Jutro się dowiem, no ale przecież to niemożliwe, żeby mieli detal poniżej tego, co jest w hurcie. A hurt jest jeden.
Wersja do druku
Jutro się dowiem, no ale przecież to niemożliwe, żeby mieli detal poniżej tego, co jest w hurcie. A hurt jest jeden.
Faktycznie ciekawe... tylko że w dobie kryzysu wielu wybierze cenę bo produkt przecież ten sam i z gwarancją oczywiście a 400zł drogą nie chodzi :)
Zastanawia mnie natomiast fakt iż nota wystawiona przez autoryzowanego dystrybutora jest z dzisiejszą datą ... ?
I to że mimo gwarancji na zakupiony towar, cytuję "może to się wiązać z problemami podczas realizacji zleceń związanych z naprawami gwarancyjnymi." To zakrawa już prawie na dyskryminację :) w sensie "muszę kupić w autoryzowanym sklepie bo jak nie to Ci nie naprawimy objektywu albo będziemy robić problemy, mimo tego że jest gwarancja"
Jak dla mnie to zupełne nieporozumienie!
Zapewne chodzi o to, że sklep informuje klienta o 5 letniej gwarancji realizowanej w Polsce, a potem (po roku) okazuje się, że nie jest tak, jak miało być wedle zapewnień sprzedawcy...
Jeszcze raz napiszę, żeby nie było nieporozumień - serwis Tamrona w Polsce honoruje gwarancje Polskie i europejskie z tym, że gwarancję europejską tylko przez 1 rok, a gwarancję polską 2 lub 5 lat, jeśli została ona bezpłatnie przedłużona.
pytanie do Cichego
wiadomo może kiedy spadną ceny?
w Niemczech mają go w przeliczeniu za jedyne 3940 zł + oczywiście 5 lat gwarancji, po zarejestrowaniu się:
http://www.top-foto.de/item.php?id=T...gc4tbiers4gmm2
niestety dotyczy to tylko mieszkancow z poza EU.
Sie wohnen außerhalb der Europäischen Union? Dann können Sie sich die auf Ihre Einkäufe in Deutschland entfallende Mehrwertsteuer erstatten lassen, wenn Sie die Ware mit in ihr Heimatland nehmen*.
Jak ktos zna niemiecki to zachecam do poczytania...
http://www.tamron.eu/de/service/5-jahre-garantie.html
No to zostaje mi czekać aż szkiełko zejdzie do ceny jaką będę skłonny za niego zapłacić
Jedna wielka kpina. Niby jesteśmy we wspólnocie europejskiej, a w każdym kraju członkowskim nie dość, że inne ceny to nie są honorowane warunki gwarancji, tak jakby te obiektywy kupione poza tzw. oficjalnym źródłem sprzedaży były podróbkami, a nie oryginalnymi obiektywami.
Czyli jest po staremu, jesteśmy na każdym kroku bici i wyciskania jak cytryna. "Oczywiście" klient niemiecki i jego euro jest znacznie lepsze od polskiego użytkownika z jego złotówkami. Przykre, ale to jest totalna paranoja. Chyba stracę sympatię o tej marki, którą darzyłem do tej pory.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich kanoniarzy i nie tylko :)
Chyba troszkę przesadzasz, a przy okazji rozmijasz się z prawdą. Każdy obiektyw Tamrona kupiony w Polsce posiada 2 karty gwarancyjne - jedną oryginalną producenta - ważną 1 rok w Polsce i całej Unii. Taką samą gwarancję dają inni producenci (Canon, Nikon) i tak samo one działają. Drugi blankiet to gwarancja DYSTRYBUTORA, jakim w Polsce jest Foto-Technika. Gwarancja ta to 2 lata + rozszerzenie o kolejne 3 lata. Ważna tylko i wyłącznie w Polsce. Jeśli pojedziemy z tym obiektywem po 3 latach na wakacje do Hiszpanii i tam nam padnie, to na pewno tamtejszy dystrybutor nie uzna gwarancji Foto-Techniki, bo dlaczego ? Gwarancja producenta to 1 rok i obiektyw w 3 roku użytkowania już nie będzie nią objęty. Jeśli w poczczególnych krajach dystrybutorzy różnych sprzętów dają inne warunki gwarancyjne na swoje produkty - to już tylko i wyłącznie ich sprawa.
Powiem (a właściwie napiszę) szczerze, wątpię, aby dystrybutor sprzętu ryzykował własnym zyskiem, aby zadowolić użytkowników przedłużając znacznie gwarancję, a tym zwiększając prawdopodobieństwo awarii, a tym samym usunięcia na własny koszt. Sądzę, że jest to jakiś mechanizm cenowy od producenta. Zwróćmy uwagę, że w Niemczech też obowiązuje możliwość przedłużenia gwarancji do 5 lat, więc nie jest to wymysł naszych dystrybutorów, abyśmy byli traktowani w jakiś preferencyjny sposób.
Pozdrawiam
ps ciekaw jestem skąd taka znaczna różnica ceny pomiędzy rynkiem polskim, a niemieckim! Czy nasi dystrybutorzy kupują drożej, czy też na naszym rynku są większe widełki u pośredników.
Mnie ten cały tamron 24-70 nie interesuje, śledzę tylko ten dział, bo czekam aż Cichy wrzuci pierwsze wrażenia z nowego 70 - 200 ;)
Jeśli chodzi o dystrybutorów Tamrona w EU to tylko Niemcy, Rosja, Wielka Brytania oraz Polska oferują na swoim rynku 5 lat gwarancji. Być może opuściłem nierozważnie jeden kraj ale nie mogę w tej chwili znaleźć. Ogólne warunki gwarancji można znaleźć tutaj:
Tamron Europe: European Guarantee Card
Jeżeli chodzi o różnice wynikające z cen to nie należy zapominać choćby o 4% w różnicy samego VATu który w PL wynosi 23% a w DE 19%.
Ponawiam moje pytanie do Cichego, czy wiadomo kiedy spadnie cena?
Wiadomo coś na temat zmiany ceny, ale nie jestem upoważniony do dzielenia się takimi informacjami :) Canon przed świętami ma iść w górę, zresztą w US już chyba są podwyżki i to znaczne. To szkło kupuje się z reguły do pracy, więc parę stów w jedną czy drugą nie powinno robić wielkiej różnicy przy tej kwocie. Jedno jest pewne - szkło nie miało być tanie i takie nie będzie.
Dziękuję za odpowiedź :)
minęło ponad dwa tygodnie a cena nadal nie drgnęła... w Polsce oczywiście.
Bo w Niemczech cena systematycznie spada i niniejszy obiektyw jest już za niecałe 3700 zł z darmową przesyłką :)
top-foto.de - Detailanzeige für Tamron 24-70/2,8 AF SP Di VC USD für Canon
Optyczni twierdzą, że ten tamron to "instrument kierowany głównie do zawodowców". Może to dlatego jego sprzedaż nie drga ? :lol:
I tak dobrze że chociaż tyle spadła cena :)
4099 zł + darmowa przesyłka :) Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD Canon - Dostawa Gratis! | Obiektywy | Fotoplanet.pl
no to jeszcze z 1000, a wlasciwie 1100 i moze cos zacznie sie dziac :D
Jak ktoś na fotografii zarabia to pewnie i tak weźmie Canona (sam tak zrobił gdybym zarabiał). Tamron jak dla mnie był zawsze firmą dla mniej lub bardziej zaawansowanych amatorów a Ci dużo dłużej przyglądają się każdej wydanej złotówce. Przy cenie 2500-3000 ten obiektyw byłby hitem sprzedaży podobnie jak jego starsi bracia (17-50 i 28-75). Zresztą o ile pamiętam wstępnie taką cenę planowano. Dopiero przecieki o C24-70 mk II i jego cenie spowodowały wywindowane ceny Tamiego do poziomu spoza jego ligi.
mam pytanie... czy ktoś kto ma to szkło może opisać jak jest z jego jakością, bf/ff itp. czy trzeba mocno wybierać, czy jakość się poprawiła i jest spora szansa trafić dobra i ostrą sztukę ??
Ja kupowałem ten obiektyw w fotostradzie. Miałem do wyboru Canona 24-70 II L lub Tamrona 24-70 VC. Zrobiłem testy obu i nowy Canon jest zauważalnie lepszy tylko na ogniskowych od 55mm do 70mm na pełnej dziurze. Oczywiście nie biorę pod uwagę dystorsji. BF i FF nie występował ani w Canonie ani Tamronie.
--- Kolejny post ---
Chciałem jeszcze dodać, że najbardziej w nowym Tamronie wkurza mnie AF. W trudnych warunkach z 5D I nie potrafi ustawić ostrości. Stuka, puka, stuka puka i tak w kółko - chyba się z nim rozstanę bo strach pomyśleć jak pójdę na jakieś zlecenie gdzie będzie mało czasu na ustawianie ostrości.
Hmm, odnośnie jakości można poczytać trochę tutaj:
LensRentals.com - Tamron 24-70 f/2.8 VC Issue
Kupiłem sobie na 5D I i jest gorzej jak źle, niestety ;/
Możesz opisać co jest nie tak?
Pytam bez uszczypliwości, po prostu jestem ciekawy,przez pewien czas sam się nad tym Tamronem zastanawiałem
Problem jest banalny po prostu gdy naciskam spust migawki, obiektyw powinien ustawić ostrość a aparat zrobić zdjęcie. Piszę tutaj o warunkach oświetleniowych w domu jakie panują w pochmurne dni oraz wieczorem przy świetle sztucznym. Niestety tak szybko i łatwo nie jest. Podam dwa przykłady.
Przykład pierwszy - (5d 1 + tamron + 580 ex II - tak aby łatwiej było ustawić ostrość, ogniskowa ok 40 mm) na tapczanie ustawiam małą modelkę, siedzi statycznie przy świetle sztucznym. Ja próbuję robić zdjęcie. Ustawiam standardowo ostrość na elemencie kontrastowym (na oku). Efekt - obiektyw ma problem z ustawieniem ostrości (af wydaje dźwięk tu,tu,tu,tu,tu po kilku sekundach rezygnuję. Kolejne naciśnięcie spustu migawki , tu,tu,tu,tu i obiektyw ustawił ostrość :D)
Przykład drugi - (5d 1 + tamron), ogniskowa ok 60 mm, próbuję zrobić zdjęcie szarej klamce na tle czarnych drzwi (światło dzienne). Jest na niej sporo kontrastów więc problemu inne obiektywy Canona nie mają. Tamron ma takie same objawy jak w przykładzie pierwszym. O zgrozo :D
--- Kolejny post ---
Problem jest banalny po prostu gdy naciskam spust migawki, obiektyw powinien ustawić ostrość a aparat zrobić zdjęcie. Piszę tutaj o warunkach oświetleniowych w domu jakie panują w pochmurne dni oraz wieczorem przy świetle sztucznym. Niestety tak szybko i łatwo nie jest. Podam dwa przykłady.
Przykład pierwszy - (5d 1 + tamron + 580 ex II - tak aby łatwiej było ustawić ostrość, ogniskowa ok 40 mm) na tapczanie ustawiam małą modelkę, siedzi statycznie przy świetle sztucznym. Ja próbuję robić zdjęcie. Ustawiam standardowo ostrość na elemencie kontrastowym (na oku). Efekt - obiektyw ma problem z ustawieniem ostrości (af wydaje dźwięk tu,tu,tu,tu,tu po kilku sekundach rezygnuję. Kolejne naciśnięcie spustu migawki , tu,tu,tu,tu i obiektyw ustawił ostrość :D)
Przykład drugi - (5d 1 + tamron), ogniskowa ok 60 mm, próbuję zrobić zdjęcie szarej klamce na tle czarnych drzwi (światło dzienne). Jest na niej sporo kontrastów więc problemu inne obiektywy Canona nie mają. Tamron ma takie same objawy jak w przykładzie pierwszym. O zgrozo :D
--- Kolejny post ---
(internet mi się zawiesił stąd dwa posty ;/)
Mam pytanie do użytkowników, którzy pracują na Tamronie 17-50 VC (oczywiście Tamron 17-50 VC podłączony do np. 650D, 60D, 7D itp.) Czy macie takie same problemy z AF-em jak ja w tym 24-70 VC
Ja mam 17-50 VC i 550d i takich problemów nie ma - a szczególnie z zewnętrzną lapmpą - wtedy łapie ostrość szybko i to w ciemnościach. Bez lapmy w ciemnym pokoju już niestety lipa - czasami przejedzie pary razy skale i raz złapie a raz nie. Ale jak już jest światło nawet jarzeniowe to ostrość łapie ok nawet bez lampy. Przy świetle dziennym nie ma wogole problemów.
Chciało by się powiedzieć, że niestety biedny kupuje dwa razy. Najpierw Tamrona czy Sigmę, a później z żalu dozbiera i tak na eLkę. Ja akurat miałem 28-75 i 24-70 jednocześnie, gdyż się nie mogłem na żaden zdecydować nie póki nie miałem w ręce. Ostatecznie został o dziwo Tamron, ze względu na wagę i niską cenę. Porównując optykę+af nie było AŻ takiej różnicy jak po przesiadce z zooma na stałkę. A wydaje mi się, że tutaj Tamron jeszcze się poprawił :)
Canon EF 24mm f/2.8 IS USM Lens Image Quality
A co powiecie na to porównanie?
W sumie to najbardziej chodzi mi o ogniskową 24 mm, wiem że z niej będę najczęściej korzystał. A optycznie ten mały canonik wygląda całkiem spoko, chyba że się mylę to mnie poprawcie... :)
No stałka to jest stałka, jak widać. Choć wydaje mi się, że ten Tamron w rogu jest dość kiepski, ale tutaj przyznam są lepsze i gorsze egzemplarze.
--- Kolejny post ---
No stałka to jest stałka, jak widać. Choć wydaje mi się, że ten Tamron w rogu jest dość kiepski, ale tutaj przyznam są lepsze i gorsze egzemplarze.