Odp: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nie powiedziałbym że to to samo co PC. Używam obu systemów Maca i PC i jednak komfort pracy na Mini jest zdecydowanie na plus, no i to małe ciche pudełeczko na biurku.
Dodają tam duzo z tej SI/AI zarówno w LR jak i w PS (w PS dużo więcej tego jest) więc to co było jeszcze rok temu dwa, teraz to dużo się zmieniło.
Ten Mac to też komputer personalny (PC)
Jeśli Mac zaspokaja Twoje porzeby i sprawia Ci frajdę to ok, fajnie
Używanie smartfona/tabletu zamiast PC to po prostu nowa możliwość
jp
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania.
Jeśli chcesz powiedzieć że są programy o konkretniej nazwie ktore są tylko np. na Windows i nie otwierwają się w innych systemach to ok, to prawda
Ale jeśli twierdzisz że z zakresu zastosowań osobistych:
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania
to zejdź z tego peronu.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na pewno byłoby szybciej ale ja nie widzę :
- rozum : sensu
- emocje : potrzeby
kupna stacjonarnego PC mając smartfon który ponadto ma znacznie więcej funkcji/zastosowań (a praktycznie mamy go wszyscy)
Mobilny Linux, Android wypiera inne systemy z zastosowań osobistych, ta mobilność jest kluczem
Wolny komputer z W10 bez możliwości przejścia na W11 oraz zejście Microsoftu ze wspomagania W10 są u podstaw decyzji by teraz przejść całkowicie na system mobilny smartfon/tablet
jp
Windows 11 też można postawić na sprzęcie niby nie spełniajacym specyfikacji technicznej. Wczoraj kupiłem dwie legalne licencje na WIN 10 Pro po zdemontowanych pecetach od oficjalnego partnera Microsoftu, i za każdą płaciłem 32 zł z groszami, a za podobną cenę można też kupić licencję na Win 11. Ostatnio MS zachęca do aktualizacji do Win 11 za free.
--- Kolejny post ---
Oglądam swoje zdjęcia na trzech różnych monitorach różniących się rozmiarami i rozdzielczością, i na każdym wygladają inaczej głównie pod kątem ostrości. Monitor w domu mam 27" 2560 x 1440 i ostro wyglądające na 100% zdjęcia już takie nie są na monitorze 24 " 1920 x 1080, ani na laptopie, gdy się też weźmie 100% widok, a więc nie wyobrażam sobie obróbki na takim pizdryku, jak smartfon bez popięcia go pod jakiś konkretny monitor, ale po wuj mi smartfon przy tym monitorze, jak mam PC, który wiele rzeczy więcej może?
Nawet taka głupia sprawa, jak szukanie czegoś na Aliexpress lepiej wychodzi na PC, niż na smartfonie. Kolega znalazł na smartfonie, na Ali, palnik na olej opałowy do pieca za 213 zł i się mnie pyta, czy nie znalazłbym mu tańszego, bo tam jest ponad 8 stów za przesyłkę. Szybko ustaliłem, że cena dotyczy elektronicznego sterownika, a sam palnik kosztuje prawie 3 tys. zł, ale na smartfonie nie można było do tego w ogóle dojść.
Można na telefonie zagrać w Quake'a - Dimension of the Machine?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Przecież już udowodniono, że wszystko można. Niebawem księgowe i architekci, studenci i nauczyciele, lud pracujący wsi i miast ze szczególnym uwzględnieniem stolicy, etc. etc. będą wyrzucać swoje komputery i na peronie przesiadać się na smartfony. (Swoją drogą w tym wszystkim ciekawi mnie dlaczego zniknęła autostrada, a teraz pojawił się peron? I o co chodzi z tą orkiestrą z Titanica - czy ona grała na peronie, czy na Titanicu? Czy oni wsiedli w ogóle na ten statek? Muszę zapytać AI w samsungu).
Niemniej zgodzić się trzeba z Jasiem - do jego zastosowań (obróbka zdjęć własnych na wielokrotnie okazywanym poziomie oraz realizacja płatności za prąd, wodę i gaz w bankowości elektronicznej) smartfon jest aż nadto.
A i jeszcze jedno w kwestii peronu! Próbowaliście kiedyś przez smartfon kupić bilet na stronie PKP intercity? :mrgreen:
Albo zarządzać stroną firmową lub fanpage'm na facebooku? //depresja
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Przecież już udowodniono, że wszystko można. Niebawem księgowe i architekci, studenci i nauczyciele, lud pracujący wsi i miast ze szczególnym uwzględnieniem stolicy, etc. etc. będą wyrzucać swoje komputery i na peronie przesiadać się na smartfony. (Swoją drogą w tym wszystkim ciekawi mnie dlaczego zniknęła autostrada, a teraz pojawił się peron? I o co chodzi z tą orkiestrą z Titanica - czy ona grała na peronie, czy na Titanicu? Czy oni wsiedli w ogóle na ten statek? Muszę zapytać AI w samsungu).
Niemniej zgodzić się trzeba z Jasiem - do jego zastosowań (obróbka zdjęć własnych na wielokrotnie okazywanym poziomie oraz realizacja płatności za prąd, wodę i gaz w bankowości elektronicznej) smartfon jest aż nadto.
A i jeszcze jedno w kwestii peronu! Próbowaliście kiedyś przez smartfon kupić bilet na stronie PKP intercity? :mrgreen:
Tytanic tak pędzi po tym peronie, że dziś współczesny fotograf to kobieta w wielu 20-30lat specjalizująca się we wszystkich dziedzinach fotografii, obrabiająca na kolanach na 13 calowym jabłuszku zdjęcia w pociągu lub tramwaju, a boomer to człowiek ze stacją roboczą i monitorem graficznym wkó***jacy się że strzelanie prosto w twarz lampą czy też artystycznie poruszone nieostre zdjęcie jest wyznacznikiem wręcz nieprawdopodobnego talentu tejże osoby. Kamerunów też za chwilę wypchną laski kręcące filmy ślubne iphonami ( bo po co wydawać kase na sprzęt i go targać ze sobą)
I jak absolutnie nie mam nic do dziewczyn, tylko stwierdzam fakt na podstawie zdjęć z kursów fotografii ślubnej, gdzie znalezienie kursanta płci męskiej wśród kursantów powoli zaczyna graniczyć z cudem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Akurat przed chwilą bilety na 2 osoby z Katowic do Warszawy i z powrotem, ze samrtfonu kupiłem i zapłaciłem Blikiem 190 zł.
I je mam tam na smartfonie zapisane w postaci 2 pdf.
Tak, na PKP intersity.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Akurat przed chwilą bilety na 2 osoby z Katowic do Warszawy i z powrotem, 190 zł ze samrtfonu kupiłem i mam je tam zapisane
Na PKP intersity.
jp
Ale robisz literówki na tym samrtfonie. Pewnie nie masz ze sobą klawiatury i myszy na blutacza i piszesz palcem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Gry to nie moja bajka, ale sprawdź
https://www.bing.com/videos/search?q...dzie&FORM=VDRE
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale robisz literówki na tym samrtfonie. Pewnie nie masz ze sobą klawiatury i myszy na blutacza i piszesz palcem.
Tak ..., oglądając TV
jp