"20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz"
hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
24" z 1GB ramu i 250 GB to ok. 8230 zl
szukam dalej...
Wersja do druku
"20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz"
hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
24" z 1GB ramu i 250 GB to ok. 8230 zl
szukam dalej...
Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow :) Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa :)
Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200 :)
kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada
wybaczcie poziom tych pytan, ale kwestią komputerow zainteresowalam sie dopiero przed tygodniem, mam prawo byc jeszcze na poziomie pierwszej klasy
[za to gdyby ktos chcial pogadac o przekladach poezji angielskiej czy o teologii negatywnej... :twisted: ]
aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
- czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć... :)
'nie licząc starych wynalazkow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale to nie jest takie fajne grzebanie jak w pececie, gdzie mozna cale bebechy przebebeszać :wink:
dzięki za link, znowu mi sie troche rozjaśniło
aha, i dzieki wszystkim za cierpliwosc okazywana komputerowemu pierwszakowi :-)
Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć :)
Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
z testów http://pclab.pl/art5877-6.html :
"kontroler Adapteca Serial ATA RAID 1210SA - jest to produkt, któremu naprawdę niewiele można zarzucić - oferuje szybki odczyt i zapis danych na pojedynczym dysku, niezależnie od obciążenia transfer dochodzi wynosi 60 MB/s. Pozwala również na uzyskanie krótkiego czasu odpowiedzi i wysokich transferów (zarówno podczas zapisu, jak i odczytu) w konfiguracji RAID 0 i RAID 1"
Na jabłkach się nie znam, ostatnio miałem w rękach G3 ze szwedzkim systemem operacyjnym, to się nie liczy :D .
Ale: składając samemu można zmontować PC o bardzo poważnej wydajności, np 4 GB RAM, 2 dyski twarde SATA II WD Raptor w RAID, C2D i system 64 bity (ehem... na razie mnie osobiście nie stać na taki zestaw). Może ktoś znający się bardziej na ogryzkach powie o porównaniu wydajności :) . A co do 'firmowych' komputerów - zdarzało mi się 'naprawiać' takowe przez przepięcie taśmy do flopa obróconej o 180 stopni... ;)
Kolejne pytanie, to co zrobisz za 4 lata, kiedy wyjdzie nowa super technologia - bo w PC wymienisz płytę + procesor i pamięć.
Acha... Polecam _zdecydowanie_ mysz Logitech MX518. Przy pracy z grafiką jej jakość naprawdę robi różnicę.
to teraz mam cholerną zagwozdkę...
za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]
za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]
Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system :) To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich ;)
Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja :) Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ;) ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego :) Moze za dwa lata.
dizajn sprzetu to ja mam głeboko w uchu, to ma dzialać i kropka
a jeśli chodzi o czas - chcialabym miec na jakies 5 lat spokoj z mysleniem o kompie... [ale nie wiem, czy tak sie da]
tak, wiem, wlasnie sobie czytam o tych windowsach - w sumie wyszloby na to samo, a moze nawet byloby taniej kupowac nowa plyte glowna i nowa wersje OEM, bo:
Windows XP Home Edition PL wersja z SP2 to ok. 950 zl [ceny z Cortlandu],
wersja OEM to 304 zl
chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:
XP Professional z Service Pack 2 [PS wymaga SP2] to juz ladnie ponad tysiac zl, za to wersja OEM to ok 500 zl
Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.
EDIT:
Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
Zeke, o RAIDzie czytalam, oczywiscie zaczełam od wikipedii i linkow w niej podanych, ale nie wezme sie za to, bo ten temat mnie przerasta, trudno - nie kazda kobieta musi byc informatycznym specem ;)
pomysl z 1 ultraszybkim dyskiem pochodzi z watku o komputerze za 7 tys [link w poscie #1], poddal go jacekxyz, a rozwinal muflon
dzieki, kamien z serca ;)
wiedzialam, ze gdzies jest hund begraben ;)
Pod tym sie zdecydowanie podpisze. Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
Uzywalem MX518, potem dluzszy czas (nieco ponad rok) G5, potem wrocilem do MX518 jak mi G5 sie zaczynala rozlatywac... no coz - ja czuje roznice 8) .
To juz od jakiegos czasu (rok? wiecej?) . Nie znam szczegolow, ale Microsoft zmienil jakis czas temu tresc licencji OEM. Jesli XP straca aktywacje przy wymianie jakiegokolwiek komponentu PCta (w tym plyty glownej, procka itp glownych podzespolow) to infolinia Microsoftu od reki aktywuje.
No właśnie zmienił i uściślił, że:
An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.
(MS License FAQ)
Miałem taką sytuacje jakiś czas temu (chyba 1 rok), ale co dziwne przy pierwszym telefonie w rozmowie stwierdziłem, że wymieniłem płytę na nową (stara się spaliła, ale była wiekowa tzn. ze 2 lata) i potrzebuję aktywować system. Dostałem odpowiedź, że niestety licencja wygasła ze starą płytą. Jednak, Pani zadała mi pytanie czy płyta była na gwarancji...? Na co ja ponieważ wszedłem w inny system palnąłem (zawsze jestem szczery :oops: ), że nie więc Pani powiedziała przykro mi.
Jednak jak mi piana :mad: opadła to zadzwoniłem jeszcze raz i ta sama Pani (niedziela była :)) po krótkiej gadce i tym samym pytaniu: o gwarancję i mojej odpowiedzi, - oczywiście, że tak! poprosiła o numer kontrolny i bez problemu podała numer aktywacyjny. Dziękuję miłego dnia i już.
Nie wiem wydaje mi się, że chodziło o to, że rozmowa jako hmmm... transakcja była nagrywana i po odpowiedniej treści oświadczenia wszystko zgodne było z jakimś zapiskiem w tej nowej licencji o padzie przypisanej płyty, która będąc na gwarancji spełniała wymóg przeniesienia licencji.
Poza tym faktycznie płytę miałem na gwarancji, ale takiej samej nie byli mi w stanie dostarczyć więc przy okazji zrobiłem upgrade. :grin:
Jarooo, cenna wiadomosc!
- teraz juz wiadomo, jak to w razie czego rozegrac :)
- - -
a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo :D wielkiej Hameryki to nie odkryli...
"Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
Trochę się śmiesznie zrobiło.
Taka parada byków prężących swoje muskularne ciała.
Dziewczyna chce obrabiać grafikę a nie ładować super dopalacze i jak jeden z gości napisał chłodzenie cieczą w kompa. No dajcie spokój ludziska hehe :)!!!
To jest jedno z lepszych heheCytat:
Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo
Zróbmy może taki ranking bełkotu informatycznego.
Powiem tak: będę bardzo zaskoczony, jeśli jakikolwiek sprzęt będzie wydajniejszy dla Photoshopa od zestawu C2D + RAID 0+1 - przy dużych plikach to właśnie kontroler pamięci i czas odczytu/zapisu na dyskach będzie decydował. Oprócz tego, zastanowiłbym się czy nie instalować WinXP 64. I bardzo proszę nie robić z siebie blondynki, ktoś kto jest w stanie zarejestrować się na forum internetowym, przeczytać krótki manual - poradzi sobie z ustawieniem RAIDa.
Ale system wygodniejszy i bardziej szpanerski to MacOS X :) .
Dodane:
E nie, niekoniecznie. Raptory montujemy wtedy, jak system ma być najszybszy i koniec. Ale mają swoje wady: są drogie i głośne (w serwerach przecież nikomu to nie przeszkadza). W RAID można postawić dwie Barracudy SATA II - to są dobre dyski.
Cytując test myszek na benchmark.pl wyjaśnia się, dlaczego tak jest:
"Pewnie niektórych zdziwi, że cpi (potocznie dpi) nie wchodzi w skład oceny myszy, bo sprzedawca w sklepie powoływał się na ten właśnie parametr, polecając Wam dany produkt. Właściwie owa rozdzielczość to tylko maksymalna prędkość poruszania kursorem gryzonia. Nijak ma się do precyzji, a jest tylko marketingowo wykreowanym bożyszczem tłumów. Dlatego nawiązuję do niej wyłącznie przy omawianiu komfortu gry w RTS i FPP shootery."
Coś jak megapiksele w aparatach :D
Przy okazji - test wygrał Logitech MX518 ;-)
Czy ktoś z was może polecić jakiś model płyty głównej pod Core 2 Duo ? Czy taka wbudowana karta graficzna w płytę sprawdzi sie jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć?
Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 2000XP na:
1. Core 2 Duo e430
2. 2 GB Ramu DDR2
3. i właśnie jakaś płyta główna. Może ktoś ma jakiś pomysł, jaki chipset, który model jest stabilny itp.
ponieważ stoję przed podobnym dylematem jak energia_ki, dopisuję wątpliwości
- Czajna, jaki konkretnie procek C2Duo dla twojej płyty i pamięci
- DoMiNiQuE, jaki Mac zatem, skoro lepszy od iMaca jest MacPro, bo procek ma szybszy?, tylko, że to drogo się robi
Potrzeby podobne. Ma być szybko pod PS CS3 i LR.
W tej chwili mam Athlona 3000+, 1G RAM i robi się tragicznie jak trzeba przerobić całą stertę RAW-ów z 5D..., pozostaje upgrade procka i ram, czyli tanio, ale zaczynam ciepło myśleć o MacBook'u, bo liczę na większą wydajność od posiadanego PC no i nie bez znaczenia - podczas wyjazdowych sesji, mam przy sobie porządny DataBank :) Tylko czy MacBook z 2GB RAM da radę ?
czyli wychodzi jakieś 1500-1800 upgrade PC, do tego jakaś tania karta, jaka??
...no i sensowny DataBank z podglądem RAW-ów, bo używanie OTG to zaczyna być dla mnie zbyt duży stres...
no cóż wychodzi taniej niż Mac, ...DoMiNiQuE, może masz jakieś uwagi?
Jeśli chodzi o tanią grafe to polecam firme Galaxy, a model np. Galaxy GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-Express (1.4ns) (267 zł techplanet.pl)...
Nie wiem jaki masz zasilacz ale to też bardzo ważna część kompa, coś z tańszych ale dobrych to np. Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450W (178 zł)
Jesli zalezy Ci tylko i wylacznie na wydajnosci to napewno bedzie taniej zlozyc peceta. Natomiast jesli zalezy Ci na systemie OS X to pozostaje Ci kupno maka. C2D w makach jest tak samo wydajne jak w pecetach wiec nawet macbook bedzie sobie radzil z PSem. Ja osobiscie polecam iMaca - najlepszy strosunek ceny do jakosci. :) Uwazam, ze do podstawowej obrobki w PS i wszystkiego innego iMac wystarczy :) MacPro to piekielna maszyna i chyba nie ma az takiej potrzeby aby w nia inwestowac.
hehe lubię większość rzeczy z piekłem związanych,:twisted: a które przyjemność dają...
a jak porównasz wydajność
MacBooka 2.16GHz Intel Core 2 Duo
# 2GB memory
# 160GB hard drive1
do iMac'a
Macbook mnie kręci, bo daje mi mobilność, której czasami potrzebuję, dlatego zastanawiałem się czy będzie wystarczający do obróbki w domu z podłączonym Eizo L568, jako podstawowy ekran i 13", na narzędzia - a może przekombinowałem
Nie tyle ma szybszy procek co ma 2 szybsze procki. Tu jest podstawowa roznica. A poza tym ma lepszy RAM, wieksze FSB, itp.
Na MacPro bedzie super szybko (wiem z wlasnego doswiadczenia) ale iMac tez wystarczy. Wez tylko szybki procek i przynajmniej 2GB RAM.
dzięki Czajna, znam zatem cenę odświeżenia mojego PC do tego muszę jeszcze doliczyć DataBank...
zobaczymy na czym stanie w temacie Maca, tym bardziej, że jutro w Grodzie Kraka będzie nasz pierwszy raz:-D
Ktoś pytał tu o grafikę - otóż karty zbudowane na układach ATI ładniej wyświetlają. Wiele gier szybciej chodzi pod nVidią, ale jeśli chodzi o jakość kolorków... to chyba jednak ATI . I coś firmowego, np Gigabyte z pasywnym chłodzeniem, da się znaleźć coś taniego a dobrego.
Bym powiedzial, ze jakos obrazu jest identyczna na nV i ATI (przynajmniej na DVI) A "firmowe" konstrukcje w dzisiejszych czasach na ogol roznia sie od "niefirmowych" zastosowanym chlodzeniem, plytki referencyjne dostarcza producent chipsetu* ;>
* - w wiekszosci wypadkow.
GPU nie ma żadnego wpływu na jakość obrazu. Zasadnicze znaczenie ma cała reszta, czyli jak tą kartę popełniono.
Nazwanie Gigabyte'a firmowym sprzętem to przesada. Po zaprzestaniu produkcji kart przez ATI, nie ma w tej chwili porządnych, firmowych, dostępnych u nas kart z tymi układami. Niezłe, choć gorsze niż ś.p. oryginały robi od kilku lat były kooperant ATI - tajwański Sapphire.
Nie jest identyczna. Nie wiem czy to w testach technicznych można wykazać, ale porównanie pracy na dwóch komputerach różniących się tylko kartą graficzną daje do myślenia. Pewnie wiele czynników ma na to wpływ, ale np. latam online symulatorem IL-2 FB, i tam pierwsi zauważają/rozpoznają przeciwnika użytkownicy kart ATI. Użytkownicy nVidii, po takich uwagach, przesiadają się na ATI i potwierdzają.
Z firmowymi chodzi mi tylko o to, żeby nie kupować jakichś noname'ów (kiedyś były takie na giełdzie 'built by ATI', w workach foliowych).
J.w., i zgodzę się że Sapphire jest godny polecenia (ale nie wiem czy mają w ofercie z pasywnym chłodzeniem).
Patrzac chociazby na ostatnie dwa posty musze zadac wazne pytanie: zamykamy?
(prosze glownie autorke watku o odpowiedz)
Uzasadnienie: zbedny dryf na totalny offtop polaczony z wojenkami systemowymi nvidia vs ati, PC vs Mac, Intel vs AMD itp.
nie wiem, czy da się więcej konkretów wycisnąć, wygląda na to, że chyba nie...
ale z drugiej strony to, że ja uzyskałam już odpowiedzi na swoje pytania, nie musi oznaczać, że inni nie będą chcieli dowiedzieć się czegoś więcej w tym temacie
- tak więc odpowiem po prezydencku: i tak, i nie :wink:
ponieważ zarówno zamknięcie, jak i zostawienie wątku otwartego będzie miało swoje uzasadnienie
To poczekam az antagonisci zdecydowanie rzuca sobie do gardel ;)
Nie prościej pomyśleć zanim się coś napisze? - zapytał po czym skoczył do gardła Zeke i wyszarpał mu wątrobę.
PS.: z przyczyn opoźnienia testu CPU na PCL wynika, ze za kilka dni ma jakas tajemnicza rewolucja nastąpić w cenach procesorów (zdaje się w C2D), o ile mnie pamiec nie myli to za 7-8 dni. Jednak w zwiazku z NDA nie podali szczegolow. So, z decydowaniem sie co kupić moze warto poczekac pare dni.
To jeszcze takie pytanko mam:
Co jest najbardziej istotne dla szybkości pracy z PS2 lub PS3 ?
Z tego co wyczytałem to ilość RAM i szybki twardy dysk. Ale czy np. szybkość taktowania pamięci, albo szybkość taktowania zegara procesora wpływa wyraźnie na komfort pracy w PS2 lub PS3 ?
Zaplanowałem zakup takiego zestawu ( niskobudżetowego)
1. Procesor Core2Duo 4300 - wyczytałem że może on spokojnie chodzić na wyższych częstotoliwościach ( dlatego taki wybór), ale np.. czy to że ten model ma 2 MB cache a nie 4 MB w porównaniu z e6300 osłabia go jakoś wydajności w obróbce grafiki 2D ?
2. Płyta - ASUS P5N-E SLI - z uwagi na cenę oraz opinie w internecie.
3. RAM - 2x1GB - I tu mam zgryz, doradzano mi zakup tanich kości Kingston 667Mhz, które podobno bez problemu chodzą na 800Mhz. ( ok 260 PLN) Ale pytanie brzmi czy to dla samego komfortu pracy ma jakieś znacznie czy pamięć 667Mhz czy 800 Mhz ? Może jakieś inne propozycje w cenie 200-300 PLN ?
4. Karta graficzna - tu też nie mam do końca pomysłu. Co prawda nie gram namiętnie w gry, ale czasami chętnie bym sobie np. pojeździł na jakimś symulatorze auta. Może macie jakieś propozycje niskobudżetowe? tak od 250PLN w zwyż, maksymalnie do 550 PLN ( pytanie tylko czy warto kupić droższą kartę)
Niestety w temacie jestem laikiem a zgłebianie tego zajęło mi już i tak stanowczo zbyt dużo czasu. Więc może ktoś obyty w sprzęcie komputerowym mógł by mi coś jeszcze doradzić bądź poprzeć mój wybór i mnie w nim utwierdzić.
Wydajność procesora, ilość RAM (a przy braku jej wystarczającej ilosci*) szybki dysk. (i chyba PS CS2/PS CS3 ;>)
Taktowanie pamieci wplywu mieć nie będzie*, i nie tyle taktowanie procesora ma wplyw co jego typ. Sęp 3000+ jest wolniejszy (na ogol) od A64 2800+.
Nie zauwazysz roznicy* w pracy CS3 miedzy 667 a 800. Jeśli nie masz zamiaru podkręcać pamięci - bierz najtańsze.
Ostatnio jakos sucho z symulatorami, raczej coś w stylu arcade ;) 7600GS/GT ?
jeśli Ci serio zalezy na graniu to warto, jak Ci na tym nie zalezy - nie warto.
* - nie do konca prawda, nie dokladnie napisane, ale mozna zalozyc ze tak jest.