A taki kaprys
Pożongluj tym zestawem kilka godzin to zobaczysz po co![]()
A taki kaprys
Pożongluj tym zestawem kilka godzin to zobaczysz po co![]()
Obeszło się bez przynęty
161.dzisiejsze ranne.
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
Tu już by się przydała ale za daleko bestie siedziały
162.
162 - dlaczego za daleko? Bardzo fajne zdjęcie - jest scena z życia. Ewentualnie minimalnie bym je skadrował, tak żeby kończyło się z lewej tuż za końcem kija.
Mam wrażenie, że ustawiasz balans bieli w kierunku żółtym - dotyczy to większości zdjęć.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 15-05-2016 o 18:21
162 fajne, szkoda, że nie stałeś bardziej z lewej
Próbowałem, mnie też nie pasuje ten kikut liścia trzciny.Gdy ustawiłem się bardziej z lewej tłem było trzcinowisko i wg mnie byłby za duży bałagan w tle.
Powiem tak, może to moja wina z błędnym ustawieniem balansu bieli - w tych warunkach wg mnie było najlepsze-pochmurny dzień.Muszę spróbować ustawić następnym razem na szarą kartę.A może to moje jakieś zboczenie w obróbce wychodziJedno jest pewne,oziębię nieco kadry i zobaczymy
To 1 zdjęcie dziś zrobione rankiem, tylko przekonwertowane do jpg.Żadnych suwaków nie tykałem.
163.White Balance Mode Shade
IMG_0665 raw by bogdan l, su Flickr
Na szarą kartę w warunkach polowych ciężko jest i światło może szybko się zmieniać. Ja staram się znaleźć jakiś element na zdjęciu, który powinien być neutralny - biały, czarny, szary - i próbkuje go. Ale takie elementy są rzadko lub są zwodnicze. Na przykład oko ptaka niby jest czarne, ale niekoniecznie, bo na ogół odbija w nim się otoczenie. I najczęściej kończy się tym, że ustawiam temperaturę barwy tak, żeby zdjęcie było ładne, czyli na oko (tym razem moje) lub wrażenie.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 15-05-2016 o 18:40
No..., żeby Tobie się podobało.
Zauważyłem, że presety warunków, czyli słoneczko, chmura, cień - przeginają co nieco. To znaczy "słoneczko" robi trochę za niebieskie, a "w cieniu" za żółte. Najczęściej koryguję to trochę temperaturą: "słoneczko" ciut cieplej, a chmurkę ciut zimniej. I wtedy jest zdjęcie ładne.![]()
Tu pewnie poszedłem za bardzo w zimnoale to tak na szybko.
164
Choć rzeczywistość które moje oko widziało rano wyglądało jak na zdjęciu nr 1 /163/