Na 140 to jaskółka?:)
Wersja do druku
Na 140 to jaskółka?:)
Tak, wpadła przypadkowo w kadr:) raczej nie obstawiam że ją chciałem sfotografować?:)
Dzięki Leon007.Tu mam zagwozdkę :)teraz raczej preferuje naukę robienia zdjęć ptaków w czatowni, i tu masz rację-pewnie gimbal lepszy.Ale gdy wracam do samochodu też by się przydało czasami coś sfotografować. Do tej pory używałem głowicy.Ciut ją wyeksploatowałem i nie trzyma już dobrze.Czas na coś nowego.Spisywała się można powiedzieć dobrze .Ta w/w triopo B-4 ma dość dużą kulę 54 mm wiec myślę ze jakiś czas wytrzyma i obciążenie i noszenie .Gimbal to i ciężar i gabaryty niestety.Choć jeszcze i czytam i czekam na jakieś podpowiedzi. W lipcu wybieram się na tydzień w Dolomiti i chciałbym ustrzelić kilka orłów-znam już stanowiska z tamtego roku.Dość że plecak , aparat 2 obiektywy ciężkie to jeszcze statyw i głowica/gimbal :)
Poświęcenie -poświęceniem ale ileż można :mrgreen:
Poranny wypad za ptaszorami.Pierwsze promienie słońca,mgła nad szuwarami.Piękny poranek.
142.
Poranek by bogdan l, su Flickr
143.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
144.
145.
W drodze do mojej czatowni spotkałem liska... choć światło na skraju lasu ciemnawe.. coś tam zajadał.
146.
Chwila gdy nasze oczy się spotkały
147.
i w tym momencie zwiał :) zostawiając swoja ofiarę..
148.
Moja miejscówka w porannym słońcu...
149.
Moja miejscówka. by bogdan l, su Flickr
z lewej strony zarośnięta już czatownia.
CDN....:mrgreen:
Z widoków najładniejsze jest 144, może jakby skroić trochę lewą stronę i dół, żeby lewego dolnego rogu było mniej...
A co do głowic, to dobrze ustawiona gimbalowa to bajka w używaniu, ale poświęcam tę bajkę na rzecz masy i wymiarów, gdy trzeba nosić. Zresztą kulowa to też nie jest jakaś skrajność - po prostu trochę mniejsza bajka. Gdy czasem oglądam filmy lub zdjęcia o fotografach, to mniej więcej równo rozdziela się popularność tych dwóch typów.
Pierwsze trzy ( 142,3 i 4 ) naprawdę ładne. Daj ten ciąg dalszy:)
Widok z czatowni na moje rozlewisko i trzcinowisko:)
150.
Tu widać wbity przez zemnie mały konar. To dla zimorodka, bardzo często przelatuje tuż koło czatowni z tym piskliwym swym głosem.Kilkakrotnie usiadł na nim, ale na tyle byłem zaskoczony tą wizytą że nie zdążyłem nawet przełożyć aparatu w skierowany w tą stronę otwór żeby zrobić zdjęcie.Muszę tam po prostu postawić na statywie aparat z wycelowanym w gałąź obiektywem i cierpliwie czekać . Dziś podczas 3 godzin bycia tam , odwiedził mnie 4 razy, ale na tyle krótko że nici z ustrzeleniem jego :)
151.
152.
Ustrzelony Piro piro boschereccio -- Łęczak
153.
Piro piro boschereccio -- Łęczak by bogdan l, su Flickr
154.
Piro piro boschereccio -- Łęczak by bogdan l, su Flickr
CDN ...:mrgreen:
Z widoczków, to 144 najbardziej mnie przypadł do gustu.
Jeszcze gorący zachód słońca.Zdjęcie zrobione 15 minut temu.Jak zawsze - widok z okna:)
155.
Zachód słońca by bogdan l, su Flickr
Jeszcze powiedz że z drugiej strony domu masz widok na jezioro:)
Czy ja wiem:)
Dziś spotkałem i rozmawiałem z jednym fotografem który był 2 razy w Polsce, powiedział - tak pięknego lasu :mrgreen: jak Puszcza Białowieska z jej bizonami ;) on za cholerę -żubr - nie wypowiedział:mrgreen:, jak i cudowne rejony jezior- Mazury- nie widział .A jeździ sporo po europie za zwierzakami i ptakami.
Kilka kadrów z ranka.
156.
Czapla nadobna by bogdan l, su Flickr
157. Znów odwiedził mnie kolega a może koleżanka.Coraz bliżej - jest szansa że za rok podejdzie na 3 metry ;)
Czapla purpurowa by bogdan l, su Flickr
Światło dziś zmieniało się co chwilę - burzowo i słonecznie na zmianę
158.
Czapla nadobna by bogdan l, su Flickr
Ostatnie najbardziej mi się podoba. Takie trochę w stylu old.
Dziś wabiłem zimorodka :) skurczybyk przyleciał na gałąź gdy piłem kawę :) posiedział z pół minuty. Nie robiłem zdjęć jak na pierwszy raz, żeby go nie spłoszyć.
Pewnie będę musiał zakupić mu malutkie rybki :) na przekąskę;)
Bezprzewodowy głośniczek Monstercube Bomb speaker bluetooth 3.0 i mp3 z odgłosem zimorodka.Skutkuje :)
Potem spróbowałem z kukułką, przyleciały 2 ale wysoko na drzewach siadły. Więc działa:)
Ta czapla purpurowa też była zainteresowana i słuchała nagrania odgłosu czapli purpurowej.
To działa szczególnie w okresie godowym. Mam na zdjęciu pierwiosnka (taka świstunka), który bije się z moim telefonem, z którego leci głos pierwiosnka.
Tak, masz rację, z tego co wiem to skutkuje najbardziej wczesna wiosną w okresie godowym ptaków. Ja dopiero mam to tydzień , moja zabawa w ptaszarnię ma dopiero 3 miesiąc i pomału i czynię zakupy i wciskam w głowę teorię:)
A to o tej Świstunce to powinien przeczytać nasz kolega Irek007 :) ugania się za tym ptaszorem :mrgreen:
158 - to jest świetna fota z tym odbiciem :)
Nie wypada tak w czyjejś galerii bruździć. Założyłem własną, żeby czasem móc podyskutować i tam są zdjęcia
http://www.canon-board.info/galerie-...acyjna-103027/
Pozwoliłem sobie przekopiować moją wypowiedź Leon007 , którą umieściłem w Twym wątku :
Fajnie że założyłeś taki wątek, choć naprawdę nie mam nic przeciwko gdy w moim wątku pojawia się czy to dodane przez kogoś zdjęcie w temacie poruszonym z kolegami, czy rozmowy między zaglądającymi do mego wątku. Ja przy okazji wyciągam wnioski z takich krótkich rozmów.Czasami nawet zastanawiam się czy nie dobrym rozwiązaniem naszych potrzeb byłby wewnętrzny komunikator.Może więcej ludzi by się zaczęło udzielać i przekazywać swą wiedzę .
He he ja na razie tylko te duże ptaszyska rozróżniam :) Łatwiej bo ich mniej i nawet dojrzali /zaawanswowani wiekiem ;) je dostrzegą nawet przez okulary :mrgreen:
Ale uparłem się i czytam, oglądam galerie z ptaszorami i może wtukę w siebie ciut teorii :)
Ten rodzaj fotografii na tyle mną teraz zawładnął że pewnie kilka lat temu poświęcę. A czy zdjęcia będą poprawne technicznie i czy będę mógł dyskutować
to się zobaczy.Jak na razie jestem amatorem chłonnym wiedzy .
Lubię takie kadry, choć raczej są wymuszone perspektywą ich robienia.
Dzięki że zaglądasz i czasem pochwalisz a czasem skarcisz :) o to właśnie chodzi :)
Tu jest interesująca pozycja z dwoma CDkami
Pakiet: Ptaki Polski. Tom 1-2 + CD - Kruszewicz Andrzej G. za 191,99 zł | Książki empik.com
Ciekawe, jak ptaki Polski przekładają się na ptaki Włoch?
Irek, to pełny kadr na 600 mm z około 70 m , wiec nie 80 :)ale dam to do porównania dla Ciebie.
Canon EOS 60D
150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Contemporary 015
Ć/7.1
600.0 mm
1/1250
800
159. Czy to prawidłowa nazwa tego towarzystwa na gałęzi ?
Sierpówka, synogarlica turecka by bogdan l, su Flickr
No tak, Twoje 600mm to tak naprawdę 960 do moich 840. I do tego 10 metrów bliżej:)
Wrzucę u siebie pełny kadr dla porównania.
Sierpówka, po prostu sierpówka.
Nie jestem zadowolony z ostrości tego zdjęcia , podczas marszu z plecakiem i innym majdanem ,zdjęcie z ręki.A spieszyłem się żeby szybko dojść do czatowni.
Zamówiłem jednak głowicę a nie gimbal.Triopo b-4. ciekawe czy wytrzyma z rok:)przy moim intensywnym forsowaniu :)
Zacznę zażywać sterydy :)
Korzystałem z Twoich rad,przydały się ,dziękuję.Ale sam sie do nich nie stosujesz.
Mowisz::nie jestem zadowolony ... : to dlaczego zamieszczasz fotkę ,do której jakości subiektywnie nie jesteś przekonany? .
Średnia jakości fotek spada,a szkoda :lol: .
A 159:faktycznie słabe.Ale co tam:koty za płoty ...
:) akurat wstawione zdjęcie to efekt rozmowy z Irkiem na temat cropowania z Jego C 400 mm plus 2 razy extander.
Postaram się nasze rozmowy na podobny temat prowadzić poza ogólnym forum, coby nie doprowadzać zaglądających do frurii ;)Chyba że powinienem watek przenieść -dla początkujących - bo na takim poziomie wyceniam moje początki z fotografią przyrody :mrgreen:
Dziś doszła zamówiona głowica, Triopo B-4. Od razu zamontowałem i podpiąłem Sigmę.Jak na kilka minut zabawy nią jestem mile zaskoczony.Praca płynna, trzyma bdb cały ciężar prawie 3kg.Zobaczymy jak sprawdza się w terenie.Jednak dwukrotnie zwiększy się ciężar do noszenia :) prawie 800 gr.Robi wrażenie średnica kuli - 54 mm i całość podstawy 71 mm. Fajne rozwiązanie siły docisku kuli.Niby producent zapewnia udźwig 20 kg, ale jak wytrzyma te moje 3 kg bez popuszczania na kuli będę zadowolony .Wady wyjdą zapewnie podczas pierwszego zabrania w teren :)
Poprzednia miała udźwig 6 kg, kilka lat wytłukłem ją po górach , była ok, ale po 3 miesięcznej pracy z sigma 150-600 mm,zauważyłem że lekko popuszcza kula.I to zadecydowało o zakupie Triopo B -4
160.
Głowica stara i nowa-Triopo by bogdan l, su Flickr
Poczekaj bo nie łapię:) Przecież Ty masz stabilizację. To po co jeszcze statywy, głowice itp.?
A taki kaprys ;)
Pożongluj tym zestawem kilka godzin to zobaczysz po co:)
Obeszło się bez przynęty ;)
161.dzisiejsze ranne.
Tu już by się przydała ale za daleko bestie siedziały :)
162.
162 - dlaczego za daleko? Bardzo fajne zdjęcie - jest scena z życia. Ewentualnie minimalnie bym je skadrował, tak żeby kończyło się z lewej tuż za końcem kija.
Mam wrażenie, że ustawiasz balans bieli w kierunku żółtym - dotyczy to większości zdjęć.
162 fajne, szkoda, że nie stałeś bardziej z lewej
Próbowałem, mnie też nie pasuje ten kikut liścia trzciny.Gdy ustawiłem się bardziej z lewej tłem było trzcinowisko i wg mnie byłby za duży bałagan w tle.
Powiem tak, może to moja wina z błędnym ustawieniem balansu bieli - w tych warunkach wg mnie było najlepsze-pochmurny dzień.Muszę spróbować ustawić następnym razem na szarą kartę.A może to moje jakieś zboczenie w obróbce wychodzi :) Jedno jest pewne,oziębię nieco kadry i zobaczymy :)
To 1 zdjęcie dziś zrobione rankiem, tylko przekonwertowane do jpg.Żadnych suwaków nie tykałem.
163.White Balance Mode Shade
IMG_0665 raw by bogdan l, su Flickr
Na szarą kartę w warunkach polowych ciężko jest i światło może szybko się zmieniać. Ja staram się znaleźć jakiś element na zdjęciu, który powinien być neutralny - biały, czarny, szary - i próbkuje go. Ale takie elementy są rzadko lub są zwodnicze. Na przykład oko ptaka niby jest czarne, ale niekoniecznie, bo na ogół odbija w nim się otoczenie. I najczęściej kończy się tym, że ustawiam temperaturę barwy tak, żeby zdjęcie było ładne, czyli na oko (tym razem moje) lub wrażenie.
No..., żeby Tobie się podobało. ;)
Zauważyłem, że presety warunków, czyli słoneczko, chmura, cień - przeginają co nieco. To znaczy "słoneczko" robi trochę za niebieskie, a "w cieniu" za żółte. Najczęściej koryguję to trochę temperaturą: "słoneczko" ciut cieplej, a chmurkę ciut zimniej. I wtedy jest zdjęcie ładne. :idea:
Tu pewnie poszedłem za bardzo w zimno;) ale to tak na szybko.
164
Choć rzeczywistość które moje oko widziało rano wyglądało jak na zdjęciu nr 1 /163/