-
2 załącznik(ów)
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@
jan pawlak to jakie jest Pańskie zdanie na temat optyki 70-200 vs tele Samsunga? Który ma lepsze właściwości optyczne?
Pytanie jest źle postawione, z perspektywy fotografii optycznej zadajesz pytanie "jak to działa" w fotografii obliczeniowej.
Inaczej powstają zdjęcia.
Przez długi czas byłem zdania że w smartfoto nigdy nie uzyska się lepszych jakościowo zdjęć od tych zrobionych aparatami.
Pytaniem głównym wątku było/jest czy smartfonem 2022/2023 można już uzyskac taka jakość że normalny użytkownik, na swoich normalnie wykonywanych zdjęciach, na swoich monitorach/wydrukach jest czy też nie jest w stanie zobaczyć tą różnicę pomiędzy swoim sprzętem foto a smartfonem
Bo jeśli nie da się zobaczyć to po co targać ciężki plecak.
Wracając do różnicy pomiędzy fotografią optyczną a fotografią obliczeniową w nawiązaniu do Twojego pytania.
Zdjęcie pierwsze, prosto ze smartfona to pełna klatka zdjęcia z S23U z ręki przy ogniskowej 230mm, pokazana poto by ocenić odległość
Zdjęcie drugie prosto ze smartfona, pełna klatka, bez zadnej obróbki to powiększenie do 2300mm, z tego samego miejsca, z ręki.
Załącznik 13781
Załącznik 13782
Jesteś w stanie zrobić aparatem, z ręki, z takiej odległosci zdjęcie o takiem powiększeniu i takiej ostrości ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jesteś w stanie zrobić aparatem, z ręki, z takiej odległosci zdjęcie o takiem powiększeniu i takiej ostrości ?
jp
Oczywiście.
A teraz prosze o odpowiedz, z technicznego punktu widzenia 70-200 czy tele samsunga ma lepsze właściwości optyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Oczywiście.
A teraz prosze o odpowiedz, z technicznego punktu widzenia 70-200 czy tele samsunga ma lepsze właściwości optyczne.
To pokaż
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To pokaż
jp
Jak odpowiesz na postawione pytanie.
-
@zdebik podziwiam, ale wiesz ze dyskutujesz z mułem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
@
zdebik podziwiam, ale wiesz ze dyskutujesz z mułem?
Miałem nadzieje, że nie straci twarzy i odpowie. Ale jak widac promocyjne ulotki nic nie piszą o optyce.
@jan pawlak R5 może robić 400Mpix jpgi w puszce. A jeśli rawa potraktowac lightroomem, to mamy AI denoise i super resolution. Z R5'ki wyskakują po tym zabiegu (super res) pliki o rozmiarze dokładnie 16384x10928 czyli z 45 robimy 179Mpix gdzie mamy detale a nie papkę.
-
R5? Na ten marny telefonik? To jak z armatą na komara. Akwarele Anselma można porównywać z tym, co było w 2005 roku. A jeżeli odrzucić nawet brak umiejętności fotografowania u Anselma (nawet telefonem) i dać smartfon komukolwiek, kto ma jakakolwiek wiedzę podstawową, to i tak nie ma czego porównywać. I taki jest stan foto z telefonu na 2023 rok. I taki sam będzie w 2024 i 2025 roku. Nawet gdy AI będzie dalej podkradać do smartfona wygenerowane obrazy robione aparatem.
-
Ludzie! Nie szkoda Wam klawiatur? Nawet tych wirtualnych, na samsungach :mrgreen:
Jest takie fajne słowo, instytucja. Ostracyzm...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Czy tę ciapę z koszmarnym efektem halo nazywasz "ostrością"? Naprawdę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Czy tę ciapę z koszmarnym efektem halo nazywasz "ostrością"? Naprawdę?
Po co "strzępisz" klawiaturę nadaremno.
Po prostu zrób takie zdjęcie aparatem i pokaż.
Jak nie chcesz zdjęcie tekstu to zrób zdjęcie księżyca z ręki ( to ta sama funkcja w S23U)
jp
PS
Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023.
W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach
Są już jednak sytuacje zdjęciowe gdzie technologia fotografii obliczeniowej wraz AI daje lepsze reazultaty od fotografii optycznej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Po co "strzępisz" klawiaturę nadaremno.
Po prostu zrób takie zdjęcie aparatem i pokaż.
Jak nie chcesz zdjęcie tekstu to zrób zdjęcie księżyca z ręki ( to ta sama funkcja w S23U)
jp
PS
Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023.
W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach
Są już jednak sytuacje zdjęciowe gdzie technologia fotografii obliczeniowej wraz AI daje lepsze reazultaty od fotografii optycznej
Po co tłuczesz w klawiaturę, zamiast łbem w futrynę?
Mnie, a mam wrażenie, że także nas wszystkich, interesują wyłącznie dobre rezultaty bez względu na medium, na którym są prezentowane, a nie byle ujnia, która broni się tylko na niektórych mediach.
Różnica pomiędzy smartfonami a aparatami generalnie polega na tym, że aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć, a metody uzyskiwania dobrych zdjęć często wymuszają użycie innych środków technicznym, np. statywów, ale celem jest zawsze dobre zdjęcie, a nie byle co, byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo. Nie ma sensu licytowanie się na to, co można uzyskać którym sprzętem przy zdjęciach z ręki, bo efekt będzie przewidywalny, ale efekt ze smartfona jest i tak nieakceptowalny dla nas.
P.S.
Ilu już tu znalazłeś nuworyszy w te pędy zamieniających aparat na smartfona? Żadnego, czy jeszcze mniej? Bo mam wrażenie, że branża foto zaczyna odżywać dzięki Twoim wypocinom.
P.S. 2.
Jaskółki w locie mi sfotografuj tym pieprzonym smartfonem, a nie przewodnik turystyczny!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Mnie, a mam wrażenie, że także nas wszystkich, interesują wyłącznie dobre rezultaty bez względu na medium, na którym są prezentowane, a nie byle ujnia, która broni się tylko na niektórych mediach.
Różnica pomiędzy smartfonami a aparatami generalnie polega na tym, że aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć, a metody uzyskiwania dobrych zdjęć często wymuszają użycie innych środków technicznym, np. statywów, ale celem jest zawsze dobre zdjęcie, a nie byle co, byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo. Nie ma sensu licytowanie się na to, co można uzyskać którym sprzętem przy zdjęciach z ręki, bo efekt będzie przewidywalny, ale efekt ze smartfona jest i tak nieakceptowalny dla nas.
P.S.
Ilu już tu znalazłeś nuworyszy w te pędy zamieniających aparat na smartfona? Żadnego, czy jeszcze mniej? Bo mam wrażenie, że branża foto zaczyna odżywać dzięki Twoim wypocinom.
P.S. 2.
Jaskółki w locie mi sfotografuj tym pieprzonym smartfonem, a nie przewodnik turystyczny!
Objaśnij proszę.
Twoim wrogiem jest fotografia obliczeniowa czy jestem ja który pokazuje jej zalety i wady, stan na 2022/2023 oraz jej rozwój w smartfonach.
jp
PS
Dla mnie to jest szasna bym nie musiał targać dniami, zwykle w upale ciężkiego plecaka,
Owszem jest coś za coś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
fotografia obliczeniowa [...] pokazuje jej zalety i wady, stan na 2022/2023 oraz jej rozwój w smartfonach.
jp
do tej pory nic nie pokazujesz a najwyżej jej wady
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Objaśnij proszę.
Twoim wrogiem jest fotografia obliczeniowa czy jestem ja który pokazuje jej zalety i wady, stan na 2022/2023 oraz jej rozwój w smartfonach.
jp
PS
Dla mnie to jest szasna bym nie musiał targać dniami, zwykle w upale ciężkiego plecaka,
Owszem jest coś za coś.
Ja nie targam ciężkiego plecaka, lecz wożę sprzęt na rowerze. Gorąco polecam więc rower jako alternatywę dla smartfona :mrgreen:
Cały ten wątek można by było skwitować tak w pierwszym- i zarazem ostatnim- wpisie:
samrtfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną, natomiast aparaty większe, cięższe, ale jakość zdjęć o niebo lepsza od smartfonowych.
No i finito, po uj drążyć temat?
Matematyka wspiera fotografię smartfonową żeby ona w ogóle istniała, ale omawianie tego tutaj to jest jak wbicie komiwojażera wciskającego hulajnogi elektryczne do firmy transportowej używającej ciągników siodłowych :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
samrtfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną, natomiast aparaty większe, cięższe, ale jakość zdjęć o niebo lepsza od smartfonowych.
No i finito, po uj drążyć temat?
Amen!
Po zdjęciach sarny widać w którym kierunku to idzie. W większości te porównania (panoramy miasta) to tez przyklady z (_._). Tam są tylko linie proste, idealne do wyostrzania.
-
Powiedzmy. Wyostrzenie tej książki, sztandarowego przykładu, to jakaś tragedia. Poświata wokół liter aż oczy wypala. Nawet do OCRu tak nie powinno się robić. Dla mnie wniosek, że nawet algorytm wyostrzania w smartfonie może czyścić buty dowolnemu programowi z komputera.
-
Zazdrość przez Was przemawia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
wiesz ze dyskutujesz z mułem?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ile w Was jest sztucznie napędzanej między sobą nienawiści...
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
"Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć" - ale to pięknie brzmi. Pisząc "aparaty" mówisz jak rozumiem o wszystkich aparatach, również o tych w smartfonach? :D
Kolejny piszący ogólnikami i uważający się za grupę ludzi pisząc "nas". Chyba, że masz rozdwojenie jaźni, to przepraszam.
"byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo" - widać jak mało zdjęć zrobiłeś smartfonem z dobrym aparatem, ale nie przeszkadza Ci to w tym, aby pisać takie dyrdymały.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Tak! Teraz nagle wszyscy fotografują tylko i wyłącznie ptaki.
-
Najwięcej nienawiści i uszczypliwych, ironicznych komentarzy, widzę w wypowiedziach Twoich i JP. Co w połączeniu z selektywną percepcją faktów, czyni z Was idealny tandem.
A jeśli chodzi o "rozdwojenie jaźni", to tak. Jest NAS stanowczo więcej, niż WAS, towarzyszu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Ile w Was jest sztucznie napędzanej między sobą nienawiści...
"Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć" - ale to pięknie brzmi. Pisząc "aparaty" mówisz jak rozumiem o wszystkich aparatach, również o tych w smartfonach? :D
Kolejny piszący ogólnikami i uważający się za grupę ludzi pisząc "nas". Chyba, że masz rozdwojenie jaźni, to przepraszam.
"byle wyszło, byle było szybko, łatwo i przyjemnie, ale ujowo" - widać jak mało zdjęć zrobiłeś smartfonem z dobrym aparatem, ale nie przeszkadza Ci to w tym, aby pisać takie dyrdymały.
Tak! Teraz nagle wszyscy fotografują tylko i wyłącznie ptaki.
Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono. Jak ktoś chce, to niech się w to bawi, ale nich mi nie wmawia, że aparaty odchodzą do lamusa, bo ani tego nie widać, ani nikt o tym nie decyduje poza użytkownikiem. Co najwyżej będą użytkownicy zabytkowego sprzętu fotograficznego :mrgreen:
Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć w kontekście ich jakości technicznej. Robienie kiepskich technicznie zdjęć aparatami jest powszechne, bo wynika z ich ograniczeń, których się nie dało uniknąć ze względu na warunki fotografowania, lub się nie chciało pokonać używając dodatkowego sprzętu, ale- co do istoty sprawy- każdy aparat fotograficzny, zwłaszcza z wymienną optyką- stwarza platformę do uzyskiwania zdjęć o co najmniej dobrej, jak nie znakomitej jakości, natomiast smartfon już na starcie ma ograniczenia formatu i jakości zdjęć. Także pod względem zachowana jakości zdjęć w dużym formacie aparaty nie są - póki co- zagrożone przez smartfony.
Pisząc o "nas" mam na myśli całkiem sporą grupę osób mających w głębokim poważaniu dyrdymały JP, które mu to nieraz już wytykały, nie jestem więc sam.
Nie wszyscy fotografują ptaki, ale do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy. Dowcip polega na tym, że ja do swojego C 7D II, albo do każdego z pozostałych kilku aparatów, jakie posiadam, mogę założyć obiektywy stosownie do potrzeb, np. tylko UWA i fotografować tylko widoczki, natomiast do smartfona nie da się założyć przyzwoitego teleobiektywu, aby fotografować ptaki. Użytkownik smartfona, któremu się nagle zachce fotografowania jaskółek w locie, dozna olśniewającego odkrycia, skąd mu nogi wyrastają. Uprzedzę wypadki: z ****.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Najwięcej nienawiści i uszczypliwych, ironicznych komentarzy, widzę w wypowiedziach Twoich i JP. Co w połączeniu z selektywną percepcją faktów, czyni z Was idealny tandem.
A jeśli chodzi o "rozdwojenie jaźni", to tak. Jest NAS stanowczo więcej, niż WAS, towarzyszu...
"Pokaż go, to palcem, bo chciałbym uwierzyć, że śnię", towarzyszu. I nie szufladkuj mnie, bo ani nie jestem u WAS, ani u NICH. Ja te urządzenia potrafię używać naprzemiennie w zależności od sytuacji oraz potrzeb.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono. Jak ktoś chce, to niech się w to bawi, ale nich mi nie wmawia, że aparaty odchodzą do lamusa, bo ani tego nie widać, ani nikt o tym nie decyduje poza użytkownikiem. Co najwyżej będą użytkownicy zabytkowego sprzętu fotograficznego :mrgreen:
"Pseudofotograficzny" aparat. Chciałbym, aby mój pierwszy "niepseudofotograficzny" aparat robił tak dobre jakościowo zdjęcia jak mój obecny smartfon.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć w kontekście ich jakości technicznej. Robienie kiepskich technicznie zdjęć aparatami jest powszechne, bo wynika z ich ograniczeń, których się nie dało uniknąć ze względu na warunki fotografowania, lub się nie chciało pokonać używając dodatkowego sprzętu, ale- co do istoty sprawy- każdy aparat fotograficzny, zwłaszcza z wymienną optyką- stwarza platformę do uzyskiwania zdjęć o co najmniej dobrej, jak nie znakomitej jakości, natomiast smartfon już na starcie ma ograniczenia formatu i jakości zdjęć. Także pod względem zachowana jakości zdjęć w dużym formacie aparaty nie są - póki co- zagrożone przez smartfony.
Pisząc "format" co masz na myśli?
Teraz nie dość, że każdy robi zdjęcia latających jaskółek, to jeszcze później drukuje je w dużym formacie. To forum jednak odkrywa przede mną wiedzę, o której nie miałem wcześniej pojęcia :D
Ciekawy jestem jaki procent ludzi ogląda tak jak my rogi w cropie 100%? Wrzucisz takie zdjęcie z Pixela 7 / 7 Pro na FB, spokojnie wydrukujesz dobrej jakości odbitkę do albumu i pokażesz rodzinie zdjęcia z wycieczki na TV.
"Psudofotograficzny" aparat za ułamek ceny, małej wielkości który praktycznie zawsze masz przy sobie. Na forum nikoniarzy jest fajny wątek iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko, wypowiada się w nim osoba, która przeszła przez DSLR i ML (Sony A7III) i aktualnie na wycieczki nie zabiera już całego tego ciężkiego majdanu. Dla mnie nie narzędzie definiuje o jakości zdjęcia, a fotograf. Trzeba tylko znać ograniczenia sprzętu. @Jacek_Z wrzucał ostatnio ciekawy link do galerii chyba jakiejś lekarki, przyciągało uwagę, a było zrobione "pseudofotograficznym" aparatem - nie mogę teraz odnaleźć tego posta. Pewnie kobitka nie drukuje bilbordów, nie patrzy na rogi w 100% cropie, nie fotografuje jaskółek w locie przez co nie jest świadoma, że jakość jej zdjęć jest "pomiędzy taką sobie a żałosną".
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie wszyscy fotografują ptaki, ale do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy. Dowcip polega na tym, że ja do swojego C 7D II, albo do każdego z pozostałych kilku aparatów, jakie posiadam, mogę założyć obiektywy stosownie do potrzeb, np. tylko UWA i fotografować tylko widoczki, natomiast do smartfona nie da się założyć przyzwoitego teleobiektywu, aby fotografować ptaki. Użytkownik smartfona, któremu się nagle zachce fotografowania jaskółek w locie, dozna olśniewającego odkrycia, skąd mu nogi wyrastają. Uprzedzę wypadki: z ****.
No właśnie, "do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy". Większość użytkowników segmentu entry level rzadko wychodziła poza zestaw kitowy, czasem dochodziła stałka 35 lub 50mm, a Ty piszesz o fotografowaniu ptaków...
-
@MstrG tu nie chodzi o to, że sie nie da fotografować smartphonem (każdy z nas to robi) tylko o wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@
MstrG tu nie chodzi o to, że sie nie da fotografować smartphonem (każdy z nas to robi)
Serio każdy z nas? A poniższy cytat?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono.
Najwięcej do powiedzenia ma ten, co nigdy nie zrobił żadnego zdjęcia smartfonem.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
o wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!
Ale już wmawianie, że:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
samrtfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną
jest już OK?
Do tego został wprowadzony podział na "WAS" i "NAS", Heldbaum czerpie chyba wzorce od swoich towarzyszy. Ja swoje zdanie z postu #2459podtrzymuję.
-
Subtelna różnica. To, że "aparaty do zdjęć się nie nadają i samsung już je pod wieloma względami wyprzedza", to jest wmawianie (przez 3000 postów)
To, że "smartfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną", to już nie jest wmawianie, tylko fakt. Którego niektórzy "towarzysze" nie potrafią przyjąć do wiadomości
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Subtelna różnica. To, że "aparaty do zdjęć się nie nadają i samsung już je pod wieloma względami wyprzedza", to jest wmawianie (przez 3000 postów)
Znam kilka zastosowań, gdzie smartfon sprawdza się lepiej niż aparat za podobne pieniądze. Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach.
Przypomina to trochę czasy - "Młody, aparatem film robisz? Od filmowania jest kamera."
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To, że "smartfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną", to już nie jest wmawianie, tylko fakt. Którego niektórzy "towarzysze" nie potrafią przyjąć do wiadomości
Masz dziwne pojęcie faktu, bo dla mnie robienie zdjęć smartfonem nie jest wygodne. Zupełnie nie zgadzam się z tym faktem :P
Nauka Twoich towarzyszy to dziel ludzi (na "NAS" i "WAS") oraz wmawiaj ludziom fakty, które nie mają pokrycia w rzeczywistości?
-
@MstrG zobacz sarnę i sam oceń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@
MstrG zobacz sarnę i sam oceń.
Ja wiem. Dla mnie tragedia.
Mogę nie zgadzać się z Janem, który napisał
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
ale to nie znaczy, że będę go wyzywać od mułów i pisać "Po co tłuczesz w klawiaturę, zamiast łbem w futrynę?". Może wynika to z faktu, że ja lubię dyskutować. Lubię poznawać zdanie oraz tok rozumowania innych.
-
Rzecz w tym, że @MstrG jest "ambasadorem" Samsunga, choć oczywiście próbuje przekonywać, że tak nie jest. Zdradzają go takie zdania (chętnie wypowiadane przez innych "ambasadorów"), jak "Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach". Oczywiście. Ja też znam całe mnóstwo różnych osób. To jest "dowód" o wartości zerowej.
Pokażcie konkrety. Zdjęcia i filmy, o jakości "zawodowej", nakręcone smartfonem.
-
podziały w wątku sa wielopłaszczyznowe na was i nas to taki pół biedy podział, znacznie ciekawszy jest na karawanę i psy, zasadniczo psy lubię ale moim zadaniem wszystkie posty w których ten podział się pojawia są do usunięcia - wszystkie co do jednego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Rzecz w tym, że @
MstrG jest "ambasadorem" Samsunga, choć oczywiście próbuje przekonywać, że tak nie jest. Zdradzają go takie zdania (chętnie wypowiadane przez innych "ambasadorów"), jak
"Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach". Oczywiście. Ja też znam całe mnóstwo różnych osób. To jest "dowód" o wartości zerowej.
Pokażcie konkrety. Zdjęcia i filmy, o jakości "zawodowej", nakręcone smartfonem.
Kojarzenie i wyciąganie faktów z tego co jest napisane nie jest chyba Twoją mocną stroną, co? Znowu mnie pomawiasz, pierw od towarzyszy, teraz od ambasadorów marki.
Samsunga mam tylko lodówkę, a smartfona miałem dawno temu. Nie odpowiadała mi polityka tej firmy i wtedy weszło LG całe na biało z rewelacyjnym jak na tamten czas modelem G2. Można powiedzieć, że to chyba od tego modelu ludzie zaczęli poważniej traktować foto w telefonach. Powstawały książki o fotografowaniu tym telefonem.
Żyj w swoim świecie, ciesz się swoim towarzystwem wzajemnej adoracji. Co mam Ci pokazać? Zdjęcia kolegi, który jest rzeczoznawcą i robi setki zdjęć rozbitych aut w celu dokumentacji? Czy może mam Ci wrzucić przedmiot zeskanowany telefonem w programie Polycam, którego znajomy używa w Blenderze? Pewnie jeśli chodzi o drugą kwestię to nawet nie masz zielonego pojęcia o co chodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
podziały w wątku sa wielopłaszczyznowe na was i nas to taki pół biedy podział, znacznie ciekawszy jest na karawanę i psy, zasadniczo psy lubię ale moim zadaniem wszystkie posty w których ten podział się pojawia są do usunięcia - wszystkie co do jednego
@MstrG Proponuję przeczytać powyższy post. Może to Ci coś rozjaśni. Natomiast jeśli chodzi o "drugą kwestię", to oczywiście wiem co to jest blender. Używam go do rozdrabniania sosów... Gdybyś nie oceniał mnie przez mgłę swojego zacietrzewienia, to może byś sobie przypomniał (bo mówiłem o tym), że studiowałem onegdaj "Techniki komunikacji wizualnej" i miałem do czynienia z takimi rzeczami na co dzień. Twoja błędna ocena sytuacji mówi sama za siebie. Ja nie mam nic więcej do powiedzenia...
-
Kojarzenie i wyciąganie faktów z tego co jest napisane nie jest chyba Twoją mocną stroną, co?
versus
Ale wiesz, że dyskutujesz z mułem?
Twoje obrażanie jest lepsze niż moje, co?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kojarzenie i wyciąganie faktów z tego co jest napisane nie jest chyba Twoją mocną stroną, co?
versus
Ale wiesz, że dyskutujesz z mułem?
Twoje obrażanie jest lepsze niż moje, co?
Nie, nie jest. Tylko już któryś raz ta sama osoba piszę w moim kierunku takie rzeczy. Stąd moja reakcja.
U mnie to było pytanie, nie stwierdzenie ;)
Ty zresztą i tak już na zawsze pozostaniesz w mojej pamięci zmieniającym zdanie czerwonym osiołkiem. Dobrze wiesz dlaczego.
W kilku wzajemnie się nakręcaliście i zaczęliście pisać inwektywy w stronę jednego Jana, który w następstwie napisał o tej karawanie i psach. Teraz się uczepiliście tego zdania i cały czas wskazujecie je jako dowód.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
[MENTION=48268]Gdybyś nie oceniał mnie przez mgłę swojego zacietrzewienia, to może byś sobie przypomniał (bo mówiłem o tym), że studiowałem onegdaj "Techniki komunikacji wizualnej" i miałem do czynienia z takimi rzeczami na co dzień. Twoja błędna ocena sytuacji mówi sama za siebie. Ja nie mam nic więcej do powiedzenia...
Nie słyszałem jak o tym mówiłeś. Jak gdzieś wspomniałeś o tym w tym wątku to wskaż mi proszę w którym poście. Onegdaj na studiach miałem tworzenie stron w HTML. Co mi dzisiaj po tych wykładach? Nie mów, że Ciebie uczyli o teksturowaniu obiektów 3D i używaniu ich w Blenderze. Szacun.
-
w kilku wzajemnie się nakręcaliście
Czyli jednak są oni, wy ... jak zwykle się gubisz. Oczywiście nie zapomniałeś o inwektywie w moim kierunku. Nie wiem czy uda się ten plan z twoim moderowaniem na tym forum :mrgreen:
Bawcie się dalej.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
w kilku wzajemnie się nakręcaliście
Czyli jednak są oni, wy ... jak zwykle się gubisz.
W niczym się nie gubię. Nie dzielę osób.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Oczywiście nie zapomniałeś o inwektywie w moim kierunku.
Poucza mnie osoba, która obraża inną wiedząc, że jest mała szansa na to, że się o tym dowie. Po jakimś czasie zmienia zdanie przyznając rację tej obrażanej, ale już nikogo o tym nie informuje. Fantastyczna postawa.
Mimo wszystko - możesz wierzyć lub nie - ja Ciebie lubię. Z wieloma zdaniami które piszesz się zgadzam. Często nawet "śmiechnę" z Twoich porównań lub sarkazmu. Natomiast tego "czerwonego osiołka" bierz z dużym dystansem
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie wiem czy uda się ten plan z twoim moderowaniem na tym forum :mrgreen:
Nie jestem zainteresowany :)
Takie z życia:
Załącznik 13913
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Najwięcej do powiedzenia ma ten, co nigdy nie zrobił żadnego zdjęcia smartfonem.
Nie mam do powiedzenia najwięcej, ale mam jednak coś do powiedzenia, albowiem zachwalając smartfony JP notorycznie ignoruje fakt, że nie spełniają one wszelkich oczekiwań, a ludzi, których oczekiwań smartfon nie spełnia, nazywa zacofanymi i zakompleksionymi zazdrośnikami mającymi problemy psychiczne, albo szczekającymi psami.
Ja wiem, co mi jest potrzebne, i wiem, co mi jest niepotrzebne- nie potrzebuję smartfona, potrzebuję aparatu z teleobiektywem, ale jak mi ktoś p.i.e.r.d.o.l.i nieustannie o teleobiektywie 2300 mm w smartfonie, to mi się flaki wywracają, i nie mogę nad tym przejść do porządku dziennego.
Jak jeszcze do tego widzę katastrofalnej jakości zdjęcia, które JP zamieszcza bez cienia żenady, i uważa, że tak ma być, i że to jest super jakość, i duper postęp, to mam nieodparte wrażenie, że autor po prostu spie-rdo-lił z jakiegoś wariatkowa, i ze go pewnie szukają, albo i tam go mieli dosyć.
-
Zgoda. Telefoto na ten moment to proteza.
Warto jednak zobaczyć jak wyglądał konceptowy Xiaomi 12S Ultra Concept.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam,
Ok.
To sporo wyjaśnie o tym co i jak pisałeś w tym wątku
Od teraz wszystkie Twoje wypowiedzi w wątku aparat a smartfon z czystym sumieniem traktować będę jak wypowiedzi o kolorach kogoś kto :
- nie widzi kolorów,
- nigdy nie widział kolorów
- nie chce ich zobaczyć
Czyli .....
jp
-
Jest takie powiedzenie: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem. Uważam Andrzeju, że właśnie zostałeś "załatwiony" w taki sposób. Dla JP natomiast, mam inną sentencję. Człowiek inteligentny nie musi próbować g.... by się przekonać, że nie nadaje się ono do jedzenia.
-
Jałowe dyskusje :D a może jakieś foty tutaj ktoś da ?
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1450713
-
No jasne. Zwłaszcza JP może wreszcie coś by pokazał. Na potwierdzenie swoich teorii...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ok.
To sporo wyjaśnie o tym co i jak pisałeś w tym wątku
Od teraz wszystkie Twoje wypowiedzi w wątku aparat a smartfon z czystym sumieniem traktować będę jak wypowiedzi o kolorach kogoś kto :
- nie widzi kolorów,
- nigdy nie widział kolorów
- nie chce ich zobaczyć
Czyli .....
jp
JPRDL!
Człowieku (?)! Cały czas udowadniasz, że w życiu nie użyłeś konkretnego teleobiektywu i nie masz bladego pojęcia, czego się po nim można- i należy- spodziewać, wstawiasz bez zażenowania masakryczne zdjęcia sarny i jakiegoś tekstu pieprząc, jak potłuczony, o teleobiektywie w tym smartfonie, a to jest jedyna rzecz, która mnie w nim może potencjalnie zainteresować, ale na twoich przykładach widać, że jest to totalny badziew, który należy pominąć milczeniem, a nie go eksponować.
Przez dwa tygodnie na wczasach mając dwa aparaty- jeden z tele, a drugi z krótkim obiektywem, tego drugiego użyłem raz, i to na siłę. Gdybym miał zamiast niego smartfona, to też bym go użył ten jeden raz, bo mnie generalnie co innego wciąga. Smartfon jako sprzęt foto nie jest aż tak uniwersalny, abym się nim zainteresował.
Gdybyś potrzebował porządnego teleobiektywu, to o smartfonie zapomnij, i nie wmawiaj ludziom głupot, i nie pitol, że będzie w tym temacie postęp za pomocą soczewek z plasteliny! Wrócisz wtedy do aparatu fotograficznego jak syn marnotrawny!
A Może byś strzelił smartfonem takie ujęcie?
Załącznik 13939
-
@atsf nie ma sensu nerwów tracić na kompletną ścianę, widzisz że tylko odbija to co mu powiedziano bo sam nawet nie potrafi nic wymyśleć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Przez dwa tygodnie na wczasach mając dwa aparaty- jeden z tele, a drugi z krótkim obiektywem, tego drugiego użyłem raz...
Bo wszystko co fajne dzieje się daleko, tam gdzie nas akurat nie ma :D?
-
2 załącznik(ów)
Byłem w weekend na wycieczce w górach :)
Żona do mnie - "zrób nam fotkę"... zrobiłem (EOS R - to już jest po lekkiej edycji w Lr mobile)
Załącznik 13955
"spoko, to teraz zrób komórką, bo wyjedzie ładniej..." komórka (Samsung Galaxy S10e)
Załącznik 13956
No i teraz niech mi ktoś wytłumaczy - dlaczego aparat nie może "naświetlić" nieba tak jak zrobił to smartfon :twisted:
Naprawdę tego nie kumam, ale kumam jak zrobić aparatem takie zdjęcie tylko nie było czasu, lampy (bledny) itp., itd. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
No i teraz niech mi ktoś wytłumaczy - dlaczego aparat nie może "naświetlić" nieba tak jak zrobił to smartfon :twisted:
Naprawdę tego nie kumam, ale kumam jak zrobić aparatem takie zdjęcie tylko nie było czasu, lampy (bledny) itp., itd. ;)
W tym wątku wszystko jest możliwe - więc wolę dopytać - żartujesz prawda? ;)
p,paw
-
Bo telefon od razu robi hdr. Fotografując aparatem, zrobię to samo, w dwie minuty, w postprocesie. Jeśli uznam, że akurat chcę mieć takie niebo. I zwróć uwagę, że twarze są np lepiej naświetlone na zdjęciu z aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Bo telefon od razu robi hdr. Fotografując aparatem, zrobię to samo, w dwie minuty, w postprocesie. Jeśli uznam, że akurat chcę mieć takie niebo. I zwróć uwagę, że twarze są np lepiej naświetlone na zdjęciu z aparatu.
Jeżeli Bangi nie żartował to powinien zadać pytanie tak - "dlaczego mój aparat nie potrafi tak wywołać tego zdjęcia, lub dlaczego nie potrafię go tak wywołać w LR" ;-)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Byłem w weekend na wycieczce w górach :)
Żona do mnie - "zrób nam fotkę"... zrobiłem (EOS R - to już jest po lekkiej edycji w Lr mobile)
Załącznik 13955
"spoko, to teraz zrób komórką, bo wyjedzie ładniej..." komórka (Samsung Galaxy S10e)
Załącznik 13956
To miało być zdjęcie ludzi czy nieba?