No niezupelnie, bo dla czlowieka, ktory potrzebuje szybkostrzelnosci (sport itp.) to 40D jest tym Mercedesem :wink:
Tu trafniejsze byloby raczej porownywanie rodzaju samochodu pod katem zastosowania (dostawczy, wyscigowka, limuzyna) a nie modeli 8)
Wersja do druku
Ale lubicie karmić tego trola, normalnie patrzeć nie można.
Dla mnie aparat doskonały (w sensie puchy) to Nikon D3. Ten skubaniec ma wszystko. Od razu napiszę, że mnie 12 MPx wystarcza i więcej w następcy 5D nie chcę bo się boję pogorszenia jakości.
D3 to jest Mercedes, choć ja wolę Astona Martina ;)
szysz.pl wyższości markaIII nikt nie kwestionuje (co nie zmienia faktu, że wielu reporterom 6kl/sek. w zupełności wystarczy) - pora sobie uświadomić, że w klasie cropowych aparatów 40d jest doskonałym wyborem... "wyzywanie" go od pandy, czy tuningowanego poloneza jest nieporozumieniem - takim samym jak krucjata canika przeciwko 5D - po co sie wpisywać w taki styl dysputy - trolowanie?
Pamiętaj, że nie zawsze uzyskasz 5/6 kl/s. Jakie by musiały panować warunki.
To nie jest wazne - wazne jest to, ze 40D jest o niebo lepsza alternatywa pod wzgledem szybkosci niz 5D.
Osobiście uważam że 6 kl/s to bajer który bardzo by się przydał ale jak nie ma to trzeba sobie dawać radę, robie często zdjęcia na meczach i 3kl/s mojej 350D i 400D cz 5D w zupełności mi wystarcza
Ilość klatek na sekundę nie może i z pewnością dla osób które "mają pojęcie" o fotografii nie jest najważniejsze przy wyborze aparatu ponieważ inaczej trzeba się zaopatrzyć w kamerę
Porownywanie tych 2 puszek juz na samym poczatku nie ma sensu a tytulowanie ich skrajnymi markami, rowniez mozna se o kant d...y rozbic*. I oto moja konkluzja.
*tak samo jak rada zeby ktos jak potrzebuje szybkostrzelnosci se jedynke kupil :roll:
Rozumiem, ze jak Ty potrzebujes FF, to od razu walisz w 1Ds'a :confused: - bo jesli tak, to tylko pozazdroscic funduszy.
to po co Ci goscie focacy na olimpiadach, czy jakichkolwiek zawodach sportowych kupuja korpusy wyrabiajace po 8-10 klatek na sekunde? wlasnie te a nie inne i wlasnie ze wzgledu na ten przemial
zaczniesz udowadniac, ze nie maja pojecia o fotografii?
z innej beczki - nie jestem pewny, ze to co napisales powyzej jest po polsku. slowa sa podobne, ale gramatyka polska to to na pewno nie jest. co poeta mial na mysli?
Na zakończenie napiszę tak
Uważam że nie można porównywać 40D i 5D bo to są "inne aparaty" można porównać 30d z 40d i szukać różnic między jednym a drugim
Na argument że 5D ma lepsze parametry czytam że jest wolniejszy to jest tak jak w tym dowcipie "że u was jest pięknie, czysto, i bogato, ale biją murzynów"
hehe...mjastrzebski trollujesz i przekrecasz sens tego co pisałem...straszne dyrdymały wypisujesz i robisz wycieczki osobiste.Dyskusja z toba nie ma najmniejszego sensu bo nie potrafisz tego robic ;) Masz podobno idealna puszke to co cie tak martwi - rób zdjęcia i ciesz sie nimi zamiast caly dzien przesiadywac na forum :)
I jeszcze jedno sposób w jaki bronisz 5d mówi sam za siebie - jestes nieobiektywny.Pewnie wizjer z pokryciem 96% zamiast 100% też uznasz za swietne posuniecie i na pewno znajdziesz uzasadnienie dla którego marketingowcy z canona zdecydowali sie na taki ruch ;) Pseudo FF też pewnie jakoś uzasadnisz...ech szkoda gadać z mojej strony EOT :)
A wracając do tematu wydaje mi sie,że jednak canon nie pozostawi 12-megapikselowej matrycy w nastepcy 5d (choc wolalbym zeby bylo inaczej ) Osobiscie nie jest dla mnie to sprawa priorytetowa.Ale np. mozliwosc podpiecia szkieł spod cropa i normalne ich uzytkowanie byłoby całkiem interesującą opcą szczególnie dla tych którzy mają kilka na stanie :)
Pytanie tylko czy jeszcze w tym roku ujrzymy nastepce 5d....szkoda ze canona póki co bardziej interesuje to co robi konkurencja niz zaspokojenie potrzeb swoich klientów - moim zdaniem to nie jest do konca sluszne ale zobaczymy co bedzie dalej i badzmy dobrej mysli :D
O matko, znowu się zaczyna. A już miałem nadzieję...
Proponuję zamknąć temat bo co kilkanaście (dziesiąt) wypowiedzi zaczyna się powtórka z rozrywki.
noz q... gdzie trollowac trzeba :D
chyba 40D jest amatorski i dziennikarski
5d studyjny. c. ma latwy w tym podzial. zawsze porownywanie aparatow w roznej klasie prowadzi do prowokacji. wiec prowodyrze daj spkoj zalicz sie tam gdzie chcesz i kup to co masz w klasie.
canik - ty cały czas piszesz o funkcjach body. A posiadacze 5D pisza o obrazie jaki daje ta puszka. Czy ty to potrafisz oddzielić? Ciebie nie interesuje obrazek, tylko bajery w body i jego cena. Wyobraź sobie, że dla niektórych liczy się co innego. Na przykład nie są fotoreporterami. I nie określałbym 5D jako amatorskiego body. Nie znam amatorskiego body z FF.
Świat wg canika nie jest jedyny :razz: , są i inne światy :razz: i przyjmij to do wiadomości.
no własnie piszą a ja bym z chęcią zobaczył te fotki :) Nie neguje tego ze 5d robi swietne fotki ale jakos uzytkownicy 5d ktorzy najwiecej krzycza w tym wątku nie potrafią tego udowodnić ;)Cytat:
A posiadacze 5D pisza o obrazie jaki daje ta puszka.
nie tylko ale miedzy innymi i zdaje sie ze nie tylko mnie bo uzytkownicy 5d strasznie niecierpliwią sie nastepcy z czysciarką na matrycy(żeby tylko) :)Cytat:
Ciebie nie interesuje obrazek, tylko bajery w body i jego cena.
FF?...chyba pseudo FF pozatym samo pseudo ff nie czyni z 5d puszki profesjonalnej...taki nikon d300 zapowiada się o wiele ciekawiej - mimo ze crop - ma 100% pokrycia kadru w wizjerze no i lampe blyskową :D ;)Cytat:
I nie określałbym 5D jako amatorskiego body. Nie znam amatorskiego body z FF.
Po prostu nikon pozbawił głupich cięć d300 i stworzył świetną puchę co prawda bez FF ale FF tez ma swoje wady...aberracja chromatyczna,winieta i rozmyte brzegi no i drogie obiektywy... w cropie jest to co najlepsze i mnoznik ogniskowej i wcale nie uwazam zeby ktos kto potrafi robic zdjecia robił je gorzej od kogos z FF ale to tylko moja skromna opinia :)
Ergonomia w d300 w porównaniu do 5d tez zapowiada sie o klase wyzej a ekran lcd to czysty rarytas :D Cena powinna być o ponad 2000 tysiace nizsza - jesli ktos chce moze ta kwote przeznaczyć na obiektyw.
Canik, jestem twoim fanem!
Bez przesady parposzku ja tylko stwierdzam suche fakty ;) Ale nie mam nic przeciwko temu aby ktos w koncu pokazał te boskie fotki z 5d i zatkał mi nimi gębę :)
Proponuję założyć funclub canika.
Wielu z nas ma odrobinę canika w sobie, dlatego tak z nim w nieskończoność dyskutujemy:)(niby to bez sensu ale może go jakoś przekonać);
a więc tak pseudoFF wg mnie robi lepsze fotki od jakiejkolwiek 40D na tej planecie (to jest moje zdanie), to powszechnie wiadomo, każdy o tym wie, tak , i oczywiście piszę to dlatego, że wydałem tak dużo na 5D i bardzo tego żałuję, bo po co? Wystarczyło poczytać twoje posty, drogi caniku abym zrozumiał mój błąd. Dlatego też usiadłem sobie przed biureczkiem i, biedny zdałem się na moje oczy i teraz, dzięki tobie wiem że najważniejsze jest mieć własne zdanie i pozostanę ze swoim 5D bo robię nim zdjęcia i lepszej jakości nie ma; nie będę tego udowadniał. Pisać i oceniać ma prawo jakość jakiegoś aparatu wyłącznie ten, kto go na codzień używa, a nie ten, co umie pisać.
Zdjęcia z 5D są lepsze, bo ja tak mówię:) lub nie są lepsze, bo tak mówi canik. Komu teraz wierzyć? Sam sobie uwierzysz, jak zobaczysz, weźmiesz sprzęt do ręki, pstrykniesz i "wrzucisz" na kompa. Inaczej nie masz prawa pisać nic na temat tego aparatu ani nikt ci niczego nie musi udowadniać.
Jak sam zrobisz zdjęcia, obejrzysz je na monitorze, porównasz ze zdjęciami cropowymi to wtedy się odzywaj (zakładam, o naiwności, że wtedy napiszesz szczerze, co zobaczyłeś). Inaczej nikt ci nie udowodni...
Ten post to dla mnie jak spowiedź u psychoanalityka:) Canik ukazuje prosty fakt potrzeby udowadniania, kto ma lepsze.
Uff...
A ja nie mam nic przeciwko 40D. Niech sobie znawcy kupują ten model na pęczki. Może wtedy spadnie cena na 5D i wtedy kupię sobie prawdziwy aparat FF. :-P Widziałem wiele przykładów na to, że 5D maluje magiczne foty. A 40D jest dla tzw. sprzętowców. Full wypas - może 40DmkII będzie miał nawet korkociąg!:mrgreen:
chodzisz po ulicach, oglądasz wystawy? kupujesz kolorowe czasopisma?
Oceniam, że jakieś 70 % zdjęc reklamowych w tym kraju jest z 5D. Cała reszta ze wszystkich pozostałych body wszystkich producentów razem wziętych. To się nieco zmieni po wprowadzeniu d3 nikona, bo ta firma wróciła do gry. Mimo, że trójka to nie typowo studyjne body.
i znwu - wiesz lepiej co posiadacze 5D najbardziej potrzebują. A ja sądzę, że w momencie kupna wiedzieli jakie to body ma parametry, że ma braki (były inne body - szybsze itd) a mimo to kupili 5D
chyba nie wiesz co to FF i coś ci się z wizjerem pomieszało. Lampa błyskowa jest wbudowywana w body niższej klasy, a nie tych z wyższej półki, więc ten twój argument jest totalnie bez sensu.
Ergonomia 5D była juz gorza niż poprzednika D300 - czyli D200 - i co ? ludzie kupowali 5D, mim, że były bardziej ergonomiczne body.
różnica między formatem DX a FF nie polega na umiejętnościach fotografa, a na różnicy obrazowania w róznych formatach. Odróżniasz zdjęcie zrobione średnim formatem (o ile zdjęcie pokazuje możliwości tego formatu) od zdjęcia zrobionego czymś z cropem? Nie odróżniasz. I dlatego nie wiesz o czym tu ludzie piszą. Różnica między FF a DX jest oczywiście mniejsza, niż między MF a FF, ale jest. O to tu chodzi.
Poważne pytanie do ciebie: jak sądzisz, czy ktokolwiek kupi Nikona D3 skoro on będzie 10 tys droższy od D300, a praktycznie jedyna istotna róznica to FF lub DX ? (pozostałe to wbudowany bądź odczepiany grip, 8 kontra 9 kl/s i wbudowana lampa błyskowa - argument za D300 wg canika)
nie no albo rozmawiamy powaznie albo wcale :DCytat:
chodzisz po ulicach, oglądasz wystawy? kupujesz kolorowe czasopisma?
Oceniam, że jakieś 70 % zdjęc reklamowych w tym kraju jest z 5D. Cała reszta ze wszystkich pozostałych body wszystkich producentów razem wziętych.
kupili 5d bo ma pseudo FF i prawie 13 milionów pikseli - taka jest smutna prawda i wiekszosc tych osób wcale nie robi lepszych zdjec niz np. canonem 20d czy tez 40d ;) Róznicy nie zauwazysz ani na duzej odbitce ani po umieszczeniu zdjecia w internecie :)Cytat:
A ja sądzę, że w momencie kupna wiedzieli jakie to body ma parametry, że ma braki (były inne body - szybsze itd) a mimo to kupili 5D
Dla cropofobów róznica bedzie dotrzegalna pewnie gołym okiem ale to ich problem...;)
Co niektorzy kupili 5d z kiepskim obiektywem i liczyli ze sam zacznie za nich robic swietne fotki a tu lipa...aberracja,winietowanie i rozmyte brzegi - oj tego sie nie spodziewali ;)
wyzszej klasy? nie rozsmieszaj mnie...jak w golfa wmontujesz silnik z mercedesa to tez bedzie on wyzszej klasy? :DCytat:
Lampa błyskowa jest wbudowywana w body niższej klasy, a nie tych z wyższej półki, więc ten twój argument jest totalnie bez sensu.
Lampa blyskowa przydaje sie do doswietlania portretów i w pomieszczeniach - nie kazdy amator ma ochote nosic ze soba w plecaku dodatkowa lampe.
co mi sie pomieszało z wizjerem? :)Cytat:
i coś ci się z wizjerem pomieszało
z tego co sie orientuje sprzedaz nikona d200 jest kilkukrotnie wyzsza niz 5d na dzien dzisiejszy ale ty oczywiscie wiesz lepiej ;)Cytat:
Ergonomia 5D była juz gorza niż poprzednika D300 - czyli D200 - i co ? ludzie kupowali 5D, mim, że były bardziej ergonomiczne body.
ojej tych zmian jest o wiele wiecej...ale niech ci bedzie :) Odpowiem pytaniem bo tak chyba bedzie prosciej - a dlaczego ludzie kupują canony z serii 1d? :DCytat:
Poważne pytanie do ciebie: jak sądzisz, czy ktokolwiek kupi Nikona D3 skoro on będzie 10 tys droższy od D300, a praktycznie jedyna istotna róznica to FF lub DX ?
Canik, przeczytaj sobie caly watek od poczatku bo zachowujesz sie jak dziecko ktore pozjadalo wszystkie rozumy. 1000 razy dostales sensowne wyjasnienia poparte sprawdzonymi argumentami a dalej za przeproszeniem pieprzysz jak potluczony. Wszystkim normalnym proponuje eot, szkoda czasu na walke z betonem.
oczywiscie...to proste - matryca w 5d nie ma rozmiaru filmu małoobrazkowego.Cytat:
Możesz wytłumaczyć na czym polega pseudo FF w 5D?
może niech najpierw kolega poda zródlo swoich danych odnosnie sprzedazy 5d w stosunku do d200 ;)Cytat:
A możesz podać źródło tych danych?
A skąd masz takie dane :shock:? To prawdziwa rewelacja. Z tego wynika, że cały czas piszesz o aparacie, którego nie miałeś nawet w ręku, bo ten 5D który ja miałem miał taką właśnie matrycę.
Co do sprzedaży 5D i 200D kolega mówił tylko o tym, że ktoś kupował 5D, a nie ile sztuk. Dlatego chętnie bym poznał statystyki sprzedaży na których się opierasz.
Film małobrazkowy, również nie legitymuje się rozmiarem 36,00 x 24,00 mm ...
ty kolekcjoner moze miales w rekach juz nastepce , przyznaj sie :D ...i wtedy sie obudziles ;)Cytat:
Z tego wynika, że cały czas piszesz o aparacie, którego nie miałeś nawet w ręku, bo ten 5D który ja miałem miał taką właśnie matrycę.
no ale kto gdzie kiedy?? :) Kolega wyraznie stwierdzil ze ludzie kupowali 5d mimo ze byly bardziej ergonomiczne puszki ale jacy ludzie i jakie kryteria brali pod uwage? :DCytat:
Co do sprzedaży 5D i 200D kolega mówił tylko o tym, że ktoś kupował 5D, a nie ile sztuk.
bez przesady ja tylko bronie faktów...canon i wyznawcy 5d(w szczegolnosci) lubią naduzywac okreslenia FF które ma sie nijak do fizycznego rozmiaru tej matrycy ;)Cytat:
canik - nie daj sie! walczysz!
Canik, ty zbóju:O:):):):)
To może odpowiesz, po co się kupuje 5D, po co istnieje większa matryca i... gdzie chodzisz do okulisty?:):):)
a dlaczego ludzie kupuja cropa chociaz jest FF? :) :) :)Cytat:
To może odpowiesz, po co się kupuje 5D, po co istnieje większa matryca
Czytają ten wątek?:):):)
Cytat:
a dlaczego ludzie kupuja cropa chociaz jest FF?
i wszystko jasne ;)Cytat:
Czytają ten wątek?
Skoro nie widac różnicy to po co przeplacać :)
prawie masz racje ...prawie bo "prawie" czasem robi róznice - sek w tym ze na dzien dzisiejszy im sie to nie opłaca i mają 100% racji :) Lepiej różnice w cenie przeznaczyc na szkiełka bo to od nich najwiecej zalezy :DCytat:
Dokładnie dlatego, dlaczego Ty nie kupiłeś - nie stać ich
No właśnie, dla Ciebie nie ma różnicy, ale , chłopaku, proszę nie uogólniaj swoich poglądów na całą ludzkość; zostaw wyjątek dla mnie :lol: niektórzy po prostu mają lepszy wzrok od Ciebie; w zasadzie to powinna być kwintesencja tego wątku...
Pozdrawiam Cię, Caniku:razz:
W pełni cię popieram, chociaż dałeś się ponieść emocjom i rozumiem decyzję admina z wlepieniem żółtej kartki.
Błagam, zamknijcie już ten wątek! Canik nabija sobie tylko posty, a wypisuje mnóstwo bzdur o braku różnicy w jakości obrazu z 5D i 40D, pseudo FFa w 5D, obraża posiadaczy tej puchy, pisząc, że sami nie wiedzą, czemu ją kupili oraz wprowadza w błąd nowych użytkowników Canonów (lub ogólnie tego forum). Ten wątek od początku nie miał racji bytu, więc skończmy z trollowaniem.