Pokaż wyniki od 1 do 10 z 328

Wątek: Kupiłem i chcę się pochwalić

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.
    Spojrzałem na ceny Sigmy i co?
    Ponad 6k... To ja już jednak wolałbym dołożyć do RF
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
    Ale nie wszystko się rozbija o różnice w obrazku.
    Choć akurat wydaje mi się (sądząc po samplach w sieci) bokeh będzie znacząco lepszy w RF.
    Podobnie jak szybkość działania AF, stabilizacja itp.
    Co innego gdyby Sigma kosztowała 1/3 ceny Canona RF, jak to tutaj przedstawiono, natomiast kiedy różnica w cenie to 25%, IMHO warto dołożyć do RF.
    Oczywiście możesz mieć inne zdanie, ale to nie jest już dla mnie "super tania i świetna Sigma".
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    To dołożenie wyniesie Cię blisko 3 tysiące a niczego nie uzyskasz oprócz napisu Canon i stabilizacji którą i tak masz w matrycy.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 29-09-2024 o 14:50

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    To dołożenie wyniesie Cię blisko 3 tysiące a niczego nie uzyskasz oprócz napisu Canon i stabilizacji którą i tak masz w matrycy.
    A to nie jest tak, że ze szkłami innymi niż Canon IS w aparacie nie działa? Taka informacja mi gdzieś mignęła, albo źle zrozumiałem

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A to nie jest tak, że ze szkłami innymi niż Canon IS w aparacie nie działa? Taka informacja mi gdzieś mignęła, albo źle zrozumiałem
    Co prawda mam tylko R7, ale jakiś czas temu taka informacja się tu ujawniła, że w przypadku obiektywów ze stabilizacją nie-RF IBIS przejmuje tylko rotację wokół osi obiektywu, a w innych kierunkach on nie działa. Natomiast IBIS działa z obiektywami bez stabilizacji, jednakże dość dobrze tylko z obiektywami Canona, a od innych producentów to jest jakaś "pomyłka"

Największe jaja są jednak z obiektywami z IS kiedy się tę stabilizację wyłączy- wtedy nie ma qrva żadnej!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Co prawda mam tylko R7, ale jakiś czas temu taka informacja się tu ujawniła, że w przypadku obiektywów ze stabilizacją nie-RF IBIS przejmuje tylko rotację wokół osi obiektywu, a w innych kierunkach on nie działa. Natomiast IBIS działa z obiektywami bez stabilizacji, jednakże dość dobrze tylko z obiektywami Canona, a od innych producentów to jest jakaś "pomyłka"

Największe jaja są jednak z obiektywami z IS kiedy się tę stabilizację wyłączy- wtedy nie ma qrva żadnej!
    Wygrzebałem odnośnie R7 ze szkłami Canona EF
    https://youtu.be/3W7B1wetgn8?si=Z_KEU9EpexsPDgap

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta

Dobrze IBIS działa z Canonami bo je rozpoznaje. Przy nierozpoznanych obiektywach trzeba ręcznie wprowadzić do puszki jego ogniskową. To chyba oczywiste. Działa świetnie.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Dobrze IBIS działa z Canonami bo je rozpoznaje. Przy nierozpoznanych obiektywach trzeba ręcznie wprowadzić do puszki jego ogniskową. To chyba oczywiste. Działa świetnie.
    W moich testach IBIS w R7 z niededykowanymi obiektywami innego producenta, niż Canon, prawie nie działa. Dopiero po ręcznym wprowadzeniu ogniskowej 500-1000 mm coś tam działa.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów