Nie wchodziłbym w to :wink:
Wersja do druku
Słuchajcie gdzieś tu niedawno czytałem o kimś kto sprzedaje 5dmark II za około 6200zł. że niby jakaś spółka angielsko polska. razem z gwarancjami i FV. Macie jakieś namiary na tą osobę? Jakiś nick Allegro?
Kolejny urwał się z choinki...
Wystarczy zajrzeć do pralni :smile:
Temat naciągaczy jest mi znany. Chodzi mi o tego sprawdzonego kolesia. Wiem że czeka się ok miesiąca ale mi to akurat nie przeszkadza.
Postanowiłeś poznać temat naciągaczy na własnej dupie? Nie dość, że z choinki to i chce się uczyć na własnych błędach.
Ok poznałem temat MC. A więc nie zostaje mi nic innego jak kupić po zwykłej cenie sklepowej. A więc może pomożecie odszukać mi jakiś dobry punkt sprzedaży. Dodam że Foto Ivy na chwilę obecną nie ma i nie będzie miał do końca roku 5d II.
ile dajesz za pośrednictwo ? mogę mieć od ręki wysyłkę kurierem :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak BTW to chyba nie wątek w giełdzie więc OT powinien wylecieć w kosz
Wcześniej sprzedawał jakieś śmieci po 20zł, teraz ma wystawionych kilka aukcji z aparatami, laptopami i tv. Wszystkie zdjęcia zostały zrobione w jakimś markecie rtv (są nieudolnie zamazane), na obiektywach są przymocowane czujniki sklepowe, stąd też ta trytytka, tak samo te opisy sprzętów. Śmierdzi wałkiem na kilometr.
Nie osądzam sprzedawcy, ale to aukcja większego ryzyka. Osobiście absolutnie nie wpłacałbym mu na konto gotówki. Tylko odbiór osobisty... wysłałem zresztą zapytanie czy takowy jest możliwy 8-)
http://allegro.pl/canon-17-40l-f4-i1364119290.html
Trzynastego grudnia obiektyw 17-40 L obiektyw ponoć "uszkodzony"
http://allegro.pl/show_item.php?item=1372146407
i dokładnie sześć godzin później pojawił się jako w 100% sprawny.
Kolejny cudem przywrócony do pełnej sprawności sprzęt...
Uważajcie na usera piszącego z maila konradmaciek@vp.pl http://allegro.pl/show_user.php?uid=14961369
Mam podejrzenia; koleś sprzedaje kupę sprzętu bo przechodzi na cyfrowy "wielki format" którym jest "haselblade". Po pytaniu o numer seryjny podano mi tylko serię obiektywu, zresztą niezgodną z latami produkcji obiektywu.
Po kolejnym pytaniu o pełny numer seryjny kontakt się urwał.
Widać brak pojęcia o sprzedawanym sprzęcie, a sprzęt L ... Uważajcie, a najlepiej omijajcie.
Handlarz znany na forum. Jest kilka tematów o nim - conrado. Na allegro posiada kila kont.
Widocznie sprzedający nie miał dostępu do neta ;)
Spoko. Może się stłuc przy pakowaniu przesyłki!
ja mam wrażenie że niektórzy przesadzają z poprawnością polityczną dotyczącą regulaminu Allegro .... sam kończyłem aukcje przed czasem, i mam gdzieś co kto o tym myśli nie podoba się wolna droga .... tym bardziej że sam serwis ma dość swobodne podejście do swoich własnych regulaminów, dopóki nie dojdzie do końca (umowa kupna) to mogę ze swoją własnością robić to co chcę i jak chcę .... faktycznie serwis na to zezwala ..... co najwyżej grożąc paluszkiem a i to bardzo niemrawo ....
Mam nadzieję, że na Twoich aukcjach zaznaczasz, że nie traktujesz poważnie osób składających oferty? Tylko wtedy będą mogły zdecydować, czy np. chcą rezygnować z innych możliwości zakupu i ryzykować udział w aukcji,
Oczywiście, że możesz robić co chcesz ze swoją własnością. Nawet gdy Twoja aukcja zakończy się przekroczeniem minimum, czy kliknięciem "kup teraz", a kupujący przyjedzie z dużej odległości aby osobiście odebrać sprzęt to także wtedy możesz zrezygnować, czy to miałeś na myśli? Jeśli tak, to mamy inne podejście do aukcji.
Kończę aukcje przed czasem, ale nie usuwam ofert. Jeśli bieżąca cena mi odpowiada (i jest powyżej minimum), to najwyższa oferta wygrywa i dokonujemy transakcji. Jeśli nie ma żadnych ofert, albo nie przekraczają minimum, to także nie mam żadnych zastrzeżeń do zamykania aukcji.
Oczywiście, w treści aukcji jest informacja, że gdy cena przekroczy minimum aukcja może zostać zamknięta w każdej chwili.
do momentu sprzedania przedmiotu, to jedynie "pertraktacje" które bywają zerwane z różnej strony i bez przyczyny, mało mnie interesuje że się ktoś podjarał że kupi za połowę ceny itp ... ja nie zwykłem się podniecać że zgłosiłem się do intrafnej aukcji dopuki jej nie wygram, a i to ostrożnie. polecam innym, naprawdę przywiązywanie takiej wagi do aukcji i wręcz swojego rodzaju przyrównywanie regulaminu do prawa jest co najmiej zabawne.
ps. co do poważnego traktowania to rozumiem że również nie fair jest się wycofywać jako licytujący a w prawie każdym przypadku ktoś prosi o wycofanie oferty ...
Masz rację, zgodnie z regulaminem zawarcie umowy następuje w momencie zamknięcia aukcji (gdy cena jest powyżej minimum) lub w momencie potwierdzenia "kup teraz".
Pamiętaj jednak o tym, że wystawiając przedmioty na allegro zgadzasz się na ich regulamin, także na punkt 6.9.
Wycofanie oferty na prośbę kupującego to Twoje prawo, a nie obowiązek, i nie musisz się na to zgadzać.
Widzisz, z niektórych postów wynika że są tacy którzy w swoim mniemaniu złamanie regulaminu allegro traktują jak przestępstwo. Prawdą jest to co piszesz że negocjacje to nie zawarta umowa, kwestią jest tylko to jak chcesz być postrzegany przez innych użytkowników tego portalu aukcyjnego.
Mnie się to nie zdarzyło, ale ja mało sprzedaje na allegrze, sam też się nigdy nie wycofywałem.Cytat:
ps. co do poważnego traktowania to rozumiem że również nie fair jest się wycofywać jako licytujący a w prawie każdym przypadku ktoś prosi o wycofanie oferty ...
To zależy od sytuacji i w którym momencie. Poza tym sam piszesz , ktoś prosi o wycofanie , można wycofać lub nie. Czyli jest to w jakimś sensie uzgodnione przez dwie strony. Zamykanie przed czasem kiedy ludzie licytują to jak chamskie zatrzaśnięcie drzwi przed nosem zaproszonego gościa. Nie jest to niezgodne z prawem , ale z dobrym obyczajem jak najbardziej.
Ostatnio, gdy sprzedawałem na allegro dostałem na maila ofertę kupna przedmiotu po naprawdę korzystnej cenie. Podziękowałem, ale odmówiłem, tłumacząc, że nie odwołuję wystawionych aukcji przed czasem. Skończyło się tak, że uczciwie sprzedałem ową rzecz tej samej osobie... za połowę oferowanej wcześniej kwoty. I chyba jednak bardziej jak rycerz poczułem się jak frajer:???:
Nie ma róży bez kolców. ;-)
Wy tu gadu gadu a podejrzane aukcje umykaja Wam :)
http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-...380059069.html
było? czyżby otc_poznan come back albo jakiś jego nasladowca?
Myślę, że ta aukcja to tzw. przynęta, bo jakim cudem na przedpłatę można za 50% ceny sklepowej kupić i to nowy CANON EOS 5D MARK II + EF 24-105/4 L IS USM.
Pozdrawiam.
bardzo dobrze perzemyślaną akcją jest zamieszczenie opisu jako pliku JPG
http://img84.imageshack.us/img84/265/canonpg.jpg
na tej aukcji
po usunięciu z IS pliku nie ma śladu co było sprzedawane poza tytułem w aukcji i ewentualnymi screenami aukcji
paa.pl i inne archiwizatory nie przechowują plików graficznych
przecież napisałem "poza ew. screenami aukcji"
żaden ale dużo ludzi tego nie robi
jałowe dysmkusje ..... wałek jak nic.
kto mysli o robieniu screenow aukcji? szczerze mowiac pierwszy raz o tym slysze...skoro gosc robi taki trick z plikiem jpg to tym bardziej wzbudza to podejrzenia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ktos kupił :( no to pare tysiecy w plecy, gdyby byly nazwy uzytkownikow mozna by kogos ostrzec, ze to walek skoro sam slepy tego nie widzi, a tak allegro chroni oszustow..:/
Nie takie znów oczywiste. Jeśli ktoś robi screenshota z aukcji, to znaczy że z góry zakłada że coś może być nie tak, więc taka osoba raczej[*] nie jest potencjalną ofiarą oszusta.
[*] Są wyjątki, które świadomie licytują wiedząc o możliwości przekrętu. Jednak liczą na to, że znajdą się wśród pierwszych osbób w piramidzie, które sprzęt dostaną.
[QUOTE=szunaj;909826]Myślę, że ta aukcja to tzw. przynęta, bo jakim cudem na przedpłatę można za 50% ceny sklepowej kupić i to nowy CANON EOS 5D MARK II + EF 24-105/4 L IS USM.[QUOTE]
Jak zwykle na CB sami pesymiści...
Moim zdaniem to dowód na istnienie Św.Mikołaja... przecież idą święta ;)