http://www.youtube.com/watch?v=S4RBqeTPP0Q - widać że jakoś można ostrzyć, chyba że to te automatyczne dostrajanie.
Wersja do druku
http://www.youtube.com/watch?v=S4RBqeTPP0Q - widać że jakoś można ostrzyć, chyba że to te automatyczne dostrajanie.
Bez przesady znowu, nie jest tak koszmarnie z ceną, za ~4500 mamy kompakt z fajnym wizjerem i niezłym szkiełkiem w komplecie.
Z komkurencji, w podobnych rozmiarach mógłby być Samsung NX5/10 z 20/2,8, tyle, że światło mniejsze. M4/3 mają inne matryce. Sony pomijamy, była Sigma z foveonem i 40mm, ale znowu bez wizjera. Więc co, do lustrzanek? 600D plus Canon 20/2,8 czy Sigma 1.8? - cena byłaby podobna, a zestaw większy, mniej poręczny i głośniejszy.
Ten aparat jest bardzo fajny, głównie przez to, że nie za bardzo ma konkurencję. Nawet Leica, jak dla mnie, nie jest dla niego konkurencją, bo nie ma wizjera.
Proszę zmienić mi nicka na iksto! :D
Myślałem, że iksczysta :mrgreen:
http://forums.dpreview.com/forums/re...6&changemode=1
O. Ciekawe.
Ja akurat tego aparatu potrzebuję tylko dla 35mm więc już to mam, ale jestem ciekaw czy wprowadzą inne zmiany. Chętnie tez przygarnąłbym taki aparat w pełnej klatce...:)
Odebrałem swoją sztukę o numerze 113 i pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy to minimalna odległość ostrzenia, jak dobrze widze to jest to 60cm, a nie 80cm o jakich pisałem w tamtej sztuce. Już jest lepiej :-)
Ja bardziej jestem ciekaw działania krótkich czasów i jak się sprawdza na krótkich czasach bez przysłony. W końcu to centralna migawka. Ciekaw jestem też szarego filtra wbudowanego w obiektyw.
Dam Ci znać później, bo niestety oczywiście za 2 godziny wyjeżdżam i aparat idzie się kurzyć. Ale filtrem ND bawiłem się już tydzień temu i efekty były na plus.
OT o cenach, kursach itd wycięty tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=75212
No więc tak. Jeżeli chodzi o krótkie czasy to zależne są od przysłony:
1/4000 tylko dla F8 i więcej
1/2000 to F4 i więcej
1/1000 od F2
Jeżeli chodzi o krótkie czasy bez przysłony to chyba się nie sprawdza, bo nie można obiektywu ściągnąć, chyba że źle rozumiem pytanie :)
Może Sergiusz pisząc "bez przysłony" miał na myśli przysłonę w pełni otwartą (f2). Jeżeli to nie to, to nie wiem co.;)
Czyli z pelna dziura mozna uzyskac najkrotszy czas rzedu 1/1000s? Raczej kijowo ... jest tam jakis wbudowany filtr ND?
jest filtr ND, tylko że mógłby się sam włączać w razie potrzeby (a nie z menu)
Pół biedy jeśli focimy w tych samych warunkach, więc właczenie ND przez menu nie jest mocno problematyczne. Gorzej jeśli musimy szybko przejść od jasnej sceny do dużo ciemniejszej a podbicie ISO nie wystarczy...
jest za to dzialajace AutoISO. to troche ratuje. poza tym zawsze mozna przyslonew domknac.
auto ND pewne bedzie w nowym FW.
a w ogole wlasnie wracam do domu z wystawy i pstryknalem kilka zdjec o 19 na dworze. plastyka, go, ostrosc - bajka. przynajmniej na LCD.
czekam na rawy w LR..oby niedlugo..
nie posiadam x100 niestety :(
Co do czasów 1/4000 przy F 2.0, u mnie działa. Fakt że w trybie manualnym, ale nie widać żeby migawka przy tak otwartym obiektywie nie wyrabiała.
Ja mam prośbę do szczęśliwych posiadaczy, powiedzcie jak wam się wizjer podoba/spisuje, czy bardzo przeszkadza, przeskakująca ramka kadru podczas zmiany punktu ostrości? I pokażcie jakieś fajne fotki z tego aparatu, mnie najbardziej by interesowały street foto, wysokie ISO, noc na ulicach albo z jakiegoś klubu/pubu. Albo może lepiej nie pokazujcie to może uda mi się pieniądze odłożyć a nie wydać ;)
Ja używa optycznego i jest fajny. Przesuwająca się ramka z powodu paralaksy jest...fajna, że jest. Wolę tak niż później dziwić się, że coś jest pocięte. Zresztą połowa analogów też ma przesuwaną ramkę więc to normalne. Mogłaby się ta ramka za to nie pokazywać jak nie mamy oka przy wizjerze (jest czujnik). Szkoda baterii, która starcza na 300 zdjęć.
Ja zdjęć żadnych nie pokażę, a przynajmniej nie do czasu jak ACR zacznie czytać RAWy z X100. Te jpegi są OK, ale dla mnie np. za mocno odszumione w luminancji przez co cera często wychodzi jak u niemowlaka.
Ogólnie mam wrażenie, że matryca naświetla jaśniej niż Canonowskie. Czyli przy tych samych ustawieniach dostajemy jaśniejsze zdjęcie, ale to muszę jeszcze sprawdzić. Tak czy siak ogólnie na standardowych ustawieniach (jeszcze nie przebrnąłem przez menu hehe) światłomierza, zdjęcia wychodzą bardzo jasne, ale nie prześwietlone. Mi to się bardzo podoba. Można powiedzieć, że światłomierz stara się pchać rzeczywiści histogram do prawej.
Co do wysokiego ISO to na LCD 6400 wygląda super, jpegi na kompie już tak super nie wyglądają, ale chwilowo używam niepewnej przeglądarki + to są jpegi + mam chyba włączone noise reduction + nie ustawiłem jeszcze aparatu bo nie miałem czasu.
Sam obrazek bardzo ładny :)
A jak sobie z tym Leica poradziła, czy nie poradziła? Bo nawet nie wiedziałem, dopóki nie zobaczyłem filmików pokazujących wizjer X100, że czasami dosyć znacznie zmienia się kadr.
allxages nabyłeś również osłonę przeciwsłoneczną? Bo chyba nie ma jej w komplecie z aparatem, ile za ten dodatek sobie życzą?
Panowie ja wiem, że piątek, ale zapodajcie w końcu mięso!
Knajpka, po 22-ej, f/2, 1/10, 6400.
Po kolei,
1 - nie wiem jak jest w Leica. Ale prawde mówiąc chciałbym mieć przesuwaną ramkę w niektórych analogach, w których tego nie mam :(
2 - Jest jakiś soft of Fuji, ale nawet nie wyciągnąłem płyty. Nazwijcie to jak chcecie, ale szkoda mi czasu na półśrodki. Poczekam na Adobe, aż tak mi się nie pali. Robie zdjęcia w JPG+RAW póki co po prostu.
3 - Nie nabyłem osłony przeciewsłonecznej, bo jest bardzo droga. Tutaj rzeczywiście mozna pluć w stronę Fuji. 350 zł za osłonę + adapter. Adapter potrzebny, aby wkrecić osłonę. Czekam na zamienniki. Fajnie jakby ktoś zrobił jak w HexarAF czyli taka ruchoma, chowana na obiektyw.
4 - Mam zdjęcie zrobione na 1/8s ISO3200 F2.8 o 4 rano, mocno po knajpce, idealnie ostre nawet na 100% cropie, ale...na 16mm z Ds3 ;-)
5 - Wrzucę mięsko, choćby jeden kąsek, jak tylko będę przy normalnym komputerze, ok?
6 - Nie wiem czy pisałem, wydaje mi się, że JPEGi mają właczone NR który mocno jedzie na luminancji i...wiadomo co się dzieje z twarzą wtedy. O ile na LCD wygląda bajecznie to na kompie już niekoniecznie. Muszę w końcu wejść do ustawień i to wyłączyć. Jutro będę w pociągu kilka godzin to liczę na pełne opanowanie zabawki. Akurat na sobotnią knajpke i testa ;-)
Aha, spisuje sobie wady, do poprawy w FW. Mam kontakt w Fuji jakiś i chcę to podesłać, może jakimś cudem przekażą to dalej. Jak skończę listę to dam znać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
7 - Nie robiłem testów czy ND wpływa na jakość optyczną, ale zanim miałem własną sztukę to zrobiłem kilka zdjęć z ND i bez ND. Później oglądając na komputerze nie byłem w stanie poznać, które jest z, a które bez. Więc raczej pogorszenia chyba nie ma.
Owszem, ma redukcję szumów i to bardzo ostrą, a przy tym całkiem dobrą, co widać po zdjęciach w sieci. Porównywałem dzisiaj jpega strzelonego na ISO 6400 i tę samą klatkę z rawa wołanego w Silkypix. Tego się nie da porównać. Jpeg z puszki jest o niebo lepszy, lub przynajmniej Silkypix jest tak beznadziejny.
Specjalnie zapytałem nic nie sugerując, bo sam to przetestowałem wczoraj i widzę wyraźną różnicę. Na tyle wyraźną, by tego filtra nie włączać, jeśli nie jest to absolutnie konieczne.
Ciekawą rzecz zauważyłem w pracy AF. Instrukcja podaje, że ostrość łapie od 80 cm do nieskończoności, a przy bliższych dystansach należy przejść w tryb makro. Wydawało mi się to dość niewygodne. Inne dalmierze z takim obiektywem ostrzą od 0,6-0,7 m. Tymczasem w rzeczywistości AF X100 bez problemów łapie od ok. 0,7 m, a po włączeniu celownika el. nawet od 0,5 m, i to bez konieczności przechodzenia w tryb makro. Możliwe, że instrukcja podaje tę odległość większą ze względu na paralaksę celownika. Bo o ile ramka kadru w celowniku się przesuwa, to punkt ostrości już nie.
Migawka centralna jest zwykle umieszczona w centrum obiektywu, w miejscu gdzie jest również przysłona, i nie naświetla więcej środka niż brzegów. Gdyby tak było, przysłonięcie przysłony powodowało by widoczne winietowanie, a tak przecież nie jest.
Migawka w X100 nie jest migawką centralną. Ale mniejsza z tym. W taki dzień jak dzisiaj (lekko zamglone słońce) przy przysłonie f/2, iso 200 i czasie jak z instrukcji (1/1000 s) nie da się zrobić poprawnie naświetlonej fotki. Jest sporo prześwietlona. Jeśli aparat czas dobiera automatycznie, nie ustawi krócej niż 1/1000. Pomaga jedynie włączenie wbudowanego filtra szarego. W manualu pozwala ustawić czasy krótsze, i choć zaznacza je w celowniku na czerwono, to na zdjęciach widać różnicę. Gdy ustawiłem 1/4000 fotka była jeszcze trochę prześwietlona. Po włączeniu filtra ND czas naświetlania, w tych samych warunkach, aparat ustalił na 1/680 s.
mam chwile, bom w podrozy i zaczytuje sie w instrukcji.
wlasnie rozwalil mnie taki ficzer: robie foto w raw, ogladam i...moge produkowqac jpegi ustawiajac im NR, kolor, filtry, ev itd itd. slabo? :)
inne rzeczy ktore sa super to panoramy (lx3 i ixusy nie maja startu) oraz przedgladanie zdjec seryjnych ktore pokazane sa w formie animacji :)
a to takie pierdółki mają już Nikony i Olympusy
czlowiek na canonie chowany. o zrobic ;) ale generowanie jpegow to nie taka *******a. zwlawszcza w aparacie kompaktowym
Przeglądanie jest rzeczywiście całkiem fajne, ale robienie ich jest tak spieprzone, że praktycznie nie do użytku. Strzelasz serię, po czym aparat zapisuje to na kartę, i w tym czasie jest praktycznie martwy. Nie można zrobić nic, a zapis 8 rawów zabiera mu ok. 30 s.
no ale co z tym mozna zrobic? nic :)
za to ja glos migawki mam wylaczony, a przy serii przydaloby sie beepanie zeby kontrolowac predkosc
OK.
Spróbuję podsymować wady firmware'u. Chcę to wysłać do FUJI, z pewnych powodów, jest spora szansa, że to trafi w odpowiednie miejsce.
Ponieważ, aparatu dużo nie używałem, jeżeli ktoś z innych posiadaczy wie jak coś z tego obejść lub zna inne wady/sugestię - niech pisze:
- Maksymalna szybkość migawki w trybie preselekcji przysłony przy F/2.0 to 1/1000s. Można jednak w trybie manualnym ustawić 1/2000s oraz 1/4000s, na zdjęciu widać sporą różnicę. Prawdopodobnie zrezygnowano z tych czasów, ponieważ nie udało się osiągnąć zawsze jednakowych czasów. Mimo wszystko, choćby z poziomu jakiś Custom Functions, fajnie jakby można było zmusić aparat do uzywania tych czasów w trybie A.
- Jeżeli zabrakło przysłony lub migawki i wystąpi niedoświetlenie/prześwietlenie, aparat informuje o tym poprzez zmianę koloru atrybuty zmiennego na czerwono. Zdecydowanie brakuje informacji na drabince ekspozycji. Czy prześwietlenie/niedoświetlenie jest o 1/3EV czy też o więcej niż 2EV. To spora różnica.
- W OVF nie ma informacji o ustawieniu zdjęć kontynuacyjnych
- Brakuje możliwości autowłączania filtru ND w razie kłopotów z szybkością migawki
- Safety shift
- Histogram Live jest dość kiepski i po wykonaniu zdjęcia przeważnie jest całkiem inny
- Jeżeli przypisujemy do klawiza Fn filtr ND to nie powinno być pytania czy na pewno chcemy włączyć ten filtr.
- Mozliwosc wylaczenia potwierdzenia czy chcemy wlaczyc tryb macro. możnaby robić zdjecia bez odrywania się od kadru
- Najlepiej globalna mozliwosc wylaczenia wszystkich potwierdzen albo cos
- Jeżeli używamy OVF i nie mamy oka przy wizjerze, to ramka i informacje w niej powinny być wyłączane w celu oszczędzenia baterii.
- W celu oszczędzaniau baterii jest tryb OVH Poer Save Mode, który jednak wpływa na szybkość AF. Fajnie jakby działał tylko jeżei nie mamy oka przy wizjerze.
- Jest opcja zmiany kierunku ostrzenia w trybie MF. Przdałaby sie też ta opcja dla innych ustawień, jak np. ISO. Bo dla mnie w lewo powinno być mniej, w prawo więcej. Chyba, że w Japonii jest inaczej skoro jeżdżą po lewej stronie drogi :)
- Przycisk RAW powinien być tak samo programowalny jak przycisk Fn. Ci co używają RAW i tak nie skorzystają z opcji zmiany na JPEG. A jak ktoś chce JPEgi doprodukować to może to zrobić później z Playbacka
- Programowalny przycisk AFL/AEL...ale jak będzie RAW to i tak dobrze :)
- Możliwość właczenia Highlight Alert w zwyklym playbacku, a nie tylko w detalicznym
- Histogram na 3 kanały
- Manualne ostrzenie podczas kręcenia filmu, a nie tylko automatyczne
- (to pewnie niemożliwe) zmiana przysłony w trakcie kręcenia filmu
- możliwość zmiany cyfrowego zooma w trakcie krecenia filmow
i ostatnie dosc wazne
- błąd paralaksy jest naprawiany poprzez przesuniecie ramki i dziala to super. ale....nie jest przesuwany punkt AF, a on tez powinien byc przesuniety, bo w ostetecznosci ostrzymy na zupelnie inny fragment obrazu niz nam sie wydaje :(
Poza tym jest setka błędów w polskiej instrukcji w tym bardzo czesto funkcje opisane są dokladnie przeciwnie do ich znaczenia. Radzę uważać. Angielska wersja instrukcji jest bez zauważalnych błędów.
allxages, jakbyś gdzieś wysyłał listę, to dodaj brak możliwości zapamiętania przeglądania zdjęć z histogramem, trzeba na każdym kliknąć 4 razy display.
Wizjer jest bardzo dobry jasny, wyraźny i dość duży. Ramka jest trochę mniejsza niż np. matówka w 5dm2, zaś wizjer elektroniczny jest deko większy, wielkość pola obrazu jest praktycznie równa matówce z 5dm2. Ale kto by chciał tego lcd'eka używać, skoro wizjer optyczny z ramką jest o niebo wyraźniejszy. Ruchome ramki nie przeszkadzają, raczej nie zauważam, że są ruchome. Bardziej mi przeszkadza, że pole AF nie przesuwa się razem z ramką. Przy małych odległościach łatwo o błąd.
Takowych niestety nie robię, ale mam parę próbek z niedzielnego spaceru:
oryginał: http://www.stopa.cso.pl/inne/x100/DSCF1605.JPG
oryginał: http://www.stopa.cso.pl/inne/x100/DSCF1635.JPG
oryginał: http://www.stopa.cso.pl/inne/x100/DSCF1691.JPG
oryginał: http://www.stopa.cso.pl/inne/x100/DSCF3010.JPG
To są jpegi z puszki, oryginały bez obróbki. Ostatni konwertowany z rawa, ale w aparacie (nie wiem jak w SilkyPix osiągnąć choć zbliżone rezultaty do tego co produkuje puszka, jestem nawet przekonany, że to jest niemożliwe). Wszystkie mają włączoną symulację filmu Velvia, lubiłem ten film i wydaje mi się, że kolory są całkiem podobne.
Jest nowy firmware, szaleństwo :) http://dpreview.com/news/1104/110421...lmfirmware.asp
PS. Wczoraj fociłem f=2 i iso100, aparat nie schodził z czasami poniżej 1/5000, tak więc bez włączonego ND w normalny słoneczny dzień na pełnym otworze się Fujikiem nie pofoci.
PS2. Oczywiście fociłem aparatem który ma czasy do 1/8000 w dowolnym trybie i przesłonie.
Miałem czasy między 1/5000-1/8000, czyli 1/5000, 1/6400 i 1/8000. Robiłem m/innymi zwykłe fotki moim dzieciakom na dworze w piaskownicy. Tak więc JAKBYM MIAŁ X100 to musiałbym koniecznie załączyć filtr ND (zatem w tym aparacie jest to konieczność a nie dodatek), szkoda zatem że nie ma tego gdzieś pod klawiszem, albo nie ma opcji auto.
Przypominam ze aparat ma jeszcze inne przyslony i odziwo np na f5.6 czy f8.0 tez mozna robic zdjecia
Przy reportarzu mala glebia jest zbyteczna, a ten aparat to chyba tak jakby glownie reporterski ze wzgledu na gabaryty, ogniskowa itd? ;)
oczywiscie ze mozna tym aparatem wszelkiego rodzaju zdjecia robic jednak powstal on z mysla o fotografii ulicznej,ja mimo iz mam jasna 35tke w streetfoto uzywam najczesciej f8-f11
ale rozumiem ze dla wielu istnieja tylko wpelni otwarte szkla
sam mam superjasne szklo i chcac robic nim zdjecia w pelnym sloncu nakladam mocny filtr ND i nie narzekam z tego powodu
tu dostajecie wbudowany filtr i zamaist sie cieszyc jest narzekanie ze trzeba do menu wchodzic
Ten filtr to tylko proteza, mająca naprawić zwyczajne techniczne niedociągnięcie, w dodatku jej użycie może być niewygodne. Nie ma się co cieszyć z takiego rozwiązania. Ja bym docenił normalną migawkę, która potrafi zejść do 1/8000 s bez względu na to, jaka jest ustawiona przysłona. Rozwiązanie proste i skuteczne, w sam raz do takiego aparatu. Postawili jednak na udziwnienia, więc zbierają zasłużone baty.