Ile dają gwarancji na wymienione elementy w serwisie?
Ile dają gwarancji na wymienione elementy w serwisie?
Podobne zaskoczenie miałem dobrych kilka lat temu gdy udało mi się "dobić" kompakt IXUS 700, niechcący podczas plażowania do obiektywu dostał się piasek i zatarł się mechanizm AF. Ku olbrzymiemu mojemu zdziwieniu usterka została usunięta GRATIS. Aczkolwiek na karcie gwarancyjnej pojawiła się adnotacja o treści "Piasek".![]()
7d, 24-105 f/4L IS USM, 70-200 f/4L USM, 50 f/1.4 USM, Speedlite 580EX II
70-300 is ums z wadą produkcyjną
pojechał do e-csi i dalej do niemczech, tam mu wymienili ISa, wyczyścili i nasmarowali gratis
koszt naprawy 0zł
koszt transportu 0zł
czas ponad 3 tyg
a chodzli lepiej jak nowyaż zal sprzedawać
ale coż szkło poszło do wymiany by było git (az sie spodobało), a potem na wymiane innego szkła, a dla mnie i tak za krotkie bywa
Słyszałem o paru innych metodach czyszczenia matrycy, ale wolę serwis. Mam już dość bawienia się w to czyszczenie samemu. Efekty mnie nie zadowoliły, więc mogę zabulić trochę więcej, ale mieć pewność wyczyszczenia. Stąd mam parę pytań. Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, bo już jutro będę musiał wysłać paczkę do serwisu:
1. Orientujecie się ile będzie na Żytniej kosztować wyczyszczenie matrycy z takim brudem? (to ciemniejsze, to włoski z pędzelków, a jaśniejsze to pozostały brud, który miałem przed tym nieszczęsnym "czyszczeniem" gruszką i pędzelkiem hamy). Dodam, że gwarancja chyba już nie obowiązuje (ponad rok od zakupu), więc dobrze byłoby się przygotować na to.
2. Czy istniej możliwość wysłania paczki z aparatem kurierem, czy trzeba iść na pocztę i kupować karton, by później samemu ją wysłać do Warszawy? No i jakie będę miał potwierdzenie, że go wysłałem tam gdzie trzeba i, że dotarł? Jak byłem oddawać monitor od komputera do serwisu, to dostałem na miejscu dokument to potwierdzający - jak to jest w tym przypadku?
3. Co trzeba zapakować, a co nie do kartonu? Czy potrzebny im jest obiektyw? Jakieś kartki z opisem problemu?
4. Kiedy i jak najlepiej jest się z nimi skontaktować? Jeszcze przed wysyłką, czy już po? Samemu dzwonić i pytać, czy czekać na ich telefon?
5. No i chyba ostatni problem - ile to może trwać? Jeśli łącznie z tydzień, to ok. Ale jeśli więcej, to wolałbym, żeby to zrobili szybciej, co oczywiście wiązałoby się z dopłatą. I tutaj kolejne pytanie - jak dużą?
To chyba wszystkie moje wątpliwości. Wybaczcie mi, ale ani razu nie oddawałem sprzętu do serwisu wysyłając go. Stąd też moje pytania - nie mam w tej dziedzinie doświadczenia. Bardzo by mi to pomogło, jeśli byście potrafili mi pomóc![]()
A tyle się namęczyli na stronie CSI ,wszystko wyjaśnili dali przykłady a klient i tak tego nie czyta.
Ernest Hemingway i Irvin Penn:
Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?
Zwracam honor. Przestudiowałem dzisiaj wieczorem całą stronę i mam większość potrzebnych informacjiTeraz pozostaje tylko jedno pytanie - o ile rozumiem, że w polu "Model sprzętu" mam wpisać "Canon EOS 40D", to nie mam pojęcia co trzeba wpisać w polu "Numer Seryjny". Mam wpisać ten dziesięciocyfrowy kod u dołu aparatu, czy coś innego? Wiecie o co chodzi z tym numerem seryjnym?
Tak to ten nr z dołu aparatu.
Ernest Hemingway i Irvin Penn:
Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?
DziękiMam jeszcze jedną wątpliwość. Na dole formularza zgłoszeniowego jest napisane:
"WYPOSAŻENIE: Prosimy o nie dołączanie do wysyłanego sprzętu akcesoriów, nie mających związku ze zgłaszaną usterką."
Wnioskuję po tym, że nie mam dołączać obiektywu? A jak w takim razie zrobią zdjęcie testowe, które pomoże wskazać, czy wyczyścili poprawnie matrycę? Użyją innego? Nie wiem też, czy dodać tę opaskę na szyję, czy też nie? Prosiłbym o pomocPaczkę wysyłam dzisiaj, a tu ciągle jeszcze niedomówienia.
Czyli nie wysyłasz karty pamięci, muszli ocznej i paska. Nie wiem jak z baterią główną, ale jej chyba tez sie nie wysyła.