Nie powielaj idiotyzmów z internetu. Uniewinniony został od zarzutów dotyczących przestępstw ze stosunku pracy, a nie oszustwa. Poza tym nadal siedzi w areszcie.
Właścicielowi forum oczywiście nic nie zrobią, ale niesmak pozostaje.
Wersja do druku
Zbiorczo.
Od takich rzeczy jest przycisk "raportuj zły post". Niestety moderatorzy mają ograniczony czas i zdarza się przepuścić to i owo. Ja sam czytam ten wątek dość pobieżnie, zwyczajnie wczytywanie się szczegółowe w te dywagacje jest ponad moje siły i czas.
Jeśli zauważacie jakieś nieprawidłowości prosimy o raportowanie!
Co do meritum to nie ma IMHO podstaw żeby kogoś banować lub odbierać mu uprawnienia tylko na podstawie internetowych opowieści. Forum to nie jest miejsce do rozstrzygania takich kwestii, a admin czy moderatorzy to nie sędziowie i policja. Wiem że to jest może niedoskonałe ale to jedyny sposób.
Tak samo działa to w dziale giełda. Nie ma szans wziąć odpowiedzialności za przebieg transakcji, bo jest to na poziomie forum niewykonalne. Kwestia czy ktoś za coś płaci jest tu zupełnie bez znaczenia.
I na koniec, ja sam się spotkałem z sytuacją że firmę mojego kolegi obsmarowano w internecie, znaleźli się "świadkowie", liczni poszkodowani tylko że jak przyszło co do czego to się okazało, że to wszystko lipa i działanie konkurencji. Jak się sprawa oparła o firmę której jest dystrybutorem to nagle cała rzecz ucichła (wystarczyło kilka pism wystosowanych przez prawników tejże do odpowiednich osób). I w całości wyszła lipa jaką były całe te forumowe lincze.
Byłbym daleko ostrożny z wydawaniem przedwczesnych wyroków.
Może jednak nie przekraczajmy granic absurdu.
dzięki za sprostowanie
Dokładnie, sam przyznał że na towar lub zwrot pieniędzy czeka się miesiącami.
Gdyby tylko chodziło o oskarżenie ze strony forumowiczów byłbym ostrożniejszy jeśli chodzi o opinie o Tom01, problem w tym że jeśli chodzi o handel i jego stosunek do klienta to to jest już mocno patologiczne zachowanie zahaczające moim zdaniem powoli o oszustwa.
Nastąpił postęp w sprawie. Idzie do mnie paczka, więc jeżeli jej zawartość mnie nie rozczaruje, to będzie sukces. Kolejne zakupy w tym sklepie sobie odpuszczę. Trzeba mieć dużo czasu i stalowe nerwy do takich transakcji.
Trzymamy przede wszystkim kciuki, żeby paczka zbyt długo "nie szła".
widzisz paczkę na trackingu czy tylko słyszałeś/czytałeś że jest w drodze ? :mrgreen:
Ja też kiedyś opisałem swoje doświadczenia z panem Tomem. Zapłaciłem z góry, kilka miesięcy czekałem na monitor i w końcu musiałem zmienić zamowienie na inny. Dodatkowo nie cała kasa została mi zwrócona.
Gościowi nie można odmówić wiedzy technicznej, ale sposób działania jest poniżej krytyki. Raz łamie nogi, raz wyjeżdża na wakacje, ogólne podejście do klienta mierne.
Proponuję zastanowić się nad zakupami u tego pana, a na pewno mocno przemyśleć wpłatę z góry. Najpierw towar, potem kasa, bo możecie poźniej czekać rok...
I jak, towar dojechał?
Też jestem ciekaw czy i co doszło???
Chłopak się załamał i rzucił z mostu :(
Jeszcze się nie logował od czasu ostatniego wpisu.
Dajcie spokój, ludzie mają też życie poza forum :-)
zgłoś do US że dostałeś towar bez faktury...
Paczka przyszła bezpośrednio z Alstoru, ale to nie usprawiedliwia sprzedawcy. Można wydrukować "fakturę" z konta na stronie sklepu, ale data na niej widnieje z dnia złożenia zamówienia i dokonania płatności :)
Na przyszłość będę lepiej sprawdzał informacje o sprzedawcy.
dobrze ze w ogole doszedl
@zysk
jaki kupiłeś? i działa wszystko dobrze?
bo moja yamaha zdycha i muszę ja czym zastąpić...
Dziwie się, że ktokolwiek robi z tym oszustem interesy bo taki sposob zalatwiania klientow uskutecznia od ladnych paru lat a opisy funkcjonuja na wielu forach tematycznych;(
Musiałem na szybko ,więc nie wybrzydzałem.
To Philips CD 604 TWINDAC.Nie mam najmniejszych zastrzażeń,Czyta wszystko co popadnie.
Dobry sprzęt.
Sprzedawca jakoś skomentował brak faktury? Czy to znowu była wina klienta?
Dojdzie poczta:-)
Mi tak dochodzi od chyba 4 lat na 5dII, szkoda że już dawno zdążyłem go sprzedać :).
Oczywiście to nie u tego sprzedawcy ale innego miglanca z CB. Dlatego tak mnie mierzi promowanie nieuczciwych userów przez administrację portalu.
no tak ale mody nie sa wlascicielami forum wiec nie do nich pretensje
Ale przecież to jest jakaś symbioza.
Dynda mi czy ktoś został oszukany.Głupota nabywcy mnie interesuje.
Natomiast jako własciciel forum wraz ze współpracujacymi modami:zająłbym zdecydowane stanowisko
po tylu postach,zarzutach do firmy.Ja zawsze przepłacam za towar,ale na kilkaset zakupów internetowych nie zdarzyło mi się,
abym miał problem z gwarancją ,zwrotem lub wymianą towaru.
I tylko tyle z mojej strony.
Taak, kolego zysk, macie rację.
Nie rozumiem tylko jednego: dlaczego sprzątaczki z Microsoftu do tej pory nie zajęły stanowiska na temat wieszania się Windowsa 95? :mrgreen:
Przestań już insynuować, że moderatorzy w jakiś sposób "kryją" i popierają działalność Toma01.
Jeszcze trochę i potraktuję to jako atak personalny.
Staram się jak mogę obiektywnie poppatrzec i ocenić wątek , a Ty piszesz do mmnie ,jak gbybym był głównym naganiaczeczem:
zła firma,złe forum,źli moderatorzy.Przeczytaj moje wpisy w tym temecie zanim głupio napiszesz:
Przestań już insynuować, że moderatorzy w jakiś sposób "kryją" i popierają działalność Toma01..
Nie rozumiesz znaczenia wyrazu :symbioza ?
Moje wypowiedz(raptem kilka) to oaza obiektywizmu,jest duzo wiecej ostrzejszych zdań/oceni w tym temacie. ,wiec nie wiem dlaczego akurat pojechałeś sobie po mnie,
(chyba ,że akurat się obudziłeś) wiążąc lekko temat z WIN 95 ?(mam ,licencjonowany) .
Przecież w wyrażeniu :dynda mi ,jeśli ktoś głupio kupuje jest wystarczająco dużo dystansu do sprawy,no ale to jeszcze trzeba wyczuć .
Pozdrawiam
Przecież pretensje kieruję wyrażnie do administracji a nie moderacji która w takich sprawach nie ma nic do powiedzenia.
Może jestem niepełnosprytny ale nie zauważyłem żadnego sensownego wytłumaczenia.
Naciągana analogia. Może dla równowagi zaproponuje inny przykład, gdzie firma zachowała się całkiem przytomnie:
Cytat:
"Axelle Despiegelaere - Belgijka, która niedawno pokazała się światu podczas piłkarskich mistrzostw. 17-latka zachwyciła widzów i przedstawicieli koncernu L'Oreal. Ci ostatni zdecydowali się nawiązać z nią współpracę. Ale bajka nie trwała długo. Wszystko przez nieprzemyślany wpis na fejsie - nastolatka zamieściła swoje zdjęcie z safari, na którym widniała z martwą gazelą.
"Polowanie nie stanowi kwestii życia lub śmierci. Jest znacznie ważniejsze... to było jakiś rok temu... gotowa, by zapolować dziś na Amerykanów haha"
Chwilę potem nie było jej do śmiechu. Wpis starano się usprawiedliwić, ale smród się rozszedł. Po kontrakcie zostało wspomnienie."
Czyli jak ktoś robi obciach to jednak można mu podziękować za współpracę i zerwać kontrakt?
Oczywiście, że rozumiem.
Ale rozumiem również treść tego zdania:
"Natomiast jako własciciel forum wraz ze współpracujacymi modami:zająłbym zdecydowane stanowisko"
Podsumowanie (bo widać, że moja "naciągana analogia" nie trafiła:
Można, ale nie robią tego sprzątaczki L'Oreal (czyt: moderatorzy canon-board), tylko dział PR lub właściciel (czytaj: fomag).
Po prostu kierujcie swoje żale pod właściwy adres, tylko o to proszę.
Jako użytkownik forum chętnie wskazałbym drzwi Tomowi01. Jako moderator stanowiska zająć nie mogę, bo to przekracza moje kompetencje.
Mam nadzieję, że tym razem wyraziłem się dostatecznie jasno.
Analogia bardzo dobra - ktoś działa na szkodę wizerunku forum. Podobnie w L'Oreal. Z tym, że tam sprawa załatwiona od ręki jak trzeba
Niestety tutaj dochodzi jeszcze kasa z opłacenia sobie statusu, który jak widać zapewnia nietykalność.
Takie jawne przyzwolenie na prowadzenie szemranych interesów przy wsparciu właścicieli forum bo na pewno nie użytkowników.
A moje zdanie jest takie, że reklama reklamą, ale forum to bardziej społeczność niż tablica ogłoszeń, użytkownicy obdarzają siebie kredytem zaufania korzystając choćby z ogłoszeń w dziale giełda i powinna być zdecydowana reakcja włodarzy forum na tego typu proceder. Brak reakcji w moim odczuciu wskazuje na ignorancję lub przyzwolenie na stosowanie nieuczciwych praktyk, co rzuca się cieniem na reputacji całego forum.
Nie ma ignorancji bo na bank właściciel jest o fakcie poinformowany. TO jest jawne przyzwolenie.
wykupienie reklamy nie przeświadcza o tym że nadal trzeba reklamować... umowę można rozwiązać / zwrócić wpłatę lub jej część
żaden szanujący się wydawca nie będzie emitował reklam po "wysypaniu" się worka problemów
na forach motoryzacyjnych takie osoby są banowane a ostrzeżenia o nich pojawiają się jako tematy przyklejone/wyróżnione
generalnie to tu śmierdzi tylko nie każdy to czuje
To nie jest tak, że takie rzeczy mogą być uznaniowe. Muszą być jasne zasady inaczej dojdziemy do paranoi.
Przykładem są piękne sformułowania kolegi Cichy:
I teraz rozumiem że za właściwe uzna kolega zachowanie "włodarzy forum" jeśli w wyniku jednego czy dwóch pomówień na forum o nierzetelności sprzedawcy Cichy zostaną mu odebrane uprawnienia niebieskiego - czy coś źle zinterpretowałem?
Mam zawodną pamięć ale chyba nawet już raz ktoś się o coś skarżył 8-).
Możesz zmieniać temat i odbijać piłeczkę w kierunku innych "niebieskich" ale w tym przypadku sytuacja jest chyba wyjątkowo jasna i czytelna. W przypadku tego sprzedawcy jedynie moderatorzy silą się na jakąś tam obronę, głosy nielicznych zadowolonych są tak ciche i słabe że praktycznie od dawna niezauważalne, a zakupy u Pana Tom01 urągają chyba wszelkim cywilizowanym zasadom handlu. Nawet politycy lepiej wywiązują się ze swoich obietnic niż firma tego Pana.
Tak więć obijanie piłeczki do Cichego zakrawa mi o uderzenie poniżej pasa, zwrot na allegro "kupione u Cichego" nie wziął się z sufitu.
A jak nie?
Sedno problemu leży w słowie "okażą się".
@kaindox - ja nikogo nie bronię ani nie oskarżam (w opozycji do niektórych tutaj), natomiast piszę jedynie o obiektywnych i powtarzalnych kryteriach dotyczących reklamy na forum. Akty strzeliste które tu formułujesz powyższymi słowami nie stanowią o tym że należy kogoś zbanować lub odebrać uprawnienia.
czyli udajemy ze problemu nie ma?
wykręcanie się sianem i odwoływanie się do znanego i lubianego sprzedawcy w kontekście działalności pana sprzedawcy monitorów z terminem dostawy loteryjnym jest co najmniej nieuzasadnione
pisanie o uznaniowości też zakrawa na kpinę... wątek ciągnie się od lat, schemat ten sam tylko osób które na krótszy lub dłuższy czas (a może i na zawsze) utopiły swoje pieniądze przybywa
dobry kupiec/handlarz/sprzedawca bierze pieniądze i dostarcza towar w uzgodnionym czasie lub niezwłocznie zwraca $
Czyli proponujesz paranoję, zasady z gumy i polowanie na czarownice. Wystarczy pomówienie i użytkownik forum ląduje na "czarnej liście". Otóż nigdy nie podpiszę się pod czymś takim. Między innymi i dla Twojego dobra - co w obecnej chwili może Ci się wydać dziwne.
BTW: dla "aktywistów" tego wątka mała informacja.
Nigdy mi nie było po drodze z użytkownikiem Tom01, w większości przypadków denerwowały mnie jego mentorskie wypowiedzi i chęć obdzielania maluczkich swymi nieskończonymi pokładami mądrości i dziwnie się czuję w roli osoby która w jakimś sensie go broni. Tyle że ja nie bronię kolegi Tom01 tylko zasad ktore moim zdaniem muszą być jasne i przejrzyste, a nie uznaniowe.
Teoretycznie masz rację, ale zauważ że większość pracy moderatorów oparta jest o zasadę uznaniowości. Moderator możę dać ostrzeżenie lub bana wg własnego "widzimisię". Jeden moderator da ostrzeżenie za post o treści : "Mam zamiasr niedługo sprzedać swojego tamrona", inny bana, a jeszcze inny nie zwróci na niego uwagi.
W przypadku Tom 01 i jego firmy sytuacja jest jasna. To nie jest jednorazowy przypadek, jego sposób prowadzenia interesów od lat wygląda tak samo, czasem zmieniają się tylko wymówki (często nawet na bardziej absurdalne)
Co ważne Pan Tom01 nie widzi w swoim zachowaniu nic złego, zachowuje się jakby to on był ofiarą i jeszcze ubliża innym
Jestem pewien że żaden z moderatorów nie ma wątpliwości co do "uczciwości" Pana Tom01 i tego, że nie powinien on mieć możliwości sprzedaży i reklamowania czegokolwiek za pomocą tego forum. Problemem jest tylko ujęcie tego w uniwersalne zasady.Cytat:
To jest tylko biznes. Nikt nikomu nie zabił brata ani syna. To są TYLKO pieniądze. Rzecz. Jeśli ktoś z takiego powodu robi z siebie szmatę, cyt: "rozgniótłbym cie jak matka kurka Owsiaka" to brak mi słów.
Jako że jest to forum prywatne mz wystarczy wpis w stylu:
"Jeśli pojawią się uzasadnione wątpliwości co do uczciwość prowadzonych przez reklamodawcę interesów moderatorzy w niejawnym głosowaniu mają prawo zadecydować o zakończeniu z nim współpracy."
Uzasadnione czyli skargi od użytkowników z dłuższym stażem i aktywnością, powtarzające się w dłuższym okresie czasu.
Osobiście mam na tyle zaufania do tutejszych moderatorów że nie spodziewam się żeby kiedykolwiek nadużyli takiej możliwości.
Innymi słowy - kres radosnej twórczości i działalności użytkownika Tom01 ewentualnie, teoretycznie i potencjalnie będzie miał miejsce jedynie po okazaniu przez poszkodowanego prawomocnego wyroku sądowego, najlepiej z klauzulą wykonalności.