Strona 45 z 101 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1004

Wątek: [Italy] Gdy mam czas to zdjęcia robię...

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [Italy] Gdy mam czas to zdjęcia robię...

Weź zrób temu pluszczowi zdjęcia jak siedzi na kamieniu w wodzie. Będą ładniejsze i będzie łatwiej. Zdecydowanie łatwiej

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Weź zrób temu pluszczowi zdjęcia jak siedzi na kamieniu w wodzie. Będą ładniejsze i będzie łatwiej. Zdecydowanie łatwiej
    Niby tak, ale zawziołem się na taki kadr będę próbował.Na kamieniu pewnie łatwiej , ale jaka radocha jak by go tak trzasnąć we wlocie do gniazda
    Irek, może jakaś podpowiedź jak to uczynić ? to samo mam gdy próbuję go złapać z boku.Tłem są krzaki i głazy .I ta mgła wodna powstająca z opadającej wody .

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Niby tak, ale zawziołem się na taki kadr będę próbował.Na kamieniu pewnie łatwiej , ale jaka radocha jak by go tak trzasnąć we wlocie do gniazda
    Irek, może jakaś podpowiedź jak to uczynić ? to samo mam gdy próbuję go złapać z boku.Tłem są krzaki i głazy .I ta mgła wodna powstająca z opadającej wody .
    Wszystko pięknie tylko z powodu zbyt bliskiego tła takie zdjęcie, nawet idealnie trafione, będzie takie zwyczajne. Ale próbuj

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Myślę, że powinieneś:
    1. Zaobserwować, którędy ptak najczęściej lata.
    2. Wymyślić ujęcie.
    3. Ustawić aparat na to wymyślone ujęcie, najlepiej na statywie.
    4. Zrezygnować z AF!
    5. Spróbować trafić, gdy nadlatuje.
    6. Spróbować trafić, gdy nadlatuje.
    7. Spróbować trafić, gdy nadlatuje.
    8. Spróbować trafić, gdy nadlatuje.
    9. Spróbować trafić, gdy nadlatuje.
    10. ...
    11. ...
    12. Zrobić piękne zdjęcie.

Ptaki, zwłaszcza takie małe, są bardzo szybkie i będziesz musiał nacisnąć spust zanim wleci w upatrzony kadr.
    Fotografowałem pluszcze w Dolinie Kościeliskiej i w Olczysku; moim celem było zdjęcie, gdy łazi częściowo zanurzony - tylko jedno trochę się udało.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 27-06-2016 o 08:54

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Też mi się wydaje, że powinieneś użyć MF i nastawić się na zdjęcia tylko w konkretnym miejscu. I wtedy "być albo nie być"!

Uzależniony Awatar italy

Koledzy, dziękuje za rady.
    Leon
    1.Nic prostszego - ten pluszcz ma jedną max dwie drogi do gniazda pod wodospadem.
    2.od początku uparłem się żeby mu zrobić zdjęcie gdy wlatuje do gniazda przecinając spadającą wodę.
    3.Aparat oczywiście był na statywie.
    4.I z AF i z wyłączonym starałem się trafić.
    5 do 9,przez 10,11 a nawet -do 240 -kadrów- próbowałem trafić ale wg mnie i spadająca woda i mgiełka z niej powstająca skutecznie ostrość zabierała.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Zrobić piękne zdjęcie
    Też sobie tego życzę Może kiedyś się uda.Jestem uparty więc jeszcze nie raz tam podjadę i powalczę.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ptaki, zwłaszcza takie małe, są bardzo szybkie i będziesz musiał nacisnąć spust zanim wleci w upatrzony kadr.
    czasami wlatywał, czasami łapałem go w kadrze ale poza tym punktem wlotu do gniazda.

Cytat Zamieszczone przez Piotrus117 Zobacz posta
    I wtedy "być albo nie być"!
    I tak zrobię - w końcu po to mamy jakieś pasje żeby je realizować
    Na Mont Maudit udało mi się dopiero wejść zimą za 3 razem.Więc i może tego Merlo acquaiolo uda mi się w końcu trafić tak jak sobie wymarzyłem za 3 lata

Uzależniony Awatar italy

Wklejam kadr z tego dnia.Widać że tło nie jest za ciekawe, krzaki i kamienie w odległości od wlotu ok 2 metry.Odległość ok 20 mterów. Ogniskowa 300 mm.Czas 1/8000, Iso auto 1250,Al servo Af,AV 6,3
    Tak samo kadry wychodziły na ręcznym ustawieniu ostrości dokładnie na wlot gniazda.
    Pewnie można z innymi ustawieniami , ale ja się dopiero uczę tego rodzaju fotografii.Dlatego i ten wątek i nurtujące mnie pytania

191.
    pluszcz by bogdan l, su Flickr

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Przede wszystkim wydłuż czas, powiedzmy do 1/2000. Z takim ISO jak powyżej to nawet jak trafisz to pięknego zdjęcia mieć nie będziesz. A jak sobie zjedziesz do powiedzmy ISO 200 to przynajmniej będziesz mógł pluszcz wycropować. Jak go w końcu trafisz
    Ja spróbowałbym jeszcze tego co zrobiłem z żołną tzn one shot, na środkowym oczywiście.

Uzależniony Awatar italy

Przede wszystkim wydłuż czas, powiedzmy do 1/2000.
    Też to przerobiłem - minusem -ptak w locie wyglądał jak zamazany.Dlatego skracałem czas do max.
    Ale może masz rację -

Ja spróbowałbym jeszcze tego co zrobiłem z żołną tzn one shot, na środkowym oczywiście.
    o tym nie pomyślałem.Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

I jeszcze taka chwila prawdy Używałem 60D przez ok półtora roku z Canonem 100-400, później z 400mm. Jedyne w miarę udane zdjęcia ptaków w locie robiłem na one shot. W porównaniu z 6D, 5DIII czy 7DII to servo w 60D po prostu nie istnieje, niestety.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Też to przerobiłem - minusem -ptak w locie wyglądał jak zamazany.Dlatego skracałem czas do max.
    W ten sposób, tzn skracając czas, tylko trochę poprawiałeś nietrafione ujęcia.

Strona 45 z 101 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów