Takie tam
https://www.youtube.com/watch?v=LgR6UNeQxXE
Czy to by przeszło dzisiaj w bajce dla dzieci? :D:D
https://www.youtube.com/watch?v=jcZUPDMXzJ8
Wersja do druku
Takie tam
https://www.youtube.com/watch?v=LgR6UNeQxXE
Czy to by przeszło dzisiaj w bajce dla dzieci? :D:D
https://www.youtube.com/watch?v=jcZUPDMXzJ8
Ciekawy tekst o sztucznej cwiercinteligencjj jak to okreslila autorka pojawil sie na fanpagu „Ameryka dla podroznika” na fejsie. Ja az tak tego nie sledze, ale okazuje sie ze na instagramie jest wysyp AI-owych wypustów pt. tęczowe góry w Bryce Canyon, czy jakies egzotyczne rosliny na jakiejs pustyni, co kompletnie nie ma miejsca w realu. Podpisane i otagowane jako to konkretne miejsce. Wiekszosc „fot” zacmienia slonca jest calkowicie fejkowa.
I do tego inna ciekawostka, ze ponoc wiekszosc uzytkownikow rozmaitych platform typu twitter fejs insta to są boty, ktore same sie lajkują i komentują [emoji85]
Właśnie przeszedłem Quake I i Quake I Scourge of Armagon na HARD'zie. 8-)
--- Kolejny post ---
Kolory typu barbie, szczególnie w krajobrazach, są od czasu gdy ludzie odkryli, że suwaki nasycenia i inne można ciągać do oporu. AI tylko ulepszyło ten proceder.
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1463861
Co do słabej sztuki ogólnie i jej spadek, to nie wiem, czy to nie znowu trzeba zacytować Jacka, czyli, że w pewien sposób sztuka spowszedniała, bo nagle (dzięki social mediom) okazuje się, że osób, które potrafią pięknie malować nie jest 10, tylko 10000. Rzeźbiarzy było 15, a jest 115 itd itp. Niekiedy FB podsuwa ciekawych artystów, jak ktoś maluje obraz, który nic nie wskazuje. Obraca go, a tu nagle jakaś twarz Michaela Jacksona np. Albo ktoś potrafi malować widelcem, czy kawałkiem węgla ("potrafi malować" = maluje pięknie, bo "potrafić malować węglem" to pewnie każdy umi :P ). Ale dzięki social mediom też okazało się, że nie każda sztuka jest sztuką i wielu "artystów" jest wyśmiewana i krytykowana (jakaś sala, modelka leży na podłodze, a "artysta" wylewa na nią farbę i że to niby sztuka :D ). Problemem w tym przypadku jest to, że nawet tacy ludzie znajdują poklask w jakimś wąskim gronie.
Także to takie optymistyczne spojrzenie na facebooka. No ale fakt jest taki, że generalnie rzecz ujmując więcej jest chłamu niż talenciaków z dziedziny "sztuka", gdyby spojrzeć na to ogółem. Trzeba niestety obejrzeć 50 chłamów by znaleźć 1 diamencik.
nie chodzi o kolory typu Barbie (to wiadomka) tylko o to, że żadnych tęczowych formacji w Bryce nie ma :p
edit. czemu to forum nie rozpoznaje :P jako buźki z językiem?
A my sobie nie życzymy takich personalnych zaczepek i tak ostrego języka wobec osoby na forum - jeśli Ci to nie odpowiada to po prostu tu nie pisz. Szczególnie jest to bolesne wobec tak błahych spraw, które tu poruszamy - nazywanie innego człowieka z tego powodu "chorym" ehhhh.... Szkoda że w całej tej tyradzie o wrażliwości twórczej zapomniałeś o wrażliwości wobec innej osoby.
Co do mojej funkcji na forum jeśli masz zastrzeżenia do mojej pracy to pisz do admina.
Mam zastrzeżenia. Mam po prostu dość twoich impertynenckich uwag pod moim adresem i "wychowywania" wszystkich naokoło (nie tylko mnie). Nie będę tego zgłaszał żadnemu adminowi, ponieważ admini to widzą. Jeśli żaden z nich, pomimo to, nie zwraca Ci uwagi, to znaczy że nie widzą w twoim zachowaniu niczego niewłaściwego
A są fora gdzie uczestnicy nie "wypluwają" swoich kompleksów na innych uczestników
jp
Ja też nie mam. Ale bez sarkazmu. @Kolekcjoner to jedyny moderator, który ma tu jaja. Inni też są spoko, jak np @Bangi, ale w niektórych sytuacjach dla mnie "za grzeczni" :)
Ja jestem grzeczny bo umawiałem się z Adminem na moderowanie głównie spamu i ogólnie nie chce mi się wchodzić w Wasze przepychanki. Czasami zareaguję, ale generalnie nie oczekujcie tego ode mnie ;)
Jak wyobrażasz sobie cechy i pracę idealnego moderatora/admina ?
Według mnie najsłabszą cechą dla funkcji moderatora/admina konkretnego forum jest to że zabierają głos, maja własne zdania w treści/dyskusji na forum i je prezentują stając sie stroną w dyskusji/sporach. I tylko niewielu jest skłonnych uznać że mogą nie mieć racji.
Myślę że AI (która nie ma ludzkich emocji) mogłaby być idealnym super_moderatorem.
Wyłapywałaby np. wszystkie błędy i przeinaczenia w wypowiedziach i "cytatach" na forum, usuwała automatycznie spamy i "sztucznie merytoryczne" wypowiedzi, przyznawała punkty karne za obrażnie/ocenianie innych uczestników (i ich wypowiedzi) i nie prezentowała jak wiele więcej wie od uczestników forum, i jaka jest doskonała.
jp
Zaczęło się ;)
AI oskarżyła studentkę, że korzystała z AI. Nadchodzą koszmarne czasy dla uczących się
Jesteś rzecznikiem prasowym firmy Skynet?
Poczytaj trochę o sztucznej inteligencji w zastosowaniach militarnych i dlaczego ciągle żołnierz człowiek naciska guzik. Bo już bardziej kawy na ławę wyłożyć się nie da.
Tak jeszcze dodam, że mój ulubiony Stanisław Lem w opowiadaniu Ananke pisał, co się dzieje gdy AI podejmuje decyzje. Już w 1971 roku wiedział.
Ale ja sobie nie wyobrażam, bo to nie jest moja praca w klasycznym rozumieniu. Robię to pro bono. Lubię tu rozmowy i dyskusje, gdyby ktoś miałby mi zakazać wypowiadania własnego zdania, bo jestem moderatorem, to przestałbym nim być ;)
Z drugiej strony nigdy też nie nadużywałem swojej pozycji i generalnie się nie kłócę z nikim - z natury jestem dość ugodowym człowiekiem i otwartym również na krytykę.
Wg mnie AI nie nadaje się do wszystkiego, bo czasami trzeba mieć jednak pewne wyczucie lub znać szerszy kontekst dyskusji, a AI chyba jeszcze tego nie ma ;)
Niezmiennie mnie zadziwiasz...
A ja mam wrażenie, że Jasiu - po tym, jak pojechaliśmy po jego wątku o telefonie - postanowił nas wk.rw..ć przy każdej okazji. I ma właśnie taką w postaci AI.
Kiedy zrozumiecie, że Jasio to sztuczna inteligencja. W wersji przedpremierowej i obarczonej licznymi niedoróbkami, ale zawsze.
Czyli co z tego co "zdefiniowałem" jako funkcje AI jako modereator/admin :
Myślę że AI (która nie ma ludzkich emocji) mogłaby być idealnym super_moderatorem.
Wyłapywałaby np. wszystkie błędy i przeinaczenia w wypowiedziach i "cytatach" na forum, usuwała automatycznie spamy i "sztucznie merytoryczne" wypowiedzi, przyznawała punkty karne za obrażnie/ocenianie innych uczestników (i ich wypowiedzi) i nie prezentowała jak wiele więcej wie od uczestników forum, i jaka jest doskonała.
- uważasz że nie jest możliwa do realizacji przez AI ?
- uważasz że jest niepotrzebna, nie ma sensu jako cecha admina/moderatora ?
jp
Jeżeli chcesz poznać odpowiedź na zadane pytanie wciśnij jeden, jeżeli nie chcesz jej poznać wciśnij dwa. Po wciśnięciu dwa powrócisz do głównego menu, gdzie ponownie będziesz miał możliwość dokonania wyboru. Wciskając jeden otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie poprzez rozmowę z naszym wirtualnym konsultantem, który pomoże dokonać ci właściwego wyboru. Wciskając zero poznasz zasady rodo. Wciskając jakąkolwiek inną kombinację klawiszy powrócisz do głównego menu, które pomoże dokonać ci właściwego wyboru.
If you speak English, press 666.
Mój młody już od dawana wspomaga się AI przy pisaniu prac domowych, choć musiałem go uświadomić, że trzeba uważa, bo czasem straszne głupoty wychodzą.
Taka historia prawdziwa, parę tygodni temu się zdarzyła.
Moja mama jechała pociągiem z Gdyni do swojej miejscowości. Miała trochę czasu do pociągu i zauważyła dziewczynę dwadzieścia kilka lat, która siedzi na peronie i nie wsiada do niczego. W końcu dziewczyna podeszła i pyta jak dojechać na Hel. Okazało się, że przepuściła już trzy pociągi, bo czekała na peronie, który wskazała jej apka, ale to był zły peron. Okazało się również, że dziewczyna nie potrafiła odczytać z żółtego rozkładu jazdy czym i skąd ma jechać. Moja mama nauczyła ją czytać, bo ani w apce ani na jutubie nie było odpowiedniego filmiku o papierowych rozkładach jazdy.
Oczekujmy dnia, w którym "młodzi" dumnie oświadczą, że już umieją zrobić jajecznicę. W termomiksie. Ja czekam na dzień, gdy osiągnięciem będzie zagotowanie wody na herbatę bez przypalania. W termomiksie.
#Leon - no to jest przykre niestety. Syn mojego szwagra mając 8 lat jakoś nie wiedział, do czego służą zapałki i jak się ich używa :). Aktualnie ma 12 lat. Dzieci generalnie nie wiedzą, że istniały telefony z pokrętłem. Pewnie dzieci naszych dzieci nie będą wiedziały co to telefon komórkowy, albo komputer, bo wszystko będzie zminimalizowane.
Ale tu nie jest problemem, że ktoś korzysta z apki. Sam z nich korzystam. Problemem jest wyłączenie mózgu. Jak, będąc w otoczeniu rozkładów jazdy na każdym peronie, tablic informacyjnych na peronach, w hali głównej i w wielu innych miejscach, można nie umieć odczytać i zweryfikować prostej informacji. Ośmioletnie dziecko nie jest przykładem, chodzi o osobę dorosla, która podobno umie czytać.
Są dwa rodzaje analfabetyzmu: nie znasz liter i owszem, znasz litery, ale nie rozumiesz co czytasz. Takie są konsekwencje zastępowania mózgu apką i guglem i filmikiem. Renesans pisma obrazkowego?
Wiesz ile jest 8 razy 7,czy odpalasz kalkulator?
Ależ spokojnie, wyrażamy / dzielimy się opiniami :) To jest cenne.
Mój starszy Młody ma akurat takie zakusy by polegać na technologii, co mnie niesamowicie drażni i staram się to tępić, bo wystarczy chociażby jakiś duży kataklizm lub wojna i całą technologię można sobie wsadzić... Wystarczy, że prądu zabraknie, ale z drugiej strony staram się to robić z głową i raczej go "kołczować" niż mu autorytarnie zabraniać.
Młodszy jeszcze jest za mały, ale w sumie też gonie ciągnie, chociażby do smartfonów, przynajmniej póki co.
#Leon - ale faktem jest, że jak ktoś rzadko jeździ koleją, to te rozkłady są opisane mega nieczytelnie i niezrozumiale. Trzeba się dobrze skoncentrować o co chodziło autorowi. Choć w Polsce się jeszcze da, ale np w Anglii jak byliśmy, to tam kolej jest mocno sprywatyzowana i usługodawców np na linii Luton - Londyn jest bodajże z 6. Raz jechaliśmy, to wsiadliśmy do jakiegoś pociągu, który wydawał się nam wg rozkładu poprawny. Jak zajechaliśmy na miejsce to bramka nie chciała się otworzyć po zeskanowaniu biletu, bo oczywiście weszliśmy do złego pociągu :).
PS: w niektórych miastach nawet rozkład jazdy autobusów jest słabo zrozumiały.
Gdy czasami zdarza mi się podróżować pociągami, właśnie w tym kraju, nigdy nie mam problemów z odnalezieniem właściwego pociągu. Są tablice z rozkładem, a ostatecznie można zapytać w biurze przewoźnika. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy osoba w takim biurze, bezgranicznie ufajaca postępowi, otwiera "apkę" i tam próbuje znaleźć odpowiedź. Wtedy można od razu podziękować i odejść. Ostatnio jechałem z Edynburga do Reading i z powrotem, w jedną stronę trzema pociągami, w drugą czterema. ŻADEN nie dał się odnaleźć w "apce". Żaden nie odjechał w czasie podanym przez "apkę". Takie to dziadostwo "inteligentne".
Tak więc tak właśnie. Sami zakładamy sobie sznur na szyję czyimiś rękami.
Załącznik 16985
Plusik taki, że i tak z gościem nikt się nie skontaktuje przez "Messanger".
Tak bardzo niektórzy bali się AI a tu proszę
https://businessinsider.com.pl/techn...iewaja/jxt2mtz
choć z drugiej strony
https://joemonster.org/filmy/129633
Ten pierwszy artykuł z businessinsider (wydawca w PL to Axel Springer, co już samo w sobie pokazuje ile tam merytorycznej wartości), pojawił się całkowicie przypadkowo w dniu, gdy "polskie" media głosiły swój protest przeciwko google, meta itp. i wykorzystywaniu przez nich jakże doniosłych i wartościowych treści tworzonych przez "dziennikarzy", na których to treściach przecież niemalże zbudowano internet i wiedzę dzisiejszego świata. Osobiście widzę dużo zagrożeń ze strony AI, ale jej rozwój jest oczywiście nieunikniony i wręcz błyskawiczny, a błędy kolejnych wersji są eliminowane z miesiąca na miesiąc. Niemniej w obliczu zagrożenia polegającego na eliminacji zawodów takich jak dziennikarz, w kolejnych miesiącach bardzo czesto będziemy czytać podobne artykuły, próbujące dyskredytować AI i wielbiąc pracę "twórców" medialnych. Będziemy słyszeć, że wszystko poza całą prawdą całą dobę jest złe i nierzetelne, a każdy kto nie czyta "wolnych mediów" z Axel Springer czy innej Agory, to cymbał i nieuk. W sumie będzie więc jak od dawna, z tym że wrogiem będzie AI, które w końcu tych "dziennikarzy" wykluczy raz na zawsze.
Problemem oczywiście pozostanie ocena rzetelności treści, ale do tego nie potrzeba ani AI, ani TV, tylko własnego mózgu.
Możnie nie związane bezpośrednio z foto ale IMHO dość ciekawe
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...a-sobie-sprawy
"Euro 2024 w Niemczech przejdzie do historii jako pierwszy turniej mistrzowski, w którym została zastosowana sztuczna inteligencja - informuje portal sofoot.com.
Sztuczna inteligencja (z ang. "artificial intelligence", skrót: AI) jest obecna na wszystkich stadionach podczas tegorocznych mistrzostw Europy, chociaż większość kibiców prawdopodobnie nie ma wiedzy na ten temat i po prostu to przeoczyła.
UEFA wdrożyła AI do prezentacji banerów reklamowych na obiektach piłkarskich, żeby sprostać wymaganiom różnych rynków, zwłaszcza w Niemczech, Chinach i Stanach Zjednoczonych.
Podczas meczów Euro 2024 na panelach LED wokół boiska pojawiają się reklamy i to właśnie w tych reklamach zaimplementowana jest AI.
"Kibic na stadionie może zobaczyć na billboardach reklamę Coca-Coli w języku angielskim, kiedy widz w niemieckiej telewizji widzi taką samą reklamę, ale... w języku niemieckim. Z kolei, kiedy niemieccy widzowie widzą podczas transmisji reklamę np. rzeźni w Dolnej Saksonii, w tym czasie Amerykanom czy Chińczykom na banerach wokół boiska prezentowane są inne reklamy" - czytamy.
Jak przekazała UEFA, billboardy sterowane na żywo przez AI dotyczą tylko głównej kamery, inne kamery ustawione na stadionach jeszcze na to nie pozwalają."
Czyli taki Księżyc, ale w formie reklamy.
https://www.youtube.com/watch?v=_Wgn0KlSHl4
"Ignorance is bliss"
To nie jest czasem Parallel Ads?
https://www.youtube.com/watch?v=OoRS...uter%C5%9Awiat
--- Kolejny post ---
Half Price już wcześniej korzystał z kampanii reklamowej zrobionej przy użyciu AI:
Załącznik 17794
https://petapixel.com/2024/07/30/i-g...ry-photopacks/
kadrowanie takich zdjęć zwykle nie pokazuje generowanych przez AI piętnastu palców (albo tylko trzech) - czy to konkurencja dla człowieka - myślę że tak - następnym krokiem będzie np. headshot w stylu Platona (albo Leibowitz jak ktoś nie lubi stylu Platona) i każdy będzie się mógł cieszyć artystycznym portretem za 10 dolców :mrgreen:
Jeśli do stworzenia takiego zdjęcia potrzeba kilku wysokiej jakości zdjęć portretowych to pytanie po co to robić?
skopiowane ze strony
What you give
Just 10 simple pics of you. No fancy stuff, just a few different angles and expressions!
kilka zdjęć z telefonu :) o wysokiej jakości ani o zdjęciach portretowych nic nie piszą
What you'll get
Over 100 professional headshots of you in wide variety of styles and backgrounds meticulously crafted by our team of AI artistry experts.
proste - klient chce się wydawać innym niż jest - znaczy chce żyć słynnym już życiem z fejsa :mrgreen: - różne tła, różne miejsca, różne stroje, różne style fotografii - tego się nie da zrobić bez AI za 40 złotych :mrgreen: