to czyszczenie samemu. Efekty mnie nie zadowoliły, więc mogę zabulić trochę więcej, ale mieć pewność wyczyszczenia. Stąd mam parę pytań. Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, bo już jutro będę musiał wysłać paczkę do serwisu:
1. Orientujecie się ile będzie na Żytniej kosztować wyczyszczenie matrycy z takim brudem? (to ciemniejsze, to włoski z pędzelków, a jaśniejsze to pozostały brud, który miałem przed tym nieszczęsnym "czyszczeniem" gruszką i pędzelkiem hamy). Dodam, że gwarancja chyba już nie obowiązuje (ponad rok od zakupu), więc dobrze byłoby się przygotować na to.
2. Czy istniej możliwość wysłania paczki z aparatem kurierem, czy trzeba iść na pocztę i kupować karton, by później samemu ją wysłać do Warszawy? No i jakie będę miał potwierdzenie, że go wysłałem tam gdzie trzeba i, że dotarł? Jak byłem oddawać monitor od komputera do serwisu, to dostałem na miejscu dokument to potwierdzający - jak to jest w tym przypadku?
3. Co trzeba zapakować, a co nie do kartonu? Czy potrzebny im jest obiektyw? Jakieś kartki z opisem problemu?
4. Kiedy i jak najlepiej jest się z nimi skontaktować? Jeszcze przed wysyłką, czy już po? Samemu dzwonić i pytać, czy czekać na ich telefon?
5. No i chyba ostatni problem - ile to może trwać? Jeśli łącznie z tydzień, to ok. Ale jeśli więcej, to wolałbym, żeby to zrobili szybciej, co oczywiście wiązałoby się z dopłatą. I tutaj kolejne pytanie - jak dużą?
To chyba wszystkie moje wątpliwości. Wybaczcie mi, ale ani razu nie oddawałem sprzętu do serwisu wysyłając go. Stąd też moje pytania - nie mam w tej dziedzinie doświadczenia. Bardzo by mi to pomogło, jeśli byście potrafili mi pomóc :)
A tyle się namęczyli na stronie CSI ,wszystko wyjaśnili dali przykłady a klient i tak tego nie czyta.
Zwracam honor. Przestudiowałem dzisiaj wieczorem całą stronę i mam większość potrzebnych informacji :) Teraz pozostaje tylko jedno pytanie - o ile rozumiem, że w polu "Model sprzętu" mam wpisać "Canon EOS 40D", to nie mam pojęcia co trzeba wpisać w polu "Numer Seryjny". Mam wpisać ten dziesięciocyfrowy kod u dołu aparatu, czy coś innego? Wiecie o co chodzi z tym numerem seryjnym?
Tak to ten nr z dołu aparatu.
Dzięki :) Mam jeszcze jedną wątpliwość. Na dole formularza zgłoszeniowego jest napisane:
"WYPOSAŻENIE: Prosimy o nie dołączanie do wysyłanego sprzętu akcesoriów, nie mających związku ze zgłaszaną usterką."
Wnioskuję po tym, że nie mam dołączać obiektywu? A jak w takim razie zrobią zdjęcie testowe, które pomoże wskazać, czy wyczyścili poprawnie matrycę? Użyją innego? Nie wiem też, czy dodać tę opaskę na szyję, czy też nie? Prosiłbym o pomoc :) Paczkę wysyłam dzisiaj, a tu ciągle jeszcze niedomówienia.
Czyli nie wysyłasz karty pamięci, muszli ocznej i paska. Nie wiem jak z baterią główną, ale jej chyba tez sie nie wysyła.
Karta pamięci chyba musi być, tak samo bateria - przecież po wyczyszczeniu będą musieli zrobić fotkę testową, by stwierdzić, czy brud znikł, czy nie. A do tego potrzebna jest właśnie karta pamięci i bateria. Głupio byłoby, jeśli okazałoby się, że trzeba coś dosyłać. Co do paska i obiektywu, to myślę, że zdecydowanie się nie przyda. Jeśli chodzi o muszlę oczną, to chyba nie trzeba aż tak przesadzać, bo idąc tym tropem mógłbym im samą matrycę (filtr) przesłać :mrgreen:
A właśnie tak przy okazji. Mam jeszcze jedno pytanie - Czy w opisie uszkodzenia napisać, że matryca jest zabrudzona, czy wspomnieć o tym filtrze przed nią? I chyba warto napisać o tym, że matryca jest zabrudzona tymi włoskami z pędzelka? Jak myślicie - lepiej dokładny opis ze szczegółami, czy proste suche fakty typu - "matryca jest zabrudzona" ?
Widać, że nie zdawałes jeszcze sprzętu do serwisu Canona.
Sądzisz, że Żytnia nie ma kart pamięci? Czystość matrycy możesz sprawdzić nawet bez karty pamięci w aparacie. Poza tym karta pamięci jest elementem "wyjmowalnym" i "łatwogubialny". Identycznie jest z muszlą oczną. Jak Żytnia zgubi taką "pierdółkę" to będziesz się wykłócał i udowaniał, że wysłałeś?
Zdawałem kilka razy sprzęt do serwisu i z tego co pamiętam, to oprócz paska, karty i muszli z powrotem dostawałem też baterię. Karta CF do mnie wróciła nawet gdy tydzien temu aparat w serwisie wylądował na 5 minut (dokładnie 5 minut!).
Zresztą twój sprzet, twoje dodatki i twoje ryzyko.
No dobra. Rzeczywiście to chyba zbędne obciążenie. Muszli ocznej jednak nie potrafię zdjąć, więc pozostałe akcesoria zostawię w domu z wyjątkiem właśnie tego elementu.
Dzięki za porady :)
witam,
niedawno stalem sie posiadaczem wysokiej jakosci szkła 85L. Zachwyt szybko minał po podpieciu do body i zrobieniu paru fotek a na koncu małym testem:i wyszlo takie cos:
http://img683.imageshack.us/f/testtbf.jpg/
Widac ze szko osrzy przed obiektem. Pytanie do was drodzy koledzy jak wyglada taka kalibracja na zytniej? I czy jest sens naprwy takiej usterki? chodzi mi oto czy po naprawie w serwisie jest mozliwe ze obiektyw bedzie trafiał idealnie w punkt?
Po opiniach niektorych uzytkowinikow troszke mam obawy przed wysyłka do nich ale co mi zostaje.......
Jeśli masz drogie szkło jakim jest ta L-ka , to raczej nie masz wyjścia i musisz skorzystać z pomocy serwisu. Najlepiej najpierw do nich napisz lub zadzwoń, to dowiesz sie szczegółowo co i jak :) Prawdopodobnie będziesz musiał dostarczyć szkło razem z body :(
Szczegóły tutaj http://www.e-csi.pl/
dziobolek
oczywiscie ze probowałem - ale to minimalnie pomoglo i nadal miałem front focus :(
Po pierwsze - zrób sampla na 1.2 a nie na 1.8, wtedy lepiej będzie widoczna wada. Najlepiej normalnego sampla, np portret, zamiast tabelek i wykresów...
Po drugie - nie wiem jak w przypadku dalszych odległości ale pamiętaj, że to nie szkło macro. Wiele szkieł pokazuje na takich planszach minimalny rozrzut w przypadku minimalnego ogniskowania podczas, gdy podczas normalnego fotografowania jest już wszystko w porządku - uwierz mi na słowo, przerabiałem to jakieś kilkaset razy ;)
Po trzecie - czy te 2-3 milimetrowy FF jest widoczny w codziennym użytkowaniu i naprawdę Ci przeszkadza?
Jestem nowy wiec proszę o wyrozumiałość czy do kalibracji lepiej wysłać obiektyw z aparatem czy sam obiektyw?
I czy jest jakiś alternatywny serwis do żytniej?
Grip BG-E2N, wymiana ząbka przytrzymującego baterię... Canon nie umożliwia wymiany jednego plastikowego ząbka - trzeba wymienić całą komorę akumulatorów. Koszt części 200 zł, odpuściłem sobie. Da się z tym żyć.
Witam
naprawiałam na Żytniej canona ps s2 is . Robi nieostre zdjęcia. zrobili naprawę obiektywu za 244,- aparat odesłali podziałał kilka dni i zaczął pokazywać błąd E18 , napisałam do nich że teraz pokazuje się komunikat E18 na maksymalnym zoomie- poprosili żeby dostarczyć, przysłałam i dostałam nowy kosztorys naprawy i regulacji obiektywu za 200,- a gwarancja została odrzucona bo zniszczona była ich naklejka gwarancyjna i podobno brakuje jakieś foli w środku. Aparat był pierwszy raz w naprawie właśnie u nich!!!!!!
Paranoja przecież jak się nie znam na naprawie aparatu to go nie otwieram szczególnie że nie mam wykształcenia ani zainteresowań w tym kierunku a oni mi wmawiają że skoro naklejka jest uszkodzona to aparat był otwierany.
ludzie jak tak można naciągać klientów!!!!!!!!! zażądałam zwrotu aparatu i zwrotu kosztów poprzedniej naprawy a oni w odpowiedzi przysłali mi ponownie kosztorys na naprawę za 200,-
NIE POLECAM NIKOMU. :sad:
WYMIANA DOLNEJ CZESCI KORPUSU Z GNIAZDEM STATYWOWYM w 30D-200 zł
Canon 30D, wymiana spustu - 156zł.
Przy dostawie aparat wypatroszony z karty CF, baterii, muszli, ocznej, paska, obiektywu (przezornie zabrałem dekielki na szkło i body)
Witam wszystkich,
Spotkał się ktoś kiedyś z uszkodzonymi stykami aparat-obiektyw i ewentualnymi kosztami naprawy?? Nie wiem co się stało ale jeden styk nie "odbił" i pozostał wciśnięty. Aparat zgłasza mi teraz błąd "transferu danych aparat-obiektyw". Zdjęcia robi ale tylko gdy ostrze obiekty znajdujące się blisko. Jak chce ostrzyć w dali to albo w ogóle nie działa autofocus albo dostaje błąd jak powyżej.
Pozdrawiam,
Kurde, przeleciałem cały wątek i nie w sumie nie znalazłem. Aż mi się wierzyć nie chce. Czy kalibracja obiektywu kupionego w Polsce z gwarancją jest odpłatna czy darmowa? Czy trzeba wysyłać puszkę czy robią do wzorca?
Jeżeli jest na gwarancji to kalibrują za free. Jeżeli masz pewność, że pucha jest ok, to wyślij samo szkło. Jeżeli nie, to wyślij z puchą.
Panowie, mam pytanie. Otóż muszę wysłać 24-70 na żytnią na naprawę gwarancyjną. Mam gwarancję bez daty z samą pieczątką. Czy to plus faktura zakupu wystarczy czy lepiej wpisać na gwarancji datę zakupu ?
Pozdr.
@barman_pl
czytelne ksero faktury możesz dołączyć, bez sesu dosyłac papierek pozniej
pozdrawiam
Wiem wiem... Ale chodzi mi o to czy wpisywać na karcie gwarancyjnej datę zakupu czy zostawić taką jak powyżej - czyli tylko z pieczątka i podpisami ;)
pozdr.
A to spoko - wysyłam ksero FV i taką kartę jak powyżej ;)... Dziękować za info...
Pozdr.
Ksero FV wiem że może być bo dzwoniłem, bardziej chciałem się zorientować co z kartą ;)
Pozdr.
Witam.
Czy ktoś miał do czynienia z usterką "uszkodzenia PCB ASS'Y ,DC/DC"?
Przeczytałem sporo stron w tym wątku ale nie znalazłem odpowiedzi.
Pozdrawiam
przelecialem i nieznalazlem ...czy ktos kompletnie czyscił 70 200 2.8 bez IS jakie koszty ? no i oczywiscie jesli go rozbebesza to pewnie kalibrowac trzeba, czy moze sie myle by uniknac dodatkowych naciaganych cen za kalibracje
Wymiana szybki oslaniajacej palnik, odblokowanie mechanizmu zooma w lampie 430EX II - 150 zł.
Wysłałem 5d2 , do wymiany migawka. Niestety serwis ich nie trzyma na stanie , trochę dziwne bo podejrzewam że od czasu czasu piątki do nich przychodzą na taką naprawę. Najlepsze jest to , że zamawiają migawki jak kilka aparatów będzie... :/ bomb , czyli weź pan zlecenie se odwołaj bo nam się nie pali... masakra. Póki co jutro minie 10 dni jak mają sprzęt.
No i podają , 12 dni roboczych ale co z tego skoro 31.08 dostali aparat , przedzwoniłem bodaj 07.09 z zapytaniem ile może to trwać i pan mówi że mam sobie te 12 dni liczyć właściwie to od dziś sic! ... bo rzekomo czekają na potwierdzenie że decyduje się na naprawdę , czyli robią ze mnie idiotę , bo co mam potwierdzić ? że migawka ma być wymieniona na gwarancji ? chore
zresztą dzwoniłem w dzień kiedy aparat dostali i potwierdziłem naprawę więc cóż czekam do 18.09 tzn na ten dzień body mi już potrzebne , to praktycznie 3 tyg miną więc liczę że będzie zrobione
Rozumiem do 7d mogą nie mieć bo crop w cenie FF, ale do FF w sezonie nie mieć na wymiane migawki?
I weź człowieku nie miej zapasu...
Dla mnie to też dziwne.
Minęło 2 tygodnia i nadal nie wiadomo kiedy części będą ...
5dmk1 wymiana migawki i naprawa mechanizmu lustra - aparat oddany wczoraj - mowia, ze na piatek bedzie gotowy.
No to bosko , do starej piątki mają a do nowej nie , dla mnie to paranoja , tym bardziej że wiedzą , że sprzęt do pracy potrzebny :/.
75k
Jak minie 12 dni upomnę się , do tego czasu sprawdzę jak to faktycznie według przepisów jest.
Z wymianą mogawki w 50D wyrobili się w równy tydzień więc może faktycznie z tym dostępem części jest nie halo choć faktem jest że CSI sobie żartuje z tym terminem od którego ma liczą naprawę. Rozumiem że naprawa gwarancyjna w ramach gwarancji na przebieg migawki więc zgadzanie się lub nie klienta na naprawę jest nieco nielogiczne.