-
Odp: [Italy] Gdy mam czas to zdjęcia robię...
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ale pamiętasz o tylnej ćwiartce zyska teoria...
Od tylca ładniej wyszły skrzydła - kolorystyka ;) moja teoria;)
Ciężko teraz focić bo zajmują się potomstwem :) a po 2 moja miejscówka zarasta :(
Może w sobotę tam zaglądnę to wczesnym rankiem przerzedzę sitowie przed czatownią :) Choć mam ochotę wybrać się za Pomurnikiem , u mnie to się zwie -PICCHIO MURAIOLO. One u mnie gnieżdżą się na wysokości ok 2000 m.więc daleko nie mam .2 godzinki na piechotę i może się uda go sfotografować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
na wysokości ok 2000 m.więc daleko nie mam
No tak, co to jest kilometr w jedną czy drugą stronę :) to fraszka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
No tak, co to jest kilometr w jedną czy drugą stronę to fraszka.
Chciałbym żeby tak było :) niestety mam do pokonania ok 1300 m w wysokości :) a to się inaczej przekłada :)
Robert jak tam postępy z powiększeniem mocy do lampy błyskowej ? Ja w następnym tygodniu zamawiam gotowca.
-
Masz może RAWa np. 174? Tym razem ja chciałbym się pobawić.
-
-
Ten pierwszy colombaccio chyba tak nie do końca trafiony. Drugi ładny. A piro piro też niezły.
Fajny ten italiański:)
-
Tak się teraz przyglądam i masz rację. Podejrzewam że mogłem pomylić kadry do wstawienia na forum.Jutro dokładnie się temu problemowi przyjrzę :) Pewnie okulary już przydałoby się mocniejsze;)
Italiański przejdzie - ale już dialekt neapolitański to już dla mnie koszmar :) Dialekt sycyliański da się ogarnąć ale też nie jest łatwo :) W ogóle tych dialektów mają w cholerę .Nie rejony a wręcz miejscowości wyrobiły swe dialekty. Co ciekawe,w języku włoskim za język standardowy służy dialekt florencki.
-
italy ,ty jesteś świetny trener,ale jako zawodnik ...... potrzebujesz trenera heheh
178-słabe
179-przeostrzone/przezodszumione
180-dobre-zmnieszyłbym kontast i ujął czarnego
BTW :
kilometr to kilometr,co za różnica czy w poziomie czy w pionie :) ,
wystarczy zapytać wzorca z Sewr :) . ,pzdro
-
I takie opinie są najcenniejsze :) Co prawda w pierwszym odruchu powodują wzrost ciśnienia :twisted: ale po chwili przemyślenia opadają emocje a wzmaga się chęć przywalenia krytykantowi lepszym jakościowo zdjęciem :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
kilometr to kilometr,co za różnica czy w poziomie czy w pionie ,
proponuję przejść ten kilometr po płaskim po łące , a potem dystans jednego kilometra przewyższenia :)po stoku o pochyleniu ok 55 % :mrgreen:
-
Albo kilometr przewyższenia po średnim znakowanym szlaku - powiedzmy, że nachylenie jest 20%. Nogami wychodzi ponad 5 km i jeszcze pod górkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
proponuję przejść ten kilometr po płaskim po łące , a potem dystans jednego kilometra przewyższenia po stoku o pochyleniu ok 55 %
Próbowałem ,i dlatego wiem ,ze to ten sam kilometr,tylko człowiek inaczej go odbiera heheh :) .
-
masz bardzo ostre światło i za duży kontrast.
180 leci prawą stroną w dół.
Nadobne spoko, ale ich też starał bym się unikać w ostrym świetle bo wychodzą przepały. Dodatkowo w ciągu dnia ptak jest przepalony a tło wychodzi ciemne. Ja swoje tak jak teraz przy zachodzie słońca po 22.00, zaczynam fotografować około 20.30 -21.00. Dodatkowo staram się usadowić tak, żeby mieć jaśniejsze tło żeby różnica w rozpiętości tonalnej nie była za duża.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
masz bardzo ostre światło i za duży kontrast.
Częściowo to moja wina, bo czas na wyjście na zdjęcia mam tylko rankiem .
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Dodatkowo staram się usadowić tak, żeby mieć jaśniejsze tło żeby różnica w rozpiętości tonalnej nie była za duża.
I to już moja wina :) nie mam możliwości na tym terenie inaczej się ustawić do ptaków. Przed zrobioną czatownią mam tylko ok 6 m wolnej wody , potem już trzcinowiska.Tak że na czyste tło to nie mam co liczyć :( a nic tam nie wolno wycinać :) choć te przy czatowni częściowo zlikwidowałem w zamian za dotacje na sprzątanie i wywóz śmieci z tego terenu. Mam problem, bo w mych okolicach nie ma tak dzikiego jeziora jak w Polsce:)
Najbliższe to ok 3 godzin jazdy :) więc jak znajdę czas to się tam wybiorę :)
A co do godzin wieczornych to byłem kilka razy tam i całe ptactwo od południa już przenosi się w trzcinowiska i okoliczne wysepki - niedostępne dla ludzi- przebywanie tylko w wyznaczonych i oznakowanych miejscach.
-
Trzcinowiska akurat w tym przypadku nie są złe. Nadają fajnego środowiskowego charakteru.
U mnie też ciężko z totalnym odludziem. Ostatnio ktoś sobie motorem przyjechał (zwykle tam niestety kłady spotykam na wydmach) około 20.00 i odjechał dopiero po 22.00 jak już się robiło ciemno, więc ptaki wyniosły się na drugi brzeg.
-
Kilka kadrów na jakimś tam tle - uzyskane w miarę bez trzcin:)
181.
Egretta garzetta/Czapla nadobna by bogdan l, su Flickr
może to dla kolegi Zyska - więcej ptaka w ptaku :) crop
182.
183.
-
heh ,dzieki ,182 troche jak chory na żółtaczkę ,ale ładny .
tylko co? brakuje ostrości ? exif zakilowany .
Chyba nadaję się na trenera :) .
Jeśli możesz ,daj linka do RAW ,zawsze sie człowiek czegoś nauczy :).
Próbując dogonic to światłe dzieło fotografii przyrodniczej ..
Wygłupiam się ,pozdrawiam :) .
-
Jak ja Cie nie lubię :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
182 troche jak chory na żółtaczkę ,ale ładny
Słońce taki kolor miało :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Chyba nadaję się na trenera
Twoje rady zawsze we mnie wywołują złość ale w dobrym tego słowa znaczeniu:) wolę takie opinie niż kadzenie bezpodstawne :)
Rawa jutro podeślę .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Próbując dogonic to światłe dzieło fotografii przyrodniczej
I tu se przechlapałeś :)
--- Kolejny post ---
Zysku, wejdź na 40 stronę mego wątku , zdjęcie 176,177.może pomożesz mi w identyfikacji tego ptaszora morskiego.
-
:D I tak sobie wyobrażam dyskusję o fotografowania:bez pouczeń ,bez jadu ,bez obrażonych odpowiedzi ,z żartem , lekką ironią i pomocną dłonią w obróbce.Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
wejdź na 40 stronę mego wątku , zdjęcie 176,177.może pomożesz mi w identyfikacji tego ptaszora morskiego
To nic nie da:ja ma proste podziały:
-drzewo:iglaste lub liściate
i to samo z ptakami:
-szybko lata ,nie da sie sfotografować , siedzi =fota może sie uda.
pomocnik ze mnie słaby .....
a gatunki : a co to są gatunki ? heheh,
tylko koledzy uczeni w ptaszarni moga pomóc,
ale chciałem bardzo,przysięgam.
-
To to fruwało nad ujściem rzeki do morza. Potem ganiało białe mewy.Może to jakaś odmiana mew;)a lub rybitwy.Zdecydowanie większa od tych białych zalegających piach na nabrzeżu.Szukam już kilka dobrych dni w sieci i nic.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
To to fruwało nad ujściem rzeki do morza. Potem ganiało białe mewy.Może to jakaś odmiana mew;)a lub rybitwy.Zdecydowanie większa od tych białych zalegających piach na nabrzeżu.Szukam już kilka dobrych dni w sieci i nic.
Szukaj wśród młodych osobników.
Może nie ganiało tylko wydzierało się za jedzeniem które powinno dostać od rodzica?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Szukaj wśród młodych osobników.
Może nie ganiało tylko wydzierało się za jedzeniem które powinno dostać od rodzica?
No nie mogłem zasnąć ,nurtowało mnie to jak cholera :) szperałem do tej pory jeszcze w sieci i mam:)
To młody osobnik Mewy Romańskiej u mnie pod nazwą Gabbiano reale.
Ta mewa atakowała rybitwy i inne osobniki, może to sprawił wigor młodzieńczy :)
Dzięki mkkaczy, naprowadziłeś mnie tym określeniem - młody osobnik.Szukałem zdjęć dorosłych ptaków,a tu proszę -junior ;)
-
Dawno do Ciebie nie zaglądałem, a tu proszę.
Jakie ładne czaple.
184 - coś mały ten potworek.
Nasunęła mnie się taka uwaga natury ogólnej.
Jak tak patrzę na Twoje foty, to są one wszystkie w jakiejś takiej "ciemnej" tonacji.
Tak jakby wszystkim im brakowało 1/3 1/2 eV.
Wiem, że foty canona zwykle są niedoświetlane, ale tu jakieś takie niedoświetlenie jakby połączone z rozjechaniem balansu bieli.
Czy tylko ja tak to widzę ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Dawno do Ciebie nie zaglądałem, a tu proszę.
Jakie ładne czaple.
A powitac szanownego kolegę :) dawno Cię nie było na forum.fajnie że w końcu przynajmniej czaple zaczęły się podobać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
184 - coś mały ten potworek.
no jak na potwora przystało - był daleko .W końcu to tajemniczy jegomość :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nasunęła mnie się taka uwaga natury ogólnej.
Jak tak patrzę na Twoje foty, to są one wszystkie w jakiejś takiej "ciemnej" tonacji.
Tak jakby wszystkim im brakowało 1/3 1/2 eV.
Wiem, że foty canona zwykle są niedoświetlane, ale tu jakieś takie niedoświetlenie jakby połączone z rozjechaniem balansu bieli.
Podejrzewam że to może mieć związek z okularkami i złym ustawieniem jasności ekranu w aparacie -choć przyznam że chyba wina też leży po tym że lubię ciemniejsze fotki.Z drugiej strony ta sigma daje mi się we znaki z ustawieniami -pewnie moja wina że mam problemy z jej okiełznaniem.
Ale dziękuję za podpowiedź, -będę się starał poprawić :)
Pewnie też wina -dalej po mej stronie -w domu obrabiam fotki na laptopie:) a to jak wiadomo jest loteria:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Pewnie też wina -dalej po mej stronie -w domu obrabiam fotki na laptopie:) a to jak wiadomo jest loteria:)
Jeżeli nie masz podłączonego zewnętrznego ekranu to nie loteria, a pewność: laptopy są fabrycznie ustawione na niebieski i mają prze regulowaną jasność, kontrast i co tam jeszcze możliwe.
Ja też na ogół widzę Twoje zdjęcia zbyt ciemne i zbyt żółte.
Okularki raczej nie mają z tym nic wspólnego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jeżeli nie masz podłączonego zewnętrznego ekranu to nie loteria, a pewność: laptopy są fabrycznie ustawione na niebieski i mają prze regulowaną jasność, kontrast i co tam jeszcze możliwe.
Ja też na ogół widzę Twoje zdjęcia zbyt ciemne i zbyt żółte.
Okularki raczej nie mają z tym nic wspólnego.
I tu pewnie kłania się nowy wydatek:)
Z dnia dzisiejszego wypadu w góry .
185.
capra selvatica by bogdan l, su Flickr
186.
capra selvatica by bogdan l, su Flickr
187.
Capra selvatica by bogdan l, su Flickr
Warunki się zmieniały jak to w górach, mgliście,czasami słońce przebiło się za chmur.
-
187 ,jeden klik na wyostrzenie i śliczny autoportret :) , mnie sie podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
187 ,jeden klik na wyostrzenie i śliczny autoportret
Myślisz że jeszcze go podostrzyć ?I tak mu dałem w dpp 115.
-
Podostrzyć koniecznie.
I do tego jakiś nowy/używany monitorek.
Może nawet FlexScan, albo jakieś inne. Używane z pokryciem sRGB - tanie "jak barszcz".
-
187 bis.
Capra selvatica 2 by bogdan l, su Flickr
Całość podostrzyłem.pewnie też za mało :)
-
Dość - widać pojedynczą sierć.
W PS Elements, jest świetne narzędzie z pakietu Elements+, nazywa się to FS-Sharpener.
http://elementsplus.net/
http://elementsplus.net/help/en/fs-sharpener.htm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Dość - widać pojedynczą sierć.
Uffffffffffff.znaczy ok:)
-
Ten kozioł to osobnik dziki czy udomowiony?
Laptopy są tak złe, że nawet w pracy - gdzie mam podłączony jako rozszerzenie jakiś trochę lepszy Benq - widzę wielką różnicę. A jak będziesz miał coś dedykowanego do zabaw ze zdjęciami, nawet nie z najwyższej półki, to klękajcie narody!
Ja sobie kupiłem NECa (chyba p 232w) i jestem bardzo zadowolony - w obróbce i drukowaniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ja sobie kupiłem NECa (chyba p 232w) i jestem bardzo zadowolony - w obróbce i drukowaniu.
Nie żebyśmy z Kolegą Leonem tak od razu namawiali na wydatki, ale będzie lepiej się oglądało Twoje fotki.
To tylko dla Twojego dobra i portfela :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ten kozioł to osobnik dziki czy udomowiony?
Dziki. Ale jeden z piękniejszych które spotkałem przez tyle lat w swej okolicy.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nie żebyśmy z Kolegą Leonem tak od razu namawiali na wydatki, ale będzie lepiej się oglądało Twoje fotki.
To tylko dla Twojego dobra i portfela
Się uparli :lol: Kupie ale po powrocie z gór we wrześniu, Budżet mocno mam nagięty:)
-
Ładne, szczególnie ostatnie zdjęcie.
Tak, to NEC P232W, sprawdziłem już w domu. ;)
-
Wydobycie marmuru z okolic Carrara.
188. 150 mm
Cava di marmo by bogdan l, su Flickr
189. 600 mm
Cava di marmo by bogdan l, su Flickr
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
To tylko dla Twojego dobra i portfela
https://www.amazon.it/NEC-60003481-P...ords=NEC+P232W
No nie wiem czy o taki wam chodzi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Tak, to NEC P232W, sprawdziłem już w domu.
tez o tym modelu już kiedyś pomyślałem.Ale poczeka to do po-wakacji ;)
-
Wynik dzisiejszej próby uchwycenia pluszcza .
3 godziny siedzenia i nic.Pomimo czasu 1/8000 nie udało mi się złapać go w trakcie wlotu do gniazda.
poniższy kadr to jedyny który wykonałem od strony wlotu do gniazda znajdującego się w nieczynnym wylocie wody deszczowej.Więcej od tej strony kadrów nie robiłem z obawy żeby samiec nie opuścił gniazda niepokojony niecodzienną sytuacją.
190.
Merlo acquaiolo / Pluszcz zwyczajny by bogdan l, su Flickr
-
Może się mylę ale mam wrażenie że górny brzeg rury i roślinki na nim są dość ostre. Niektóre krople wody przed pluszczem również są ostre. Zdjęcie zrobione trochę z góry więc wniosek jest taki że trafiłeś w krople wody a nie w pluszcza.
-
Irek, i to właśnie ten problem.Nie udawało mi się ustawić ostrości wgłąb wody.Dodatkowo to zdjęcie zrobione z ręki , w trakcie podlotu samca do gniazda.jedno jedyne wychylenie za krzaków , żeby go nie spłoszyć.Może gdyby to był model S a nie C i szybszy aparat z AF ,może by się udało. A tak pozostaje znów kolejne podejście , może za tydzień.O ile jeszcze młode nie opuszczą gniazda.
--- Kolejny post ---
Dodatkowo wraz ze spadającą wodą z wysokości, tworzy się efekt mgiełki wodnej i AF wariuje.
-
Weź zrób temu pluszczowi zdjęcia jak siedzi na kamieniu w wodzie. Będą ładniejsze i będzie łatwiej. Zdecydowanie łatwiej:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Weź zrób temu pluszczowi zdjęcia jak siedzi na kamieniu w wodzie. Będą ładniejsze i będzie łatwiej. Zdecydowanie łatwiej
Niby tak, ale zawziołem się na taki kadr :) będę próbował.Na kamieniu pewnie łatwiej , ale jaka radocha jak by go tak trzasnąć we wlocie do gniazda :)
Irek, może jakaś podpowiedź jak to uczynić ?:) to samo mam gdy próbuję go złapać z boku.Tłem są krzaki i głazy .I ta mgła wodna powstająca z opadającej wody .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Niby tak, ale zawziołem się na taki kadr :) będę próbował.Na kamieniu pewnie łatwiej , ale jaka radocha jak by go tak trzasnąć we wlocie do gniazda :)
Irek, może jakaś podpowiedź jak to uczynić ?:) to samo mam gdy próbuję go złapać z boku.Tłem są krzaki i głazy .I ta mgła wodna powstająca z opadającej wody .
Wszystko pięknie tylko z powodu zbyt bliskiego tła takie zdjęcie, nawet idealnie trafione, będzie takie zwyczajne. Ale próbuj:)
-
Myślę, że powinieneś:
- Zaobserwować, którędy ptak najczęściej lata.
- Wymyślić ujęcie.
- Ustawić aparat na to wymyślone ujęcie, najlepiej na statywie.
- Zrezygnować z AF!
- Spróbować trafić, gdy nadlatuje.
- ...
- ...
- Zrobić piękne zdjęcie.
Ptaki, zwłaszcza takie małe, są bardzo szybkie i będziesz musiał nacisnąć spust zanim wleci w upatrzony kadr.
Fotografowałem pluszcze w Dolinie Kościeliskiej i w Olczysku; moim celem było zdjęcie, gdy łazi częściowo zanurzony - tylko jedno trochę się udało.
-
Też mi się wydaje, że powinieneś użyć MF i nastawić się na zdjęcia tylko w konkretnym miejscu. I wtedy "być albo nie być"!
-
Koledzy, dziękuje za rady.
Leon :)
1.Nic prostszego - ten pluszcz ma jedną max dwie drogi do gniazda pod wodospadem.
2.od początku uparłem się żeby mu zrobić zdjęcie gdy wlatuje do gniazda przecinając spadającą wodę.
3.Aparat oczywiście był na statywie.
4.I z AF i z wyłączonym starałem się trafić.
5 do 9,przez 10,11 a nawet -do 240 -kadrów- próbowałem trafić ale wg mnie i spadająca woda i mgiełka z niej powstająca skutecznie ostrość zabierała.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Zrobić piękne zdjęcie
Też sobie tego życzę :)Może kiedyś się uda.Jestem uparty więc jeszcze nie raz tam podjadę i powalczę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ptaki, zwłaszcza takie małe, są bardzo szybkie i będziesz musiał nacisnąć spust zanim wleci w upatrzony kadr.
czasami wlatywał, czasami łapałem go w kadrze ale poza tym punktem wlotu do gniazda.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
I wtedy "być albo nie być"!
I tak zrobię - w końcu po to mamy jakieś pasje żeby je realizować :)
Na Mont Maudit udało mi się dopiero wejść zimą za 3 razem.Więc i może tego Merlo acquaiolo uda mi się w końcu trafić tak jak sobie wymarzyłem :) za 3 lata ;)
-
Wklejam kadr z tego dnia.Widać że tło nie jest za ciekawe, krzaki i kamienie w odległości od wlotu ok 2 metry.Odległość ok 20 mterów. Ogniskowa 300 mm.Czas 1/8000, Iso auto 1250,Al servo Af,AV 6,3
Tak samo kadry wychodziły na ręcznym ustawieniu ostrości dokładnie na wlot gniazda.
Pewnie można z innymi ustawieniami , ale ja się dopiero uczę tego rodzaju fotografii.Dlatego i ten wątek i nurtujące mnie pytania :)
191.
pluszcz by bogdan l, su Flickr
-
Przede wszystkim wydłuż czas, powiedzmy do 1/2000. Z takim ISO jak powyżej to nawet jak trafisz to pięknego zdjęcia mieć nie będziesz. A jak sobie zjedziesz do powiedzmy ISO 200 to przynajmniej będziesz mógł pluszcz wycropować. Jak go w końcu trafisz:)
Ja spróbowałbym jeszcze tego co zrobiłem z żołną tzn one shot, na środkowym oczywiście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Przede wszystkim wydłuż czas, powiedzmy do 1/2000.
Też to przerobiłem - minusem -ptak w locie wyglądał jak zamazany.Dlatego skracałem czas do max.
Ale może masz rację -
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Ja spróbowałbym jeszcze tego co zrobiłem z żołną tzn one shot, na środkowym oczywiście.
o tym nie pomyślałem.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
I jeszcze taka chwila prawdy:) Używałem 60D przez ok półtora roku z Canonem 100-400, później z 400mm. Jedyne w miarę udane zdjęcia ptaków w locie robiłem na one shot. W porównaniu z 6D, 5DIII czy 7DII to servo w 60D po prostu nie istnieje, niestety.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Też to przerobiłem - minusem -ptak w locie wyglądał jak zamazany.Dlatego skracałem czas do max.
W ten sposób, tzn skracając czas, tylko trochę poprawiałeś nietrafione ujęcia.