-
Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
@
totamten nie pitol bez sensu i nie jedź mi od jakichś heblów. Mam dziecko w szkole i wiem co mówię. Robi się dzieciom zdjęcia i to nie ma znaczenia, że ja tych zdjęć nie biorę i nie wezmę. Nie istnieje żaden mechanizm prawny, na mocy którego mógłbym zabronić fotografować mojego dziecka w tym dniu. Fotograf oczywiście nie rozpowszechnia tych zdjęć, a pokazuje je na swojej stronie indywidualnie, tylko moje dziecko, mnie. Ale żeby nie mógł fotografować bez zgody? Z Ciebie byli by dumni chyba Bracia Grimm...
W UK podpisujesz model relase, jak nie podpiszesz zdjęcia nie będą robione a z każdego eventu dzieciak będzie blurowany.
Btw, nie posłanie dziecka bez zwolnienia od lekarza albo jakiegoś innego urzędu to... £60 kary dla każdego rodzica (czyli po 60'taku płaci ojciec i matka).
-
W szkole/przedszkolu gdzie chodzą moje dzieci podpisuje się na początku roku generalną zgodę lub zastrzega brak zgody na wszelkie zdjęcia w szkole / przedszkolu.
Generalnie nie przeszkadza mi to, jak foty są fajne to biorę, a nie zawsze biorę, bo czasami po prostu jest tandetnie, choć mam wrażenie, że tandeta ogólnie jest popularna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
W szkole/przedszkolu gdzie chodzą moje dzieci podpisuje się na początku roku generalną zgodę lub zastrzega brak zgody na wszelkie zdjęcia w szkole / przedszkolu.
Generalnie nie przeszkadza mi to, jak foty są fajne to biorę, a nie zawsze biorę, bo czasami po prostu jest tandetnie, choć mam wrażenie, że tandeta ogólnie jest popularna.
I co później się dzieje jak przyjdzie pan fotograf? Pani przedszkolanka mówi "dzieci ustawcie się do zdjęcia a Ty Jasiu stań sobie z boku. Nie będziesz miał zdjęcia z kolegami i koleżankami bo twój tatuś nie wyraził na to zgody". Chore to jest.
-
Dokladnie tak jest i tyczy sie to nie tylko przedszkola, ale takze innych wydarzen takze. Niejednokrotnie robilem reportaze w wydarzen, gdzie organizator dal uczestnikom mozliwosc odmowy bycia na foto/video i korzystali z tego prawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W UK podpisujesz model relase, jak nie podpiszesz zdjęcia nie będą robione a z każdego eventu dzieciak będzie blurowany.
Btw, nie posłanie dziecka bez zwolnienia od lekarza albo jakiegoś innego urzędu to... £60 kary dla każdego rodzica (czyli po 60'taku płaci ojciec i matka).
No nie zupełnie. W mojej szkole (i w większości szkół) to działą w taki sposób, że po prostu zdjęcia z eventów nie są publikowane na stronach publicznych, a jeśli są np na twitterze, to żeby je zobaczyć, musisz mieć konto jako rodzic. Ale mogę oglądać dzieci innych rodziców. Oczywiście, gdzieś tam, w pierwszej klasie, przy przyjmowaniu dziecka do szkoły, podpisuje się również i ten punkt, że się zgadza na publikowanie zdjęć właśnie z eventów, albo w ogóle z życia szkoły, z tym że po pierwsze, nikt takiego zastrzeżenia w praktyce nie robi, a po drugie, fotograf w klasie widocznie jest traktowany jako "event", bo nie istnieją żadne dodatkowe zgody. Nie słyszałem też nigdy o czymś takim, jak "model relase".
Co do kar, to nie wiem, może w Anglii jest inaczej, ale u mnie nieobecność dziecka w szkole usprawiedliwiam sam, dzwoniąc do szkoły i nigdy nie wymagano ode mnie żadnego zwolnienia lekarskiego, ani innego dokumentu. A restrykcje są dopiero wtedy, jak dziecko ma za dużo nieobecności w ciągu roku. Wtedy mogą przysłać do domu jakiegoś urzędnika, żeby sprawdził co się dzieje...
-
Indywidualne to pikuś. Gorzej ze zdjęciem klasowym. Jak sie naklei serduszko zasłaniające twarz takiego dziecka to głupio takie zdjęcie wygląda.
Ja sie kiedyś wk... na faceta na plenerze. Pytałem, że kto nie chce to niech mówi i nie będzie fotografowany (backstage), to samo mówiłem przy zdjęciu grupowym. Na koniec dostają wszyscy umowy do podpisania, że mogą publikować zdjęcia modelek (portfolia, portale społecznościowe itp, ale bez komercji) i że można publikować zdjęcia gdzie są oni. No i przy podpisywaniu powiedział, że nie można. Ale godzine wczesniej stanął do zdjęcia grupowego. Nosz kurde, dorosły (myslący?) facet.
-
Nie brać więcej na plenery gościa.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
I co później się dzieje jak przyjdzie pan fotograf? Pani przedszkolanka mówi "dzieci ustawcie się do zdjęcia a Ty Jasiu stań sobie z boku. Nie będziesz miał zdjęcia z kolegami i koleżankami bo twój tatuś nie wyraził na to zgody". Chore to jest.
Trzeba zapytać tych co się nie zgadzają, ja nie mam nigdy nic przeciwko ;)
Rzadko się zdarzam aby się ktoś nie zgodził, a jeśli już to raczej są to osoby, które są "dziwne" ;)
Za moich szkolnych czasów nie było takich problemów... Wszystkim żyło się lepiej LOL
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
No nie zupełnie. W mojej szkole (i w większości szkół) to działą w taki sposób, że po prostu zdjęcia z eventów nie są publikowane na stronach publicznych, a jeśli są np na twitterze, to żeby je zobaczyć, musisz mieć konto jako rodzic. Ale mogę oglądać dzieci innych rodziców. Oczywiście, gdzieś tam, w pierwszej klasie, przy przyjmowaniu dziecka do szkoły, podpisuje się również i ten punkt, że się zgadza na publikowanie zdjęć właśnie z eventów, albo w ogóle z życia szkoły, z tym że po pierwsze, nikt takiego zastrzeżenia w praktyce nie robi, a po drugie, fotograf w klasie widocznie jest traktowany jako "event", bo nie istnieją żadne dodatkowe zgody. Nie słyszałem też nigdy o czymś takim, jak "model relase".
Co do kar, to nie wiem, może w Anglii jest inaczej, ale u mnie nieobecność dziecka w szkole usprawiedliwiam sam, dzwoniąc do szkoły i nigdy nie wymagano ode mnie żadnego zwolnienia lekarskiego, ani innego dokumentu. A restrykcje są dopiero wtedy, jak dziecko ma za dużo nieobecności w ciągu roku. Wtedy mogą przysłać do domu jakiegoś urzędnika, żeby sprawdził co się dzieje...
Naskakałeś się, naskakałeś, a teraz sam napisałeś, że bez zgody rodziców fotograf nie może tak po prostu wpaść z sesją z ulicy, bo chce zarobić: "Oczywiście, gdzieś tam, w pierwszej klasie, przy przyjmowaniu dziecka do szkoły, podpisuje się również i ten punkt, że się zgadza na publikowanie zdjęć właśnie z eventów, albo w ogóle z życia szkoły, z tym że po pierwsze, nikt takiego zastrzeżenia w praktyce nie robi, a po drugie, fotograf w klasie widocznie jest traktowany jako "event", bo nie istnieją żadne dodatkowe zgody. Nie słyszałem też nigdy o czymś takim, jak "model relase". Ani ja, ani inni nie pisali o ilości zgód, ale o fakcie wymogu zgody, bez której fotograf w szkole nie ma czego szukać (nawet jak jest rodzicem dziecka). Kartezjusz się kłania.
-
Czy ten Kartezjusz, to facet, co robi mapy? Nie przypominam sobie, żeby się mnie taki któś kłaniał...
Co ma wspólnego zgoda na publikowanie na stronie szkoły, zdjęć z życia szkoły, wyrażona jednorazowo, do faktu, że fotograf przychodzi rok w rok i robi zdjęcia wszystkim uczniom? I to za każdym razem inny? Przecież o tym była tu mowa. Długo jeszcze będziesz bawił się w sofistyka i przytaczał nazwiska znanych filozofów? Czy już Ci się skończyli pomysły?
-
Ja robiłem zdjęcia w szkołach, w przedszkolach, na ślubach w kościołach, na koloniach, jeszcze w czasach, gdy nikt nawet nie śmiał oczekiwać jakiejś doli z tego tytułu, a jak się to zaczęło robić popieprzone, to akurat przypadkowo zakończyłem tę działalność, i się wziąłem za zwierzątka, bo ich się nie muszę pytać o żadne zgody, i jest mi z tym byczo :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Ostatnio nawet półki w sklepach mięsnych mają awarię (wiadomo o co chodzi - tylko jeżdżący hulajnogami mogą nie wiedzieć)
Nowy kwiatek z rodzimego podwórka!
Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).
Załącznik 15133
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).
Problem branży foto to zbyt niski próg wejścia przy małym rynku zleceń i niemal zerowych kosztach. Co przy niezbyt mierzalnych końcowych efektach powoduje, że niemal każdy może próbować sił. Porównanie tego z bardzo rozbudowanym rynkiem budowlanym nawet bez uwzględnienia kosztu materiałów jest dosyć problematyczne.
-
Dzisiaj na fejsie była modelka, aktualnie dzieciata i mężata pytała o rodzinna sesję TFP. I oczywiście byli chętni jej to zrobić.
-
A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.
Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.
Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
Krótkie pytanie do Ciebie
Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP? :roll: Jeśli tak lubisz być jeleniem wykorzystywanym przez zleceniodawcę/pracodawcę to z otwartymi rękami przyjmą Cię wszędzie do pracy za darmo.
Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.
@robcio
BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? :mrgreen: ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Problem branży foto to zbyt niski próg wejścia przy małym rynku zleceń i niemal zerowych kosztach. Co przy niezbyt mierzalnych końcowych efektach powoduje, że niemal każdy może próbować sił. Porównanie tego z bardzo rozbudowanym rynkiem budowlanym nawet bez uwzględnienia kosztu materiałów jest dosyć problematyczne.
Niestety pełno jest obecnie Januszy (przepraszam noszących to imię) biznesu, którzy zepsuli rynek bezmyślnie wykonując za darmo zlecenia komercyjne na poziomie jakościowym dziecka ze smartfonem w ręce. Obecnie nie liczy się jakość materiału, ale wyłącznie DARMOCHA.
-
TFP nie powinno być potem wykorzystywane komercyjnie, poza właśnie rozbudową PF.
Zdjęcia na strony, czy inne wykorzystanie komercyjne to już nie jest FTP. Ale my to wiemy, natomiast czy tak podchodzi do tego fotografujący, który chce zaistnieć jakoś ? To nie są ani łatwe ani oczywiste rozkminy.
Jak już napisano, próg wejścia nie jest wysoki, są te dofinansowania na rozpoczęcie działalności więc jest jak jest.
-
W temacie tego wątku:
Polsko-włoska para młoda uciekła z restauracji i nie zapłaciła za wesele
"Polka i Włoch są poszukiwani przez włoskich karabinierów po tym, jak uciekli po swoim weselu koło Frosinone we włoskim regionie Lacjum, nie płacąc rachunku w restauracji. Jak ustalono, małżonkowie polecieli do Niemiec. Nie wyklucza się, że stamtąd pojadą do Polski. Małżonkowie zaraz po ślubie i eleganckim przyjęciu weselnym dla 70 osób wyruszyli w podróż poślubną. Po biesiadzie w lokalu pozostawili zamiast miłych wspomnień niezapłacony rachunek wynoszący osiem tysięcy euro."
Właśnie dlatego warto brać kasę za usługę zanim stracicie z oczu klienta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Czy ten Kartezjusz, to facet, co robi mapy? Nie przypominam sobie, żeby się mnie taki któś kłaniał...
Co ma wspólnego zgoda na publikowanie na stronie szkoły, zdjęć z życia szkoły, wyrażona jednorazowo, do faktu, że fotograf przychodzi rok w rok i robi zdjęcia wszystkim uczniom? I to za każdym razem inny? Przecież o tym była tu mowa. Długo jeszcze będziesz bawił się w sofistyka i przytaczał nazwiska znanych filozofów? Czy już Ci się skończyli pomysły?
Mi pomysły nie, ale kończę z tobą polemikę, bo z wpisów widać, że tobie skończyła się kultura.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ostatnio nawet półki w sklepach mięsnych mają awarię (wiadomo o co chodzi - tylko jeżdżący hulajnogami mogą nie wiedzieć)
Nowy kwiatek z rodzimego podwórka!
Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez
bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).
Załącznik 15133
Tak jest! Wprowadzić koncesje, żeby sprzęt fotograficzny mogła kupić tylko osoba, która zdała egzamin przed Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Tak jest! Wprowadzić koncesje, żeby sprzęt fotograficzny mogła kupić tylko osoba, która zdała egzamin przed Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie.
Mam pytanie! Czy Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie zaliczy egzamin wykonany Samsungiem S23 Ultra?
-
Dawno temu tak było, że trzeba było mieć "papier" aby wykonywać działalność a teraz są takie czasy, że bez prawa jazdy można zarobkowo ludzi wozić autem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Krótkie pytanie do Ciebie
Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP? :roll:
Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez candar
Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.
Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.
Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez candar
@
robcio
BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? :mrgreen: ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra :mrgreen:
Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Dawno temu tak było, że trzeba było mieć "papier" aby wykonywać działalność a teraz są takie czasy, że bez prawa jazdy można zarobkowo ludzi wozić autem.
Jako stary i omszały dziadek leśny mam glejty ukończenia SFa i kursu liturgicznego uprawniające do fotografowania i filmowania. No ale kto teraz pyta się o taaaaaaaaaaaaaaakie rzeczy Panieeeeeeeeeeee! Liczy sie tylko kto zrobi foty za darmoszkę ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez totamten
Właśnie części ludzi to się marzą takie rozwiązania.
Ale żeby być merytorycznym to może to nie jest tylko wina Januszy jak ich tu się nazwa ale również producentów telefonów (bo teraz każdy ma jakiś tam aparat przy sobie), producentów aparatów bo robią je coraz bardziej dostępne i łatwe w obsłudze, w końcu klientów bo nie chcą korzystać z usług jednych ludzi na rzecz usług innych i akceptują jakość smartfonową o którą tu kruszy się kopie albo wina tych wszystkich którzy uczą fotografii bo powinni nie uczyć, a wręcz odstraszać, że do zrobienia zdjęć wymagane są gusła czary i różdżki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.
Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.
Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.
Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.
Rynek foto jest zepsuty już od dwóch dekad i to MZ nieodwracalnie. Pomimo to wyśmiewam "artystów" zarówno dających darmowe zlecenia, jak również biorących te darmowe zlecenia. Jeśli uważasz, że to tylko moje zdanie i tylko ja tak uważam to zrób proszę ankietę wśród fotografów chociażby ślubnych co myślą na ten temat...
-
Również mam papier ukończenia kursu liturgicznego zrobiony kilkanaście lat temu i w tym roku zonk! Młody ksiądz stwierdził, że nie mogę rejestrować ślubu bo papier jest zrobiony w innej archidiecezji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Również mam papier ukończenia kursu liturgicznego zrobiony kilkanaście lat temu i w tym roku zonk! Młody ksiądz stwierdził, że nie mogę rejestrować ślubu bo papier jest zrobiony w innej archidiecezji.
jest to m.in jeden z powodów unikania tej instytucji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
TFP nie powinno być potem wykorzystywane komercyjnie, poza właśnie rozbudową PF.
Zdjęcia na strony, czy inne wykorzystanie komercyjne to już nie jest FTP. Ale my to wiemy, natomiast czy tak podchodzi do tego fotografujący, który chce zaistnieć jakoś ? To nie są ani łatwe ani oczywiste rozkminy.
Jak już napisano, próg wejścia nie jest wysoki, są te dofinansowania na rozpoczęcie działalności więc jest jak jest.
Ale dofinansowania są nie tylko do działalności foto...
-
Fotografia po prostu spowszedniała i tyle. Teraz każdy ma pełną klatkę, kilka obiektywów i ogarnia obsługę aparatu, więc chce się rozwijać, jakoś wbić w rynek. "Ślubniacy" są cwani, ale niech wejdą w skórę takich młodych fotografów. Co oni mają zrobić? Jak nie mają znajomości w branży, tak aby np jakiś "ślubniak" go wziął na wesele, rzucił mu jakieś 400-500zł jako drugi fotograf, to musi sobie jakoś radzić. Większy problem stanowią ludzie, którzy chcą być sfotografowani i którzy chcą, aby ktoś zrobił to za darmo. To jest psucie.
-
Rynek zepsuły m.in. dotacje na rozpoczęcie działalności. Ileż to było tu na forum pytań od zupełnie zielonych osób o sprzęt foto do kwoty 20 czy 50 tys.zl? Dostali sprzęt za darmo więc świadczyli usługi prawie za darmo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jako stary i omszały dziadek leśny mam glejty ukończenia
SFa i kursu liturgicznego uprawniające do fotografowania i filmowania. No ale kto teraz pyta się o taaaaaaaaaaaaaaakie rzeczy Panieeeeeeeeeeee! Liczy sie tylko kto zrobi foty za darmoszkę ^^
Nie mów bo jak trafisz na proboszcza służbistę to będziesz się cieszył że masz taki glejt wyrobiony. Kiedyś robiłem ślub i był jeszcze kamerzysta. Wchodzimy na plebanię a proboszcz "zaświadczenie o ukończeniu kursu z Diecezji poproszę". Ja wyciągnąłem swoje a gość zaczął grzebać w torbie i widzę że już cały czerwony, a proboszcz "a to panowie razem ok możecie wchodzić. Tylko mi nie łazić za plecami po prezbiterium w trakcie mszy". Później kamerzysta jeszcze mi dziękował na sali weselnej tak się zagotował :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Zapewne w innej archidiecezji czczą inne bóstwo. Kto ich tam wie.
-
Bardzo dyplomatyczne to zachowanie księdza i tylko pogratulować wyjścia z sytuacji. Nie zapominajcie że to uroczystość religijna i jej zakłócanie jest karalne. Nic gorszego niż łajza fotograf który nie ma pojęcia jak się poruszać po kościele a gwiazdorzy jak kogut w kurniku. Lepiej pięciu podejrzanie wyglądającym odmówić niż jednej łajzie pozwolić publicznie deptać to co jest święte dla kościoła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Nic gorszego niż łajza fotograf który nie ma pojęcia jak się poruszać po kościele a gwiazdorzy jak kogut w kurniku. Lepiej pięciu podejrzanie wyglądającym odmówić niż jednej łajzie pozwolić publicznie deptać to co jest święte dla kościoła.
W takim kursie może powinno dodatkowo być parę lekcji baletu.
-
2 załącznik(ów)
Parafrazując zapytania do mnie o wykonanie zdjęć od dziś będę pisał tymi słowy do różnych restauracji:
"Cześć Restauracjo, skończyliśmy 40 lat i chcielibyśmy uwiecznić tą okoliczność rodzinnym obiadem z dziećmi. Zrobicie nam obiad za darmo?
Zakładam, że każda restauracja do której napiszę tymi słowy z otwartymi rękami przyjmie taką ofertę xD
--- Kolejny post ---
Świeżynka z grupy FB idealnie dokumentująca fakt, że każdy może być obecnie "fotografe"
Przebieg zdarzeń (ta sama osoba)
Załącznik 15180
Załącznik 15181
Chcielibyście, aby taki "fotograf" robił Wam zdjęcia na ślubie za darmo?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Parafrazując zapytania do mnie o wykonanie zdjęć od dziś będę pisał tymi słowy do różnych restauracji:
"
Cześć Restauracjo, skończyliśmy 40 lat i chcielibyśmy uwiecznić tą okoliczność rodzinnym obiadem z dziećmi. Zrobicie nam obiad za darmo?
Zakładam, że każda restauracja do której napiszę tymi słowy z otwartymi rękami przyjmie taką ofertę xD
--- Kolejny post ---
Świeżynka z grupy FB idealnie dokumentująca fakt, że każdy może być obecnie "fotografe"
Przebieg zdarzeń (ta sama osoba)
Załącznik 15180
Załącznik 15181
Chcielibyście, aby taki "fotograf" robił Wam zdjęcia na ślubie za darmo?
Bez kitu ale tacy robią. Dla wielu zdjęcie ciotki z prawidłowo ustawioną ostrością, to zdjęcie zakwalifikowane do działu dobre i że są to "cenne" zdjęcia dla Pary Młodej. Oddają po 1000-1500 zdjęć z imprezy, dumnie nazywając to reportażem.
-
Z fryzjera na fotografa? Czemu nie. Ciekawym tylko, jak to wygląda w branży fryzjerskiej. Czy też wystarczy mieć nożyczki i jakieś krzesło, żeby móc świadczyć "profesjonalne usługi"?
I czy są kursy obsługi samych nożyczek?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Z fryzjera na fotografa? Czemu nie. Ciekawym tylko, jak to wygląda w branży fryzjerskiej. Czy też wystarczy mieć nożyczki i jakieś krzesło, żeby móc świadczyć "profesjonalne usługi"?
I czy są kursy obsługi samych nożyczek?
Załącznik 15183
Co od fryzjera to jak widzę nową osobę przyuczającą się do zawodu od razu mówię, ze ja do tej pani obok czekam ;) Finalnie płacę za usługę tyle samo i nie muszę być poligonem testowym dla kogoś, kto pierwszy raz trzyma w reku nożyczki.
Dokładnie to samo dotyczy fotografii, ale magia "zdjęć za darmo" w przypadku zdjęć ślubnych u wielu osób powoduje kurczenie mózgu do rozmiaru krewetki (nie ubliżając krewetkom, które bardzo je lubię :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
W takim kursie może powinno dodatkowo być parę lekcji baletu.
I lekcje kultury stroju, by na udekorowanej weselnej sali, na tle wystrojonej młodej pary i gości, w zgniło zielonym helankowym golfie, jasno niebieskich jeansach i jasno brązowych schodzonych snikersach nie wyglądał jak wielka psia kupa na środku perskiego dywanu. Jakoś zespół i obsługa stołów potrafią się ubrać.
-
Nie bardzo rozumiem po co przekwalifikowywać się z fryzjera na fotografa? Tu trzeba wykorzystać efekt synergii i piec dwie pieczenie na jednym ogniu! Fryzjer i fotograf to zresztą dwa pokrewne zawody, oba na F i w obu czesze się klienta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie bardzo rozumiem po co przekwalifikowywać się z fryzjera na fotografa? Tu trzeba wykorzystać efekt synergii i piec dwie pieczenie na jednym ogniu! Fryzjer i fotograf to zresztą dwa pokrewne zawody, oba na F i w obu czesze się klienta.
Jak się jest ...jowym fryzjerem to zachodzi zależność i prawdopodobieństwo, że będzie takim samym "fotografe"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
I lekcje kultury stroju, by na udekorowanej weselnej sali, na tle wystrojonej młodej pary i gości, w zgniło zielonym helankowym golfie, jasno niebieskich jeansach i jasno brązowych schodzonych snikersach nie wyglądał jak wielka psia kupa na środku perskiego dywanu. Jakoś zespół i obsługa stołów potrafią się ubrać.
Za odpowiedni strój doliczalbym dodatkową opłate bo już wkraczamy w uslugi premium.
Może para młoda wykupiła pakiet zwykły tylko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Za odpowiedni strój doliczalbym dodatkową opłate bo już wkraczamy w uslugi premium.
Może para młoda wykupiła pakiet zwykły tylko.
No.... młodzi też są zdania "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać". Zdjęcia ćwierć profesjonalisty za symboliczną opłatą na "insta" się nadadzą, a poza tym za dwa lata mogą być nieaktualne ;)
-
Noo, nie żebym się czepiał ale taki nieobyty fotograf nie zdaje sobie nawet sprawy jak bardzo się obnaża swoim zachowaniem. Porównywalnie, to równie dobrze mógłby z gołym wackiem biegać po świątyni, a przecież nie wszyscy tam obecni przyszli aby się uchlać, nażreć i mieć jakąś focię z ciocią.
-
Z moich obserwacji może 5% obecnych osób w kościele podczas ślubu uczestniczy we mszy. Reszta po prostu tam jest. Para młoda często ma już dziecko. Jedna wielka farsa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Z moich obserwacji może 5% obecnych osób w kościele podczas ślubu uczestniczy we mszy. Reszta po prostu tam jest. Para młoda często ma już dziecko. Jedna wielka farsa.
Z tym dzieckiem to bardzo dobrze. Popieram dzieci. Lepiej przetestować przed ślubem jak jest i czy zachodzi.
-
Tylko po co ta cała farsa ze ślubem kościelnym?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Tylko po co ta cała farsa ze ślubem kościelnym?
Dla jednych farsa, dla innych ważna rzecz. Jak z wieloma sprawami w życiu ;)
Już kiedyś o tym pisałem, że mnie jak ktoś prosi o zrobienie "kilku" fotek na jakiejś imprezie typu chrzciny czy nawet ślub (raz mi się zdarzyła ta prośba z rodziny) to zawsze grzecznie odmawiam i daje namiary do trójki prawdziwych fotografów (znanych mi), tłumacząc, że oni na pewno nie spieprzą im pamiątki tak jak to mogę zrobić, chociażby z powodu awarii sprzętu (bo wiem, że oni mają przynajmniej zapasowe body), nie pisząc już o moim braku doświadczenia. Raz w życiu strzeliłem kilka fotek na chrzcinach bardzo bliskiej mi rodziny, ale też uprzedzałem kuzynkę i prosiłem by pogadała z księdzem, że zaświadczenia "liturgicznego" nie mam i niech się upewni czy mnie ksiądz nie pogoni z kościoła - była to bardzo kameralna parafia, nie było problemu, nawet wyszło spoko. No ale ja całe szczęcie nie musze "żebrać" imprez, aby budować portfolio, bo portfolio nie potrzebuję, całe szczęście mam inną pracę, uff.
-
Praca przy ślubach jest męcząca zarówno fizycznie jak i psychicznie. Przez kilkanaście godzin jest się w ciągłym ruchu, trzeba być czujnym aby czegoś nie przegapić, trzeba znać sprzęt na wylot i mieć opanowaną jego obsługę. Trzeba umieć rozmawiać z obcymi ludźmi, wiązać krawat, mieć zwinne palce aby pomóc zapiąć guziczki przy sukni panny młodej, trzeba potrafić stworzyć luźną atmosferę podczas przygotowań gdzie ma się do czynienia z normalnymi, zwykle zestresowanymi ludźmi a nie doświadczoną modelką/modelem. Trzeba nawiązać kontakt z zespołem/DJ-em aby współpraca przebiegała bez zgrzytów a przede wszystkim z gośćmi weselnymi aby nie unikali obiektywu. Nie jest to praca dla każdego.