Moje poprzednie komentarze co do ilości nowości...
1 kompakt Canona należy zmienić na... 6.
Może nie ma to związku ani z 40D, ani z 1Ds3...
Tylko czekać, aż się 20 1.2 pojawi ;)
Wersja do druku
Moje poprzednie komentarze co do ilości nowości...
1 kompakt Canona należy zmienić na... 6.
Może nie ma to związku ani z 40D, ani z 1Ds3...
Tylko czekać, aż się 20 1.2 pojawi ;)
Zapodam linka jak skończymy pisać sprawozdanie.
40d vs d200
dla mnie oba aparaty sa swietne(o 40d to z tego co wyczytalem moge tak twierdzic)
pytanie ilu z tych na tym forum i na tam tym potrafi te puszki wykorzystac
Wg dpreview 40D ma polskie menu...
Robilem koncerty na 10D, robilem potem koncerty na 20D. 20D > 10D . Subiektywnie oczywiscie.
Arek juz opisal, ja tylko dodam swoje gdybania - najpewniej to cos pomiedzy egzemplarzem testowym/przedprodukcyjnym a produkcja seryjna. Nazwalbym go "pokazowy" (nie wystawowy bo nie do lezenia na wystawie ma sluzyc a do objezdzania roznych pokazow Canona wlasnie). O wiele mniejszy opor przed wlozeniem karty mieli niz przy przedprodukcyjnym 1DMkIII gdzie byl zupelny zakaz.
Plotki nie potwierdzone przez Canona choc sa ich swiadomi.Cytat:
Canon sie trudzi nad rozwiazaniem problemu AF i ze 1Ds wyplynie
czysciutko na sprawdzone wody...
I jak napisalem wczesniej - calkiem przydatne plotki.
I tu trafiłeś w sedno sprawy!
Początkowo dałem się ponieść owczemu pędowi i zacząłem żałować, że nie poczekałem na 40D tylko w kwietniu kupiłem 30'tkę. Gdzieś tam w głębi umysłu zacząłem kalkulować, ile by się straciło, gdyby na wiosnę próbować sprzedać puchę i spróbować upgrade'u. Ale potem przyszło otrzeźwienie. Zacząłem myśleć, czy jeśli zmienię body, to moje zdjęcia staną sie od tego lepsze. Odpowiedź była natychmiastowa. Nie! Nie jestem na tym etapie. Może nie 'strzelam' do kotleta, ale tez nie wykorzystuję całego potencjału tej puchy, to tym bardziej nie wykorzystałbym jeszcze lepszej. Na pewno (mam w każdym razie taką nadzieję), przyjdzie moment, że zmiana sprzętu będzie racjonalnie wytłumaczalna, ale z pewnością nie teraz. Zdecydowanie pora na lepsze szkiełka... i na doskonalenie umiejętności, co by w większym stopniu wykorzystać to, co mam:)
Rozumiem, że znajdzie się pewna niewielka grupa, dla której wymiana na 40D będzie całkowicie uzasadniona i słuszna, ale dla większości pstrykaczy taki krok na pewno nie zaowocuje poprawą jakości robionych zdjęć. Po prostu do tematu trzeba podejść zdroworozsądkowo.
A dla niepotrafiących myśleć w takich kategoriach proponuje założyć nowy wątek: Czy 20/30D w ogóle da się robić zdjęcia?:mrgreen:
Jeśli chodzi o robienie lepszych zdjęć to jedynym parametrem mającym na to realny wpływ jest wielkość wizjera i związana z tym łatwość kompozycji i kontroli szczegółów w kadrze. No można jeszcze od biedy dorzucić do tego nową matówkę z podziałem. Zawsze to coś ale to jeszcze za mało.
hey nie wiem juz czy bylo w sumie troce sie tych liknow przewinelo
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos..._sample-e.html
sampel z 1ds mark III
hehe... zboczenie zawodowe kaze mi napisac, ze niepoprawnie :) bo ani takiego slowa nie ma w jezyku polskim, ani taka odmiana anglicyzmu nie jest dopuszczalna :)
ale nie ma co... sie w tym Canonie rozpedzili i chyba postanowili nie dac czekajacym na nowego 1Ds-a spac. tyle przykladowych fot do obejrzenia... :mrgreen: :mrgreen:
kto chce kupić 1D MkIII? sprzedam za grosze :wink:
zbieram na 1Ds MKIII
I Vitez tam był
Miód i wino pił..
(co widać na załączonym obrazku)
http://www.optyczne.pl/upload2/2428_konf3.jpg
:)
No niezle :lol:
Nie masz moze jakiegos mniej ekstremalnego pliku z 1Ds MkIII,
powiedzmy f8 lub f11, ISO mniej niz 400 ze zdecydowanie dobrym szklem?
Ten plik z 14 f2.8L, szkoda, ze f2.8 bo to z pewnoscia najgorsza
opcja dla tego szkla, ale nie jest tragicznie. Egzotyczne szklo,
ale fajnie zobaczyc.
To drugie z ta pania na ISO 1000 powala moim zdaniem.
W sumie temat ISO jest raczej zakonczony....
Mozna smialo robic pewnie do ISO 800 i nie zobaczy sie roznicy
miedzy 100 a 800.
Oba przypadki dosc ekstremalne jednak, dlatego trudno ocenic
sama matryce... Ale dzieki i tak :-)
Mam nieodparte wrażenie, że moja 30-tka od dzisiaj zaczęła robić jakby gorsze zdjęcia :mrgreen:. Nie wiem co to jest :lol:.
Ja jestem tylko ciekawy ile potencjalnych nieświadomych klientów będzie myliło canona 40d do nikona d40 i zastanawiało się skąd taka cena za podobny aparat ??
hehe... :) teoretycznie tak. w praktyce, jak biegasz bladym jesiennym switem we mgle, to mozesz smarkac co pol minuty a telewizor i tak bedzie usyfiony :)
a przeciez nie mozna tylko stac i czyscic (nosa/telewizora) :wink:
tak serio: dla mnie to akurat jest spory problem, bo w warunkach jakich czesto foce ekran jest brudny a nie ma czasu na jego czyszczenie co minute. wydaje mi sie, ze dobra powloka by mogla cos pomoc
chyba raczej wycieraczka a nie powłoka ..:)
Arek,
szkoda, że zdjęcia takie słabe. Wiem, że to na szybko, ale to jak omawianie obrazu z gazetowej reprodukcji. Trudno, trzeba poczekać. na lepsze sample.
A jak wypada AF w 40-tce w porownaniu do 20d? Bo nawypisywali cudow i ciekaw jestem czy ten "calkowicie nowy sensor AF" cos zmienia.
Aha no i ekranik w porownaniu z tym z 20-ki bo to mnie strasznie wnerwia, malutkie toto i pod delikatnym katem nic juz nie widac, dodatkowo ta szybka, mimo ze dosc wytrzymala to wiecej swiatla odbija niz przepuszcza ;) Nie wiem czy masz porownanie ale czy ten ekran z 40d jest zblizony do tego z d200 gdzie nawet w sloncu i pod katem prawie normlanie widac?
nie. ja akurat mowie powaznie. wiem, ze wielu osobom to nie robi roznicy, ale dla mnie osobiscie syfienie sie ekranu jest problemem czestym.
nie kazdy robi zdjecia w srodku dnia przy ladnym sloneczku, albo w cieplym wnetrzu
Warunki na takiej konferencji są na tyle zwariowane, a chętnych do sprzętu na tyle dużo, że na solidne oceny i dobre fotki nie ma co liczyć. Nie ma żadnego , nawet prostego studio, modelki stoją w ciemnym pomieszczeniu i oprócz pozowania mają za zadanie pilnowanie sprzętu. Dlatego na jakieś poważne oceny nie ma co liczyć. AF 40D nie zrobił wrażenia przygniatającego 20D. Ponieważ tu dużo zależy od obiektywu, nie miałem możliwości aby na spokojnie z jednym i tym samym szkłem pobawić się i 20D i 40D.
Po prostu bierzesz co Ci wpadnie w łapkę.
Moje odczucia są podobne do Waszych. Zdjęcie z panią z 1Ds z ISO1000 wyjaśnia sprawę wysokich czułości. L-ka 2.8/14 na brzegach 5D jest miękka i aberruje, ale to bezdystorsyjne 114 stopni - wszystko na ten temat. Na cropie sytuacja znacznie się
poprawia. Jeśli chodzi o 40D, to zdjęcie z ISO1600 wrzuciłem właśnie dlatego, że mi
się nie podoba. Szum jest wyraźny, balans bieli zawiódł, choć swoje dołożył też miękki
obiektyw blisko maksymalnej dziury. Specjalnie nie chciałem robić z lampą, bo chciałem pokazać ten balans w słabym świetle żarówkowym. A ponieważ było ciemno, to przy
ISO1600 i tak wyszło f/1.8. Zdjęcie drugiej Pani, z wbudowaną w 40D lampą, już wygląda normalnie. Kity, jak to kity, wybitne nie są.
Uhm, a jak wypada LCD w 40d?
Jak na razie z pobieżnego porównania wynika mi tylko tyle że 40D w 1600 szumi nieco delikatniej (szum jest bardziej wygładzony) niż 350. Na 800 (oceniałem na podstawie pliku z japońskiej stronki) różnica wzrasta i tu 40D wypada sporo lepiej. Ciekawe jak wypada na tym polu 30-tka.
a ja nie widze roznicy na + w stosunku do 20d jezeli chodzi o "szumownosc"...
LCD w porównaniu do 20D to ogromny skok. Duży, czytelny, przyjemny, widoczny dobrze pod dużym kątem. Przyjemnie się na nim to LiveView ogląda. W 50D pewnie filmy będzie można nakręcać ;)
no to b.fajnie, bo to cos w 20d to parodia.
Arku a nie wspominali czegos o dacie wprowadzenia do sprzedazy, bo chcialbym go miec przed zlota jesienia :)?
Sprzedaż ma się rozpocząć "in early September" - ale to pewnie w USA.
Adorama nie ma jeszcze 40D w ofercie, ale jak przed chwilą przeglądałem ich stronę to zastanowił mnie fakt ciągłej obecności w ofercie 20D i 30D (za 990$). Takie trochę schizofreniczne zachowanie Canona, który lubi konkurować z własnymi produktami :)
A czy podczas premiery albo w jakichś materiałach promocyjnych Canon odniósł się choć słowem o regulacji FF/BF z poziomu oprogramowania? Nawrzuacali jak zwykle wodotrysków a ważne sprawy pominęli... choć pewnie w dwucyfrowym body taki "ficzer" nigdy nie będzie dostępny...
Jurku,
kiedy pojawiły sie pierwsze sample z prezentacji 1DMk3 rozpoczęła się wielka dyskusja o poziomie szumów, ponieważ sample podlinkowane na naszym forum były tragicznie zaszumione. Kiedy zobaczyliśmy pierwsze fotki użytkowników doznaliśmy olśnienia jeśli o szumy chodzi i była zbiorowa ekstaza. Mnie do ekstazy jak i do niezadowolenia daleko, ale ja po prostu nie potrafię ocenić jakości zdjęcia na podstawie tak kiepskich sampli (bez urazy Arek). Jak w ogóle ocenić szumy przy takim zafarbie? Z jpg'a? Podobnie byłbym ostrożny z ferowaniem opinii o sprawności ISa w kicie (choć oczywiście zdajemy sobie sprawę, że to marketingowy bezsens). Producent twierdzi, że IS osiąga sprawność do 4EV. Z opisu wynika, że raczej trudno w takich warunkach to było ocenić.
No nic, został miesiąc do pojawienia się puszki w sklepach. Wtedy wątpliwości zostaną rozwiane.
Arek_O, a jak Twoje wrażenia odnośnie wizjera ?
Z parametrów wynika ,że powinien być lepszy niż w 20D/30D.
Tu też bez wyraźnego przeskoku, bo zmiana parametrów choć we właściwym kierunku to mała. A pewne wielkości, jak na przykład zwiększenie odstępu źrenicy, mają bardzo indywidualne znaczenie. Tzn. jeden odczuje zmianę bardzo, bo był na granicy, a drugi wcale, bo poprzedni odstęp mu wystarczał.
A odnośnie regulacji FF/BF nikt nie zapytał. Przynajmniej ja nie słyszałem, a mi to pytanie akurat do głowy nie przyszło. Za dużo sprzętu i ludzi na tak krótki okres czasu. Przyznam się szczerze, że ja
nie przywiązuje specjalnej wagi do takich rzutów okiem na sprzęt w warunkach konferencyjnych, bo
zwykle po czymś takim można wyciągnąć złe wnioski. Dostaniemy sprzęt na spokojnie na 2-3 tygodnie
do testów w kontrolowanych i powtarzalnych warunkach, wtedy będę wiedział znacznie więcej.
Na temat ceny i dostępności w Polsce, przedstawiciele Canon Polska nie byli w stanie powiedzieć nic konkretnego.
Kuba,
- 1DMkIII ma matrycę 10.1 Mpix na powierzchni 525.5 mm^2, co daje ~19220 pix/mm^2,
- 20D/30D ma matrycę 8.2 MPix na powierzchni 337.5 mm^2, co daje ~24296 pix/mm^2,
- 40D ma matrycę 10.1 MPix na powierzchni 331.5 mm^2, co daje ~30466 pix/mm^2.
Nie dziwota, że przy tej samej technologii matrycy 1DMkIII szumi mniej niż 30D, a ten mniej niż 40D!
Jak to w kabarecie Dudek mówiono: nie bądź pan głąb, praw fizyki pan nie przeskoczysz .
Wężykiem... :mrgreen:
"Canon chwali się, że w nowym sensorze zastosowano większe mikrosoczewki, co pozwoliło zmniejszyć szumy i rozszerzyć zakres czułości do ekwiwalentu ISO 3200" Może tu leży pies pogrzebany...
ale te soczewki to niedlugo chyba beda nachodzic jedna na druga, bo przy kazdej nowej matrycy pisza ze je powiekszyli :)
oj Jurek, wszystko by się zgadzało, gdyby 20/30D miały tę samą technologię co dopiero co wprowadzony 1DMk3 i 40D. Tak nie jest i wierzę, że 40D będzie na poziomie nowego marka (wszak 20D miał przy podobnych parametrach mniejsze szumy niż 1DMk2). To różne pokolenia produktów.
Natomiast moja wypowiedź odnosiła się głównie do faktu, że z tego co na razie mamy, to nie można wysnuć żadnego sensownego wniosku.
Ale też zaraz potem: "Nie bądź Pan rura i nie pękaj!"
Posty kolegów wskazują właśnie na, jedną z możliwych, drogę poprawy - większe soczewki dzięki mniejszemu rozstępowi pomiędzy nimi. Dodam jeszcze, że nowe technologie układów scalonych, w których połączenia idą nie obok, jak dotychczas, ale pod tranzystorami (jak - wypisz, wymaluj - w tradycyjnych płytkach drukowanych).
Trik w najnowszej matrycy Sony (przetworniki A/C dla każdej z kolumn, a nie jeden główny jak mieli dotychczas) też może pomóc przy dłuższych czasach naświetlania. Opatentowane lusterka Nikona - również dają widoki.
Także, jakkolwiek, praw fizyki nie zmienimy, ale możemy:
1. Odkryć nowe (będzie trudno, ale sporo pewnie jeszcze zostało).
2. Wykorzystać istniejące (jeszcze sprytniej niż dotąd albo w niebanalnym ich połączeniu - niektórzy lubią w tym kontekście pisać: "w wykorzystaniu efektu synergii").
"Musi się lać!" ;)
Gadka-szmatka, a zdjęcia słabe, szumy wysokie. Jak na razie to pierwsze rozczarowanie. Warunki, warunkami, ale przecież w takich właśnie wykonuje się wiele zdjęć.