czy mógłbyś to jakoś bliżej wyjaśnić na przykładzie ?
Zmienię zdanie jak zrobią FF z upakowaniem jak APS-C, wtedy będę mógł sobie to samo wykadrować
jp
Wersja do druku
Nie wiem czy było?
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review
Było.
Tymczasem puszka nam się opóźnia. Wygląda na to, że będę zmuszony ją nabyć, bo potrzebuję do pewnego projektu możliwie mały korpus z Wi-Fi. Idealny byłby Rebel albo EOS M...
--- Kolejny post ---
To może zamiast kolegi, który słusznie zauważył, że zamiast całej tej ogłupiającej dyskusji o cropach (w której niewielu tak naprawdę dokładnie wie o co chodzi - dziękujemy Ci Olympusie za ogłupianie tłumów "ekwiwalentem" 140-600mm :D), najistotniejsze jest upakowanie matrycy czy też wielkość fotodiody, jak kto woli.
Innymi słowy z korpusu 5d II czy 6d (20MPix) możemy sobie wyciąć obrazek równoważny puszce (abstrahując od dyskusji o szumach, filtrach AA itp.) 20d czy 30d (8Mpix). Podobnie moglibyśmy zrobić w przypadku 70d (20MPix), gdyby tylko Canon oferował FF z matrycą ca. 50MPix (pewnie już niedługo ;) ). Wtedy APS-C staje się zbędne, oczywiście przy założeniu, że mamy odpowiednio gruby portfel :D
jotes25
1.
Gdyby abstrahować od dynamiki, szumów itd. to również można by uznać, że FF jest na zbędne, bo przecież są już APS-C które mają tyle samo pikseli (albo nawet więcej) niż FF, no i są tańsze, możemy mieć cieńszy portfel
2.
Wykadrowywanie z FF rozmiaru APS-C powoduje (na ogół) potrzebę 1,6 razy "silniejszego" powiększania ze wszystkimi tego skutkami.
jp
Nie.
W drugą stronę to nie działa z oczywistych względów - większy sensor daje większy kąt widzenia. Wyciąć się da, "pogrubasić" już nie... Konsekwencje są wielorakie - ot, choćby konieczność stosowania innych ogniskowych i wynikająca stąd osławiona inna głębia ostrości.
Nie rozumiem. Co i dlaczego chcesz powiększać?? Przez powiększenie nie uzyskasz przecież tego samego kadru.
z tym ze nie zapominajmy ze
1. crop ma szerzej rozlozone punkty tego samego ukladu AF. co w zasadzie jest zaleta
2. FF ma duzo wiekszy celownik optyczny ;) i mam na mysli naprawde duzo wiekszy. dla robienia zdjec ma to ogromne znaczenie!
3. od dynamiki i szumow, przynajmniej mnie osobiscie, nie udaje sie abstrahowac. cropowe 18Mpix urywa tylek poziomem detalu, ale tylko na ISO 100 i ISO 200. a pelnoklatkowe 21Mpix jakies tam ISO 1600 zauwaza, ale nie przejmuje sie nim zanadto. o wywolywaniu swiatel i poteznym zapasie pelnej klatki w jasnych partiach nie wspominam - crop pod tym wzgledem co najmniej kuleje.
4. nie widze sensu rozwazania roznic czy ich braku miedzy 20Mpix cropa z 50Mpix pelnej klatki. poki co mozna sobie kupic 22Mpix w FF i 20Mpix w APS-C, jesli mnie pamiec nie myli. a to zupelnie inne porownanie...
Owszem, ale za chwilę FF będzie mieć EVF i APS-C straci przewagę ;)
Owszem, ale za chwilę APS-C będzie mieć EVF i FF straci przewagę ;)
Owszem, tyle, że nie chodziło o to, żeby porównywać zupełnie różne matryce, ale o tym samym upakowaniu. Wtedy będzie prawdopodobnie identycznie.
No właśnie, patrz pkt 3.
Tak sobie tutaj tylko teoretyzujemy ;)
wlozenie EVF w ogole niweluje cala przewage. jesli o mnie chodzi ;) przynajmniej o ile to nie jest naprawde, ale to naprawde dobrze zrobione.
i mam na mysli rowniez do zdjec nie w dzien...
niewatpliwie
zapewne tak, chociaz w FF w rogach pewnie gorzej.
do tego tez juz doszedlem... tylko nie wiem czemu w tym temacie :D
akustyk
zgoda pełna, ale mowa była o zasadzie :
Zmienię zdanie jak zrobią FF z upakowaniem jak APS-C, wtedy będę mógł sobie to samo wykadrować
a Ty mówisz o polityce producentów aby nie konkurowały produkty pomiędzy sobą
--- Kolejny post ---
ad. 1
W obu przypadkach zmieni się głębia ostrości, zarówno gdy wykadrowywujesz z klatki FF rozmiar APS-C jak i gdy zrobisz zdjęcie APS-C ten sam kadr jak FF
ad.2
Zdjęcia rejestruje sią na matrycach/klatkach ale ogląda na monitorze/wydruku, trzeba więc powiększać.
jp
Tak, to prawda, ale ma zastosowanie do robienia zdjęć obiektywami ekwiwalentnymi na różnych rozmiarach klatki.
Tutaj mowa o zdjęciach zrobionych kropem albo FF tym samym obiektywem i wyciętych tak, że sa taki same rozmiary klatki. Powiększenie identyczne, wszystko absolutnie i totalnie identycxne z wyjatkiem jednego nomen omen detalu: a mianowicie UWAGA! gęstości pkseli.
Niestety po tylu latach kropów i "pełnych klatek" ten temat zawsze pozostanie dla wielu tajemniczy, bo widocznie jest to po prostu trudne do pojęcia.
Tutaj mowa o zdjęciach zrobionych kropem albo FF tym samym obiektywem i wyciętych tak, że sa taki same rozmiary klatki. Powiększenie identyczne, wszystko absolutnie i totalnie identycxne z wyjatkiem jednego nomen omen detalu: a mianowicie UWAGA! gęstości pkseli.
-----------------------------------------------------------------------------
Czyli :
Producent stworzył nowy typ matrycy o dużej gęstości pikseli i z wafli wycina zarówno rozmiar FF jak i APS-C.
Produkuje 2 typy body z tą samą technologią ( AF, ....) ale w APS-C "wolniejsze" procesory i mniejszy bufor RAM aby w obu body były takie same ilości zdjęć/sec i długości serii
I teraz nie ma sensu kupowanie 2 body, FF i APS-C, lecz tylko body FF, bo w FF ma się zarówno FF jak i APS-C.
Taki jest sens Twojej wypowiedzi ?
jp
Widzę, że dyskusja nadal trwa.
Aparat mógłby mieć np 56MPx i kilka trybów :
studio - FF 56MPx,
repo - FF 14MPx (robiąc z 4 pikseli 1),
crop - APS-C,
crop - APS-H,
Wsadzić to do 5D III dodać wifi i każdy powinien być zadowolony.
Teraz moglibyśmy zacząć dyskusję nad sensem APS-C w puszcze do której nie można podpiąć szkła EF-S. Osobiście mam same szkła EF i nie widzę problemu ;)
Abstrahując już od rozdzielczości obiektywu,
przy drukarce w labie (254ppi), najlepszy rozmiar wydruku przy matrycy
- (studio) 56Mpix ( 9000pix x 6222pix) to rozmiarze 90cm x 62cm,
- (repo) 14Mpix (4500pix x 3100pix) to rozmiar 45cm x 31cm
Każde zmniejszenie lub zwiększenie tych rozmiarów wydruku spowoduje pogorszenie ostrości oraz zmniejszenie głębi ostrości.
Tryb repo to lepsza dynamika, mniejsze szumy itd. od trybu studio
jp
Jestem przed zmianą puszki i zastanawiam się nad 7D lub 70D. Aktualnie mam 600D. Za 70D przemawia wifi które by mi się przydało. Dużo osób na tym forum pisze że z 60D i 50D nie ma sensu przesiadać na 70D. A co jeśli przesiadka jest z 600D ? warto czekać na konkretne testy 70D? czy lepiej brac odrazu 7D?
A czego Ci brakuje w obecnej najbardziej? Ergonomii, czy takiego bajeru jak ten wifi ;p
Sent from my iPad using Tapatalk
Dobre pytanie. I wiesz ze nawet nie wiem co odpowiedziec! Ja robie fotki glownie portrety, fashion, beauty i wifi by mi bardzo sie przydalo aby miec podglad na wiekszym ekranie odrazu po zrobidniu fotki , ale nie chce po kablu. kolejna sprawa to taka ze wszedzie czytam ze bez pelnej klatki lepiej nie podchodzic do portretow. Pelna klatka jak dla mnie jest za droga wiec pomyslalem o wymianie na cos lepszego, szybszego od tego 600d
Przecież wiele osób kupuje emocjami a nie tylko czy głownie rozumem, nie tylko zresztą w fotografii ale także np. motoryzacji.
Po prostu chce wymienić, ma trochę kasy...i nie może znaleźć sensownego argumentu. Ja to rozumiem.
Moja rada : pożycz, "dopracuj", sprzedaj, ... i kup pełną klatkę.
Jeśli tego nie zrobisz teraz to :
- nie będziesz w pełni zadowolony z nowego zakupu
- i tak skończy się na pełnej klatce w przyszłości, a więc strata czasu i kasy
jp
Między 50D a 70D będzie jakieś 5lat różnicy - a nie muszę pisać, co robi 5lat w technologii
To jakbyś porównał w FF 5Dmk1 i 5dmk2 i napisał że między tymi body nie ma różnicy
Popatrz na takiego APSC nikona d7100 - to jest crop, a Nikoniarze mówią że matryca w tym aparacie jest lepsza/podobna niż w FF Nikonie D700 jeśli chodzi o rozpiętość tonalną i szum.
Może być pod jednym względem gorzej, z ergonomią, bo Canon lubi zaskakiwać, ale to kwestia przyzwyczajenia, w ostateczności liczy się wypluty obraz no i dobre AF ! :) W każdym razie, mam nadzieje że zrobią krok w przód z matrycami apsc i wybiją z głów absurdalne myśli że APSC powoli umiera :) moim zdaniem apsc dopiero rozwija skrzydełka, np. mając takiego Nikona d7100 + sigma 18-35 1.8 ( 3stałki w jednym ) dokładając jakąś 50mm albo 85mm można mieść ciekawy zestaw, nawet pod trzepanie kotletów, i zarazem trzepanie ptaków :) - jak się ma jakiś jakiś tele :D
Widzisz na tym forum tak się już przyjęło, że tylko FF można robić zdjęcia, ale jak chcesz się przekonać, że i APS-C nadaje się do zdjęć to zajrzyj do galerii użytkownika kurczeblade , zobaczysz, że można robić portrety bez pełnej klatki i to nie byle jak. Poczekaj jeszcze parę dni na 70D, coś czuję, że warto.
Za jakiś rok, może półtorej mam zamiar się przesiąść na 70D.
Pozdrawiam
Żeby w PL taka cena była, to już bym zamówił :D
(no może poczekał bym ze 2 miesiące, aż ktoś sprawdzi czy nie ma radioaktywnej gumy)
Canon EOS 70D 20 2MP DSLR Camera Body 1 Year Warranty D0282 | eBay
są sprzedawcy, którzy "pomagają" nie wspomagać kasy państwa i prawie w każdym przypadku się to udaje.
Kiedyś, kursując często między Wa-wą a Szczecinem, zjeżdzałem sobie z krajówki, żeby się poszwędać po dziurach. Trafiłem w ciekawe miejsce, zrobiłem parę fotek. W domu obejrzałem je i stwierdziłęm, że przydałoby się poprawić to i tamto w kadrowaniu. Próbowałem wiele razy i nie trafiłem tam. Żałuję, że nie miałem GPSa w moim 30D :)
70D pojawiła się na stronie z DxOMark można sobie porównać z innymi matrycami
wnioski nasuwają się same - po pierwsze primo (jak to u mnie na wsi gadają) rewolucja w kanonie już była, po drugie primo wydaje się że canon obraca się wokół spraw drugorzędnych jeśli nie trzeciorzędnych dla fotografii, po trzecie primo kasy nie wydam :) i to jest jedyna dobra wiadomość, a kibicowałem temu korpusowi.
Na www.canon-board.info zaczęły się testy. Tu pierwsze wyniki - image quality.
Canon 70D Review: First Shots
tu masz drugi,niezły test ;) Nie zwracaj uwagi na tytul,to jest obszerny,wyczerpujacy material...
pozdro
A miałem przez chwilę nadzieję że przestaniesz już tu biadolić i przeniesiesz się na inne forum 8-). Może warto rozważyć taką opcję. Skoro tutaj mowa o zupełnie przestarzałym i zacofanym technicznie sprzęcie, bez widoków na zmianę stanu rzeczy to po kiego grzyba tu jeszcze bijesz pianę.
Ciekawe kto zmieni 60D na 70D widząc tą dużą poprawę obrazka :lol:
Dostępny miał być pod koniec sierpnia a narazie cisza...
Jesli ktos fotografuje tabelki...
Patrzcie na tą magię pełnej klatki :lol:
Canon EF 200mm f/2 L IS USM Lens Image Quality 70D vs 6D
że niby nie widać różnicy?
Spokojnie. Trochę czasu minie, to przestanie trollować onanizując się tabelkami i tablicami testowymi.
Dziekuje za psychoanalize, ale jestes w bledzie.
Nie ukrywam jednak, ze dla AF w LV bym 70D kupil.