Ładowarka dotarła i nie żałuje że mnie na nią "namowiliście" :-) tylko mam jedno pytanie jak włoże akumulatorek i nic sie nie dzieje to znaczy że on całkowicie padł i jest nie do uratowania ?
Wersja do druku
Ładowarka dotarła i nie żałuje że mnie na nią "namowiliście" :-) tylko mam jedno pytanie jak włoże akumulatorek i nic sie nie dzieje to znaczy że on całkowicie padł i jest nie do uratowania ?
może być na maxa rozładowany- jeśli ma mniej niż 0.9V, to ładowarka go "nie zobaczy"
można albo go podładować inną ładowarką, mniej inteligentną, albo pobudzić innym akusem- zwierasz na kabelkach na parę sekund tego "padnietego" z innym plus do minusa, minus do plusa i ożyje
w jakąś starą ładowarkę bez procka wrzucasz na trochę, lub jak kolega pisze zwierasz z 2 akumulatorem odwrotnie
powinien wstać na krótko
wrzucasz do bc700 na odświeżanie - tylko licz sie z tym że to bardzo długo trwa
ja kiedyś czekałem 4 dni na komplet padniętych panasoniców - odzyskały 1/2 pojemności na 2-3 miesiace ciągłego używania i padły juz na amen wtedy poszły definitywnie do kosza
jak masz czas to ładuj zawsze najniższym prądem 200mA
Pomogło podładowanie inna ładowarką, mam czas to niech sie odświeżają.
A ja kupiłem 4 komplety Eneloopów dosłownie wczoraj i to z jakejś swierzej dostawy bo kilka dni na nie czekałem zanim wyślą i ładowane teraz w BC700 w trybie refresh z racji że są nowe wskazują 2100 a wcześniej (bo mam już 4 komplety starsze eneloop) ładując wszystkie trzymały się dosłownie 2000 mAh
Powiedzcie jak interpretować te wskazania ponieważ piszecie "wskazują 2100" ale wyświetlacz jest trzy cyfrowy czy to znaczy że po prostu nie pokazuje ostatniego zera ?
Dlaczego pytam mam włożone baterie 2700 mAh a na wyświetlaczu pokazuje mi na jednej 278 na innej np.409 więc o co tu chodzi ?
ja kupilem KODAKA aku i ladowarke ... dbd
Problem w tym że przecinak nie ma jest on tylko w "V" ale w "mAh" nie ma ale nawet jak by był to jak to sie ma do wartości np.409 ?
Aha teraz rozumiem czyli jak wyświetli sie FULL to powinno pokazać ile jest z przecinkiem ?
Rzecz w tym ze nie pokazuje mi przcinka jest FUUL ale jak prrzełącze na mAh to pokazuje mi 352, było na odświerzanie i teraz nie wiem czy te baterie są takie zajechane czy z ładowarką cos nie tak.
Czyli że jak pisze FUUL to moze jeszcze nie byc koniec procesu odświerzania ?
tylko że sanyo eneloop są typu PRE-CHARGED / READY TO USE / GOTOWE DO UŻYCIA.
po zakupie zawsze są naładowane, wsadza się je do sprzętu i korzysta, nie trzeba ich też formować.
całkowitym błędem jest wsadzanie nowych eneloopów do ładowarki. co więcej, z mojego doświadczenia wynika, że to pierwsze "fabryczne" ładowanie eneloopów zawsze było lepsze, niż później mi udawało się je naładować.
właśnie ze względu na te adaptery kupiłem BC-900 - przydają się, gdy trzeba sporadycznie zasilić coś bateriami rzadziej spotykanymi i sporo droższymi R20 i R14 (np. wibrator czy coś :wink:).
teoretycznie powinno się ładować prądem 0.1C, czyli 200mA (domyślny prąd w BC-900), ale że nie chce mi się czekać 10h, to zawsze ustawiam 500mA, i w te +/-4h mam naładowane akumulatorki.
i z pobieżnych pomiarów wynika, że nie szkodzi im to za bardzo. w lampie sprawują się idealnie, trzymają długo. dokładniejsze pomiary mam w myszce bezprzewodowej - trzymają równo 6 tygodni, zupełnie tak, jak najlepsze baterie.
Soundman parametry to 200mA trwało to kilkanaście godzin i na koniec pokazuje mi w okolicach 300mAh, baterie to JIABAO 2700 mAh ale mogą one byc zajechane bo maja już troche za sobą i były męczone kiepska ładowarką. Teraz testuje nowy akumulator i zobacze co mi wyswietli bo jak do tej pory to jeszcze nie widziałem żeby mi pokazało przecinek w mAh. Pokazuje go tylko w V .
Żartujesz? napisz że żartujesz, pliiiiiiz. Akumulatorki JIABAO "2700" mają realnie właśnie pareset mAh pojemności. I to fabrycznie wyjęte z pudełka. Używane pewnie jeszcze mniej, tak więc Twoje wyniki są jak najbardziej możliwe / prawdopodobne.
Twój problem jest żywą ilustracją tego, co się dzieje gdy ktoś się skusi na okazynie tanie "pojemne" akumulatory firm(y) o których mało kto cokolwiek słyszał.
Polecam zapoznać się chociażby z tym linkiem: http://www.allegrofun.pl/show/2147 czy też np.: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416113.html, gdzie przy okazji widać jak "dobrze służy" współczesnym akumulatorom ładowanie ich (zbyt) niskim prądem ładowania.
Niestety nie zartuje to fakt :-) tera juz mniej więcej wiem co w trawie piszczy zrobiłem test na akumulatorach GP 2700 akumulatory prawie nowe raz ładowane i wynik 1973mAh (bez przecinka ;-) ). Potwierdza sie powiedzenie "tanie mięso psy jedzą" jak widać nie warto kupować czegoś "taniego i dobrego".
Powiedzcie jeszcze czy kilkukrotne odświerzanie poprawi pojemność akumulatora czy raczej na to nie liczyć (nie chodzi mi tutaj o te konkretne akumulatory tylko ogólnie) ?
AbrahaM dzięki za linki teraz wszystko jest jasne.
Nawiasem mowiąc najlepsze z tego jest :
"Skrót A jest to jeden am-dzeng odpowiadający jednostce natężenia równy około 0,33 europejskiemu amperowi., czyli 2700 mAh = 2700 mili-amdzengo-godzin" :-D
GP 2700 też tak ma, w sensie że sporo mniej niż 2700. Jeśli zależy Tobie na prawdziwym 2700, to jednymi z nielicznych aku które realnie mają 2700 mAh są Sanyo. Niestety można trafić na szybko-samo-rozładowujące się, taki problem dotyczył Sanyo 2500, trefnych 2700 nie spotkałem, ale mogą teoretycznie się także trafić.
Nowe aku osiągają docelową / stabilną pojemność dopiero po paru cyklach ładowania / pełnego rozładowania, kiedyś robiłem testy dla różnych akumulatorów, stąd udało mi się dojść do wniosków na większej ilości prób. Przyjmuje na własne potrzeby że następuje to po +- 5 cyklach.
Kilkukrotne odświerzanie starych akumulatorów może poprawić pojemność, acz uważam że powyżej 5 cykli nie ma sensu stosować, co wynika znów z doświadczeń własnych / statystyki.
Nie muszę chyba dodawać że deklaracje mniej znanych firm o tym że ich aku. charakteryzują się większą pojemnością niż 2700 (nawet ktoś "drukował" pojemność coś koło 3200) należy traktować jako kawał..
Poza tym konsekwentnie będę powtarzał że ładowanie aku prądem 200mA poza bardzo nielicznymi przypadkami (np. akumulatorów AAA/R3 o niskiej pojemności lub starych) nie ma żadnego logicznego uzasadnienia, a nawet może być szkodliwe. Może być szkodliwe, gdyż przy takich parametrach elektronika ładowarek ma problemy z prawidłowym ustaleniem końca procesu ładownia, co skutkuje permanentnym niedoładowaniem aku.
Uważam iż można spokojnie przyjąć jako uniwersalną zasadę ładowania 0.5C, czyli jeśli akumulator ma pojemność 2000 mAh, to można go ładować @1A. Powinno to być bezpieczne dla większości akumulatorów, z "egzotyką" włącznie. Ponadto specyfikacja markowych dopuszcza jako normę nawet znacznie silniejsze parametry ładowania "standardowego" (1C czy więcej) oraz wybitnie agresywne (nawet 5C) dla ładowania "szybkiego".
W wypadku ładowarek BC 900 / BC 700 przełożenie jest takie, że moim zdaniem standardowo można/należy ładować R6/AA @700/1000 mAh (dotyczy to aku. o pojemnościach w okolicy mniej więcej 1500/2000 do 2700 mAh), zaś R3/AAA @500 mAh, zaś słabiej w wypadku akumulatorów kiepskich lub podejrzewanych o nie trzymanie zadeklarownych parametrów.
Celowo napisałem powino być, bo czasami ktoś może mieć jakieś zapasy akumulatorów sprzed 15 lat, w nieznanym stanie, o trudnej do określenia realnej pojemności, egzotycznym typie "wsadu", albo też trafić na jakieś wynalazki, jak te "2700", które realnie mają ~500 mAh. Zgaduj zgadula wtedy jak należy określić C, poza zawierzeniem nalepce.
Co do kwestii ładowania 0.5C (jako standard dla "niewiadomo co") i więcej niż 0.5C dla ogniw "markowych". No cóż - kiedyś chciało mi się dokładnie temat zgłębić, więc przeglądałem PDF'y z oficjalnymi specyfikacjami ogniw. Na tej podstawie oraz na podstawie własnych obserwacji (w tym mi.n. wyniki pomiarów z BC 900) eksploatowanych akumulatorów wysnułem takie a nie inne wnioski.
Z którymi oczywiście masz pełne prawo się nie zgadzać, i wyznawać np. kult 200 mAh
Dla jasności raz jeszcze replay: uważam iż reguła 0.5C powinna być dla większości współcześnie dostępnych/produkowanych ogniw bezpieczna, przy czym prawdopodobieństwo jej bezpieczeństwa uważam za skorelowane z "markowością" ogniw.
Idąc za waszą radą odświeżyłem baterie które kupiłem z aparatem (GP-2700) i po kilku dniach mam koniec i nie jest źle, baterie mają od 2,20 do 2.49 czyli nie jest źle odświeżałem je prądem 500mAh.
Troszkę z tymi regułami "nie tak". Jeżeli właśnie poczytać u tych "wiodących, poważnych" producentów to w ponad 90% przypadków standardowy prąd ładowania to jedna dziesiąta z pojemności i ładowanie w granicach 14 - 15 godzin. Z resztą podobnie uczą tego w każdej średniej szkole elektronicznej.Wszelkie wyższe wartości prądu to przejście w stronę tzw. szybkiego ładowania, nagrzewanie się ogniw i w konsekwencji skrócenie ich żywotności. Faktem jest, że część producentów zdając sobie sprawę z tego iż użytkownikom chodzi o szybkie ładowanie technologicznie przystosowuje ogniwa do wyższych prądów ładowania, tak aby nie odbijało się to na ich
żywotności. Tak więc wracając do wspomnianej tutaj pojemności ogniw 2700 mAh i ładowarki typu BC-900 która oferuje nam prądy ładowania 200 lub 500 (lub wyżej) mA można spokojnie przyjąć obie te wartości jako prawidłowe. Ja osobiście preferuję (głównie ze względu na czas) wartość 500 mA czyli 0,5 A.
Stwierdzenie iż ładowanie prądem 200 mA jest mniej dokładne ze względów pomiarowych też można wsadzić do lamusa. W większości współczesnych ładowarek procesorowych zakończenie procesu ładowania odbywa się na podstawie występowania tzw. siodełka (zmniejszenia się prądu) pod koniec procesu . Mądrzej mówiąc jest to pomiar -DV (faktycznie pisze się to grecką literą DELTA), czyli procentowego zmniejszenia prądu ładowania. No i wartość bezwzględna prądu ładowania jest najmniej istotna (oczywiście po za technologicznymi uwarunkowaniami). I tak jest mierzone w jakimś dzielniku jako spadek napięcia na rezystorze odniesienia, a dopiero później analizowane przez procesor. Znając układ pomiarowy można wyliczyć ile miliwoltów idzie faktycznie na procesor i w każdym przypadku ważną będzie jego zmiana procentowa w stosunku do prądu ładowania , a nie wartość bezwzględna.
No i ostatnia informacja, sam borykam się z tymi samymi problemami co wszyscy, bywają dni kiedy wykonuję ponad 1000 zdjęć reportażowych z lampą. Wiem co oznaczają dobre ogniwa. Z ręka na sercu mogę polecić wszystkim Varta Professional 2700 - takie w srebrnej "obwolucie". Na zakupione 24 sztuki nie było żadnej która na BC-900 wskazywała by pojemność mniejszą jak 2550 mAh. Ogniwa te występują również w starszej odmianie (zielona obwoluta) z napisem PHOTO, ale są one wcześniejsze technologicznie. Właśnie ten wypust "Professional"-i był m.i. optymalizowany przez producenta pod względem zwiększonego prądu ładowania. Pozdrawiam
Beri
Ja z nieco innej beczki. Życie przymusza mnie do wydania pieniędzy na nową ładowarkę. Jeśli chodzi o parametry to BC-700 w zupełności zaspokaja moje potrzeby jednak brakuje mi w niej możliwości ładowania akumulatorów innych niż AA i AAA. Może ktoś kupił BC-900 dla wyższych prądów ładowania, dokładane do wyposażenia przejściówki na inne aku są mu absolutnie zbędne i byłby skłonny się podzielić. To niby tylko 40 pln różnicy, ale jeśli komuś nie robi różnicy, to chętnie się tymi dodatkowymi gadżetami zaopiekuję. Kontakt na PW.
Dla tych, którzy zastanawiają się nad wyborem ładowarki: polecam MH-9000.
Zastanawiałem się między BC700/BC900/MH-9000.
Posiadane akumulatorki: Energizer 2500mAh - 24szt i zwykła ładowarka vivanco do NiCd/NiMh.
Akumulatory mają ok. 3-4 lat i ostatnio niektóre komplety zaczęły tragicznie krótko pracować. Wniosek: trzeba wyeliminować padnięte sztuki lub je reaktywować (jeśli się da).
1) BC 700 niestety ma zbyt małe prądy ładowania dla aku 2500 oraz mały ich zakres. Dlatego odpadła na starcie. Gdybym używał aku o mniejszych pojemnościach, to pewnie wybrałbym tę ładowarkę ze względu na cenę trochę poniżej 100zł.
2) BC 900 ma już większe prądy, które by mi odpowiadały, ale ich zakres nie jest zbyt duży. Poza tym cena jest zbliżona do MH-9000.
3) MH-9000 bardzo duży zakres prądów ładowania i rozładowywania oraz wysoką jakość wykonania. Bardzo pozytywne wrażenia po wzięciu jej do ręki.
Jeśli cena nie ogranicza, to polecam.
Też nabyłem ładowarkę BC700 i mam taką sytuację : ładowarka ładuje ładuje i ładuje, napięcia już bardzo wysokie więc zaczynam się niepokoić co jest grane. Postanowiłem wyciągnąć baterie i włożyć je jeszcze raz do ładowania, ale ładowarka po ponownym włożeniu tych aku wyświetliła full. To tak ma być?
trzeba było doczekać te jeszcze 5 minut ;)
tak jest
widocznie była już końcówka ładowania
racja- ot takie przelewanie energii
Nic dodać, nic ująć !
Od zawsze używam prądu ładowania ~0.1C i moje aku's są jak nowe.
Od niedzieli ładuję kolejne cztery sztuki paluszków NiMh 2500mAh firmy Energizer Akumulatorki nie były używane przez ponad dwa lata i ładowanie ich zwykłą=szybką ładowarką powodowało to, że po dwóch dniach zwykłego leżenia bez używania znowu były rozładowane. Efekt ładowania zerowy !
Na BC-700 nastawiłem tryb Refresh z prądem rozładowania 100mA i prądem ładowania 200mA i tak to sobie kolejny dzień chodzi. Za każdym razem pojemność aku's rośnie. Poprzednie trzy sety baterii osiągnęły końcowy poziom od 2050 do 2200mAh, więc jestem zauroczony tymi wynikami. A już miałem te ogniwa do kosza wywalić. A, że to trwa kilka dni ? No cóż, pośpiech jest zalecany tylko przy łapaniu pcheł :mrgreen: Najważniejsze, że ogniwa są uratowane i humor mi się poprawił.
Właśnie wyjąłem następny komplet czterech akumulatorków Energizer z BC-700 i stan ich naładowania to 1970, 2011, 2016 i 2190mAh. Dwa lata nie używane i zaniedbane kompletnie przeze mnie. Wstyd !! Nie wiem jak to robi BC-700, ale za każdym razem stawia na nogi wszystkie "martwe" ogniwa. Przed włożeniem do BC-700 zawsze podładowywuję jakąkolwiek Minwą na maxa.
witam,
mam pytanie odnosnie funkcji refresh, z ktora wystapil u mnie (chyba) maly problem... mianowicie dwie z baterii sa 'refreshowane' dobrze, natomiast przy pozostalych dwoch wyglada to tak, ze po pierwszym rozladowaniu jedna z nich caly czas pokazuje wartosc 15mA a druga 0 mA, i ta wartosc utrzymuje sie juz 3 cykl. czy to normalne czy moze wyciagnac te dwie baterie i wlozyc je pozniej? dodam ze temperatura w normie :)
Zamieniles miejscami akumulatory by wykluczyc usterke ladowarki?
na razie nie chcialem wykonywac takich manewrow, bo pozostale dwa kanaly sa zajete. usterke ladowarki RACZEJ wykluczam, bo jest stosunkowo nowa ;)
A usterka ogniwa ??
Czy ktos ma doswiadczenie z taka ladowarka jak ponizej?? Nie jest droga ale czy nie jest lepsza od niej szeroko tu omawiana BC-700?
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...our_Rapid.html
Jedyną zaletą tej ładowarki jest możliwośc ładowania 8 AA/AAA na raz a i to bidnie (rożne czasy ładowania w celach 1,2,5,6 oraz 3,4,7,8)
W stosunku do BCx00 to kicha- nie ma możliwości sterowania prądem ładowania ani pomiaru pojemności ogniwa
weź BC700 :)
post yupiterop
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic824118-210.html
ale ten gość poleca 900 a nie 700...
W następnych wątkach jest o tym,że awaryjność BC900 jest większa- pewnie przez większe prądy.
Zresztą lepiej ładować tak ok 0.1C czyli dla Eneloopów 2000mAh 200mA, rożne szkoły są - temat rzeka :)
Ja jeśli mam czas spokojnie ładuje200mA, czasami 500 bardzo rzadko 700
CHyba jednak wezmę 9000, piszą że jako jedyna jest markowa no i jak będę musiał na szybko nałądować np. na weselu to jest opcja..