Odp: Re: Odp: Canon EOS RP
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
IMHO, sprzedaz RP morduje brak jakiegos taniego kita do niego. sam korpus luzem trafia tylko do ograniczonej grupy odbiorcow, tych wlasnie pierwszych nabywcow na powyzszym grafie, ktorzy wiedzieli, ze czegos takiego potrzebuja.
Dokładnie! Przyczyną małej popularności serii R nie jest matryca, słaby eye-af, czy średnia przydatność do fotografowania akcji tylko rozbieżność między stopniem zaawansowania korpusów względem obiektywów. Do RP aż prosiło się o wypuszczenie małego, niedrogiego kita z IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dokładnie! Przyczyną małej popularności serii R nie jest matryca, słaby eye-af, czy średnia przydatność do fotografowania akcji tylko rozbieżność między stopniem zaawansowania korpusów względem obiektywów. Do RP aż prosiło się o wypuszczenie małego, niedrogiego kita z IS.
Jakoś EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM nie zdobył sobie serc użytkowników 6D i 6DII. Podobnie 24-70/4L nie jest lubiany choć to fajne solidne szkło. Za to RF 24-105 jest bardzo chwalony.
Myślę, że w Japonii kryterium ceny może nie być priorytetem. Zobaczymy jak zareaguje na RP biedniejsza część świata ;).
Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS RP
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No nie wiem,czy "mały, niedrogi kit" rozkręciłby sprzedaż RP. Z tego co zauważyłem w serii Nikon Z również nie ma taniej "kitowej" optyki a jednak jak czytam fora - to co rusz ktoś kupuje i zachwala pomimo negatywnych opinii o AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dokładnie! Przyczyną małej popularności serii R nie jest matryca, słaby eye-af, czy średnia przydatność do fotografowania akcji tylko rozbieżność między stopniem zaawansowania korpusów względem obiektywów.
co do R to az tak bym sie nie rozpedzal. RF 24-105 jest do niego dopasowany wielkosciowo, na upartego 50/1.2 tez (subiektywnie duzy, ale to jest akceptowalne)
natomiast RP, jak juz wiele razy mowilem, jest w prozni. mozna sobie go kupic do EF 50/1.8 STM przez adapter albo RF 35 macro. i tyle
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jakoś EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM nie zdobył sobie serc użytkowników 6D i 6DII. Podobnie 24-70/4L nie jest lubiany choć to fajne solidne szkło. Za to RF 24-105 jest bardzo chwalony.
ale przez kogo nie jest lubiany 24-70/4? poza tym, ze sporo osob wybiera zamiast niego 24-105/4 ze wzgledu na wiekszy zakres. akceptujac kompromis na jakosci (upadek jakosci 24-105 w szerokim kacie)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No nie wiem,czy "mały, niedrogi kit" rozkręciłby sprzedaż RP. Z tego co zauważyłem w serii Nikon Z również nie ma taniej "kitowej" optyki a jednak jak czytam fora - to co rusz ktoś kupuje i zachwala pomimo negatywnych opinii o AF.
Nikon Z jest dopasowany cenowo/jakosciowo pomiedzy korpusami a obiektywami. i ten wybor obiektywow natywnych chociaz niewielki jest sensowny.
Canon R jest w gorszej sytuacji, bo pasujacych obiektywow natywnych jest malo. mozna dolozyc kilka pasujacych (rozmiarowo i jakosciowo) przez adapter
Canon RP jest w ciemnej d*... nawet RF 24-105 jest do niego za duzy.
czy dopasowany rozmiarowo kit poprawia sprzedaz korpusow? trzeba by zapytac Canona czy Rebele z 28-80/18-55 nabily mu dostateczna kapuste przez 30 lat ich klepania? i czemu ten sam numer (plastikowy 15-45) robia z EF-M...
IMHO, premiera RP bez pasujacego obiektywu to byl stategiczny strzal Canona... w tych watpiacych, czy chca kupic R. nagle okazalo sie, ze cena nakretki R na RF 24-105 jest jednak strawialna :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
czy dopasowany rozmiarowo kit poprawia sprzedaz korpusow? trzeba by zapytac Canona czy Rebele z 28-80/18-55 nabily mu dostateczna kapuste przez 30 lat ich klepania? i czemu ten sam numer (plastikowy 15-45) robia z EF-M...
IMHO, premiera RP bez pasujacego obiektywu to byl stategiczny strzal Canona... w tych watpiacych, czy chca kupic R. nagle okazalo sie, ze cena nakretki R na RF 24-105 jest jednak strawialna :)
Swego czasu kitowy Canon EF 38-76 mm f/4.5-5.6 nie zapewniał sprzedaży a wręcz zrażał użytkowników do sytemu. Z drugiej strony nie bardzo wierze, że potencjalny nabywca "taniej" puszki FF będzie chciał kupic ją w komplecie z kilkakrotnie droższym szkłem :(
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
nie wiem - nigdy takiego nie używałem ale mz ma za dużo przycisków - trzy spusty to o dwa za dużo :mrgreen: - to nie jest dobry aparat ;) ale może to trzecie oko czyni z niego coś wyjątkowego ;)