A co ja wlasnie napisalem?
Wersja do druku
Ciekawi mnie czy to nie jest tak że śledzą poczynania konkurencji by swój produkt dostosować lub wręcz przegonić? Bo czas jaki dzieli premierę D3 od ruchu Canona - to chyba można by całkiem nowy aparat zaprojektować?
Mylę sie czy pocieszam:
"...a wierni i cierpliwi wyznawcy nagrodzeni będą przez Pana swego tak - że innym niedowiarkom to aż kapcie pospadają..." ;-)
Nie wiem czym się tu podniecać.
Aparat Nikon D3 jest prawie 3 razy droższy i ma lepszy AF, jest bardziej uszczelniony i robi lepsze zdjęcia na wysokim ISO. Jest też o 2 czy nawet 3 lata młodszy od 5D.
5D jest prawie trzy razy tańszy, robi lepsze zdjęcia na niskim ISO (100-800), a jest prawie 3 lata starszą konstrukcją.
Nie wiem jak inni, ale ja większość zdjęć robię przy ISO 100-400 i na wyższe ISO tylko czasami się zapuszczam. Moim zdaniem zakup aparatu, który jest trzy razy droższy i robi gorsze zdjęcia np. w studio, czy w ciągu dnia jest całkowicie pozbawione sensu. Co innego,gdybym latał np. po niedoświetlonych halach sportowych i nocnych koncertach. Z drugiej jednak strony to co oferuje 5D przy wysokim ISO też jest bardzo dobre.
Porównywanie nie najwyższego modelu Canona sprzed kilku lat ze świeżutkim najwyższym modelem Nikona i wyciąganie wniosków która firma ma lepszą technologię i podejmowanie na tej podstawie decyzji o zmianie systemu - nie jest chyba najlepszym pomysłem.
Radzę wszystkim "pędziwiatrom" zaczekać i zobaczyć co zaoferuje następca 5D lub kolejny 1D Mark.:grin:
Co to się Panie porobiło, wysokie ISO z Nikona jest lepsze od Canona :)
Globalizacja Panie czy cuś :)
Niecierpliwie czekam na nastepce 5D bo nie wiem czy dziadka brać, czy nie i co przyniesie następca i ile za niego zawołają :(