-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
Jedynie co mnie dziwi w tych postach to ciągłe narzekanie na produkty canona przez osoby które deklarują że produktów tych nie używają.
Albo mają wiedzę co do produktów sprzed lat.
Natomiast na trollowanie w kwestii zaje.... jednego systemu względem innego
nie poradzisz, niezależnie od kontekstu ;)....
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez mirror
Jedynie co mnie dziwi w tych postach to ciągłe narzekanie na produkty canona przez osoby które deklarują że produktów tych nie używają.
Acha...
Znaczy używanie szkiełek canona z mocowaniem FL/FD i EF nie zawiera się w ramach użytkownika systemu canona ??? Użytkownikiem systemu jest wyłącznie ten, który używa puszek z logo canona ? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Albo mają wiedzę co do produktów sprzed lat.
Natomiast na trollowanie w kwestii zaje.... jednego systemu względem innego
nie poradzisz, niezależnie od kontekstu ;)....
A niby po co ktoś miałby wydawać 12.000 PLN na 5D IV jeśli za 4.000 PLN (używane 3.500 PLN) kupi A7 II z wszystkim co potrzebne i nawet dużo więcej ?
Bo jest związany łańcuchem z systemem ? Bo bez logo canona na korpusie będzie robił gorsze foty ? Bo klienci będą kręcić nosem na mały aparat ?
Jasne - najlepiej kupić EOSa R za 11.000 PLN + szkiełko 50 mm za kolejne 11.000. Czyli wydać 22.000 PLN na bezlustro z 50-tką zamiast 4.000 PLN na puszkę Sony na której z powodzeniem można używać dowolnych szkieł canona.
Czekam tylko na logiczne uzasadnienie, że EOSem R w zestawie z 50-tką łącznie za 22.000 PLN PLN fotograf zrobi się lepsze zdjęcia od zestawu za 6.000 PLN - A7 II + 50 mm (porównujemy bezlustra!)
.
Oczywiście zakładam, że wszyscy piszący są fotografami zawodowymi zarabiającymi na zdjęciach każdego m-ca nie mniej niż 30.000 PLN i te 16.000 PLN różnicy w cenie zestawów to dla nich pikuś.
-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Jak dobrze, ze zawsze znajdzie sie ktos chetny, by niesc ten krzyz i przecierac zaslepione oczy... jakis taki chrystus, gotow przyniesc ewangelie do glodnych slowa bozego...
Może mają jakieś dyżury? [emoji23]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Może mają jakieś dyżury? [emoji23]
Moze. W nocy, na kladce. Zadaja dwa pytania (o ciezar i DR) i jesli odpowiesz poprawnie to mozesz przejsc na druga strone, tam gdzie trawa jest bardziej zielona...
Tylko wschodu slonca musza pilnowac, bo petryfikacja jest nieodwracalna :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Acha...
Znaczy używanie szkiełek canona z mocowaniem FL/FD i EF nie zawiera się w ramach użytkownika systemu canona ??? Użytkownikiem systemu jest wyłącznie ten, który używa puszek z logo canona ? :mrgreen:
jeżeli używasz obiektywów canona w obcym systemie to moim zdaniem świadczy tylko o słabości obcego systemu i doskonałości optyki canona :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Czekam tylko na logiczne uzasadnienie, że EOSem R w zestawie z 50-tką łącznie za 22.000 PLN PLN fotograf zrobi się lepsze zdjęcia od zestawu za 6.000 PLN - A7 II + 50 mm (porównujemy bezlustra!)
.
Oczywiście zakładam, że wszyscy piszący są fotografami zawodowymi zarabiającymi na zdjęciach każdego m-ca nie mniej niż 30.000 PLN i te 16.000 PLN różnicy w cenie zestawów to dla nich pikuś.
a co tu uzasadniać - każdy kupuje to co lubi - zawodowiec kieruje się rachunkiem ekonomicznym, a my amatorzy oczekujemy wysokiej jakości obrazka dlatego jako amator nie używam np. c50/1.4 a sigmę S50A :mrgreen: gdyby 90% mojej fotografii obracała się wokół zdjęć jakie robię S50A to nowe 50mm byłoby w moim zakresie zainteresowań (potrzeby w zakresie innych szkieł miałbym mniejsze - takie na dwie stałki i wsio) - hobby albo lepiej powiedzieć pasja wymaga nakładów i nakłady te nie wynikają z rachunku ekonomicznego bo taki w przypadku amatora nie istnieje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A niby po co ktoś miałby wydawać 12.000 PLN na 5D IV jeśli za 4.000 PLN (używane 3.500 PLN) kupi A7 II z wszystkim co potrzebne i nawet dużo więcej ?
Bo jest związany łańcuchem z systemem ? Bo bez logo canona na korpusie będzie robił gorsze foty ? Bo klienci będą kręcić nosem na mały aparat ?
Widzę, że dzisiaj masz dyżur oświeconego na tym forum (poprzedni mają urlop?) ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jasne - najlepiej kupić EOSa R za 11.000 PLN + szkiełko 50 mm za kolejne 11.000. Czyli wydać 22.000 PLN na bezlustro z 50-tką zamiast 4.000 PLN na puszkę Sony na której z powodzeniem można używać dowolnych szkieł canona.
Hmm, znam kilka osób co są w stanie zrobić "lepsze" zdjęcie camera obscura z pudełka, dziurki i kawałka papieru foto - koszt poniżej 100 zł (lustra nie ma) :) No i co teraz?
ps. czy "konwertyci" muszą się jakość dowartościowywać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Acha...
.
Wiesz co myślałem, że będzie można z tobą pogadać. Myliłem się. Kolejny "SONY krucjata" i obsmarowywanie sprzętu Canona na forum Canona - czyli tego, na co wydali kupę kasy użytkownicy tego forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
.
A po co ja mam kupować jakieś szkło za 11 tyś. albo Soniacza który się wiesza z moimi szkłami - sorry ale co Ty bierzesz że proponujesz mi coś takiego :lol:. I że w ogóle znajdujesz czas żeby prowadzić tu takie bezproduktywne rozkminy....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Wiesz co myślałem, że będzie można z tobą pogadać. Myliłem się. Kolejny "SONY krucjata" i obsmarowywanie sprzętu Canona na forum Canona - czyli tego, na co wydali kupę kasy użytkownicy tego forum.
No jasne. Pisanie o tym, że nie miałem zamiaru ładować kasy w kolejną (jedenastą) puszkę canona to "SONY krucjata".
Interesujące jest założenie, że użytkownicy tego forum "wydali kupę kasy" na sprzęt canona, które oznacza możliwość wyłącznego wychwalania tego sprzętu na tym forum.
A to Polska właśnie i kraina PIS-u. Fakt, zapomniałem o tym. Przepraszam urażonych, że śmiem w jakikolwiek sposób obrażać uczucia religijne osób, które wydały wydały " kupę kasy" na swoje piękne lustrzanki albowiem wielbią one swoje sprzęty rano i wieczorem.
Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
I że w ogóle znajdujesz czas żeby prowadzić tu takie bezproduktywne rozkminy....
Nie za bardzo mam czas. Właśnie wróciłem z sesji i po drodze minąłem kilka ślubnych sesji. Muszę przejrzeć, obrobić i odesłać A Wy czas macie na jałowe dyskusje?
ps. na osłodę dodam, że dwóch ślubniaków, których mijałem obwieszonych było 5D III i IV z 70-200 f/2.8 L USM IS.
ps.2
potestuję pod koniec m-ca EOSa R, wyrobię sobie własne zdanie w tym temacie i obaczymy.
-
Niejednokrotnie pisałem, że posiadanie Sony wzbudza agresję. Co wyżej widać. Chłopie ogarnij się, bo większego bełkotu już dawno tu nie było, a wstawka o Polsce PiSu jest już kompletnym idiotyzmem z Twojej strony.
-
Tylko uprzejmie przypominam żeby sobie odpuścić na forum wszelkie dyskusje światopoglądowe etc. :)
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
adf1985
Cieszy mnie to, że Canon wypuścił ten adapter do EF i EF-S, który powoduje, że szkła działają jak natywne. Chyba po prostu najlepszym wyjściem będzie dla mnie gdy sobie poczekam, aż wypuszczą sensowną puszkę z RF pod moje potrzeby (czyli APS-C) a wtedy po prostu zamienię "nakrętkę" dla być może lepszego AF [więcej punktów] i nieco mniejszej wagi)
Moim zdanie szanse na taką puszkę są zerowe. Wyraźnie widać że chcą rozdzielić te dwie linie produktów.
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez adf1985
Cieszy mnie to, że Canon wypuścił ten adapter do EF i EF-S, który powoduje, że szkła działają jak natywne. Chyba po prostu najlepszym wyjściem będzie dla mnie gdy sobie poczekam, aż wypuszczą sensowną puszkę z RF pod moje potrzeby (czyli APS-C) a wtedy po prostu zamienię "nakrętkę" dla być może lepszego AF [więcej punktów] i nieco mniejszej wagi)
I zapewne tak zrobią, bo ma to sens.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Moim zdanie szanse na taką puszkę są zerowe. Wyraźnie widać że chcą rozdzielić te dwie linie produktów.
A ja uważam, że wręcz przeciwnie. Canon zabije serię M i kontynuować będzie R jako full frame i APS-C. Koncepcja bardzo dobra.
Vide:
https://www.canonrumors.com/is-there...or-coming-cr1/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tylko uprzejmie przypominam żeby sobie odpuścić na forum wszelkie dyskusje światopoglądowe etc. :)
Eeee, przecież już tutaj było coś o canonowej religii, wyznawcach i coś w ten deseń. Człowiekowi się wydaje, że w tym wątku (i o Sony też) przeczytał już ekstremalna głupotę a potem pojawia się nowy post i udowadnia, że granice są jednak dalej ;)
-
Drodzy użytkownicy Sony. To jak to jest z tą optyką canona podpiętą do korpusów Sony. Do niedawna słyszałem, że te obiektywy nie mogą działać dobrze z powodu braku specjalnego dopasowania do korpusu pod który nie zostały zaprojektowane. A teraz słyszę że działają lepiej niż na korpusach Canona :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Drodzy użytkownicy Sony. To jak to jest z tą optyką canona podpiętą do korpusów Sony. Do niedawna słyszałem, że te obiektywy nie mogą działać dobrze z powodu braku specjalnego dopasowania do korpusu pod który nie zostały zaprojektowane. A teraz słyszę że działają lepiej niż na korpusach Canona :?
Siedziałem w canonie bardzo długo, od 11 miesięcy mam a7II, myślałem o a7III/RIII, ale wrócę chyba do canona(R) tylko ze względu na kolory.
Ad w/w pytania - szkła canona smigają na sony, taki C85/1,8 dostał nowe życie. Mam szkła systemowe s16-37/f4 i s24-75/f4, które są szybsze, ale np sony55/f1.8 bardzo drogie szkło, jest tylko trochę lepsze od C50/1.8 STM +CM-11.
Nie rozumiem zacietwierzewienia canonierów, puszki sony, chodzi mi o ML są, trzeba to obiektywnie stwierdzić, napewno bardziej zaawansowane od R.
Ale, ja jestem człowiek starej daty i te wszystkie ficzery jestem w stanie poświęcić dla obrazka z canona (pod jednym warunkiem, af musi być super).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
brak spójnego przekazu w ewangelizacji - muszą uzgodnić wspólną linię
jak czytałem o tym zaprojektowaniu to się nie mogłem powstrzymać od śmiechu
co do af to ciekawe czy jest coś więcej niż "jest jak jest" czyli czyli af jakoś tam działa trzeba poszukać na sieci odpowiedzi na to pytanie - rodzime fora chyba nie są zdolne udzielić odpowiedzi w którą można by uwierzyć :mrgreen:
apsc na bagnecie R kiedyś się pojawi - wyjdzie 50mpixelowa fullfrejmowa puszka i będzie robić jako dwadzieścia parę pixeli apsc
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Siedziałem w canonie bardzo długo, od 11 miesięcy mam a7II, myślałem o a7III/RIII, ale wrócę chyba do canona(R) tylko ze względu na kolory.
Ad w/w pytania - szkła canona smigają na sony, taki C85/1,8 dostał nowe życie. Mam szkła systemowe s16-37/f4 i s24-75/f4, które są szybsze, ale np sony55/f1.8 bardzo drogie szkło, jest tylko trochę lepsze od C50/1.8 STM +CM-11.
zaraz się dowiesz że kolor to tylko kwestia postprocesu :)
sony55/f1.8 trochę lepsze - znaczy lepszy jakościowo obrazek? czy szybszy i dokładniejszy af natywnego szkła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Proponuję o to pytać na forum Sony - serio. Tutaj wszelkie dyskusje w tym temacie są źle odbierane a dyskutant jest nazywany trollem.
BTW - dla mnie sprawa jest bardzo prosta. Jeśli realnie okaże się, że sigma Art 35 1.4 nie będzie działać z R-ką tak jak działa w Sony to temat bezluster canona u mnie będzie zamknięty i to nawet w przypadku, gdy AF w R-ce będzie najlepsiejszy w całej wsi. Nie sprzedam nagle szkieł sigmy 50 i 35 doskonale działających na sony tylko dlatego, że nie będą działać jak "systemowe" w canonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Nie rozumiem zacietwierzewienia canonierów, puszki sony, chodzi mi o ML są, trzeba to obiektywnie stwierdzić, napewno bardziej zaawansowane od R.
Ale gdzie masz to "zacietrzewienie"? Chyba nie ma nigdzie miejsca w necie gdzie się tyle wylewa pomyj na naszą "ukochaną" firmę - zresztą w wielu aspektach są to pretensje zupełnie słuszne ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Proponuję o to pytać na forum Sony - serio. Tutaj wszelkie dyskusje w tym temacie są źle odbierane a dyskutant jest nazywany trollem.
BTW - dla mnie sprawa jest bardzo prosta. Jeśli realnie okaże się, że sigma Art 35 1.4 nie będzie działać z R-ką tak jak działa w Sony to temat bezluster canona u mnie będzie zamknięty i to nawet w przypadku, gdy AF w R-ce będzie najlepsiejszy w całej wsi. Nie sprzedam nagle szkieł sigmy 50 i 35 doskonale działających na sony tylko dlatego, że nie będą działać jak "systemowe" w canonie.
Ale co Ty zamierzasz kupić eRkę mając SONY, bo być może coś tam lepiej działa? A magiczny SONY DR i 5ev z cieni? Brak joya do AF, Jeden slot. Bateria słaba. Na SONY robi się po 3tysiace zdjęć ( opinia gościa z optyczne. Tak. Twierdzi, że robi po 3k zdjęć swoim a7III z palcem w nosie) Tego Canon nie da nigdy, a do portretu drobinę lepszy AF to trochę za mało. Zwariowałeś ?!?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jeśli faktycznie okaże się, że Sigmy nie działają dobrze na tym korpusie to w przyszłości jestem skłonny zrobić to samo. Dodatkowo, gdy ceny a73 spadną do obenego poziomu cen a72 to może to być bardzo kusząca opcja. Co ciekawe niedługo ma się również pojawić pełnoklatkowy Panasonic więc będzie kolejna alternatywa.
-
Wydaje się, że na razie Eos R opiera się na koncepcie obiektywów klasy, nazwijmy to, "premium". Czyli takich, których nie ma ani w systemach lustrzankowych (w tym własnym Canona) ani u konkurencji w bezlustrach. Siedząc dzisiaj na bekowisku w lesie zastanawiałem się jaki fajny obiektyw można wymyślić jeszcze dla bagnetu RF?
Do głowy przyszedł mi 300mm ze światłem 2.0 :) Idealny do lasu (ogniskowa super na małego zwierza jak i na jelenia), a i pewnie do niektórych sportów na hali by się nadał, a może i na zewnątrz. Technicznie jak najbardziej do realizacji, średnica przedniej soczewki jak w 600/4.
No i jeszcze mała ciekawostka na koniec: taki obiektyw (poniekąd) za chwilę będzie można sobie zmajstrować biorąc jeden z wielu EF 400/2.8, do tego speedbooster od Viltroxa i któryś z korpusów Eos M od Canona :) Super!!
P.S. Na razie podzieliłem się tą myślą tylko na tym forum, więc szanse, że przeczytacie w najbliższych dniach na canonrumors o RF 300/2.0 są niewielkie :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wydaje się, że na razie Eos R opiera się na koncepcie obiektywów klasy, nazwijmy to, "premium". Czyli takich, których nie ma ani w systemach lustrzankowych (w tym własnym Canona) ani u konkurencji w bezlustrach. Siedząc dzisiaj na bekowisku w lesie zastanawiałem się jaki fajny obiektyw można wymyślić jeszcze dla bagnetu RF?
Do głowy przyszedł mi 300mm ze światłem 2.0 :) Idealny do lasu (ogniskowa super na małego zwierza jak i na jelenia), a i pewnie do niektórych sportów na hali by się nadał, a może i na zewnątrz. Technicznie jak najbardziej do realizacji, średnica przedniej soczewki jak w 600/4.
No i jeszcze mała ciekawostka na koniec: taki obiektyw (poniekąd) za chwilę będzie można sobie zmajstrować biorąc jeden z wielu EF 400/2.8, do tego speedbooster od Viltroxa i któryś z korpusów Eos M od Canona :) Super!!
Za Optycznymi:
"Pojawiły się plotki sugerujące, że prezentowany jakiś czas temu na Canon Expo obiektyw 600 mm f/4 DO IS (w obiektywie o oznaczeniu „DO” stosuje się dyfrakcyjny element optyczny) może być dostępny wyłącznie z mocowaniem RF dla aparatu EOS R. Ponoć trwają też prace nad dwoma innymi obiektywami z optyką DO dla systemu RF. Ich premiery spodziewane są w okolicy 2020 r."
Podkreśliłbym wyraz WYŁĄCZNIE...
Kolejna sprawa to info, że Canon może zaprezentować w 2019 roku nieco tańszą wersję (tzw. „entry level”). Powstaje zasadnicze pytanie z czego mógłby "okroić" i co wyciąć z obecnego EOSa R, aby zrobić jego tańszą wersję ? Dać przedpotopową matrycę z 6D/6D II ? Czasy do 1/4000 sek, a może miarą sukcesu będzie brak uchylnego tylnego LCD oraz górnego LCD ? Czy może zrezygnować w ogóle z trybu video ? Jakoś brak mi pomysłów, aby bardziej zepsuć obecnego R... Mam! Zepsuć i okroić punkty AFa, aby nie był konkurencją dla wyższego modelu. BTW - w zasadzie to obecny R jest entry level. Powstaje pytanie jak nazwać produkt z niższej półki niż entry level, którym będzie ten "okrojony" nowy R ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Za Optycznymi:
"Pojawiły się plotki sugerujące, że prezentowany jakiś czas temu na Canon Expo obiektyw 600 mm f/4 DO IS (w obiektywie o oznaczeniu „DO” stosuje się dyfrakcyjny element optyczny) może być dostępny wyłącznie z mocowaniem RF dla aparatu EOS R. Ponoć trwają też prace nad dwoma innymi obiektywami z optyką DO dla systemu RF. Ich premiery spodziewane są w okolicy 2020 r."
Podkreśliłbym wyraz WYŁĄCZNIE...
Dla EF właśnie pojawiły się nowiutkie 400/2.8 i 600/4, więc obiektywy DO (jeśli się pojawią) to właśnie dla RF. Wg mnie miałoby to spory sens. Oczywiście w momencie, gdy Canon będzie mieć odpowiedni korpus czyli może właśnie za ca. 2 lata.
P.S. Ten "news" naprawdę zatoczył wieeeeeeelkie koło :lol: Zadbam, żeby z 300/2 nie było podobnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Kolejna sprawa to info, że Canon może zaprezentować w 2019 roku nieco tańszą wersję (tzw. „entry level”). Powstaje zasadnicze pytanie z czego mógłby "okroić" i co wyciąć z obecnego EOSa R, aby zrobić jego tańszą wersję ? Dać przedpotopową matrycę z 6D/6D II ? Czasy do 1/4000 sek, a może miarą sukcesu będzie brak uchylnego tylnego LCD oraz górnego LCD ? Czy może zrezygnować w ogóle z trybu video ? Jakoś brak mi pomysłów, aby bardziej zepsuć obecnego R...
1. Matryca z 6d2 praktycznie pewna.
2. EVF jak w M50 czy Sony A7 III.
3. Pewnie parę innych rzeczy też da się wyciąć (4K, 1/8000 itd itp).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
1. Matryca z 6d2 praktycznie pewna.
2. EVF jak w M50 czy Sony A7 III.
3. Pewnie parę innych rzeczy też da się wyciąć (4K, 1/8000 itd itp).
Suwaczek, uszczelnienia, AF z M50, wsadzić inną baterię...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
P.S. Na razie podzieliłem się tą myślą tylko na tym forum, więc szanse, że przeczytacie w najbliższych dniach na canonrumors o RF 300/2.0 są niewielkie :lol:
Wątpię żeby robili takie szkła pod inne mocowania niż EF. Jaki by to miało sens póki co? Szczególnie źe Canon póki co nie odtrąbił śmierci dslr.
Dodatkowo korzyści z małej odległości rejestrowej są dla szkieł tele mało istotne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Suwaczek, uszczelnienia, AF z M50, wsadzić inną baterię...
Suwaczek jak dla mnie to mogą sobie wsadzić w.... :mrgreen:
Obecne uszczelnienia to są na zasadzie spasowania pokryw i dekielków i tu raczej też nie da się tego bardziej zepsuć (choć może jestem zbytnim optymista ?)
AF jak słusznie zauważyłeś oczywiście zaimplementują z serii M, aby był bardziej ślamazarny niż ten w R ;)
Gorszej baterii to raczej nie dadzą rady wsadzić, no chyba że mają zamiar wrócić do analogowej 2CR5 (mam jedną w zapasie ;)
i.... odtrąbią kolejny sukces rynkowy tańszej wersji R "nicniemającej" z archaiczną matrycą z 6D za 7k zł (cena 6D II) :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wątpię żeby robili takie szkła pod inne mocowania niż EF. Jaki by to miało sens póki co? Szczególnie źe Canon póki co nie odtrąbił śmierci dslr.
Póki co, to przede wszystkim nie mają do nich korpusu. Ale np. za dwa lata?
A po co robią 50/1.2 czy 28-70/2?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dodatkowo korzyści z małej odległości rejestrowej są dla szkieł tele mało istotne.
To prawda. Ale w przypadku tele DO byłby miły efekt synergii: małe gabarytowo szkło + mniejszy korpus. I oczywiście nie muszę dodawać, że takie np. RF 600/4 DO będzie mieć inną cenę niż EF 600/4 mark III. Choćby przez brak konkurencji.
-
Zaczęliście już myśleć jak Canon :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
i.... odtrąbią kolejny sukces rynkowy tańszej wersji R "nicniemającej" z archaiczną matrycą z 6D za 7k zł (cena 6D II) :mrgreen:
Jak dla mnie taki "okrojony" Eos R świetnie by się sprzedawał i pokrywał zapotrzebowanie zdecydowanie >50% rynku entuzjastów i niektórych profi. Pejzaż, portret, reportaż ślubny, taka puszka miałaby wszystko czego trzeba do takich zastosowań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jak dla mnie taki "okrojony" Eos R świetnie by się sprzedawał i pokrywał zapotrzebowanie zdecydowanie >50% rynku entuzjastów i niektórych profi. Pejzaż, portret, reportaż ślubny, taka puszka miałaby wszystko czego trzeba do takich zastosowań.
Przede wszystkim genialną matrycę z 6DII, która zyskuje coraz większe uznanie na tym forum :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Pytanie jakimi kategoriami będzie się kierował kupujący profi i amator...
W 2019 może pojawić się już kolejna IV generacja serii A7, która już w obecnej III wyprzedza sensor z 5D IV a my tu wracamy do starego przestarzałego technologicznie sensora z 6D, który ma się nijak do obecnych na rynku sensorów (6D vs 6D II https://petapixel.com/2017/08/14/can...se-comparison/.
Nie zapominałbym również o premierze Lumixa S1 i S1R, które wejdą na rynek w 2019 i jeśli się potwierdzą zapowiedzi to nawet obecny R będzie dla nich niewielką konkurencją. A co dopiero jego okrojona wersja.
Nie stawiałbym zakładów, że jakikolwiek ślubniak i profi zdecyduje się zmienić dobry DSLR z dowolnego systemu na nijaką okrojoną z możliwości puszkę systemu canon R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przede wszystkim genialną matrycę z 6DII, która zyskuje coraz większe uznanie na tym forum :mrgreen:.
Canon trzepie ją gdzieś w stodole na jakimś starym fabie, więc koszty produkcji są pewnie najniższe w branży ;) Ciekawe czy pozwoli to też odczuć kieszeniom użytkowników tzn. jak bardzo może jeszcze spaść cena 6d2? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Canon trzepie ją gdzieś w stodole na jakimś starym fabie, więc koszty produkcji są pewnie najniższe w branży ;) Ciekawe czy pozwoli to też odczuć kieszeniom użytkowników tzn. jak bardzo może jeszcze spaść cena 6d2? ;)
Ale niby czemu ma spadać ? Co chwilę widzę kogoś biegającego z 6D i 6DII na szyi :mrgreen: Jest popyt i jest podaż :roll:
A w ogóle ktoś z użytkowników 6D mark II czytał wcześniej testy ? https://petapixel.com/2017/08/14/can...se-comparison/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W 2019 może pojawić się już kolejna IV generacja serii A7, która już w obecnej III wyprzedza sensor z 5D IV a my tu wracamy do starego przestarzałego technologicznie sensora z 6D, kt\ory ma się nijak do obecnych na rynku sensorów.
Może się pojawić, ale się nie pojawi :) Poważnie :) Poza tym, w którym miejscu jest ta różnica pomiędzy sensorem z 5d4 a Sony A73. Chyba nie chodzi o wykresy PhotonsToPhoto czy DXO? Pomijalna sprawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie zapominałbym również o premierze Lumixa S1 i S1R, które wejdą na rynek w 2019 i jeśli się potwierdzą zapowiedzi to nawet obecny R będzie dla nich niewielką konkurencją. A co dopiero jego okrojona wersja.
Skąd szkła do tego systemu? Od Leica czy od Sigmy?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie stawiałbym zakładów, że jakikolwiek ślubniak i profi zdecyduje się zmienić dobry DSLR z dowolnego systemu na nijaką okrojoną z możliwości puszkę systemu canon R.
To zależy czego używa dotychczas. Wielu używa starszych 5d czy 6d czy nawet fuji.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Więc chyba udzieliłeś sobie najlepszej odpowiedzi na pytanie odnośnie miejsca na rynku 6d2/okrojonego Eos R. Ten biznes nie polega na porównywaniu wykresów...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Może się pojawić, ale się nie pojawi :) Poważnie :) Poza tym, w którym miejscu jest ta różnica pomiędzy sensorem z 5d4 a Sony A73. Chyba nie chodzi o wykresy PhotonsToPhoto czy DXO? Pomijalna sprawa.
Czytasz czasem post na który odpowiadasz, czy tylko nabijasz literki w klawiaturę ?
Pisałem o nowej entry lever R z matrycą z 6D, który ujrzy światło dzienne w 2019 według zapowiedzi canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Skąd szkła do tego systemu? Od Leica czy od Sigmy?
Dla wielu osób puszka to tylko zakrętka do szkła i adaptery to kwestia czasu. BTW - seria R bez adaptera na szkła EF nie istnieje praktycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To zależy czego używa dotychczas. Wielu używa starszych 5d czy 6d czy nawet fuji.
No i ?
I jesteś pewien, że osoba mająca słabą i szumiącą matrycę w 5D i 6D zmieni lustrzankę na EOSa R enty level (bo o tym pisałem wcześniej) z taką samą matrycą za 2x większą kasę ? A użytkownik Fuji ze świetną matrycą X-Trans CMOS III będzie wolał kupić coś gorszego i mniej funkcjonalnego ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Więc chyba udzieliłeś sobie najlepszej odpowiedzi na pytanie odnośnie miejsca na rynku 6d2/okrojonego Eos R. Ten biznes nie polega na porównywaniu wykresów...
No fakt, ja akurat robię zdjęcia w przeciwieństwie do osób porównujących wykresy w sieci :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Póki co, to przede wszystkim nie mają do nich korpusu. Ale np. za dwa lata?
A po co robią 50/1.2 czy 28-70/2?
Nie sądzę że za dwa lata sytuacja zmieni się jakoś dramatycznie, a co do wymienionych szkieł to to jest zupełnie inna sprawa niż tele. Tu krótki rejestr daje wymierne korzyści.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To prawda. Ale w przypadku tele DO byłby miły efekt synergii: małe gabarytowo szkło + mniejszy korpus. I oczywiście nie muszę dodawać, że takie np. RF 600/4 DO będzie mieć inną cenę niż EF 600/4 mark III. Choćby przez brak konkurencji.
Ale jaki to będzie miało sens biznesowy? Umówmy się takich szkieł byle amator nie kupi, a profi lub entuzjasta do czego je podepnie? To jest skazywanie się na jakąś totalną niszę. Działanie zupełnie nie w stylu Canona. Na dodatek zysk z tego że szkło będzie krótsze o 2 cm - rzeczywiście przy tych gabarytach różnica rozstrzygająca :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W 2019 może pojawić się już kolejna IV generacja serii A7, która już w obecnej III wyprzedza sensor z 5D IV a my tu wracamy do starego przestarzałego technologicznie sensora z 6D, który ma się nijak do obecnych na rynku sensorów (6D vs 6D II
https://petapixel.com/2017/08/14/can...se-comparison/.
Jeśli kieruje się zdrowym rozsądkiem, a nie wykresami to wybierze racjonalnie. Przede wszystkim z punktu widzenia szkieł jakie może podpiąć bez protez które może czasem działają... ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Chyba żartujesz. To jest system póki co wirtualny. Porównujesz coś czego tak na prawdę nie ma z czymś do czego jest ponad 80 szkieł systemowych wśród których jest kilka których nie ma nigdzie indziej...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jako dodatkowe body do posiadanej szklarni może kupić wielu.
Jeśli chodzi o R /ileś tam/ nazwijmy roboczo R6 to ja widzę przede wszystkim okrojenie z ergonomii. Wywalenie wizjera (może jako dodatek wzorem z M6), ogólne zmniejszenie wymiarów i gabarytów. I wtedy może być to stosunkowo tani bezlusterkowiec FF nie zagrażający 6D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jeśli kieruje się zdrowym rozsądkiem, a nie wykresami to wybierze racjonalnie. Przede wszystkim z punktu widzenia szkieł jakie może podpiąć bez protez które może czasem działają... ;).
Niektórym one protezy całkiem dobrze działają ;) Nawet jeśli posądzani przez innych o brak "zdrowego rozsądku" i "nieracjonalny wybór" :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chyba żartujesz. To jest system póki co wirtualny. Porównujesz coś czego tak na prawdę nie ma z czymś do czego jest ponad 80 szkieł systemowych wśród których jest kilka których nie ma nigdzie indziej...
System EOS R jest na razie również jakby wirtualny :lol: Praktycznie bez adaptera na szkła EF nie istnieje (tak nawiasem pisząc widzę małą sprzeczność z krytyką używania szkieł EF przez adapter z puszkami innych systemów w pierwszym zdaniu (one protezy) :mrgreen: Różnica taka, że szkła EF z onymi "protezami" również działają w przeciwieństwie do sygnałów iż w systemie R nie działa optyka pozasystemowa. 8-)
I mocno podziwiam osoby, które w ciemno kupiły produkt zaraz po premierze :shock: Wielki szacun! serio!
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jako dodatkowe body do posiadanej szklarni może kupić wielu.
Z pewnością :) Oby tylko nie przejechali się jak co poniektórzy na premierze aparatu Yashica Y35 https://fotoblogia.pl/12988,yashica-...e-nie-ma-konca
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jeśli chodzi o R /ileś tam/ nazwijmy roboczo R6 to ja widzę przede wszystkim okrojenie z ergonomii. Wywalenie wizjera (może jako dodatek wzorem z M6), ogólne zmniejszenie wymiarów i gabarytów. I wtedy może być to stosunkowo tani bezlusterkowiec FF nie zagrażający 6D.
Jasne, jasne. Gorszy wizjer, okrojenie z ergonomii, stara matryca z 6D. Oczywiście, że taki okrojony R nie zagrozi 6D. W zasadzie niczemu innemu nie zagrozi bo na rynku jest A7II z IBIS, dużo lepszą matrycą i nieokrojonymi możliwościami za 4.000 zł (używane za 3k - 3,5k zł). Trzeba będzie być mocno zapatrzonym w logo canona aby kupić okrojone entry level R za (stawiam ca 7k zł na starcie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Obecne uszczelnienia to są na zasadzie spasowania pokryw i dekielków i tu raczej też nie da się tego bardziej zepsuć (choć może jestem zbytnim optymista ?)
Zobacz sobie rozebranie R przez LensRental bo jednak opowiadasz lekkie głupoty. R jest całkiem nieźle uszczelniony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
jaja sobie robisz :) facet co projektował 6DII już nie projektuje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Niektórym one protezy całkiem dobrze działają ;) Nawet jeśli posądzani przez innych o brak "zdrowego rozsądku" i "nieracjonalny wybór" :D
System EOS R jest na razie również jakby wirtualny :lol: Praktycznie bez adaptera na szkła EF nie istnieje (tak nawiasem pisząc widzę małą sprzeczność z krytyką używania szkieł EF przez adapter z puszkami innych systemów w pierwszym zdaniu (one protezy) :mrgreen: Różnica taka, że szkła EF z onymi "protezami" również działają w przeciwieństwie do sygnałów iż w systemie R nie działa optyka pozasystemowa. 8-)
Do Rki masz natywnie działające szkła systemowe, są sygnały że nie ma odczuwalnej różnicy przy używaniu tych szkieł /EF/, dochodzi nawet pewna dodatkowa funkcjonalność przy zastosowaniu adaptera z pierścieniem.
To że nie działają kundle to tylko argument za tym, że używanie szkieł niesystemowych może się skończyć kiepsko - zawsze. Żaden system nie jest od tego wolny, nawet wszystkomające najlepsze puszki świata wiadomej firmy ;). Czego już prywatnie najlepszym dowodem dla mnie jest to, że po podpięciu dwóch moich szkieł do AIII były zwiechy. Pomijam już że wizjer w tym cudzie techniki jest dla mnie daleki od doskonałości z czego też wynikają moje wątpliwości do użytkowych właściwości tegoż w Rce przy moich zastosowaniach.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Porównywanie produktu od producenta który nie istnieje do produktu od jednej z największych firm w branży jest lekko mówiąc nietrafione.
Ja rozumiem że można canona nie lubić ale choć trochę trzymajmy się realiów w tych dywagacjach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale jaki to będzie miało sens biznesowy? Umówmy się takich szkieł byle amator nie kupi, a profi lub entuzjasta do czego je podepnie? To jest skazywanie się na jakąś totalną niszę. Działanie zupełnie nie w stylu Canona. Na dodatek zysk z tego że szkło będzie krótsze o 2 cm - rzeczywiście przy tych gabarytach różnica rozstrzygająca :lol:.
2cm to może nie, ale z 10-15 to już spora różnica. Zresztą takie metryki nie oddają dobrze problemu. Np. dla mnie różnica pomiędzy 3,8 a 3,0 kg jest zupełnie zasadnicza, choć wydaje się niewiele.
A wracając do meritum, zapytam inaczej: ile czasu trzeba, żeby Canon wypuścił odpowiednika Sony A9? Wg mnie max. rok-dwa, potem bramki na autostradę będą już zamknięte ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dla wielu osób puszka to tylko zakrętka do szkła i adaptery to kwestia czasu. BTW - seria R bez adaptera na szkła EF nie istnieje praktycznie.
No i ?
I jesteś pewien, że osoba mająca słabą i szumiącą matrycę w 5D i 6D zmieni lustrzankę na EOSa R enty level (bo o tym pisałem wcześniej) z taką samą matrycą za 2x większą kasę ? A użytkownik Fuji ze świetną matrycą X-Trans CMOS III będzie wolał kupić coś gorszego i mniej funkcjonalnego ?
obiektywy EF działają z R - praktycznie wszyscy piszą że nie ma z tym problemów - nie widze u canona problemu ze szklarnią na R - kompletnie nie widzę
"słaba i szumiącą matrycę 5D i 6D" - nie wiem o którym 5D piszesz więc sie nie wypowiem, ale matryca 6D pod względem szumów wypada zupełnie dobrze jak na taką staroć szumy ma bardzo małe - nie daje się tylko wyciągać ciemi o 4EV :) ale na taką manipulację to chyba można odpowiedzieć tylko inną manipulacją - trzeba się nauczyć używac światłomierza
co do kundli to sigma pewnie wypuści update wgrasz bedzie działać, ja też wgram i też będzie działać - ja to rozumiałem jak kupowałem S50A - to dość oczywiste że tak to będzie działać i nie ma nad czym rozdzierać szat - to się aktualnie dzieje w każdym systemie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
2cm to może nie, ale z 10-15 to już spora różnica. Zresztą takie metryki nie oddają dobrze problemu. Np. dla mnie różnica pomiędzy 3,8 a 3,0 kg jest zupełnie zasadnicza, choć wydaje się niewiele.
Ale ja piszę o różnicy wynikającej z grubości adaptera. Technologię DO możesz przecież stosować w dslr więc nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Zobacz sobie rozebranie R przez LensRental bo jednak opowiadasz lekkie głupoty. R jest całkiem nieźle uszczelniony.
przeczytaj jeszcze raz bo po mojemu uszczelnienia są (i są opisane jako) przeciętne żeby nie powiedzieć bardzo przeciętne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jaja sobie robisz :) facet co projektował 6DII już nie projektuje
Może wywalili go z DSLR do ML;) A tu uzmysłowił sobie, że matryca z 6DII nie ma bandingu i możnaby cos pokombinować:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale ja piszę o różnicy wynikającej z grubości adaptera. Technologię DO możesz przecież stosować w dslr więc nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz?
Aha, to małe nieporozumienie. Oczywiście, że Canon może stosować DO dla DSLR. Problem w tym, że w praktyce nie stosuje (vide supertele mark III i prototyp 600/4 pokazany przynajmniej ze trzy lata temu). Powodów możemy się domyślać (wysokie koszty, kłopoty z automatyzacją procesu etc.). Skoro jednak w Eos R stawia na szkła premium, to wyższe koszty nie stanowią problemu, a mniejszy obiektyw lepiej pasuje do mniejszego korpusu. To oczywiście spekulacje z mojej strony. Jeśli jednak założyć, że nie będzie szkieł RF DO, to oznacza w praktyce klęskę tego rozwiązania (znaczy DO, a nie RF ;)).
Ogólnie z produktyzacją u Canona jest tak sobie. Żeby tylko nie narzekać, to przyjemnie mnie zaskoczył RF 24-105, nie spodziewałem się Nano Usm w eLce tak szybko ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Może wywalili go z DSLR do ML;) A tu uzmysłowił sobie, że matryca z 6DII nie ma bandingu i możnaby cos pokombinować:mrgreen:
mały banding jest niezły - kupią następną wersję, myślisz że gość zmienił działy no w sumie to prawdopodobne jak porównasz postęp pomiędzy 6D i 6DII oraz 5DIV i R to wychodzi że to mógł być ten sam gość
-
Cytat:
Zamieszczone przez kmeg
Znaczy czytamy to samo a rozumiemy całkiem coś innego ? Cuda panie, cuda się tu dzieją...
https://www.imaging-resource.com/new...eos-r-teardown
Translator:
"Po usunięciu wielu śrub wokół ciała, zespół odkrył znaczne uszczelnienie pogodowe wokół gałek, tarczy i tylnego wyświetlacza, ale niewiele uszczelek, lub brak uszczelek gdzie indziej."
https://www.lensrentals.com/blog/201...orless-camera/
"Jak widać na prawo od tego, reszta szczelności korpusu zależy od plastikowego nakładania się, aby utrzymać rzeczy na zewnątrz, nie ma żadnych uszczelek."
"Zaznaczę, ponieważ zdjęcie jest małe, że wzdłuż krawędzi nie ma pianki uszczelniającej. Kontakt plastyk z plastikiem to jedyne uszczelnienia pogodowe."
Krótko pisząc R-ka ma standardowe uszczelnienia górnych pokręteł, przycisków oraz LCD w klasie semi profi i nic więcej (klasa 5D). Z pewnością bym nie wystawił tego aparatu na deszcz bo nie ma żadnych uszczelek pomiędzy pokrywami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
przeczytaj jeszcze raz bo po mojemu uszczelnienia są (i są opisane jako) przeciętne żeby nie powiedzieć bardzo przeciętne
Po Twojemu. Przeciętne w stosunku do czego ? Jedynki, Pentaxow czy czego?