Nie za bardzo pamiętam jak było w mk1 ale w mk2 różnica pomiędzy blackout-free a nie blackout-free jest tylko przy pierwszej klatce. Niezależnie od tego ustawienia następne klatki w serii są już bez ciemnej klatki.
p,paw
Wersja do druku
Nie za bardzo pamiętam jak było w mk1 ale w mk2 różnica pomiędzy blackout-free a nie blackout-free jest tylko przy pierwszej klatce. Niezależnie od tego ustawienia następne klatki w serii są już bez ciemnej klatki.
p,paw
Czy ktoś obserwuje w swoim R5mk2 efekt "jerky" AF frame ?
Canon EOS R5 Mark II “jerky” AF frame issue confirmed by Canon:
https://www.canonrumors.com/canon-eo...rmed-by-canon/
Film z "sekcji zwłok" 5RII.
https://www.canonrumors.com/kolari-t...os-r5-mark-ii/
R5mk2 pojawił się dostępny w małej ilości w cyfrowe.pl, gdyby ktoś szukał :)
ale ma AI AF do sportu ;)
a z ciekawości zobaczę po ile
powiem szczerze, że ze starej R5tki jestem tak kontent, i z foto i z wideo, że dziękuję sobie w duchu za zaoszczędzone 10k :)
Czy któryś z kolegów testował nieoryginalną baterię w R5 II?
U mnie zamiennik LP-E6NH, co oczywiste, nie działa.
Jako, że potrzebuje dokupić co najmniej dwie zapasowe szukałem zamiennika i w cyfrowe znalazłem coś takiego
https://www.cyfrowe.pl/akumulator-pa...l?gad_source=1
Chyba to poważny sklep i nie ściemniają, że działa w mark II.
Przede wszystkim nie korzystaj z LP-E6NH w R5mk2, bo będziesz miał okrojoną wydajność/funkcjonalność...
Ta Patona została już przetestowana. Działa, ale nie do końca sprawnie.
https://www.canonrumors.com/forum/th...he-r5ii.43998/
Wyciągnę najistotniejsze fragmenty postów od forumowicza koenkooi i przepuszczę przez Tłumacza Google.
Cytat:
Aparat R5II wykrywa go jako LP-E6P. Mogę go zarejestrować w aparacie, a zarówno wstępne przechwytywanie zdjęć z szybkością 30 kl./s, jak i nagrywanie wideo w formacie RAW 8k60 działało bez żadnych problemów.
Cytat:
Przetestowałem 2 oryginalne baterie Canon LP-E6P i jedną Pantona, ustawiając kamerę na nagrywanie 4k30 i sprawdzając długość nagrania po wyłączeniu kamery. Baterie Canon działały około 90 minut na baterię, bateria Patona działała 58 i 62 minuty. Więc w przypadku filmów to tylko 2/3 pojemności OEM.
Kolejną dziwną rzeczą jest to, że ładował się tylko do 24% podczas korzystania z wbudowanego portu USB-C, ale zielone światło było włączone. Ładowanie w korpusie powodowało, że ładował się do 100%
Cytat:
Po sprawdzeniu etykiety i krótkim zapoznaniu się z informacjami, doszedłem do wniosku, że są to wersje 4-amperowe, a właściwe wersje 6-amperowe będą dostępne w przyszłym roku.
Firmware 1.0.2:
1. Incorporates support for frame rates of 23.98fps/24.00fps when using the LP-E6NH and LP-E6N battery.
2. The Wi-Fi connection status is now identifiable by the color of the [FTP Transfer Icon].
3. Adds [Protect Images] and [Rating] during FTP Transfer.
4. Adds the ability to change [Custom Shooting Mode] while writing images to the media (BUSY).
5. Fixes an issue in which the camera may become inoperable if a lens that does not communicate with the camera is attached when repeatedly shooting while using HDMI output.
6. Fixes an issue in which the camera may become inoperable if an image is cropped while other images are being transferred to an FTP server.
7. Fixes an issue in which Err70 may occur when using an application software such as Camera Connect, and the load on the smartphone increases.
8. Fixes an issue in which image stabilization may become unstable in movie mode when panning diagonally while using some stabilization rigs (such as monopod or handheld rigs).
9. Fixes an issue in which all images may not be copied when copying multiple selected images in the camera.
10. Fixes an issue in which another manufacturer devices (such as strobe or remote camera trigger) may work during pre-continuous shooting.
11. Fixes an issue that may, immediately after shooting, cause the screen to take a long time to turn off when using a button that has been assigned the "Screen off" function.
12. Fixes an issue in which Look File settings may apply to multiple custom picture files.
13. Fixes an issue in which the AF frame movement may not be smooth when several shooting information items are displayed and the multi-controller is operated.
14. Implements a fix to include custom pictures when saving camera settings.
15. Improves operation stability during network communication.
p,paw
To kto ucegla pierwszy? :D
Ja też [emoji23]
Czekamy jak to polaczki cebulaczki na pierwszy wpis z fakturą :D
no nie wiem, nie wiem - ja mam jeszcze do wgrania jeden upgrade na R5 i nie wiem co robić :mrgreen: mogę tylko napisać że u mnie nie widać żadnych problemów przy fotografowaniu jest doskonale czyli jak zwykle w R5 ;) no i nie wiem co robić :evil: wgrywać? nie wgrywać? oto jest pytanie :evil:
Nie wiem skąd u kolegów czarnowidztwo.
U mnie 1.02 wszedł bez problemu. Wcześniej miałem 1.00. Zgodnie z przewidywaniami jak działał tak działa.
Dwa dni temu podniosłem do 1.0.2
Nie dymi, nie iskrzy, włącza się, wyłącza się, robi zdjęcia. Normalnie szok :)
p,paw
--- Kolejny post ---
Ewidentnie wyszedł z fazy beta. W sumie to typowe błędy, które wychodzą przy testowaniu przez większą grupę użytkowników. Kto by dziś robił jakieś bardziej poważne testy przedprodukcyjne.
p,paw
a co się stanie kiedy Musk wyślę ludzi na Marsa bez wcześniejszego testowania przynajmniej na Księżycu? ;)
Ryzyko pioniera odkrywcy
z firmwarem jest tak że czekasz na ten obiecany z mityczną funkcjonalnością, a przychodzi ten z poprawkami błędów językowych narzecza górnego burundi, a log2 (w R5) jak nie było tak nie ma
Jesli ktos chce zaawansowane funkcje filmowania to kupuje R5.2 lub R5c. R5 ma naprawde swietny footage prosto z puszki, bez potrzeby zadnych logów.
Nie lubie bo szumi niemilosiernie a potem i tak trzeba siedziec mase czasu nad kolorowaniem.
Ogolnie z filmowaniem mam zgryz, przez ktory moj kanal na yt w tym roku stoi. Bo w plenerze lubie cos nagrac. Jak wyjdzie fajny footage to morda sie smieje. Ale gdy przychodzi potem poskladac to wszystko, poukladac klipy, pociac, pokadrowac, wystabilizowac, dodac muze, dodac napisy, dodac efekty, dorzucic foty, jakies intro, outro… kuurrrr… niech ktos to za mnie zrobi [emoji1787]foty postprodukcje lubie, wideo nienawidze. Chcialbym w tym miesiacu skonczyc wideo z Islandii, wrzucic choc 5-6min film kompilacje z Tatr, i na nowy rok kompilacje Wildlife 2024. Ale jak mam przysiasc do tego w premierce.. moze powinienem zmienic program? Moze finalcut jest bardziej user-friendly?
Bez żalu po kilkunastu latach porzuciłem Premiere na rzecz Davinci.
podobały mi się twoje filmy więc chętnie zobaczę następne, Islandię szczególnie
ja tez mam zgryz bo chcę filmować więcej ale nie wyrabiam zarówno w plenerze bo skupiam sie na zdjęciach, jak i w obróbce jak już coś w międzyczasie po zdjęciach nakręcę (jak ostanio na jesieni nakręciłem trochę w toscanii to nawet jeszcze nie oglądnąłem :( ), dodatkowo jestem dość bezkompromisowy jesli chodzi o postproces i wynik musi mi się podobać :mrgreen: ja miotam się pomiędzy premiere, a resolve jak już zdecydowałem że premiere to znowu oglądam resolva ale myślę że w koncu dojrzeję, wybiorę i zacznę odmawiać nawet oglądania konkurencji tak mam z c1 i ps i tego się trzymam.
Zmontowałem w życiu parę filmików, takich klipów bardziej z wesel znajomych (świetnie się bawiłem.... kręcąc filmy po wódce :D wpadałem w taki flow "filmowca" i miałem pomysł na każde ujęcie) i fakt - montowanie filmów to katastrofa. Dobierz sobie muzykę, to już w ogóle nie jest łatwe, a co dopiero później. Ja to montowałem ultra amatorsko, teraz są takie dziwne te technologie, że szok. Co jest fajniejsze w filmowaniu vs fotografowaniu? W filmowaniu nie musi być idealnego kadru, idealnej ostrości, tylko ma być temat fajnie zaprezentowany. W fotografii nie ma miejsca na błąd, kadr musi się zgadzać.
myślałem o filmie nie reżyserowanym w żaden sposób, czyli wychodzisz na miasto i kręcisz (wiem, że nie mogłeś wiedzieć, że o takim filmie myślałem :P ) i podobnie o robieniu zdjęć, czyli - wychodzisz na miasto i robisz zdjęcia. Jak mówimy o reżyserowanych filmach i sesjach zdjęciowych (z grubym budżetem, że masz po prostu sprzęt: oświetlenie, ludzi których możesz poustawiać, kostiumy itd), to wydaje mi się, że taryfy ulgowej nie ma ani tu ani tu, tylko ujęcia muszą być perfekcyjne.
Na film przede wszystkim trzeba mieć pomysł od samego początku. Kadry musza składać się w historie. Niezależnie od tego czy to reportaż, krotka forma czy nawet recenzja. Ja zawsze przed rozpoczęciem nagrywania mam pomysł na to co będzie w danym filmie - wiec później montaż to tak naprawdę przenoszenie w odpowiednie miejsce konkretnych ujęć, które były juz zaplanowane.
Jesli to vlog, to ujęcia powinny pasować do tego o czy mówisz, wiec juz mówiąc wiesz, co powinienes nagrać - a jeśli juz to nagrałeś, to wiesz o czym opowiedzieć. Montaż jest w głowie przed nagrywaniem, nie na odwrót. A trochę juz filmów zmontowałem ;)
Dziś cały świat tak wygląda. A jeżeli chodzi o software (nawet ten do poważniejszych celów) to już nawet klienci zaczęli akceptować to, że są królikami doświadczalnymi jeżeli chcą używać w miarę nowej wersji (a chcą, bo te nowe zawierają znaczące dla nich funkcjonalności).
Dziś soft w bezlustrach jest znacząco bardziej skomoplikowany niż kiklunastoletnich lustrzankach. Tam scenariusze testowe były proste. Dziś przy mnogości funkcji (zarówno tych core'owych jak AF, precapture) czy sieciowych rzetelne przetestowanie każdego scenariusza zajęło by sporo czasu (również w zakresie wymyślenia wszystkich możliwych scenariuszy) - a przecież jest ciśnienie na premierę.... Dlatego głębokie testy robi się na pierwszej grupie masowych użytkowników. Fatalnie, ale taki jest dziś Świat.
p,paw
Tak jest. W tych i podobnych branżach producenci są bezkarni. Jak Boeing i Airbus wypuścili parę lat temu jakieś knoty, to uziemiono ileś samolotów i kosztowało ich to grube miliony. Szczęście, że jeszcze tam no i w tych samochodach. :)
W filmie "Nie patrz do góry" jest takie skrzyżowanie Jobsa, Muska i Zuckerberga - chodzi ze smartfonem w ręku i za jego radą dochodzi do zagłady Ziemi, ale sam ucieka w Kosmos.
Dwa wnioski po tygodniowym teście R5 MK II w dość ekstremalnych warunkach.
Baterie Patona działały bez zarzutu, ale w stosunku do oryginału wydawały się mieć 20-30% mniejszą pojemność. Na ocenę może mieć wpływ to, że aparat był używany w temperaturze około 0 stopni.
Co ważne dla mojego wniosku, praktycznie nie nagrywam wideo. Przy zdjęciach i wtedy jeszcze sofcie 1.0, nie było żadnych różnic w zachowani aparatu w stosunku do oryginalnego akumulatora.
AF w porównaniu do R6 jest dużo lepszy. Nie miałem w rękach R6 MK II, przez co porównuje przeskok o dwie generacje, ale poprawa jest kolosalna. Przykładowo, kiedy ostrzyło się na ptaka siedzącego na gałęzi, a on odwrócił głowę (oko nie było widoczne) R6 się gubił. Tutaj obiekt jest cały czas śledzony i ostry.
W R6 śledzenie obiektu wymagało wybrania zwierzę/człowiek/samochód, tutaj świetnie działa tryb auto.
Przy lecącym ptaku śledzenie jest genialne. Nawet początkujący fotograf (za jakiego się uważam) jest w stanie trzasnąć fajną fotkę.
Załącznik 19017
Nie dałem rady z eye control. Nie wiem jakie są odczucia innych, ale u mnie kółko pojawiało się w nieodpowiednim miejscu. Mam sporą wadę z astygmatyzmem i być może to jest przyczyną. Pewnie w grę wchodzą też przyzwyczajenia, bo wcześniej zawsze robiłem zdjęcia w okularach, a w okularach było jeszcze gorzej. Szkoda, bo w niektórych sytuacjach bardzo by się ta funkcja przydała.
Reasumując, chyba udało mi się przed samym sobą wytłumaczyć, że wydatek miał sens.
Poniżej jeszcze kilka fotek z 200-800.
Załącznik 19018
Załącznik 19019
Załącznik 19020
10 lat temu z 6D też śledziłem ptaki w locie :D
powiedz lepiej gdzie jesteś z tymi pingwinami :)
Antarktyda, a dokładnie ta "wystająca" część od strony Ameryki Południowej. To się chyba nazywa Antarctic Penisula.
I niestety byłem a nie jestem. Niestety, bo chciałbym tam spędzić kilka dni więcej.
megaaa :D zazdroszczę pozytywnie, może następnym razem gdy wybiorę się na Patagonię to "uda się" załapać na jakiś rejs :)
Wymagało to więcej klików [emoji1]
Może się komuś przyda - przy okazji polecam fotografa :)
https://blog.cyfrowe.pl/canon-r5-vs-...-nie-zmienilo/
Widzę, że Paweł robi karierę na różnych gruntach :)
Czyli może na spottingu da się zarobić jednak ;)
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Nie wiem, nie znam tła, ale w tej Arabii Saudyjskiej, gdzieś pisał, że robił za oficjalnego foto więc chyba spoko. Aparat pisał, że pożyczył, przypuszczam, że pewnie to był barter, "recenzja" za wypożyczenie. Podobno tak to czasami działa. W sumie mi to by pasowało, ale ja nie żyję z foto.
Ja to pisałem w pozytywnym kontekście.Cytat:
Zamieszczone przez Bangi
Miło że w zasadzie potwierdził dokładnie moją recenzję po AirPower.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro