Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:
    Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.

EDIT:

Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 21-05-2007 o 13:30
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeke Zobacz posta
    Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
    Zeke, o RAIDzie czytalam, oczywiscie zaczełam od wikipedii i linkow w niej podanych, ale nie wezme sie za to, bo ten temat mnie przerasta, trudno - nie kazda kobieta musi byc informatycznym specem

pomysl z 1 ultraszybkim dyskiem pochodzi z watku o komputerze za 7 tys [link w poscie #1], poddal go jacekxyz, a rozwinal muflon

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.
    dzieki, kamien z serca

Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
    wiedzialam, ze gdzies jest hund begraben

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeke Zobacz posta
    Acha... Polecam _zdecydowanie_ mysz Logitech MX518. Przy pracy z grafiką jej jakość naprawdę robi różnicę.
    Pod tym sie zdecydowanie podpisze. Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
    Uzywalem MX518, potem dluzszy czas (nieco ponad rok) G5, potem wrocilem do MX518 jak mi G5 sie zaczynala rozlatywac... no coz - ja czuje roznice 8) .

Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
    To juz od jakiegos czasu (rok? wiecej?) . Nie znam szczegolow, ale Microsoft zmienil jakis czas temu tresc licencji OEM. Jesli XP straca aktywacje przy wymianie jakiegokolwiek komponentu PCta (w tym plyty glownej, procka itp glownych podzespolow) to infolinia Microsoftu od reki aktywuje.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To juz od jakiegos czasu (rok? wiecej?) . Nie znam szczegolow, ale Microsoft zmienil jakis czas temu tresc licencji OEM. Jesli XP straca aktywacje przy wymianie jakiegokolwiek komponentu PCta (w tym plyty glownej, procka itp glownych podzespolow) to infolinia Microsoftu od reki aktywuje.
    No właśnie zmienił i uściślił, że:

An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.

(MS License FAQ)
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

No właśnie zmienił i uściślił, że:

An upgrade of the motherboard is considered to result in a "new personal computer" to which Microsoft(R) OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.

(MS License FAQ)
    Miałem taką sytuacje jakiś czas temu (chyba 1 rok), ale co dziwne przy pierwszym telefonie w rozmowie stwierdziłem, że wymieniłem płytę na nową (stara się spaliła, ale była wiekowa tzn. ze 2 lata) i potrzebuję aktywować system. Dostałem odpowiedź, że niestety licencja wygasła ze starą płytą. Jednak, Pani zadała mi pytanie czy płyta była na gwarancji...? Na co ja ponieważ wszedłem w inny system palnąłem (zawsze jestem szczery ), że nie więc Pani powiedziała przykro mi.
    Jednak jak mi piana opadła to zadzwoniłem jeszcze raz i ta sama Pani (niedziela była ) po krótkiej gadce i tym samym pytaniu: o gwarancję i mojej odpowiedzi, - oczywiście, że tak! poprosiła o numer kontrolny i bez problemu podała numer aktywacyjny. Dziękuję miłego dnia i już.

Nie wiem wydaje mi się, że chodziło o to, że rozmowa jako hmmm... transakcja była nagrywana i po odpowiedniej treści oświadczenia wszystko zgodne było z jakimś zapiskiem w tej nowej licencji o padzie przypisanej płyty, która będąc na gwarancji spełniała wymóg przeniesienia licencji.
    Poza tym faktycznie płytę miałem na gwarancji, ale takiej samej nie byli mi w stanie dostarczyć więc przy okazji zrobiłem upgrade. :grin:
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jarooo, cenna wiadomosc!
    - teraz juz wiadomo, jak to w razie czego rozegrac

- - -
    a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
    oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
    Najsłabszy MacPro ma 2 dwurdzeniowe Xeony 2GHz, nie ulega wątpliwości, że będzie szybszy od iMac'a który ma co prawda 2.16 GHz ale jedno Core2Duo wielkiej Hameryki to nie odkryli...

"Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Zeke
    Guest

Domyślnie

a co do polecanego mi maka - pogadalam dzis w salonie appla, gdzie odradzano mi iMaca do jakiejs poważniejszej obrobki zdjec, za to bardzo mnie namawiano na MacPro [jasne, kazdy ma 10 tys w kieszeni na drobne wydatki] -
    oczywiscie zlożylam to na karb tego, ze chca wepchnac klientowi droszy sprzet, ale - co ciekawe - podobną rzecz powiedzial mi czlowiek w Cortlandzie [sprzedają i Apple, i czesci do PC]: że iMac nie będzie tak wydajny, że będzie działał wyraźnie wolniej w porównaniu z MacPro, więc jeśli chodzi mi o jak najwieksza wydajnosc PSa, to jesli mnie nie stac na MacPro, to lepiej bedzie zlozyc PC na intel core2duo i dobrych dyskach
    Powiem tak: będę bardzo zaskoczony, jeśli jakikolwiek sprzęt będzie wydajniejszy dla Photoshopa od zestawu C2D + RAID 0+1 - przy dużych plikach to właśnie kontroler pamięci i czas odczytu/zapisu na dyskach będzie decydował. Oprócz tego, zastanowiłbym się czy nie instalować WinXP 64. I bardzo proszę nie robić z siebie blondynki, ktoś kto jest w stanie zarejestrować się na forum internetowym, przeczytać krótki manual - poradzi sobie z ustawieniem RAIDa.
    Ale system wygodniejszy i bardziej szpanerski to MacOS X .

Dodane:
    "Dobre dyski" o których mowa powyżej, to zestaw z Raptorem lub czymś podobnym, a z ostatnich Twoich postów wynikało, że jednak oszczędności są konieczne...
    E nie, niekoniecznie. Raptory montujemy wtedy, jak system ma być najszybszy i koniec. Ale mają swoje wady: są drogie i głośne (w serwerach przecież nikomu to nie przeszkadza). W RAID można postawić dwie Barracudy SATA II - to są dobre dyski.
    Ostatnio edytowane przez Zeke ; 22-05-2007 o 10:19 Powód: Komentarz na temat pojawił się po napisaniu pierwszego posta

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Najprecyzyjniejsza jak na razie myszka optyczna. Wbrew sloganom reklamowym myszki laserowe (np Logitechowa seria G) mimo nieco wyzszej rozdzielczosci (2000dpi vs 1600dpi) mniej precyzyjnie sie 'poruszaja' w testach - zarowno w aplikacjach wymagajacych precyzji jak i w grach.
    Cytując test myszek na benchmark.pl wyjaśnia się, dlaczego tak jest:
    "Pewnie niektórych zdziwi, że cpi (potocznie dpi) nie wchodzi w skład oceny myszy, bo sprzedawca w sklepie powoływał się na ten właśnie parametr, polecając Wam dany produkt. Właściwie owa rozdzielczość to tylko maksymalna prędkość poruszania kursorem gryzonia. Nijak ma się do precyzji, a jest tylko marketingowo wykreowanym bożyszczem tłumów. Dlatego nawiązuję do niej wyłącznie przy omawianiu komfortu gry w RTS i FPP shootery."

Coś jak megapiksele w aparatach

Przy okazji - test wygrał Logitech MX518 ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uprawnienia umieszczania postów