widać, że się Małgosia przygotowała na wasze przybycie ( kolczyki) :)
Wersja do druku
widać, że się Małgosia przygotowała na wasze przybycie ( kolczyki) :)
Super! :)
Uśmiech Małgosi - bezcenne. Za wszystko inne zapłacisz czymś tam...
Dzięki Macgyver za fotki, widać, że Małgosia była zadowolona - uśmiech dziecka najważniejszy :)
O kurcze byłem na wakacjach i troszkę przegapiłem a to z mojego miasta. Ale fajnie. Jak bym się do czegoś przydał to piszcie ten tydzień mam jeszcze wolny od następnego na galerę i do wioseł
raz jeszcze dziękuję osobom które zaangażowały się w osobiste przeprowadzenie akcji, a Macgyver dodatkowo za fotografie.
ze zdjęć wynika, że warto było.
Kochani!
Z radościa informuję, że właśnie otrzymałem wiadomość od Ewy, iż w dniu wczorajszym przy naszym udziale spełniło się marzenie Joasi z Olsztyna:
http://www.mammarzenie.org/olsztyn/2008/joasia_r.php
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=180
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=195
Przypomnę tylko, że dla Asi skompletowaliśmy zestaw składający się z aparatu Canon SX 100, drukarki Selphy CP-740, ładowarki i akumulatorków Sanyo Eneloop, karty Kingston 4GB oraz 2 kpl. materiałów do wydruków wystarczających na wydrukowanie ponad dwustu zdjęc;
a dalej już zacytuję samą Ewę:
Ewa, jeszcze raz dziękuję Ci w imieniu wszystkich ofiarodawców (i własnym) za dodatkowe prezenty dla dziewczynki oraz osobisty wkład w nasza akcję! Bardzo się cieszę, że znalazłaś się tam na miejscu i dopilnowałaś finału.Cytat:
Zamieszczone przez ewa_olsztyn
Teraz z niecierpliwością czekamy na obiecaną fotorelację.
EDIT:
Przypomniało mi się jeszcze, aby wkleić maila z podziękowaniami od Pani Anny Góralskiej z fundacji:
Cytat:
Zamieszczone przez 5 sierpnia 2008 19:22 od "Anna Góralska - oddz Olsztyn"
Ewo, dziękuję :-)
Czas na realizację kolejnego marzenia, gdy tylko się pojawi :-)
Wlaśnie otrzymałem od Ewy zdjęcia zrobione podczas przekazania sprzętu Joasi z Olsztyna.
1.
2.
3.
4.
5.
Ewa! jeszcze raz dziękuję za cały Twój udział w akcji!
To ja raz jeszcze dziękuję, że miałam możliwość poznania Asi i przeżycia tych wzruszających chwil oraz za zaszczyt reprezentowania nas. A za jakość zdjęć przepraszam Asię i Was - ręce mi się trzęsły, robiłam je nie swoim aparatem, bez statywu, no i.. ja w ogóle nie umiem robić "ludziowych" zdjęć..
Na początku następnego tygodnia wybieram się do Asi, będzie się już lepiej czuła - poćwiczymy robienie zdjęć. Opowiem Wam.
Ewa, przecież wszystko jest w porządku. Dzięki za to, że tam byłaś.
Kurna czemu tu dopiero teraz tu zaglądam :evil:
Jak można pomóc, na co teraz zbieramy gdzie konto?
ewa_olsztyn: raz byłem slużbowo w takim miejscu, każdemu się tam ręcę trzęsą - ja miałem 17-85 IS, stąd ostre zdjęcia. Obiecałem sobie, że służbowo byłem tam pierwszy i ostatni raz!
Na co się traz zbiera?
Na razie nie zbieramy - zbieraliśmy przez tydzień, a teraz wydajemy zebrane środki.
Udostępniłem dla zbiórki swoje własne konto osobiste, ale z założeniem jednorazowej akcji i tłumaczyłem już, że nie czuję się kompetentnym zbierać pieniądze w sposób ciągły (poza tym miałbym obawy formalno-prawne). Uzasadnienie jest też w postach #2 i #6 na pierwszej stronie watku.
Na tejże pierwszej stronie prowadzę również "streszczenie" edytując post kolegi Chris_11 (bo to od niego właśnie wypłynął pomysł reaktywacji współpracy z fundacją) - poczytaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=34773
Mamy kolejne marzenie do spełnienia!
Wczoraj miałem informację telefoniczną, a dziś właśnie odebrałem maila:
Jak wiemy, z zebranych środków zostało nam 1269,07zł i w związku tym potrzeba trochę dozbierać.Cytat:
Zamieszczone przez 12 września 2008 12:20 od "Ola Kurlapska"
Wiedziałem o tym Nikonie od pewnego czasu, zaproponowałem Canona i widać wolontariuszom udało się dziewczynkę przekonać. Ja z kolei jestem przekonany, że to była dobra decyzja; myśle, że LiveView w Canonie sprawi temu dziecku radosną niespodziankę i mam nadzieję, że damy radę dozbierac te brakujące kilkaset złotych!
Podaję zatem moje dane i konto do wpłat:
[tutaj był nr rachunku]
pozostał on do wiadomości adm/mod. forum.
mam nadzieję, że tydzień wystarczy, abyśmy te brakujące środki dozbierali, więc przewiduję przyjmowanie wpłat do dnia 19/09/2008r.
450D + 18-55 IS powinien zamknąć się kwotą 1900zł, do tego jakaś karta i ewetualnie torba/kabura, więc bedzie dobrze gdy dozbieramy do 2000zł.
Tak jak poprzednio, będę podawał stan konta oraz nicki wpłacających (bez kwot).
Jesli ktoś chce wpłacić animowo, to proszę w tytule przelewu o tym napisać lub po prostu nie podać nicka.
chyba nie będzie trzeba z Biedronki :-) bo po upływie godziny od podania informacji o potrzebie dozbierania środków konto urosło o 360zł i mamy już 1629,07zł !! i po raz kolejny przeżywam szok :shock:
Ogromne dzięki dla: RAFALR i BAKULIK (obaj po raz drugi!!) oraz dwóch osób, które chcą pozostać anonimowe. Jestem niesamowicie zaskoczony Waszą ofiarnością:!:
Widzę, że nasza akcja ma w wiekszości stałych uczestnikow :-) Wpłyneły przelewy od następujących osób: ZANUSSI, RODZEN (i znowu są to ponowne wpłaty!) oraz jeszcze jedna osoba wpłaciła anonimowo.
W ten sposób na rachunku jest już 1744,07zł !! i jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim ofiarodawcom.
Przyszly kolejne przelewy i na koncie mamy 2269,07zł !!
Serdeczne podziękowania dla kolejnych darczyńców: PHILIPE, gutek, KOLEKCJONER, TROYAN, JurekGr, Rafal913, MacGyver, diabelek275, Kinski oraz 2 osoby anonimowo.
Aparat 450D + 18-55 IS już kupiłem w Fotojokerze za 1888zł, dokupiłem kartę pamięci KINGSTON SDHC 4GD za 49zł i po tych zakupach pozostało na koncie 332,07zł
Na tę chwilę myslę jeszcze o jakieś torbie do noszenia aparatu (sugestie mile widziane!) a co dalej to zobaczymy w zależności od tego, ile jeszcze nazbieramy (i albo dokupimy jeszcze coś dla tego dziecka albo też będziemy spełniać jakieś kolejne marzenie :-) - wszystko zależy od Was!)
Ja byłbym za kupnem 50mm 1.8 za tą resztę, da to dziewczynie pogląd na głębię ostrości.
A moze Asia da się sfotografować ?
A ja nie. Poza tym można byłoby wytłumaczyć dziecku co i dlaczego jest jak jest w Av i dlaczego M jest super, szczególnie z lampą.
Poza tym prosiłbym o uświadomienie, że to co na monitorze/ekraniku to niekoniecznie to samo co na odbitce.
A z tym to bardzo, bardzo ostrożnie, z własnego doświadczenia powiem, że chłopczyk wpadł w szał/szok na widok aparatu w ciągu dosłownie 1-2 sekund, nie opłaca się denerwować.
Kupcie torbę (pokrowiec), a resztę zostawcie dla następnych marzycieli. Może pora zacząć współpracę z jakąś fundacją, ale tak, byśmy mieli pieniądze zebrane tutaj na oddzielnym koncie, do dyspozycji na marzenia fotograficzne?
a ja raz jeszcze "wielkie podziekowania" dla osób "zamieszanych" :) w całość sprawy , za ich poświęcenie i chęć niesienia pomocy/radości innym/dzieciom.
dzięki
przepraszam a gdzie jest numer konta jesli chcialabym sie dorzucic?
ja proponuję plecak/torbe slingshot lowepro albo książkę o fotografii czy coś w tym rodzaju
Paenka... na poprzedniej stronie masz.... post 215.
A książka to dobry pomysł -w szpitalu można poczytać i się teoretycznie dokształcić przed foceniem :)
Nową książkę " Fotografia cyfrowa w podróży" mogę przekazać jako dodatek do tej akcji..?
yyy zapomniałam nicka napisać ale to chyba nie jest najważniejsze ...
Kochani, miło mi poinformować, że marzenie Natalki już zostało spełnione! :-)
Do tak szybkiej realizacji doprowadził zbieg sprzyjających okoliczności; a mianowicie to, że dziewczynka jest w domu, czuje się w miarę dobrze, a także ja jestem akurat w okolicy.
Gdy wczoraj poinformowalem Fundację, że w zasadzie mam juz zakupiony komplet sprzętu gotowego do użycia i brakuje tylko jakiegoś "opakowania", to Panie z Fundacji same zaproponowały, że dokupią jakąs torbę i możemy przystąpić do działania. Tak też zrobiliśmy, umówiliśmy się dziś popołudniu i spełniliśmy marzenie Natalii.
Aparat sprawił dziewczynce wiele radości, ma już nawet pewne plany co do do jego wykorzystania, bowiem w drodze na leczenie widziała jakieś konie, które chciała sfotografować. Teraz ma już swoj aparat i będzie mogła to zrobić.
Oczywiście przy okazji naszego spotkania zrobiliśmy sobie kilka pamiątkowych zdjęć; zarówno Pani z Fundacji, jak i ja coś tam pstryknęliśmy, zdjęcia ukażą sie na stronie Fundacji, a moje na forum za jakiś dzień-dwa, gdy wrócę na swoje śmieci :-)
To by było na razie na tyle :) Jeszcze raz składam ogromne podziękowania dla wszystkich, którzy wzięli udzial w tej akcji - po prostu zrobiliśmy razem coś dobrego! Dzisiaj zobaczyłem to na własne oczy i zapewniam, że było warto!
Konto do wpłat zostawiam "otwarte" zgodnie z deklaracją do dnia 19/09/2008 i po upływie tego terminu zadecydujemy co dalej.
W tej chwili pozostała nam kwota 332,07zł i jeśli nic się nie zmieni, to po prostu przeleję ja na oficjalne konto Fundacji; natomiast gdyby znacząco wzrosła, pozwalając na spełnienie kolejnego marzenia to znowu będziemy rozgladać się za dzieckiem marzącym o aparacie fotograficznym.
Tak więc wszystko zależy od Was...
moim zdaniem , nie przelewaj. jeśli możesz to poczekajmy jeszcze chwilę i może nastepne marzenie można będzie spełnić.
jestem przekonany, że dla tego widoku który miałeś możliwość dzisiaj oglądać - warto.
No to się spóźniłem z $, a chciałem podtrzymać sugestię Paenki - że może by jakieś ABC foto..? No ale nic to. Następny krasnal dostanie wzbogacony zestaw :D
edit:
Podtrzymuję - nie przelewaj tych środków które są. Jak widać średnio raz na 2 miesiące możemy (niestety - ale w kontekście zdrowia tych dzieci) komuś pomóc..
MAM TYLKO JEDNĄ SUGESTIĘ: A może potraktujmy jako regułę, że do każdego aparatu dodajemy jakiś podręcznik???
A zatem obiecane zdjecia ze spotkania z Natalią:
i przy okazji kilka spraw o charakterze organizacyjnym:
po pierwsze zgodnie z Waszymi sugestiami postanowiłem na razie nie przelewać reszty z nazbieranych pieniędzy na konto Fundacji, zatem nikt sie nie spóźnił i kolejne marzenie bedzie spełnione :-)
Tym bardziej, że wpłynęły nastepne przelewy, stan konta aktualnie wynosi 422,07zł !! a serdeczne podziękowania tym razem kieruję do nastepujących osób: Paenka, jedrucha oraz jednej osoby anonimowej.
a po drugie - sprawa podręcznika, ABC fotografowania itp.
W pełni się z tym zgadzam, może tym razem było to trochę przeoczone, a nie do końca :-) ponieważ nie wspominałem o tym do tej pory, ale dla Natalki przygotowałem CD-rom z PDF'em pt."Podstawy Fotografowania Aparatami EOS" :-) (jest to świetny IMHO poradnik, pochodzący jeszcze sprzed ery digitalizacji fotografii - a sami wiemy, jak czesto poleca się wszelkie podręczniki bez słowa "cyfrowa" w tytule :-)).
Oczywiscie nastepnym razem postaram się o wydawnictwo konwencjonalne.
i na koniec - dostaliśmy z Fundacji takie ładne podziękowania, w formie dyplomu w ramce. Ponizej zamieszczam miniaturkę JPG (można kliknąć i powiększyć) oraz link do PDF'a :-)
http://rapidshare.com/files/146231277/FMM.pdf.html
No y cool :) DAJCIE NASTĘPNYCH CHĘTNYCH! ;)
ale kurcze fajnie ;) w szczegolnosci u Natalii na buzi widać radość:)
Zgodnie z ustaleniami zakończyłem dodatkowe przyjmowanie wpłat.
Wasza ofiarność znowu przerosła oczekiwania!! i w efekcie po spełnieniu trzeciego marzenia na koncie znajduje się 517,07zł !!
Za kolejne wpłaty serdecznie dziękuję następującym osobom: ZIELONY, XLesio oraz piotrek72t.
Tak jak już wspomniałem, za Waszymi sugestiami postanowiłem przechować zebraną kwotę do czasu, aż znajdzie się kolejne dziecko i spełnimy jeszcze jedno marzenie :-)
Zapewne znowu będzie potrzebna dogrywka, ale jestem przekonany, ze damy radę! :-)
na pewno! i liczę na ew. przypomnienie :)
raz jeszcze wielkie brawa dla wszystkich "zamieszanych", szczególnie tych którzy tą akcję prowadzą i propagują!
Trafiłam tutaj przez przypadek - dzięki linkowi od znajomego. I choć już jest sporo czasu po akcji, to czuję się zobowiązana napisać WIELKIE DZIĘKI ZA DOBRE CHĘCI! Jesteście wielcy! I powodzenia w spełnianiu kolejnych marzeń :)
No i mamy Wielki Finał naszej akcji!
http://www.mammarzenie.org/warszawa/2008/natalia_c.php
Jak widać, poprzeczka tym razem postawiona jest dość wysoko, ale jestem przekonany, że uda nam się po raz kolejny!
Oprócz aparatu i obiektywu potrzeba będzie również dokupić kartę pamięci, a jeśli zebrane środki pozwolą ta równiez torbę/plecak, literaturę, itp.
Jak wszyscy zapewne zauważyli, nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na forum; jednak skoro już obiecałem doprowadzić do realizacji czwartego marzenia to dokładam wszelkich starań, aby się z tej obietnicy wywiązać :-)
Przypomnę, że z poprzedniej zbiórki zostało nam 517,07zł !! i od tej kwoty startujemy. Konto do wpłat jak zwykle:
[tutaj był nr rachunku]
pozostał on do wiadomości adm/mod. forum.
w tytule wpłaty wpisujemy "mam marzenie" oraz nick wpłacającego (chyba że ktoś chce wpłacić anonimowo, to po prostu nie podaje nicka lub zastrzega sobie anonimowość)
Podobnie jak dotychczas, będe conajmniej raz dziennie publikował na forum niezastrzeżone nicki osób wpłacajacych oraz saldo konta, jednak bez wysokości wpłat od poszczególnych ofiarodawców.
Wpłaty przyjmuję do dnia 17.01.2009r.
W zależności od efektów zbiórki będziemy sponsorem całości lub współsponsorem; natomiast gdyby trafiła się nadwyżka, to zostanie ona przeznaczona na dodatkowe akcesoria dla naszej Marzycielki lub wpłacona na konto Fundacji, tak abym tym razem na moim rachunku nie została żadna kwota ze zbiórki.
Dla dla niezorientowanych link do pierwszego posta w tym wątku, gdzie prowadzę zapiski relacjonujące dotychczasowe nasze dokonania:
http://canon-board.info/showpost.php...70&postcount=1
Na prawdę aż tyle trzeba było? Nie można po prostu dać ogłoszenia na głównej stronie?Cytat:
Przyklejony wątek: Go to first new post Przyklejony: Forumowa akcja charytatywna - SPEŁNIAMY MARZENIA -WIELKI FINAŁ !!!
gwozdzt
Dzisiaj 12:09
gwozdzt Go to last post
0 7 Co? gdzie? za ile?
Przyklejony wątek: Go to first new post Przyklejony: Forumowa akcja charytatywna - SPEŁNIAMY MARZENIA -WIELKI FINAŁ !!!
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 10 Plenery
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 3 Wydarzenia
Przyklejony wątek: Przyklejony: Forumowa akcja charytatywna - SPEŁNIAMY MARZENIA -WIELKI FINAŁ !!!
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 2 Pozostałe galerie
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 42 Dla początkujących
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 7 Pozostale
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 10 Obiektywy i Lampy blyskowe
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 29 Canon dSLR
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 6 Galerie użytkowników
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 2 Software
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 3 Technika robienia zdjeć
gwozdzt
gwozdzt Go to last post
0 6 Cyfrowe kompakty Canona
Rozumiem, że Ci to tak wyskoczyło w "nowych postach" ...
przykro mi, ale innego sposobu na umieszczenie informacji w poszczególnych działach nie znam :(
to może tylko Administrator, jednak nie chcę mu tą sprawą zawracać głowy.
Niemniej ogromnie mi miło, że mimo tego małego "zgrzytu" nasza akcja w dalszym ciągu cieszy się powodzeniem; na konto wpłynęły przelewy od dwóch osób pragnących zachować anonimowość i w ten sposób mamy już 689,07zł !!
Serdecznie dziękuję!
Miło mi poinformować, że wpłynęły kolejne przelewy i w ten sposób zgromadziliśmy 864,07zł !!
Tym razem gorące podziękowania dla następujących forumowiczów: TERMINATOR, MALINOWSKI oraz jednej osoby anonimowej.
Właśnie przyszła następna porcja przelewów! Na rachunku mamy w tej chwili 1139,07zł !!
Kolejni darczyńcy to: KAMI74, Pirx, biesik oraz jedna osoba anonimowa i do nich w tej chwili kieruję wielkie podziekowania!
Ja mam takie małe pytanko...czyli w tym przypadku nie wchodzi w grę żaden inny model canona poza 50D?
Cieszę się, że zadałaś to pytanie. Moja osoba na tym forum jest co najmniej kontrowersyjna - tak samo jak ten aparat ze średnim szkłem.
Jeśli to jest osobista preferencja marzycielki to OK, koniec dyskusji, jeśli nie, to imho należy się zastanowić, czy aby takie combo nie ZRAZI osoby do fotografowania.
a czym podyktowane jest Twoje pytanie? Do czego zmierzasz?
zakładam, że własnie dokładnie tak jest:
http://www.mammarzenie.org/komu.php
"Spełniając marzenie chorego dziecka wolontariusze zaangażowani w ten proces muszą upewnić się, że wypowiedziane marzenie jest jego własnym wyborem i że nikt z członków rodziny nie wpłynął na decyzję dziecka."
Zadałam pytanie i chciałabym otrzymać na nie odpowiedź a nie pytanie. Jest wiele powodów dla których zadałam to pytanie a odpowiednie ich zaprezentowanie zajęłoby zbyt wiele miejsca a i tak podejrzewam, że nie wszystkie zostały by odpowiednio przyjęte. I nie ma nic wspólnego z tym czy jestem "be" czy "ok". Kieruje się różnymi motywami, które wynikają wprost z natury ludzkiej.
Cytat:
"Spełniając marzenie chorego dziecka wolontariusze zaangażowani w ten proces muszą upewnić się, że wypowiedziane marzenie jest jego własnym wyborem i że nikt z członków rodziny nie wpłynął na decyzję dziecka."
hmm piec znakow kazal system wpisacCytat:
... że Marysia chciałaby wybrać się na duuuuże zakupy (marzenie szmaciane jak określiła Mama Marzycielki).
Ja uważam, że nawet gdyby chciała Ds-a to nic nam do tego (po co i dlaczego). Sami decydujemy własnym portfelem czy wspieramy czy nie. Proste.
Sorry, ale nie mam czasu ani ochoty na takie przepychanki.
Odpowiadając na pytanie, wiem ze fundacja bardzo niechętnie ingeruje w marzenia dzieci. Musiałyby to być bardzo ważne powody, jednak ja ich nie widzę. Wg mnie 50D to porządny aparat, a obiektyw kompatybilny i też do najgorszych nie należy.
Jeśli więc masz jakieś konkretne i uzasadnione zastrzeżenia do 50D - pisz wprost o co chodzi, a wówczas będziemy się zastanawiać czy interweniować w fundacji.
a tak po polsku - o co chodzi?
Proste! dokładnie tak.
ponadto z radością informuję, że na rachunku nazbierało się już 1389,07zł !! a przyczynili się do tego tym razem DIXI2006 oraz Atris, którym to osobom w tym miejscu ogromnie dziękuję.
pozwoliłem sobie poprosić kolegę o zalinkowanie tematu na innym forum fotograficznym, sam przed końcem akcji się dołączę. Przeczytałem cały wątek i się bardzo wzruszyłem (a jestem dorosłym facetem) Ta fundacja kiedyś pomogła mojemu bratu, w 100% popieram.
uzywajac funkcji "szybka odpowiedz" zrobilem posta zawierajacego dwa cytaty, kliknolem 'wyslij' ale system forum powiedzial ze post musi miec conajmniej 5 znakow, czyli nie wliczyl w to cytatow wiec napisalem tamto zeby przeszloCytat:
hmm piec znakow kazal system wpisac
a tak po polsku - o co chodzi?