Pokaż wyniki od 1 do 10 z 421

Wątek: Jak dojść do takich kolorów?

Mieszany widok

Domyślnie

Tak jak pisałem wcześniej: format RAW ma tak dużo informacji w sobie, że uzyskanie w miarę normalnego zdjęcia z "totalnej kaszany" jest naprawdę bardzo łatwe. I nie trzeba przy tym siedzieć nie wiadomo ile...

A poniżej gotowe presety do Lightrooma dla zdjęć w zbliżonych warunkach oświetleniowych
    presety
    Od razu podpowiem, że jeśli preset nie pasuje dokładnie to wystarczy:
    - zmienić temperaturę
    - zmnić "brightness" jeśli za jasno/ciemno

Cytat Zamieszczone przez orlen.ownlog.com Zobacz posta
    kto jest wiekszym frajerem ten co idzie zaplacic bo jest ciamajdą czy ten co ma troche talentu detektywa i sam wydedukuje jak to zrobic ?
    Ten kto "sam wydedukuje jak to zrobic" a następnie udostępnia gotowca z powodu tego typu odzywek:

barman_pl "To jeśli znasz patent na podobną obróbkę to pokaż"
    lub
    barman_pl "I nie kozacz proszę - jak masz się wychwalać czego to nie potrafisz bez udzielenia pomocy..."

Czyli ja jestem frajerem

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Cała moja galeria to jpg`i nie wiedzę żadnego problemu, żeby z jpga wyviągnąć takie kolory jak na porównywanym przykładzie sąsiadujących zdjęć za barem.
    Oczywiście, że można. Ale używając RAW-ów jest to dziesięć razy prostsze.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witoldk Zobacz posta

Oczywiście, że można. Ale używając RAW-ów jest to dziesięć razy prostsze.

Pozdrawiam

Nie wiem skąd w twojej głowie zrodził się pomysł na to, że przygotowywanie zdjęcie w Jpg`u bądź Rawie musi różnić się czasowo, ze wskazanie, że w Rawie robi się to szybciej.

Nie podzielam tej opinii. Zajmuje mi to tyle samo czasu. Także sorry.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Nie wiem skąd w twojej głowie zrodził się pomysł na to, że przygotowywanie zdjęcie w Jpg`u bądź Rawie musi różnić się czasowo, ze wskazanie, że w Rawie robi się to szybciej.

Nie podzielam tej opinii. Zajmuje mi to tyle samo czasu. Także sorry.
    Faktycznie. Źle sprecyzowałem. Powinno być nie szybciej a "łatwiej".

I tak zaraz odpiszesz, że dla Ciebie RAW-y obrabia się tak samo "łatwo" jak jpg-i więc daruj sobie kolejną odpowiedź tego typu.

Przyjmuję do wiadomości, że obróbka jpg-ów nie sprawia ci żadnej trudności.

Z mojej strony tyle w tym temacie.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Próbowałem powalczyć z tymi presetami ale to jest jakaś masakra jest. Wole bawić się balansem bieli i jasnością w ACR z nakładaniem warstw w PS
    A ja wolę jedno kliknięcie w Ligtroomie
    Ostatnio edytowane przez witoldk ; 24-10-2010 o 20:20 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witoldk Zobacz posta
    ...Ten kto "sam wydedukuje jak to zrobic" a następnie udostępnia gotowca z powodu tego typu odzywek:

barman_pl "To jeśli znasz patent na podobną obróbkę to pokaż"
    lub
    barman_pl "I nie kozacz proszę - jak masz się wychwalać czego to nie potrafisz bez udzielenia pomocy..."

Czyli ja jestem frajerem
    hehe... Wiesz sam doskonale że nie chodzi mi w żadnym wypadku o gotowe presety czy gotowe "uniwersalne" ustawienia, bo po prostu moim zdaniem takich nie ma ... Wydaje mi się, że w tym temacie raczej chodzi o wytłumaczenie jakich narzędzi się używa już w samym PS, bo samo "wołanie" w ACR czy LR to dopiero początek obróbki ...
    I żeby nie było - nie chodzi mi o przepis typu "zrób tak to będzie lux" tylko po prostu - co można użyć żeby nie przekombinować
    Mimo wszystko dzięki za presety - dość fajnie robią ... Jednak ja lecę dalej walczyć w samym PS hehe...

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barman_pl Zobacz posta
    Wydaje mi się, że w tym temacie raczej chodzi o wytłumaczenie jakich narzędzi się używa już w samym PS, bo samo "wołanie" w ACR czy LR to dopiero początek obróbki ...
    Oj, często to jest właśnie koniec obróbki..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Oj, często to jest właśnie koniec obróbki..
    Zgadzam się. Według mnie podstawową sprawą jest dobrze wywołany RAW. W PS-sie to już tylko kosmetyka wedle swojego stylu.

Uprawnienia umieszczania postów