Pokaż wyniki od 1 do 10 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    6 - Nie wiem czy pisałem, wydaje mi się, że JPEGi mają właczone NR który mocno jedzie na luminancji i...wiadomo co się dzieje z twarzą wtedy. O ile na LCD wygląda bajecznie to na kompie już niekoniecznie. Muszę w końcu wejść do ustawień i to wyłączyć. Jutro będę w pociągu kilka godzin to liczę na pełne opanowanie zabawki. Akurat na sobotnią knajpke i testa ;-)
    Owszem, ma redukcję szumów i to bardzo ostrą, a przy tym całkiem dobrą, co widać po zdjęciach w sieci. Porównywałem dzisiaj jpega strzelonego na ISO 6400 i tę samą klatkę z rawa wołanego w Silkypix. Tego się nie da porównać. Jpeg z puszki jest o niebo lepszy, lub przynajmniej Silkypix jest tak beznadziejny.

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    7 - Nie robiłem testów czy ND wpływa na jakość optyczną, ale zanim miałem własną sztukę to zrobiłem kilka zdjęć z ND i bez ND. Później oglądając na komputerze nie byłem w stanie poznać, które jest z, a które bez. Więc raczej pogorszenia chyba nie ma.
    Specjalnie zapytałem nic nie sugerując, bo sam to przetestowałem wczoraj i widzę wyraźną różnicę. Na tyle wyraźną, by tego filtra nie włączać, jeśli nie jest to absolutnie konieczne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ciekawą rzecz zauważyłem w pracy AF. Instrukcja podaje, że ostrość łapie od 80 cm do nieskończoności, a przy bliższych dystansach należy przejść w tryb makro. Wydawało mi się to dość niewygodne. Inne dalmierze z takim obiektywem ostrzą od 0,6-0,7 m. Tymczasem w rzeczywistości AF X100 bez problemów łapie od ok. 0,7 m, a po włączeniu celownika el. nawet od 0,5 m, i to bez konieczności przechodzenia w tryb makro. Możliwe, że instrukcja podaje tę odległość większą ze względu na paralaksę celownika. Bo o ile ramka kadru w celowniku się przesuwa, to punkt ostrości już nie.
    Ostatnio edytowane przez stopa ; 15-04-2011 o 18:57 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stopa Zobacz posta
    Ciekawą rzecz zauważyłem w pracy AF. Instrukcja podaje, że ostrość łapie od 80 cm do nieskończoności, a przy bliższych dystansach należy przejść w tryb makro. Wydawało mi się to dość niewygodne. Inne dalmierze z takim obiektywem ostrzą od 0,6-0,7 m. Tymczasem w rzeczywistości AF X100 bez problemów łapie od ok. 0,7 m, a po włączeniu celownika el. nawet od 0,5 m, i to bez konieczności przechodzenia w tryb makro. Możliwe, że instrukcja podaje tę odległość większą ze względu na paralaksę celownika. Bo o ile ramka kadru w celowniku się przesuwa, to punkt ostrości już nie.
    Przecież o tym juz pisałem. Wizjer optyczny jest od 60 cm dokładnie.

Uprawnienia umieszczania postów