Po mojemu szukasz sobie powodu, żeby nie kupić Mark III :-) Ale spokojnie, nie znajdziesz go...
Wersja do druku
Juz po pierwszym zleceniu slubnym. Af jest super :)) wrzuce jutro kilka samoli. Iso uzywalne moim zdaniem do 12tys przy lekkim przeswietleniu zeby nie trzeba bylo pozniej podbijac...
Dla kogoś kto zarabia na fotografii to nie koszt, tylko inwestycja ;) Inwestycja która bardzo szybko się zwróci i jednoczesnie zaoszczedzi mnostwo czasu dzieki niezawodnosci i szybkosci pracy.
A jesli ktos nie zarabia na fotografii to i 5D2 + 35L mu nie potrzebne do hobbystycznego focenia ;)
Tak czy siak rozpatrywanie sprzetu w kategoriach ile to razy jest drozszy nie ma wiekszego sensu moim zdaniem bo kazdy ocenia dany produkt w/g wlasnych kryteriow i nie da sie obiektywnie ocenic ile razy cos jest lepsze od czegos innego ;)
Subiektywnie, z perspektywy fotografii ktora wykouje 5D3 jest 1.5x drozszy ale tez 7 i 2/3 razy lepszy od 5D2 :mrgreen:
Nie, nie tylko AF jest lepszy, chociaz to glowny powod dla ktorego kupilem 5D3 - inne jest tez opoznienie samego spustu migawki ... nie wiem na czym to polega, nie przypatrywalem sie specyfikacji i milisekundom. Te 6fps kontra 3.8 to przepasc - dzis na quadach wyjalem 5D2 i jeszcze szybciej schowalem do torby. Na slubach natomiast na pewno bede uzywal obu.
Powtarzam to od poczatku - dla kogos komu liczy sie tylko obrazek i statyczny obrazek nawet 5D "pierwszy" wystarczy.
Kiedys sluby, reportaze i zdjecia sportowe robiono 300D, ale to nie znaczy ze tak powinno byc gdy na rynku dostepne sa lepsze rozwiazania. Seria 5D od samego poczatku powinna miec taki AF jak ma obecnie 5D3.
A cena? Cena jest akceptowalna i to bardzo ;)
"That's a bold statement". A to pierwszy z brzegu przykład, że jak jest tak jest, ale łatwo nie jest: http://mansurovs.com/what-is-moire
Dzwoniłem do Canona z pytaniem, czy jeśli oni zdejmą filtr IR (który -przynajmniej w 500D - usuwa się trudniej niż dolnoprzepustowy"), to zachowam - nie tyle - gwarancję - co możliwość dalszego u nich serwisowania. Odmówili, ponieważ "<<zbicie szybki IR>> nie znajduje się na liście serwisowej".
Usuwałem własnoręcznie morę z ciuchów z obrazków z P45+ i efekt był dobry, natomiast oczywiście mogę sobie wyobrazić takie przypadki, gdzie obraz będzie wyglądał jak kaszka. Nie jest przypadkiem, że D800E jest kierowany do kumatego użytkownika, a nie do masowego, dla którego wygodniejszym rozwiązaniem jest silniejszy filtr dolnoprzepustowy.
Tapatalk
niektórzy już niebawem będą popadali w skrajność i powiedzą że bez 5Dmakr3 ślubu się nie robi... brednie. 5Dmark3 puszka świetna, na 100% ułatwi pracę nie jednemu ślubniakowi który jest już dłuższy czas na rynku. Dobry AF i ISO zaprocentuje, a poniesione koszty się zwrócą. Jednak pamiętajmy i markiem 1 jak i 2 da radę zrobić ślub. Ja jestem zdania poznaj dobre i złe strony sprzętu który masz, następnie złe jego strony staraj się niwelować a dobre eksponować. Wiadomo na rajd nie wezmę marka 1 bądź 2 ale na ślub czemu nie, przecież młodzi nie biegną do ołtarza z prędkością ponad 100km/h tylko idą... Puszka świetna jednak na razie nie na moją kieszeń, w pierwszej kolejności wole uzbierać na nowe szkiełka ;)
Dla tych co narzekają na iso... Ze wczorajszego wesela L prosto z puszki bez NR. Iso 12800.
http://www.marcinbittner.com/luzem/IMG_9282.JPG
Jak dla mnie zupełnie używalne przy poprawnie naświetlonym zdjęciu. Wyżej boje się wychodzić :P Tak samo jak w mk2 bałem się wychodzić wyżej niż 3200, a w mk1 1600..
Nikonowcy będą pisać po ścianach żółtym sprayem: D800E = F8 no moire! ;)
Żeby było na temat: http://www.canonrumors.com/forum/ind...;topicseen#new - recenzja Czachy już ruszyła w świat!
Z kundli testowałem tylko sigmy 85/1.4 i 50/1.4. 85, tak jak na 5d2 - miodzio, nie trzeba było nic poprawiać bo było dobrze. 50 za to duży plus - zaczęła trafiać na 1.4 :) Co prawda nie tak stuprocentowo zawsze, jak 85, ale i tak na świetnym poziomie. Chyba zmieniam plany zamiany na 50L, przynajmniej w tym sezonie.
Mirek: facet wyjął tylko jeden (pierwszy) filtr aa, drugi jest "sklejony z cmosem".
ripek: tak, ja narzekam na iso. Jest banding, choć schowany jeszcze sprytniej niż w 7D, cały pic polega na tym co piszesz: poprawne naświetlony. Konkurent przy 5D3 powinien mieć sticker: dslr for dummies. Pozwala na baardzo dużo, fatman udowodnił to empirycznie (sample z dpreview ciągnięte za uszy na maxa).
ripek vs MMM: już w preview na dpreview w części key technologies pisze: new (redesigned) on chip noise reduction. MMM na wierzchu ;)
Czacha: dziękuję; nareszcie. Wystarczyło tylko (dla mnie aż) 59 ms by samemu przekonać się, że 5D2 to rasowy Klik-Klak. Konkurent (znowu przepraszam) wkroczył w terytorium zarezerwowane dla profesjonalnych korpusów - 42 ms...
Ja tak sobie czytam i czytam, i tu i tam...
Boże jaki ja jestem szczęśliwy. Kiedy przeczytałem o premierze nowego mark III, zamknąłem się w sobie. Żadnych recenzji, żadnych opinii, żadnych sampli. Wystarczy że napisali że będzie nowy AF. Dopiero po zamówieniu, odważyłem się przeczytać reckę Czachy.
Sample porobiłem sobie już sam swoim body. I powiem wam, tak jest imo lepiej ;)
Nie zauważyłem tego linku w tym temacie. A jest to ważna informacja...
Drodzy posiadacze 5D MKIII... lepiej zadzwońcie do Canon Polska i się umówcie na wizytę w serwisie...
O co chodzi? O poważną wadę konstrukcyjną najnowszego Canona. Chodzi o układ zasilania, gdzie awaria może prowadzić do przegrzania baterii i w efekcie nawet... samozapłonu baterii... więcej do poczytania w linku poniżej:
http://dfv.pl/wiadomosci/articles/10544.html
Zazdrość straszna rzecz ;)
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Pomyśl sobie, że są tacy którzy niemal codziennie zadają sobie trud robienia nieustannych porównań i analiz poprzez które próbują udowodnić coś tam z sobie tylko znanych powodów. Też mnóstwo nikomu niepotrzebnej roboty i zmarnowany ogrom czasu. I to do tego za free. Na tym tle opinie użytkowników praktyków takich jak np. Czacha czy ripek to mleko z miodem :-D. I nie smaruję nikomu piszę co myślę zupełnie poważnie.
ripek może MMM miał na myśli, że zero to wcale nie oznacza że digic5 jest bezrobotny ;)
Ja jeszcze jedno zwróciłem uwagę przeglądają już sporo zdjęć z nowej zabawki, że "możliwości odszumiające" w nowym procku sa na prawdę mocne - jpg-i wyglądają bardzo gładko. Z raw-ów ludziom coś takiego już nie wychodzi. Canon chyba jednak raw-ów zbyt mocno nie odszumia zostawiając to użytkownikom.
Dodałem kolejne zdjęcia z zawodów do nowego wpisu - dziś quady.
Mistrzostwa Polski Cross Country - test AF w Canonie 5D Mark III
Raz jeszcze - AF jest n i e p o r ó w n y w a l n i e lepszy od tego z 5D2 .. nie tylko w ruchu ale tez w scenach statycznych. Czulosc oraz precyzja sa warte kazdej ceny :mrgreen:
Czacha powiedz po ilu mniej więcej zdjęciach bufor siada dla pełnych RAWów?
Podejrzewam, że koło 12-14, czy mam rację? Jeśli tak to trochę lipa...
Proszę bardzo nie traktować linku w kategorii flame, tylko zgodnie z tematem: FYI ile można wycisnąć z Krzyżaka.
DR: http://tinyurl.com/7vokoze
ps. Moderację proszę o jazdę bez trzymanki w razie potrzeby
Sample nic Ci nie dadzą - jak wygląda obrazek z sigmy to przecież można znaleźć w necie, a ja się tylko wypowiadam w sprawie celności AF. Żebyś to mógł ocenić musiałbym wysłać Ci wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem, wtedy by było widać ile trafionych a ile pudeł :) Musisz wierzyć na słowo - działa dużo pewniej niż w 5d2.
Robi wrażenie, ale nie jestem sobie w stanie wyobrazić praktycznego zastosowania gdzie konieczne jest forsowanie >2EV i efekt nie wygląda sztucznie.
PS: ciekawe jak ten D800 wypada przy forsowaniu iso 1600-3200.
Szczerze tak jak nie rozumiem fotografowania tablic testowych, tak samo nie ogarniam robienia niedoswietlonych czy przeswietlonych zdjec o 4-5EV i potem wyciaganie tego. Takie rzeczy nie przytrafiaja sie w czasie fotografowania! A wyciaganie cieni i zdejmowanie swiatel o 100% ... padlem szczerze mowiac. Ja rozumiem ze niektorzy sklejaja zdjecia warstwami roznie wywolanymi z RAW'a ale to niczego nie zmienia, takie rzeczy nie wygladaja dobrze.
Jasne, że najlepiej dobrze naświetlać. Tyle, że żyjemy w czasach, kiedy szczytem umiejętności jest znalezienie spustu migawki na aparacie, stąd takie testy i porównania. Do tego spróbuj skrytykować taką metodykę testów, to Ci powiedzą, że jesteś systemowym talibem i nie przyjmujesz do wiadomości, że konkurencja robi to lepiej :-) A niech robi, przynajmniej dla moich zdjęć takie ciągnięcie ekspozycji za uszy nie ma żadnego znaczenia.
Pewnie cos w tym jest, ze gdyby to z Canona dalo sie tak wyciagac to uzywali bysmy tego argumentu w utarczkach z wielbicialmi Nikona ... tylko że to wszystko jakas bzdura o marginalnym zastosowaniu ;)
"Problem" polega na tym, że w ten sposób jest porównywana jakość matrycy. Pytanie jak to się ma do dobrze naświetlonego zdjęcia i wtedy do jego zakresu tonalnego ?! Przypadkiem zdjęcia z dwóch obozów nie będą porównywalne ?!
Panowie, zaczynacie wchodzić w fazę zaprzeczenia ;) Bo wygląda na to, że:
- z jednej strony Uczeni i Inżynierowie walczą od lat, by dynamika sensorów zbliżyła się do tej, którą maja nasze oczy (~14EV), dzięki której za pomocą jednego zdjęcia udałoby się zarejestrować scenę (prawie) tak jak ją widzimy - a później w mniej lub bardziej wyszukany sposób przenieść ją (siłą rzeczy skompresowaną) na papier, slajd, monitor czy projektor
- a z drugiej Panowie Fotografowie "nagle" uznają, że im to niepotrzebne, bo oni umieją naświetlić każdą scenę tak, żeby i wyglądała naturalnie i zmieściła się na ~10EV.
PS
Bo dobrze jest chyba móc robić portrety i takie jak z lewej, i takie jak z prawej, czy (już) nie?
Tyle, że oko nie widzi tych 14 EV naraz :-) Biologiem nie jestem, więc w sposób naukowy tego nie wytłumaczę, ale mechanizm związany jest z umiejętnością skupiania wzroku i zjawisk jakie temu towarzyszą. Trzymając się Twojego przykładu po prawej, to żeby dostrzec detale na portretowanej twarzy, podświetlonej zza pleców tej osoby, oko nie będzie mogło jednocześnie rejestrować detali w bardzo jasnym tle. Oczywiście przenosząc wzrok z miejsca na miejsce będziemy mogli dostrzegać szczegóły tu i tam, niemniej tutaj wchodzi już czas jako funkcja - której zdjęcie jest niemal pozbawione.
Czyli jednak taki amator jak ja, nie powinien czekać ani chwili? Kupować? :)
Te z prawej to choćby były najlepsze i najpiękniejsze, na tym forum nie przejdą, bo za dużo androgenu w obrazie...
Ojtam, zaraz talibem. Nawyżej, że "dżizus coś tam" ;)