-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie wiem jakie wy zdjecia robicie
fotografię niedoskonałą ciągle :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie wiem jakie wy zdjecia robicie, dla mnie miedzy 17-40 a 16-35/4 jest przepasc. rogi w obiektywie zaprojektowanym pod APS-C (17-40) nigdy nie osiagaly stanu przyzwoitosci nawet na matrycy 5D. 16-35 nie ma z tym problemu juz od f/5.6
polecam jednak wrocic do starych zdjec i je obejrzec. member berries to fajna sprawa, ale niestety nie do racjonalnej oceny rzeczywitosci ;)
Tak to trzeba widzieć !
Pierwszy mój test nowo zakupionego C17-40L wykazał, że muszę zwrócić to szkło bo nie trawię tych rozpaćkanych rogów. Zagapiłem się i szkło zostało :oops:
Kontrastowe i ostre po środku ale brzegi dramat.
Zmiana na C16-35/4L to niesamowity skok jakościowy. Wszystko mi pasowało w tym szkle - najlepszy mój zakup :D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zmiana na C16-35/4L to niesamowity skok jakościowy. Wszystko mi pasowało w tym szkle - najlepszy mój zakup :D.
Mój też chyba najlepszy do tej pory, zważyszy, że idealny egzemplarz z drugiej ręki wpadł mi po 2,5tys.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie wiem jakie wy zdjecia robicie, dla mnie miedzy 17-40 a 16-35/4 jest przepasc. rogi w obiektywie zaprojektowanym pod APS-C (17-40) nigdy nie osiagaly stanu przyzwoitosci nawet na matrycy 5D. 16-35 nie ma z tym problemu juz od f/5.6
polecam jednak wrocic do starych zdjec i je obejrzec. member berries to fajna sprawa, ale niestety nie do racjonalnej oceny rzeczywitosci ;)
Mi ta przepaść nie przeszkadza i lubię to szkło. W zasadzie mam sporo dobrych zdjęć z tego obiektywu ;)
-
różnicę jakości optycznej widać jak napisałem nawet bardzo widać - mój 17-40 na brzegach był porównywalny (a nawet lepszy) niż cropowy C11-22 na cropie w analogicznych kadrach - tragiczność brzegów kadru przeszkadzała trochę w zdjęciach IR to rzeczywiście było widoczne - kupiłem używkę na gwaracji (miał trochę ponad rok) za 1500zł ale czasy takich cen już minęły
-
Różnica jest, gdyby jej nie było, to nie byłoby takiej przepaści cenowej w np cenach używek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Różnica jest, gdyby jej nie było, to nie byłoby takiej przepaści cenowej w np cenach używek.
To są optycznie 2 całkowicie inne obiektywy ale... wszystko zależy od tego jakie zdjęcia się robi i lubi...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
różnicę jakości optycznej widać jak napisałem nawet bardzo widać - mój 17-40 na brzegach był porównywalny (a nawet lepszy) niż cropowy C11-22 na cropie w analogicznych kadrach - tragiczność brzegów kadru przeszkadzała trochę w zdjęciach IR to rzeczywiście było widoczne - kupiłem używkę na gwaracji (miał trochę ponad rok) za 1500zł ale czasy takich cen już minęły
Co to jest "cropowy C11-22"? Chyba miałeś na myśli EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM, a nie EF-M 11-22 mm f/4-5,6 IS STM?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
rogi w obiektywie zaprojektowanym pod APS-C (17-40) nigdy nie osiagaly stanu przyzwoitosci nawet na matrycy 5D.
Pan @akustyk się przypadkiem nie raczył pomylić? 17-40 zaprojektowany pod APS-C?
-
ja tu wyczuwam sarkazm ;)
na pocieszenie 16-35 2.8 też nie biły rekordów, w żadnej z 3 wersji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
na pocieszenie 16-35 2.8 też nie biły rekordów, w żadnej z 3 wersji
Korekta: "w żadnej z 2 wersji";)
C16-35/2.8L III daje wzorową jakość w całym kadrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Co to jest "cropowy C11-22"? Chyba miałeś na myśli EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM, a nie EF-M 11-22 mm f/4-5,6 IS STM?
tak 10-22, wydmuszki 11-22 nie mialem szansy kupić jak wyszła to juz nie mialem cropa ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
tak 10-22, wydmuszki 11-22 nie mialem szansy kupić jak wyszła to juz nie mialem cropa ;)
Jeśli wydmuszka to EF-S 10-18STM :lol:
EF-M 11-22 to z kolei solidne i dobre optycznie szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jeśli wydmuszka to EF-S 10-18STM :lol:
EF-M 11-22 to z kolei solidne i dobre optycznie szkło.
mechanicznie c10-22 pewnie odrobinę lepszy niż EF-S 11-22 przynajmniej na taki wygląda, co do fantastyczności optycznycznej to miałem jeszcze uwa od niezależnego znanego producenta - ostro (tak wystarczająco dla moich amatorskich wymagań) nie było w żadmym miejscu kadru na żadnej przysłonie, iiny znany niezależny produkował uwa z fantastyczną falistą dystorsją - horyzont wyglądał jak z innej planety :mrgreen: ale za to był ostry :mrgreen: z tym na szczęście nie miałem przyjemności - po tych zakupach zacząłem kupować szkła bardziej systemowe, a mniej niezależne i oszczędzałem czas na studiowaniu opinii internetowych, ale moje najdroższe szkło to nadal canon EF-S 17-85 :mrgreen: biorąc oczywiście pod uwagę koszt posiadania, a nie cenę :mrgreen: to dopiero była pięknie zaopiniowana przez internet porażka :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Pan @
akustyk się przypadkiem nie raczył pomylić? 17-40 zaprojektowany pod APS-C?
pomylilem, owszem. powinno byc APS-H.
obejrzyj kiedys z bliska zdjecia z tego szkla i przyjrzyj sie gdzie konczy sie jego ostrosc. mniej wiecej w 3/4 kadru, tam gdzie konczy sie matryca APS-H dawnych korpusow 1D
pelna klatke ten obiektyw kryl przy okazji ale bez jakichs wiekszych pretensji :mrgreen: on wyszedl na rynek jako zoom standardowy do 10D albo szeroki zoom do 1D ;)
trudno miec pretensje do Canona, bo jeszcze sporo wody w Wisle uplynelo zanim udalo sie zaprojektowac umiarkowane gabarytowo dobre optycznie UWA do cyfrowej matrycy. de facto Nikonowi sie to nie udalo dopoki nie zmienil bagnetu ;) ich 14-24 nie wliczam, to jest szklo na filtry wielkosci plyty gramofonowej dla naprawde nadzianych szmalem ludzi :D
-
No a tu https://store.canon.pl/canon-obiekty...-usm/8806A007/ piszą:
"Zgodność ze wszystkimi lustrzankami cyfrowymi, również z pełnoklatkowymi modelami EOS M bez lustra w przypadku założenia adaptera mocowania EF-EOS M"
Pełnoklatkowe M... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
pomylilem, owszem. powinno byc APS-H.
obejrzyj kiedys z bliska zdjecia z tego szkla i przyjrzyj sie gdzie konczy sie jego ostrosc. mniej wiecej w 3/4 kadru, tam gdzie konczy sie matryca APS-H dawnych korpusow 1D
pelna klatke ten obiektyw kryl przy okazji ale bez jakichs wiekszych pretensji :mrgreen: on wyszedl na rynek jako zoom standardowy do 10D albo szeroki zoom do 1D ;)
trudno miec pretensje do Canona, bo jeszcze sporo wody w Wisle uplynelo zanim udalo sie zaprojektowac umiarkowane gabarytowo dobre optycznie UWA do cyfrowej matrycy. de facto Nikonowi sie to nie udalo dopoki nie zmienil bagnetu ;) ich 14-24 nie wliczam, to jest szklo na filtry wielkosci plyty gramofonowej dla naprawde nadzianych szmalem ludzi :D
Oraz 1Ds, który już był pełnoklatkowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Oraz 1Ds, który już był pełnoklatkowy.
tak, ale jak juz wspomnialem: raczej nienachalnie.
pomysl o tym raczej jak o bugu a nie ficzerze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Korekta: "w żadnej z 2 wersji";)
C16-35/2.8L III daje wzorową jakość w całym kadrze.
mea culpa :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
mechanicznie c10-22 pewnie odrobinę lepszy niż EF-S 11-22
Ciągle Ci się coś myli: nie ma EF-S 11-22, jest EF-M 11-22, i on jest bardzo dobry.
-
Odp: do Candara z postu 2347. Licząc od góry to drugi i czwarty jest z canona.:D
-
4 załącznik(ów)
RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM
Jeszcze nie oficjalnie, ale chyba śmiało można założyć, że już niedługo. Szerokokątny zoom do matryc APS-C z bagnetem czyli modeli R50, R100, R7, R10. Stabilizacja obrazu, autofocus STM, pierścień funkcyjny. Sądząc po zdjęciach do rozpoczęcia pracy trzeba będzie go "wysunąć" - rozwiązanie stosowane między innymi w obiektywie typu kit RF-S 18-45 mm f/4.5-6.3 IS STM.
Na razie więcej informacji brak - ale obstawiam listopad.
Źródło: canonrumors
Załącznik 15282
Załącznik 15283
Załącznik 15284
Załącznik 15285
-
-
Widać, że zumy 4.5 - 6.3 to nowy g*wniany standard poza Lkami. Masakra.
-
Nie wydaje mi się, żeby ten zoom miał dostać 67mm mocowanie filtra. Nie bardzo widzę taką potrzebę.
-
zdecydowanie widać, że apsc jest traktowane bardzo po macoszemu
-
@ Hubert Multana
Chyba nie zrozumiałeś.
RF-S 18-45mm ma: 18mm na najszerszym, filtr ⌀ 49mm i malutką wewnątrz jego mocowania przednią soczewkę
i RF-S 10-18mm z 10mm na najszerszym nie może tak samo wyglądać -filtr ⌀ 49mm i malutką wewnątrz jego soczewka.
Nie ma obiektywów RF-S
ale są przynajmniej bzdurne plotki i fotomontaże. :lol:
EDIT
i liczne patenty -też są. :p
--- Kolejny post ---
https://www.canon-board.info/attachm...5&d=1697608390
https://www.ephotozine.com/articles/...1665480726.jpg
--- Kolejny post ---
https://www.canon-board.info/attachm...4&d=1697608369
https://www.ephotozine.com/articles/...1665480721.jpg
-
A skąd pewność, ze RF-S 18-45 nie był projektowany z odpowiednim zapasem, gdy wiedzieli ze będą niedługo wypuszczać 10-18? Zaprojektowanie jednej wspólnej obudowy, która leci z jednej lini produkcyjnej to mega optymalizacja kosztów i logistyki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
A skąd pewność, ze RF-S 18-45 nie był projektowany z odpowiednim zapasem...
Ja pier... :?
Popatrz na wielkość przednich soczewek innych ciemnych zoomów UWA do niepełnoklatkowych bezlusterkowców.
https://www.bhphotovideo.com/c/compa...REG_674724-REG
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
A skąd pewność, ze RF-S 18-45 nie był projektowany z odpowiednim zapasem, gdy wiedzieli ze będą niedługo wypuszczać 10-18? Zaprojektowanie jednej wspólnej obudowy, która leci z jednej lini produkcyjnej to mega optymalizacja kosztów i logistyki.
ale juz nie robmy sobie jaj z pogrzebu
tych plasikowych skorupek Canon klepie w takich ilosciach, ze koszty produkcji akurat obudow redukuja praktycznie do zera. zreszta soczewek tez, bo to pewnie nawet prawdziwe szklo nie jest - taka docelowa grupa odbiorcow (wszystko kupia, byle bylo tanie). a do tego przeciez obiektywy dla proktologa, wiec soczewki powyzej 1cm srednicy to ewenement... ;)
recyckling podzespolow w srodku moze i jakis jest. podobnie czesci soczewek. ale poza tym - 18-45 klepia najtaniej jak sie da taka konstrukcje wyklepac. i ewentualny 10-18 tez beda klepac jak najtaniej. podejrzewam, ze ten pierwszy kosztuje jeszcze mniej jenow :)
-
To by tylko potwierdzało zasadność zaprojektowania wspólnej obudowy.
-
Przednia soczewka jest za mała [z 2cm] i za płaska na UWA od 10mm na aps-c
https://img.photographyblog.com/revi..._is_stm_06.jpg
co potwierdza że to fake dla pelikanów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Widać, że zumy 4.5 - 6.3 to nowy g*wniany standard poza Lkami. Masakra.
Jasne bo przecież powinni robić wyłącznie szkła ważące po 5 kg kosztujące po 5000$ za sztukę ;).....
-
.... i nic pomiędzy :lol:
-
Jeżeli zamierzają zrobić jakiś wypizdek 10-18 mm f/4,5-6,3 zamiast sklonować EF-M 11-22 mm f/4-5,6 IS STM, to ja ich .... (wężykiem, Jasiu, wężykiem!).
-
Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM: $299
vs
Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM: $299
-zabrali zakresu, cena taka sama
Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM: $349
vs
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STM: $349
-zabrali światła, dodali p. włos zakresu, cena taka sama
EF-M 55-200/4.5-6.3
55-62mm:f/4.5
63-99mm: f/5.0
100-163mm: f/5.6
164-200mm: f/6.3
RF-S 55-210/5-7.1
55-62mm: f/5
63-84mm: f/5.6
85-142mm: f/6.3
143-210mm: f/7.1
Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM: $499
vs
Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM: $499
Stay Tuned!
-
Nie mogę patrzeć na te jasności. Disco polo w szkłach. Po co produkować takie g*wno?
Muszę wyłączyć subskrypcję tego wątku.
-
Canon RF-S: Chyba się udało? No, mówiłem, rachu ciachu i po strachu...
-
Panowie, co oznacza skrót "UWA"? Często się to powtarza, a nie znam zupełnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Panowie, co oznacza skrót "UWA"? Często się to powtarza, a nie znam zupełnie.
Ultra wide angle. Czyli ultra szeroki kąt.
-
przy czym UWA wg moich standardów zaczyna się od 24mm w dół :) wyżej to po prostu wide angle..
-
znajomu ptasiarz jak go pytalem czy ma szklo 200mm, to mowil: "nie foce szerokimi katami"
wiec definicje moga byc tez plynne :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
znajomu ptasiarz jak go pytalem czy ma szklo 200mm, to mowil: "nie foce szerokimi katami"
wiec definicje moga byc tez plynne :mrgreen:
Otóż to właśnie :mrgreen: Ja sobie nie za bardzo kojarzę fotki zrobione ogniskową krótszą od 250 mm na APS-C.
-
Nie wiem czy było.
Canon właśnie oficjalnie uśmiercił system EF-M. Po dziewięciu latach.
https://www.dpreview.com/news/113897...as-ef-m-system
p,paw
-
czytane na optycznych, i tak długo z tym zwlekali..
wypuścili R10-R100, dali czas na migrację, to już nie mają potrzeby utrzymywać M
-
Teoretycznie wystawiłem M6 mark II na sprzedaz, ale jak nie zejdzie to najwyżej kiedyś zostanie klasykiem :D
-
-
-
Tak szczerze - lubicie taki design?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tak szczerze - lubicie taki design?
Ja tak. Ten dalmierzowy wolę i oby ff. Fuji retro Xpro3 mam apsc i starczy.