-
Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić
U mnie też po trzech latach :D a nie robię seriami jak inni... Na pozostałych moich body już mam bardziej spokojne przebiegi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
U mnie też po trzech latach :D a nie robię seriami jak inni... Na pozostałych moich body już mam bardziej spokojne przebiegi.
Przepraszam pomyliłem się,w dwa lata, sprawdziłem, kupowalem go w sierpniu 2022.
-
Re: Kupiłem i chcę się pochwalić
Widziałem ostatnio R8 półroczne z przebiegiem 30tys...sprzedajacy twierdził,że kupił do nauki i uzywał na dwóch sesjach,ale juz mu przeszła ochota na foto.. ;) tam nie ma w pełni mechanicznej migawki to moze wytrzyma dłużej niz w R6.. ;))
-
Nikt więcej się nie skusił na R5 w promocji na cyfrowe.pl? :)
Myślałem że 1/3 posiadaczy R6/R zrobi przesiadkę :)
Mnie cały czas kusi RF 135 do portretów, ale ta cena, ech.
-
Na cyfrowych w promce nie widzialem, ale wczoraj odebralem z fotoformy ;) niebawem testy :)
-
#Sal - polecam Sigmę Art 135mm. Zdecydowanie tańsza, a robi naprawdę robotę. Poczytaj/pooglądaj testy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Na cyfrowych w promce nie widzialem, ale wczoraj odebralem z fotoformy ;) niebawem testy :)
R5? Gratulacje! :)
Mają taniej niż cyfrowe? (11k)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Sal - polecam Sigmę Art 135mm. Zdecydowanie tańsza, a robi naprawdę robotę. Poczytaj/pooglądaj testy.
Z tańszych rozwiązań, to mam EF F2, które mam :)
Obiecałem sobie po 150-600, że żadnej Sigmy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Obiecałem sobie po 150-600, że żadnej Sigmy...
widzę, że mamy podobne doświadczenia z Sigma
-
Po tyle samo.
Ja na zadna sigme jeszcze nie narzekalem :)
-
Stałki Sigmy są mega spoko. Ta 135mm działa rewelacyjnie z R i R6mk2. Bokeh mięciutki, wysoko mtf, brak wad typu aberracje chromatyczne, bardzo ostry. Chyba jedyna "wada" (patrząc przez pryzmat obiektywów RF) to brak stabilizacji. Ogromną zaletą jest natomiast cena vs Canon RF. Tu jest deklasacja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Stałki Sigmy są mega spoko. Ta 135mm działa rewelacyjnie z R i R6mk2. Bokeh mięciutki, wysoko mtf, brak wad typu aberracje chromatyczne, bardzo ostry. Chyba jedyna "wada" (patrząc przez pryzmat obiektywów RF) to brak stabilizacji. Ogromną zaletą jest natomiast cena vs Canon RF. Tu jest deklasacja.
A co z transmisją? obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki. Jak to policzysz to wcale nie jest tanio za coś tak upierdliwego w zamian za "niższą" cenę.
A co z takimi zdjęciami z Sigm? szkoda czasu.
-
Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
A co z transmisją? obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki. Jak to policzysz to wcale nie jest tanio za coś tak upierdliwego w zamian za "niższą" cenę.
A co z takimi zdjęciami z Sigm? szkoda czasu.
Kolega chyba dawno Sigmy nie miał w ręku :)
-
5 załącznik(ów)
R5 z promki. Literalnie 2x taniej niż R5.2. Myślałem z tydzień nad wyborem i jednak padło na staruszka, wyłącznie ze względów finansowych w stosunku do możliwości.
Pierwsze wrażenia:
1. AF eye działa nieco gorzej niż w R6. Może kwestia ustawień czułości, może firmware (v1.7 z pudełka). Ma obiekt w kadrze, a czasem szuka tego oka gdzieś na liściach..
2. pokrętło ustawień. Jest mega upierdliwe. Czemu nie dali zwykłego kółka nastaw? Nie ma prostej metody żeby przełączyć się miedzy trybami foto-wideo. Żeby to zrobić trzeba wykonać kilka operacji - najpierw jednocześnie wcisnąć i obrócić kółkiem, a potem kliknąć info żeby zmienić tryb. Serio?.. W R6 zmieniam jednym klikiem. Może jeszcze znajdę na to szybszy sposób.
3. Ktoś pisał, chyba Hubert, że R6 przy R5 wygląda jak zabawka. Nieprawda, nie wygląda. To są te same obudowy, przynajmniej tak czuje w rękach. Nie zauważam w jednym czy drugim lepszych czy gorszych materiałów.
Pacjent :)
Załącznik 18259
z Sigma 150-600C @ 600mm f6.3
pieseł
Załącznik 18260
100% crop
Załącznik 18261
wróbeł
Załącznik 18262
100% crop
Załącznik 18263
-
Świetny, gratulacje! Niech cieszy i długo służy!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Cyfrowe miało tak niecały rok temu szaloną promocję na to szkło, z której bez namysłu skorzystałem. Wołali za to 3000pln. Później szkło zniknęło z oferty. To był dopiero korzystny stosunek jakości do ceny :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
2. pokrętło ustawień. Jest mega upierdliwe. Czemu nie dali zwykłego kółka nastaw? Nie ma prostej metody żeby przełączyć się miedzy trybami foto-wideo. Żeby to zrobić trzeba wykonać kilka operacji - najpierw jednocześnie wcisnąć i obrócić kółkiem, a potem kliknąć info żeby zmienić tryb. Serio?.. W R6 zmieniam jednym klikiem. Może jeszcze znajdę na to szybszy sposób.
3. Ktoś pisał, chyba Hubert, że R6 przy R5 wygląda jak zabawka. Nieprawda, nie wygląda. To są te same obudowy, przynajmniej tak czuje w rękach. Nie zauważam w jednym czy drugim lepszych czy gorszych materiałów.
1. Gratulacje!
2. Przejście od wybranego trybu foto to wybranego trybu video następuje przy jednoczesnym wciśnięciu Mode+Info. W ogóle nie trzeba kręcić kółkiem.
3. Korpus R5 jest wykonany cały ze stopu magnezu a R6 ma powłokę z plastiku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.
Spojrzałem na ceny Sigmy i co?
Ponad 6k... To ja już jednak wolałbym dołożyć do RF :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
Ale nie wszystko się rozbija o różnice w obrazku.
Choć akurat wydaje mi się (sądząc po samplach w sieci) bokeh będzie znacząco lepszy w RF.
Podobnie jak szybkość działania AF, stabilizacja itp.
Co innego gdyby Sigma kosztowała 1/3 ceny Canona RF, jak to tutaj przedstawiono, natomiast kiedy różnica w cenie to 25%, IMHO warto dołożyć do RF.
Oczywiście możesz mieć inne zdanie, ale to nie jest już dla mnie "super tania i świetna Sigma".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Cyfrowe miało tak niecały rok temu szaloną promocję na to szkło, z której bez namysłu skorzystałem. Wołali za to 3000pln. Później szkło zniknęło z oferty. To był dopiero korzystny stosunek jakości do ceny :D
Również skorzystałem wtedy i to był mega deal.
#Sal - jak mówię "Sigma 135mm" to ciągle mam w głowię cenę 3000zł jaka była za to szkło przez pewien czas, nie patrzyłem ile to kosztuje teraz, ale wiele osób kupiło Sigmę żeby coś przerobić i da się trafić ją za 3300-3500zł w praktycznie nowym stanie. RF widzę na OLX jest jeden za 7000zł, czyli pewnie z 6500 by się go wytargało. Różnica to około 3000zł więc. Dużo-nie dużo, zależy kto ma jaki budżet. Jakbym był ślubniakiem, to bym się nie zastanawiał i brał RFa, ale do amatorskiego użycia Sigma jest spoko.
Co do bokeh, to ciężko znaleźć porównanie Sigmy z tym RFem, ale jak widziałem taki jeden filmik, to jak dla mnie bokeh niemal identyczny. Tylko detaliści dojrzą różnicę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
R5 z promki. Literalnie 2x taniej niż R5.2. Myślałem z tydzień nad wyborem i jednak padło na staruszka, wyłącznie ze względów finansowych w stosunku do możliwości.
Pierwsze wrażenia:
1. AF eye działa nieco gorzej niż w R6. Może kwestia ustawień czułości, może firmware (v1.7 z pudełka). Ma obiekt w kadrze, a czasem szuka tego oka gdzieś na liściach..
Ech, a już miałem się jednak zdecydować na spróbowanie R5, ale ten komentarz mnie nie zachęca.
Najbardziej się właśnie boję tego że różnica w działaniu AF (szczególnie na szybkich obiektach w ruchu - np.ptaki), będzie tak duża na niekorzyść R5, że będzie to trochę jak powrót do R6...
Z drugiej strony wszyscy Australijczycy, Szwajcarzy i inni tacy na YT używają nadal R5 (teraz R5mk2), ale mam wrażenie że to jednak też spora zasługa jasnych stałek typu 500/4 czy 600/4.
-
Kupiłem i chcę się pochwalić
Zalecalbym jednak mniej demonizowania a wiecej zdroworozsadkowania ;) R6 i R5 nie przestaly z dnia na dzien ostrzyć na oko i sledzić obiektów po wprowadzeniu R3 czy R6.2.
Youtuberom placa za pompowanie hajpu na nowosci, jak w kazdej branzy. Jak kogos stac i chce to niech bierze najnowsze najlepsze. Ja jednak wolalbym zaoszczedzone 10k przeznaczyc na zblizajacy sie sezon na zwierzaki, ew na workation w hiszpanii ;) ale to ja, kto inny moze miec inne podejscie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Zalecalbym jednak mniej demonizowania a wiecej zdroworozsadkowania ;) R6 i R5 nie przestaly z dnia na dzien ostrzyć na oko i sledzić obiektów po wprowadzeniu R3 czy R6.2.
Youtuberom placa za pompowanie hajpu na nowosci, jak w kazdej branzy. Jak kogos stac i chce to niech bierze najnowsze najlepsze. Ja jednak wolalbym zaoszczedzone 10k przeznaczyc na zblizajacy sie sezon na zwierzaki, ew na workation w hiszpanii ;) ale to ja, kto inny moze miec inne podejscie.
Hmmm? Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
Nie napisałem nigdzie że R5, czy R6 przestały działać, tylko że R5 ma jednak autofocus porównywalny z R6, a ten jednak jest znacząco wolniejszy niż R6mk2 i to chyba można uznać za fakt.
Czy na tyle żeby robiło różnice przy zwierzętach w ruchu? Dla mnie tak, ale może po prostu mam słabą technikę.
Natomiast z YT mi chodziło o to że w sumie każdy poleca R6mk2, ale jednak nikt nie zamienił R5 na R6mk2, tylko każdy ze znanych, pozostał przy R5... Szczególnie Ci którzy fotografują dużo ptaków (inna sprawa że w komfortowych warunkach dużej ilości słońca/światła).
-
dlatego że większa rozdzielczość jest w tej fotografii znacznie ważniejsza niż trochę sprawniejszy AF ;) przecież AF w R5 i R6 jest wciąż bdb.
-
Ależ Wy macie problemy! :shock: R7 jest przynajmniej tylko jeden i ma jeszcze większą rozdzielczość :mrgreen:
-
Edit: af gorzej dzialal bo byl ustawiony na ludzi [emoji23]ustawienia czulosci tez byly inne, wiec juz wrzucilem na czule i tryb drugi czyli ignorowanie przeszkod i bedzie lepiej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
To dołożenie wyniesie Cię blisko 3 tysiące a niczego nie uzyskasz oprócz napisu Canon i stabilizacji którą i tak masz w matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
To dołożenie wyniesie Cię blisko 3 tysiące a niczego nie uzyskasz oprócz napisu Canon i stabilizacji którą i tak masz w matrycy.
Podtrzymując twoją narrację:
Na Allegro widzę za nówki różnica 2199zł. Już tylko za samo pozbycie się przejściówki i napisu Sigma warto zostać gościem o "nieograniczonym budżecie"
-
Może warto zmienić sprzęt na bardziej otwarty bagnet, na przykład L ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ciekaw jestem opinii, dla mnie to bardzo uniwersalny korpus dodatkowo nawet jako szumofob biorę do ręki bez wahania - ale ja focę trochę inne tematy na innym iso, a pierze jak na razie raczem mi ucieka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Podtrzymując twoją narrację:
Na Allegro widzę za nówki różnica 2199zł. Już tylko za samo pozbycie się przejściówki i napisu Sigma warto zostać gościem o "nieograniczonym budżecie"
A faktycznie zapomniałem że Wy jeszcze musicie przez przejściówkę bo system RF jest bardzo przyjazny dla użytkownika :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maro66
Może warto zmienić sprzęt na bardziej otwarty bagnet, na przykład L ;)
To tylko jeden ze sposobów, żeby pozbawić się dostępu do szkieł RF.
-
Mój dziadek mawiał "biednych nie stać na tanie rzeczy".
-
system RF jest bardzo przyjazny przejściówka na szkła EF działa super, a mogłaby by przecież nie działać albo jeszcze gorzej, działać jak wymieniana przed momentem w wątku optyka niezależnej firmy na bagnecie EF - z optyką niezależną zawsze są jakieś problemy, a to po nakręceniu filtra IR jest problem, a to af się jest szybki i celny inaczej, a to punkty krzyżowe nie działały w lustrzankach, nigdy nie wiadomo co i kiedy cię dopadnie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
A to nie jest tak, że ze szkłami innymi niż Canon IS w aparacie nie działa? Taka informacja mi gdzieś mignęła, albo źle zrozumiałem :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ciekaw jestem opinii, dla mnie to bardzo uniwersalny korpus dodatkowo nawet jako szumofob biorę do ręki bez wahania - ale ja focę trochę inne tematy na innym iso, a pierze jak na razie raczem mi ucieka
myślę, że bez problemu się dogadamy
poustawiałem już przyciski tak, żeby mieć wszystko pod ręką, w tym natychmiastowe przełączanie foto-wideo. Dodatkowo poustawiałem 3 tryby wideo żeby mieć blisko siebie. Co jeszcze.. muszę kupić kartę compact flash i jakiś czytnik do niej, bo na SD nie nagra mi 120kl. Jesli chodzi o jakość klipów w porównaniu z R6 to już sprawdzę w kolejnych dniach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A to nie jest tak, że ze szkłami innymi niż Canon IS w aparacie nie działa? Taka informacja mi gdzieś mignęła, albo źle zrozumiałem :roll:
Co prawda mam tylko R7, ale jakiś czas temu taka informacja się tu ujawniła, że w przypadku obiektywów ze stabilizacją nie-RF IBIS przejmuje tylko rotację wokół osi obiektywu, a w innych kierunkach on nie działa. Natomiast IBIS działa z obiektywami bez stabilizacji, jednakże dość dobrze tylko z obiektywami Canona, a od innych producentów to jest jakaś "pomyłka" ;)
Największe jaja są jednak z obiektywami z IS kiedy się tę stabilizację wyłączy- wtedy nie ma qrva żadnej! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Co prawda mam tylko R7, ale jakiś czas temu taka informacja się tu ujawniła, że w przypadku obiektywów ze stabilizacją nie-RF IBIS przejmuje tylko rotację wokół osi obiektywu, a w innych kierunkach on nie działa. Natomiast IBIS działa z obiektywami bez stabilizacji, jednakże dość dobrze tylko z obiektywami Canona, a od innych producentów to jest jakaś "pomyłka" ;)
Największe jaja są jednak z obiektywami z IS kiedy się tę stabilizację wyłączy- wtedy nie ma qrva żadnej! :mrgreen:
Wygrzebałem odnośnie R7 ze szkłami Canona EF
https://youtu.be/3W7B1wetgn8?si=Z_KEU9EpexsPDgap
-
2 załącznik(ów)
takie dwa porównania
oba przykłady wycinki 100% crop
RF 560mm f4 (400 + TC 1.4) VS Sigma 600mm f6.3, obie z R5.
To mi pokazało jak ostrą Sigmę trafiłem, byłem prawie pewien, że jej jakość będzie zauważalnie niższa, a tu miła niespodzianka :)
Załącznik 18322
R5 vs R6 różnica w rozdzielczości:
Załącznik 18323
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dobrze IBIS działa z Canonami bo je rozpoznaje. Przy nierozpoznanych obiektywach trzeba ręcznie wprowadzić do puszki jego ogniskową. To chyba oczywiste. Działa świetnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
takie dwa porównania
oba przykłady wycinki 100% crop
RF 560mm f4 (400 + TC 1.4) VS Sigma 600mm f6.3, obie z R5.
To mi pokazało jak ostrą Sigmę trafiłem, byłem prawie pewien, że jej jakość będzie zauważalnie niższa, a tu miła niespodzianka :)
Załącznik 18322
R5 vs R6 różnica w rozdzielczości:
Załącznik 18323
Oszukujesz, wiadomo że Sigma to obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Dobrze IBIS działa z Canonami bo je rozpoznaje. Przy nierozpoznanych obiektywach trzeba ręcznie wprowadzić do puszki jego ogniskową. To chyba oczywiste. Działa świetnie.
W moich testach IBIS w R7 z niededykowanymi obiektywami innego producenta, niż Canon, prawie nie działa. Dopiero po ręcznym wprowadzeniu ogniskowej 500-1000 mm coś tam działa.
-
No i ja się pochwalę chociaż zdecydowanie biedniej niż koledzy RF 70-200/F4 :p akurat wpadł w ramach Światłosiły, rok temu R6 teraz to.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
No i ja się pochwalę chociaż zdecydowanie biedniej niż koledzy RF 70-200/F4 :p akurat wpadł w ramach Światłosiły, rok temu R6 teraz to.
Gratulacje! Bardzo fajne szkło do wszystkiego :)
Załącznik 18326
-
Ech, w ostatnim dniu promocji, przez kolegę powyżej i przez kolegów ptasiarzy, dałem się namówić na R5. Więc R6 Mark II idzie na sprzedaż :D
-
abyś nie żałował ;) porównaj je sobie najpierw który dla Ciebie jest lepszy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
abyś nie żałował ;) porównaj je sobie najpierw który dla Ciebie jest lepszy
Poklikałem trochę w weekend na R5 znajomego, plus siadłem do moich zdjęć z 200-800 i jednak doszedłem do wniosku że jak R6mk2 nie daje rady w pewnych sytuacjach, to nie ma sensu robić z tego argumentu :)
A 20fps, to i tak więcej niż potrzebuję - teraz jeszcze tylko dokupić kartę i w sobotę kolejne focenie :)
-
mnie teraz mniej martwi sprzęt, i tak jest lepszy niż moje umiejętności
bardziej mnie martwi współpraca zwierzaków, która w tym roku jest wyjątkowo kiepska :?
-
To prawda, ostatnie wyjazdy to 50/50 - z ostatniej soboty przywiozłem całe 30 zdjęć, może w tą będzie lepiej (bo na pewno zimniej)...