Kobieta lubi ciepłe barwy. Wszystko można prosto uzyskać w selektywnych chociażby :)
Wersja do druku
Kobieta lubi ciepłe barwy. Wszystko można prosto uzyskać w selektywnych chociażby :)
Moim zdaniem to obniżenie saturacji (troszkę), dobre naświetlenie (+1/1,5 EV na twarz, spotem) i filtr ocieplający fotę.
W NIK Color Efex Pro ogarnąłem wtyczkę która daje podobny efekt - ociepla samo tło, zostawiając twarz modela w normalnej tonacji. Da się zrobić zwykłą maską.
Niestety nie mogę wam tego pokazać na przykładzie tego zdjęcia ze względu na prawa autorskie.
1. Skopiujcie sobie to zdjęcie na dysk.
http://www.flickr.com/photos/melissa...ool-396329@N25
2. Otwórzcie w PS'ie.
3. Zróbcie przeciwną operację na krzywych jak podałem.
...i tym sposobem powinniście uzyskać idealną biel nie zabarwioną.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co to jest jak nie zażółcone highlighty?
To co zrobiłeś w poście #9 to ocieplenie zdjęcia.
Zdjąłeś niebieski proporcjonalnie czyli o 26 (dużo) w światłach (255-26=229) ale zdjąłeś też niebieski w tonach średnich np. dla 128 to 128-13=115. Zrobiłeś to liniowo a to jest równoważne ociepleniu zdjęcia. Efekt jest taki sam albo bardzo mocno zbliżony do zwiększenia temperatury barwowej w ACR.
http://www.flickr.com/photos/melissa...ool-396329@N25 to zdjęcie jest znacznie bardziej "pogięte" niż zwykłe ocieplenie. Ono zresztą nie jest przyżółcone. Kolor dominanty poniżej:
ja tez jestem za tym ze w postprocesie duzo czarow nie bylo. wszytsko kwestia dobrego swiatla.
Zabawa skończyła się miesiąc temu, a ja dopiero odkryłem ten wątek ...
no i widzicie jak prosto uzyskać ładny kolor kiedy dzienne światło dominuje i oświetla ;]
To i ja sie pobawilem.
Nie lubie pracowac na jpg... ;)
W CR modyfikacje minimalne, dorzuciłem kontrastu (czarne i kontrast), zwiększyłem jaskrawość i nasycenie, w HSL zdjąłem trochę pomarańczowego i czerwonego i sporo niebieskiego, zwiększyłem luminancję na pomarańczach i czerwieni, dodałem winietę.
W PS to już zabawa na warstwach dopasowania i maskach. Przepisu konkretnego nie ma. Trzeba brać pod uwagę, że to JPG i takie modyfikacje słabo wychodzą w porównaniu z RAWem.
A nie prościej było by zapytać autorki/autora w formie komentarza do zdjęcia czy też priva ? Było by szybciej :) A nóż odpowie. Chyba że traktujemy to jako zabawę zgadywankę to nie przeszkadzam już :)
@Geminitrl :) oczywiscie juz to dawno zrobilem, ale z powodu braku odpowiedzi napisalem na forum :)
Nie chce przeszkadzac w zabawie ale mam jestem zafascynowany tymi zdjeciamiadstudio (galeria slubna). Jak mozna uzyskac takie piekne switatlo? Zarowno w dzien jak i w nocy jest cudnie, wszysktko widac..
Zapewne poszedl ColorChecker w ruch :D
To czysty fotoszop.
Przypomina mi to troszkę split toning dla świateł w LR/ACR, z tym, że na twarzy delikatniej. Najwięcej w tym wszystkim jest chyba dobrego naświetlenia :) Muszę pobawić się, może uzyskam podobne efekty. Obróbka całkiem przyjemna dla oka.
Pierwsze skrzypce gra swiatlo i cien, oraz doswiadczenie w jego modelowaniu. Soft X to tylko maly wspomagacz w przypadku Blyskotliwych.
Dokładnie - nie sztuka zdobić z takiego jpg jak dałeś dobrego zdjęcia, bo sam materiał wyjściowy już jest dobry ;)...
Moja wersja - 3 razy w ACR i mieszanie warstw + kontrasty, krzywe itd. ;)
Natomiast moim zdaniem sztuką jest zrobić "coś" z kiepskiego materiału - np. tak jak jest na banerze z warsztatów ;)
Pozdr.
Uważam , że sztuką jest odpowiednie "wywołanie" pliku(ów) i trzeba mieć troszkę wyobrażenia o efekcie końcowym, który chcemy uzyskać. Mi osobiście ciężko pracuje się z wywołarkami raw (w kontekście odcienia koloru jaki jaki potrzebuję), w PS jakoś łatwiej mi osiągnąć to co chce.
Nie żebym reklamował, ale pytasz więc odpowiem ;)
http://www.matrimonio.pl/2010/08/13/...80%93-ruszamy/
Pozdr.
byłem.
i polecam.
Bez przesady. Bez przesady powtórzę jeszcze raz.
Jeśli zdjęcie po lewej stronie jest zrobione w RAW to uzyskanie efektu takiego jak jest po prawej stronie nie jest niczym skomplikowanym.
Natomiast jeśli zdjęcie jest robione w .jpg (co raczej jest mało prawdopodobne) to gratulacje dla autora.
JPG też można edytować jak RAW. To nie jest coś trudnego, o ile wie się gdzie klikać i jak [przeróbka żółtego i porównanie oryginału -> widać pewne niuanse]->Cytat:
jeśli zdjęcie jest robione w .jpg (co raczej jest mało prawdopodobne) to gratulacje dla autora.
Niezle Ci wyszlo. Jeszcze troszke poprawki, sicagniecie pomaranczu i byloby git. Jak to zrobiles?
Błyskotliwie używają Capture 1, ale w ACR czy nawet PS można osiągnąć niemal podobne efekty - > praca na warstwach i pędzlowanie. Ładna skóra -> tło -> wyciąganie kolorków.
Na warsztatach u kaliny czy adama są dość podobne techniki.
No ale Capture 1 też tylko służy do wywołania RAWów i pozniej pędzlowanie itd. Chyba, ze nie - nie uzywalem ;)
Format RAW ma zapisane w sobie tyle informacji o kolorach, że nic nie muszę stwierdzać. To oczywiste. Pobaw się suwakami w Lightroomie i osiągniesz podobny albo identyczny efekt. Resztę trzeba dopracować w PS.
To tak ogólnie. Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie to płać. A nie szukaj "frajera", który za darmo powie co i jak.
Tak. Dopiero od niedawna testuję C1. Jednak widać, że ma przewagę nad ACR-em - ładniej wyciąga niedoświetlenia i "robi" ładniejszą skórę. ACR często pryka zafarbami. Tako mówią repoglamourowcy i błyskotliwi, i jest to nuda veritas. Co do wyciągania poszczególnych kolorów, to na to różne patenty. Ja np. dużo używam Nik Color Efexa.Cytat:
No ale Capture 1 też tylko służy do wywołania RAWów i pozniej pędzlowanie itd. Chyba, ze nie - nie uzywalem
A ja myślałem, że to wątek Canon Board > Ogolne > Technika robienia zdjeć
> Jak dojść do takich kolorów?
Witold, widać Ty nie wiesz po co jest forum... Pytanie nie brzmiało "czy to się da zrobić" bo to że się da to jest oczywiste...
I nie kozacz proszę - jak masz się wychwalać czego to nie potrafisz bez udzielenia pomocy to lepiej nie zabieraj głosu w tym temacie bo to się mija z celem.
Tak samo ja jak i wiele osób w tym temacie nie szuka frajera tylko chce się czegoś nauczyć - jeśli nie potrafisz tego zrozumieć to już Twój problem.
Pozdr.
Kinsky zrobił to dużo lepiej, a ja - po krótkiej konsultacji na privie - też spróbowałem :)
Warstwy, pędzlowanie po maskach.
nie każdy ma czas żeby siedzieć i dochodzić co i jak,chociaż to co jest pokazane na tych zdjęciach w efekcie końcowym jakąś wielką filozofią nie jest,fakt dojscie krok po kroku w sposób ,,ręczny" może trochę potrwać ale przecięż są odpowiednie presety które ułatwiają zadanie i świetnie się sprawują tak jak color efex proCytat:
kto jest wiekszym frajerem ten co idzie zaplacic bo jest ciamajdą czy ten co ma troche talentu detektywa i sam wydedukuje jak to zrobic ?kto jest wiekszym frajerem ten co idzie zaplacic bo jest ciamajdą czy ten co ma troche talentu detektywa i sam wydedukuje jak to zrobic ?
Cała moja galeria to jpg`i nie wiedzę żadnego problemu, żeby z jpga wyviągnąć takie kolory jak na porównywanym przykładzie sąsiadujących zdjęć za barem.
Czasem czytając wpisy fotografów mających "forumowego mądrale" mam wrażenie, że nie odbiegają poziomem wiedzy od typowego fotoziutka.
Ręce opadają, te wszystkie forumowe powinny być rozdawane wg. zasług a nie bredni wypisanych na forum.
pozdro nie czytam tego więcej bo głowa boli.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
forumowe stopnie*
Tak jak pisałem wcześniej: format RAW ma tak dużo informacji w sobie, że uzyskanie w miarę normalnego zdjęcia z "totalnej kaszany" jest naprawdę bardzo łatwe. I nie trzeba przy tym siedzieć nie wiadomo ile...
A poniżej gotowe presety do Lightrooma dla zdjęć w zbliżonych warunkach oświetleniowych :)
presety
Od razu podpowiem, że jeśli preset nie pasuje dokładnie to wystarczy:
- zmienić temperaturę
- zmnić "brightness" jeśli za jasno/ciemno
Ten kto "sam wydedukuje jak to zrobic" a następnie udostępnia gotowca z powodu tego typu odzywek:
barman_pl "To jeśli znasz patent na podobną obróbkę to pokaż"
lub
barman_pl "I nie kozacz proszę - jak masz się wychwalać czego to nie potrafisz bez udzielenia pomocy..."
Czyli ja jestem frajerem :)
Oczywiście, że można. Ale używając RAW-ów jest to dziesięć razy prostsze.
Pozdrawiam