-
Odp: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Jak chcesz pancernego szkła o takich parametrach poczekaj na Tokine 24-70/2,8 :)
Pytanie ile będzie kosztować... bo ja jestem w stanie max. 3500-3600 zł przeznaczyć na obiektyw nie więcej! Obecnie Canon EF 24-70 F2.8L (Mark I) i Tamron 24-70 F2.8 VC USD (u Mistrza Cichego na allegro) stoją w tej samej cenie ale jednak mam obawy jednak co do tej konstrukcji. Niechcący szturchnę takim Tamronem o coś i zaraz się rozleci... Nie mówię by nim zaraz rzucać i wysyłać na wojnę (jestem amatorem) ale mam Sigmę 24-70 F2.8 EX DG Asp i to jest porażka. Nigdy mi nie upadła ani nią nie uderzyłem niczym o nic a samoczynnie nastąpiło pęknięcie plastiku przy suwaku AF/M. Nie wpływa ono na działanie obiektywu ale to świadczy, że plastikowe obiektywy to pozostawia wiele do życzenia a jeszcze z takim obiektywem chodzić do opuszczonych pałacyków lub na koncerty to aż strach! Jak mówiłem w tym Tamronie kusi mnie tylko ta stabilizacja bo tego mi brak do wygody fotografowania wnętrz opuszczonych obiektów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Pytanie ile będzie kosztować... bo ja jestem w stanie max. 3500-3600 zł przeznaczyć na obiektyw nie więcej! Obecnie Canon EF 24-70 F2.8L (Mark I) i Tamron 24-70 F2.8 VC USD (u Mistrza Cichego na allegro) stoją w tej samej cenie ale jednak mam obawy jednak co do tej konstrukcji. Niechcący szturchnę takim Tamronem o coś i zaraz się rozleci... Nie mówię by nim zaraz rzucać i wysyłać na wojnę (jestem amatorem) ale mam Sigmę 24-70 F2.8 EX DG Asp i to jest porażka. Nigdy mi nie upadła ani nią nie uderzyłem niczym o nic a samoczynnie nastąpiło pęknięcie plastiku przy suwaku AF/M. Nie wpływa ono na działanie obiektywu ale to świadczy, że plastikowe obiektywy to pozostawia wiele do życzenia a jeszcze z takim obiektywem chodzić do opuszczonych pałacyków lub na koncerty to aż strach! Jak mówiłem w tym Tamronie kusi mnie tylko ta stabilizacja bo tego mi brak do wygody fotografowania wnętrz opuszczonych obiektów.
za tamronem przemawia stabilizacja , nic poza tym. pytanie czy ja bedziesz potrzebowal?
stabilizacja oznacza jednak spory przyrost jakosci w warunkach deficytu swiatla . Na czasach naswietlenia rzedu 1/f i nieco dluzej wplyw stabilizacji jest wyrazie widoczny. Zaden lepiej skorygowany obiektyw bez is nie da takiej rozdzielczosci.
Jesli fotografujesz z reki , gdzie jest ciemnawo to jednak decydowalbym sie na stabilizacje.
jesli fotografujesz z lampa blyskowa , albo ze statywu , to stabilizacja nie jest potrzebna.
Zawsze to podkreslam - dostaje lepsze wyniki z potencjalnie gorszego obiektywu za to ze stabilizacja.
tego tamrona nie mam , za to mam 24-70L 1 i nie zamienie ze wzgledu na skale odleglosci w MF , co potrzebuje , ale jestem swiadom , ze t 24-70 dalby z is lepszy obraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Z tą solidnością obiektywu warto zobaczyć filmik
Jak Lka spadnie ze statywu jak Tamron temu panu, to też się rozlata w tym samym miejscu:
O ironio gorzej, jak obiektyw spadnie wpięty w aparat niż samotnie.
-
Mistrzu! Nie wygląda mi na pęknięty (nie widzę pęknięcia na zdjęciu a tam przy Tamronie ewidentnie rozleciał się) a na zwyczajnie rozkręcony... W Pełni Pana rozumiem, że broni Pan Tamrona (bo je sprzedaje go Pan) i nie chcę podważać Pana zdania. Proszę się nie obrazić ale z całym szacunkiem już zdecydowałem! Kupię Canon EF 24-70 F2.8L (Mark I) jednak zależy mi na solidności. Jakoś przeboleję targanie się ze statywem :/ Stracę bejer jakim jest stabilizacja ale zyskam solidność no i lepszy bokeh (nie podoba mi się cebulowa struktura Tamrona).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Mistrzu! Nie wygląda mi na pęknięty (nie widzę pęknięcia na zdjęciu a tam przy Tamronie ewidentnie rozleciał się) a na zwyczajnie rozkręcony... W Pełni Pana rozumiem, że broni Pan Tamrona
Jasne, wrzuciłem zdjęcia rozkręconego :) Po prostu dałem pierwsze z brzegu fotki z googla, tu są linki:
WTF Canon 24-70/2.8L broke apart: Canon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review
Help! Just dropped 10D and broke 24-70 2.8L in Half! - Photo.net Canon EOS Forum
-
Mniejsza z tym :) Wolę oryginalnego Canona a nie jakieś zamienniki. Z zamiennikami tylko same problemy jeszcze żeby różnica w cenie jakaś była ale Canon EF 24-70 F2.8L (mark I) stoi po tyle samo co Tamron (mimo iż jest znacznie młodszy) to tylko świadczy, że za rok może dwa ten Tamron spadnie do około 1000 zł podczas gdy legendarny Canon EF 24-70 F2.8L mimo wieku trzyma cenę całkiem przyzwoitą.
-
widac nie masz tego canona i mazysz o czyms , czego nie znasz.
canon byl obiektywem o bodaj najslabszym stosunku jakosci do ceny , gdy byl obiektywem aktualnym.
optycznie nie jest zly ale rewelacji tez nie ma.
do tamrona w zakresie jakosci optycznej nie podskoczy , do tego T ma stabilizator.
byc moze niektorym czerwony pasek na obudowie rekompensuje slabsza jakosc odwzorowania.
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM Lens Image Quality.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
widac nie masz tego canona i mazysz o czyms , czego nie znasz.
Proponuję lekturę słownika ortograficznego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Mniejsza z tym :) Wolę oryginalnego Canona a nie jakieś zamienniki. Z zamiennikami tylko same problemy jeszcze żeby różnica w cenie jakaś była ale Canon EF 24-70 F2.8L (mark I) stoi po tyle samo co Tamron (mimo iż jest znacznie młodszy) to tylko świadczy, że za rok może dwa ten Tamron spadnie do około 1000 zł podczas gdy legendarny Canon EF 24-70 F2.8L mimo wieku trzyma cenę całkiem przyzwoitą.
Canon 24-70/2,8 to solidna konstrukcja bez dwóch zdań. Tylko bardzo ciężko jest trafić ostrą sztukę na rynku wtórnym.
Do Canona 5D1 kup sobie Sigmę 24-70/2,8 i też będziesz zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Proponuję lekturę słownika ortograficznego.
fakt , od czytania forow czlowiek glupieje , choc czytam tylko jedno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Canon 24-70/2,8 to solidna konstrukcja bez dwóch zdań. Tylko bardzo ciężko jest trafić ostrą sztukę na rynku wtórnym.
Do Canona 5D1 kup sobie Sigmę 24-70/2,8 i też będziesz zadowolony.
Odnośnie obiektywu Canon EF 24-70 F2.8L USM wystarczy tylko patrzeć na numer seryjny. Obecnie na jednej aukcji poluję na pewien obiecująco dobry obiektyw który ma bardzo dobry numerek seryjny (z końca produkcji serii). Zatem pozbawiony jest wad fabrycznych (jak np. blokowanie się przesłony i mechanizmu AF który występuje w modelach starszych). Ostry od F2.8 (prosiłem mailem gościa o sample w RAW'ie w skrajnych ogniskowych 24 i 70mm). Od nowości był używany z filtrem UV zatem i bez rys na soczewce. Kupiony był osobno i nie pochodzi z zestawu (to też ma znaczenie). Użytkowany przez amatora (nie zawodowca z wesel).
Odnośnie Sigmy to cudem udało mi się Sigmę 24-70 F2.8 EX DG Aspherical sprzedać za około 450 zł (sprzedałem za 3-cim razem). Nigdy więcej w życiu Sigmy zmiennoogniskowej (przynajmniej do Canona bo w Nikonach Sigmy zmiennoogniskowe lepiej się zachowują). W Canonie sigma zmiennoogniskowa to mydło, mydło i jeszcze raz mydło! Trafienia AF 1 ostre zdjęcie na 4 zrobionych. Z Sigmy to jedynie stałki dobre są do Canona. Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie zmiennoogniskowe Sigmy do Canona są złe. Przypuszczam, że Mistrz Cichy wie o tym i trafia na ostre sztuki ale trzeba się naszukać.
Odnośnie TAMRONa 24-70 f/2.8 VC USD to nie podoba mi się w nim ten wszechogarniający plastik, winieta na rogach, wyrazista dystorsja beczkowata i paskudny cebulowy bokeh. Jedynie ta stabilizacja kusi... ale to tylko to góruje nad Canonem EF 24-70 F2.8L USM nic poza tym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Odnośnie TAMRONa 24-70 f/2.8 VC USD to nie podoba mi się w nim ten wszechogarniający plastik
A ja słyszę - o, jaki on solidny :P
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
winieta na rogach
Akurat Canon winietuje mocniej: Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD Lens Vignetting
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
wyrazista dystorsja beczkowata i paskudny cebulowy bokeh.
Wyrazista to jest w Samyangu 14. A poza tym klik w LR i dystorsji nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
paskudny cebulowy bokeh
Jak sądzę nie chodzi o bokeh w ogóle, tylko specyficzny przypadek - światła w nieostrościach.
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
ale to tylko to góruje nad Canonem EF 24-70 F2.8L USM nic poza tym
Ostrość też ma lepszą, no chyba, że to zupełnie bez znaczenia :P
Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD Lens Image Quality
-
Plastik fantastik ;) :/
Da radę kupić gdzieś osłonę przeciwsłoneczną do niego (bo moja wzięła i ot tak sobie pękła)?
-
Mistrzu Cichy. LR nie używam (w ogóle nie używam Windowsa od ponad 5-ciu lat) nie używam też Maca to raz a ten cebulowy Bokeh definitywnie mi się nie podoba:
https://www.flickr.com/photos/ralphwelin/8388159420 <== Wyrazisty cebulowy bokeh Tamrona który nijak mi nie pasuje! Nie mój gust!
Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD Lens Image Quality - osobiście nie ufam takim testom. Nie podali tam jaki użyli obiektyw Canon EF 24-70 F2.8L (chodzi mi o numer seryjny) i czy pochodził on z zestawu czy był osobno a to zmienia postać rzeczy. Modele z początku serii produkcji a te z końca serii różnią się jakością i wykonaniem :] Ile to się słyszy i czyta w sieci, że co nowy produkt to na początku ma wady fabryczne i to nie ważne czy obiektyw czy body aparatu. Niemal 3/4 body i obiektywów z serii Canon (i nie tylko) o numerach seryjnych zaczynających się od 0... leci do serwisu na poprawki. A to w obiektywach klękający mechanizm stabilizacji (Canon EF 24-105 F4L) a to odpadające lustro (Canon 5D Mark I) a to jakieś syfy pod filtrem na matrycy w Canonie 750D i 760D co było opisane TUTAJ niedawno, a to złe i powolne działanie AF w początkowych seriach Canon M-series (szczegóły TUTAJ). Poza Canonem w początkowych seriach Nikona też były wady fabryczne np. flary w Nikonie D750 lub w kompaktach SONY źle działający AF i stabilizacja (szczegóły TUTAJ).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Aras
Plastik fantastik ;) :/
Da radę kupić gdzieś osłonę przeciwsłoneczną do niego (bo moja wzięła i ot tak sobie pękła)?
To chyba świadczy o wytrzymałości obiektywu. Zerknij na TEN FILM. Gość tam robi porównanie 3 obiektywów. Widać, że Canon EF 24-70 F2.8L miał bliskie spotkanie z czymś co go pogięło i do tego działa (wygięty pierścień do nakręcania filtrów)! Przypuszczam, że Tamron by czegoś takiego nie przeżył :/ To też mnie zachęciło jednak do "L-ki" niż do wyboru Tamrona to świadczy o pancrności obiektywu "eLki". Nie mam oczywiście zamiaru rzucać obiektywem i aparatem ale gdybym puknął obiektywem w coś przypadkiem podczas eksploracji opuszczonego obiektu (URBEX) no to nie będzie strachu, że się obiektyw rozleci. Do tego Osłona przeciwsłoneczna w "eLkach" też jest ze stopu aluminium i nie ma mowy by pękła ot tak sobie (w Sigmie którą miałem też mi osłona lekko pękła w jednym miejscu ot tak sobie bo z plastiku).
-
Tulipan pękł po uderzeniu głową przez skaczącego psa...
Póki co skleiłem "kropelką"...
-
Dobrze, że Tamron taki delikatny i posiada "strefę zgniotu" ;) bo "eLka" od Canona pieska by uszkodziła a nie piesek obiektyw. Duży ten piesek, że takich zniszczeń dokonał? Czy to plastik aż tak lipny był w tym obiektywie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Do tego Osłona przeciwsłoneczna w "eLkach" też jest ze stopu aluminium
Hahaha :)
-
Cichy, niech chłopak w to wierzy, będzie spokojnie spał :-)
-
O kurcze to ja mam eLki podrobione :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
drsemen
O kurcze to ja mam eLki podrobione :D
Nie tylko ty. Sprawdziłem dzisiaj wszystkie L i wszystkie mają plastikowe osłony :(
-
Mam tego Tamrona od miesiąca. Pierwsze podejście odpuściłem, bo po podłączeniu do Canona 7D był znacznie gorszy od starego canona 24-70/2,8.
Teraz podpiąłem inną sztukę do 6D i jest znacznie lepiej. Używam do sportu i nie ma dramatu: Krzysztof Rzewnicki: Godzina w Piekle - seria 3 - pierwsze 20 zdjęć. Do ostatniego zawodnika na podbiegu.
-
Pytanie do tych, którzy kupili to szklo 2-3 lata temu: jak sie trzyma, jakies luzy jak jakosc optyki i zdjec itp?
Pozdrawiam,
Jacek
-
Znajomy kupił jakieś 2 lata temu. Praktycznie nie odpina od 6D. Jest zadowolony. Zdjęcia i jakość optyki OK. Nie używa go chyba w ekstremalnych warunkach. Raczej pstryka amatorsko, ale zdjęć robi sporo. Jest zadowolony.
Jego zdaniem przebija C 24-70/4,0 i C 24-105/4,0 oraz C 24-70/2,8 wer.1. W przypadku tego ostatniego przyznał się, że trafił na mydlaną sztukę Canona. Oczywiście najlepiej kupić 24-70/2,8 wer.2.
-
Kupiłem 2 lata temu, ale używany, w sumie ma ok. 3 lat. Żadnych problemów nie stwierdzam. Wygląda dobrze, działa dobrze, żadnych luzów. Używam amatorsko, ale to mój podstawowy obiektyw.
-
Cichy, wypuszczą takie 24-70/2.8 w nowym "dizajnie"? Może z poprawionymi elementami, na które tu są największe fochy (budowa, AF). Takie rozważania przed zbliżającą się gwiazdką za 10 miesięcy :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Aras
Tulipan pękł po uderzeniu głową przez skaczącego psa...
A jaka to rasa jajnik, wyżeł, czy mały dupelek. Bo jak doberman, to miał prawo pęknąć :).
Canon robi solidniejsze osłony 70-200/2,8 rozpada się dopiero po uderzeniu piłką handballową (około 100km/h).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A jaka to rasa jajnik, wyżeł, czy mały dupelek.
łyżew jeśli już
-
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Stoję przed zakupem zmiennoogniskowego obiektywu do 6D. Zastanawiam się tak naprawdę między C24-105 f4 i T24-70 f2.8. Pod uwagę biorę tylko nowe sztuki, więc cena ich jest zbliżona, zależy mi głownie na jakości obrazka. Obiekty głownie używany do spacerów, wycieczek, jako główne szkło.
Podpiąłem ostatnio c24-105, całkiem fajne szkło , ale jakość obrazka mnie mnie nie powaliła, mimo że ogniskowa kusi.
Na 99% jestem zdecydowany na Tamiego, choć jeszcze osobiście nie miałem okazji z niego pstryknąć, testy w sieci pokazują jego przewagę i mam nadzieję że się to nie zmieniło.
Czy przed zakupem mogę jednoznacznie stwierdzić, czy trafiła mi się ostra sztuka robiąc fotki kalibratora FocCal22XL i sprawdzając to tylko na wyświetlaczu 6D?
Jakie testy wykonać dla pewności?
Jakiego teraz można się spodziewać numeru seryjnego tego obiektywu i gdzie go sprawdzić?
Bardzo będę wdzięczny za odpowiedzi.
-
Jak rozumiem już podjąłeś decyzję dlatego też wpis w tym wątku :) Jeśli kupisz nowy to zawsze masz możliwość oddania obiektywu gdyby było coś nie tak (ostrość, AF). Chcesz mieć pewność już przy zakupie to tylko odbiór osobisty i sprawdzenie z body. Sugeruję sprawdzić AF także na dalsze odległości. W razie czego masz możliwość regulacji AF w 6D.
-
Decyzja podjęta tak na 95% w stronę T, dylematy są zawsze, zwłaszcza jak się chce przed zakupem człowiek czegoś dowiedzieć i przerabia różne tematy na forum. Obiektyw zamówiony w RTV-AGD, czas oczekiwania 14 dni, ale na pewno w ciemno go nie kupię, wcześniej zamierzam podpiąć pod body. Tylko dlatego tam go kupuję bo jest w 50 ratach 0% i cenę wyjściową ma nie zawyżoną w stosunku do innych sprzedawców. Gotówkę tak dużo szkoda mi od razu wydać.
Lepszy może byłby 24-105L, bo mniejsza byłaby dziura w ogniskowej, ale skoro gdzieś go ustawiono na końcu pod kątem obrazka-ostrości(1-C24-70 II, 2-T24-70,3-C-24-70 I, 4-C-24-105,cekawe gdzie jest sigma 24-105) to troszkę się go boję, szkoda że dwóch na raz nie mogę wziąć byłoby łatwiej.
-
A na którym miejscu jest C 24-70/4.0?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stafford
A na którym miejscu jest C 24-70/4.0?
Zapewne na wysokim. Ja bym rozważył zakup tego obiektywu. Tym bardziej, że właśnie go wystawiłeś na sprzedaż ;)
-
Moim zdaniem tamron jest konkurentem 2.8 l ii a nie f4 z macro. Ja osobiscie nie zauwazylem zadnych roznic miedzy canonem f2.8 l ii a tamronem dlatego canona oddalem i zaoszczedzilem 3000 na 135 l ;p. Trafilem za pierwszym razem idealnie ostrzaca sztuke i mikrokalibracja nie byla potrzebna w ogole. Mialem przez chwile f4 i przyzna, ze to super obiektyw ale f4 to niestety sporawo... Tamron ma super stabilizacje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Ja osobiscie nie zauwazylem zadnych roznic miedzy canonem f2.8 l ii a tamronem
Robisz może komercyjne sesje reportażowe, w trudnych warunkach tym Tamronem? Jak się sprawuje? Kurdę już kolejna osoba pisze o rewelacyjności tego obiektywu. Może rzeczywiście coś w tym jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zapewne na wysokim. Ja bym rozważył zakup tego obiektywu. Tym bardziej, że właśnie go wystawiłeś na sprzedaż ;)
Na dxo tamron 2.8 vc zjada 4 is na sniadanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Na dxo tamron 2.8 vc zjada 4 is na sniadanie.
Na photozone niekoniecznie. Znaczy się jakby było nieco lepiej w tamronie ale szału nie ma. Pozostaje kwestia AF i kolorów. Tutaj akurat bardziej skłaniałbym się ku canonowi. Sprawa jest prosta. Jeśli światło jest priorytetem (a często jest) to trzeba brać tamrona.
-
To z czym opisywany Tamron ma problemy i na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie, prócz AF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Robisz może komercyjne sesje reportażowe, w trudnych warunkach tym Tamronem? Jak się sprawuje? Kurdę już kolejna osoba pisze o rewelacyjności tego obiektywu. Może rzeczywiście coś w tym jest.
Jasne, tylko z tymi trudnymi warunkami to nie wiem co masz na myśli i nie chciałbym Cie wprowadzać w błąd - max iso u mnie 6400 i staram się więcej nie. Nie pracuje również z lampami błyskowymi (sesje niemowląt i dzieci). Dla mnie canon f2.8 l ii jest dodatkowo słabszy ze względu na brak stabilizacji, a przy fotografowaniu bez lampy to się mocno przydaje.
Canon f4 tak jak pisałem jest niczego sobie, bardzo dobre szkło tylko to światło... Dodatkowo ja miałem w nimten problem że sasysał kurz pod soczewki mocno.
Moim zdaniem Tamron jest najlepszy z nich wszystkich i cena też ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
To z czym opisywany Tamron ma problemy i na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie, prócz AF?
Przede wszystkim sprawdź ten AF (celność, także na dalszych odległościach). Optycznie to dobre szkło. Światła nigdy nie za wiele.
-
Z dalszymi odległościami może być problem w tej sieci sklepów, jak daleko miałby być fotografowany obiekt, takie minimum, oraz optymalnie ustawiony?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
Z dalszymi odległościami może być problem w tej sieci sklepów, jak daleko miałby być fotografowany obiekt, takie minimum, oraz optymalnie ustawiony?
Na 24mm wystarczy 2-3m. Na tele odpowiednio więcej. W euro jest sporo gratów na regałach więc nie powinno być problemów z oceną ostrości i tego jak się rozkłada. To oczywiście nie będzie żaden profesjonalny test ale wystarczający do sprawdzenia.
-
Zawsze masz gwarancje i skalibrują Ci do body:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Zawsze masz gwarancje i skalibrują Ci do body:)
To fakt ale trzeba wysyłać z body...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Moim zdaniem tamron jest konkurentem 2.8 l ii a nie f4 z macro. Ja osobiscie nie zauwazylem zadnych roznic miedzy canonem f2.8 l ii a tamronem dlatego canona oddalem i zaoszczedzilem 3000 na 135 l ;p. Trafilem za pierwszym razem idealnie ostrzaca sztuke i mikrokalibracja nie byla potrzebna w ogole. Mialem przez chwile f4 i przyzna, ze to super obiektyw ale f4 to niestety sporawo... Tamron ma super stabilizacje.
Jak długi czas użytkuje Pan tego Tamrona, nic się z nim nie dzieję?
Można prosić o fotki, na różnych zakresach ogniskowych, może jakiś test tabelki kalibracyjnej i skali ostrości?
Jutro prawdopodobnie uda mi się podpiąć T do testu i chciałbym porównać go z tą sztuką którą kolega posiada i a nie byle co skoro C 24-70L II, że poszedł na sprzedaż
-
Długo, działa jak nowy. Generalnie odziwo wykonanie niczego sobie i służy już drugi rok, bez żadnej awarii. A jak u Ciebie kupiłeś już? Jak się spisuje? :)
https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
A jak u Ciebie kupiłeś już?
Kolega kupił. Zdaje się że już nawet sprzedał bo widziałem ogłoszenie na CB.
-
Zgadza się obiektyw zakupiony i nawet jest wystawiony na sprzedaż. Jednak raczej z nim zostanę.
Sam obiektyw pierwsza klasa, w pierwszym wrażeniu trochę ciężki, ale szybko się do niego przyzwyczaiłem, fotki robi piękne, trafia w punki, choć tego tak dokładnie jeszcze nie przetestowałem. Możliwe że nawet sobie tym głowy zawracał nie będę, bo póki co nic niepokojącego nie zauważyłem. Raptem test w sklepie na szybko i z 100 fotek rodzinki.
Nie odczuwam też by był jakiś hałaśliwy, lub wolny, z zakupu jak najbardziej jestem zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
worms
obiektyw zakupiony i nawet jest wystawiony na sprzedaż
Lepiej może trzeba było kupić w sklepie internetowym, z możliwością zwrotu.
-
To nie tak, możliwość zwrotu mam nawet 30 dni, wykombinowałem sobie coś innego, ale tak jak mówię nie musi to wypalić, bo z obiektywu jestem zadowolony, choć na moje potrzeby w zupełności, mimo że gorszy wystarczyłby 24-105.